Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Έρχεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Πάτρα

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της Πάτρας για το 2018, τη σημαντικότερη όσο και παλαιότερη αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών – Γυναικών.

Οι Αγώνες θα γίνουν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Ιουλίου.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται για 5η φορά στην Πάτρα, οι τέσσερεις προηγούμενες ήταν το 1995, το 2010, το 2016 και το 2017.

Σπάνιο το γεγονός να επαναλαμβάνεται η διοργάνωση στην ίδια επαρ-χιακή πόλη, κι αυτό έχει εξήγηση.

Οι αγώνες το 2016 και το 2017 στο Παμπελοποννησιακό σημείωσαν μοναδική οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, που στην ουσία υπαγόρευσαν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας να αναθέσει εκ νέου τους αγώνες στην Πάτρα!

Σημειώνεται πως είναι η αρχαιότερη αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα καθώς το πρώτο πρωτάθλημα έγινε το 1896, το φετινό είναι το 104ο στην κατηγορία Ανδρών, ενώ στις Γυναίκες είναι το 83ο , καθώς πρώτη φορά πήραν μέρος το 1931.

Η Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βόρειας Πελ/σου καλεί όλους τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν τους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου, ένα αθλητικό γεγονός υψηλού επιπέδου, που είναι μακριά από στρεβλώσεις που υπάρχουν σε άλλους χώρους του Αθλητισμού και με την παρουσία όλων των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων Πρωταθλητών του σήμερα, αλλά και του αύριο.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΣΤΙΒΟΣ

RunGreece Πάτρας 2018: Tο μαζικότερο Αθλητικό γεγονός εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σε ένα τεράστιο δρομικό – αθλητικό γεγονός εξελίσσεται ο αγώνας Δρόμου RunGreece της Πάτρας, που θα διοργανωθεί για έκτη χρονιά την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης, από τον ΣΕΓΑΣ, την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βόρειας Πελ/σου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος/ Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και το Δήμο της Πάτρας, με την στήριξη της Wind.

Οι εγγραφές για τη συμμετοχή όσων επιθυμούν ξεκίνησαν και αναμένεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Β.Π. έχει ορίσει ως στόχο – μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους 5.400 δρομείς και συγκεκριμένα
Για τα 10 χλμ.- 800 δρομείς, Για τα 5 χλμ.- 3.800 δρομείς, Για τα Παιδιά – 800 δρομείς

Καθώς το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε, ο αριθμός άλλαξε! Υπήρξε τεράστια προσπάθεια και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους!
Το μέγιστο όριο των συμμετοχών έγινε με βάση τη δυνατότητα στήριξης με παροχή αθλητικής και λοιπής υποστηρικτικής υπηρεσίας (ηλεκτρονική χρονομέτρηση, φανέλες, νερά, ασφάλεια κλπ).

Ο αγώνας Δρόμου Run Greece της Κυριακής 7 Οκτωβρίου στην Πάτρα θα είναι το μαζικότερο Αθλητικό γεγονός για το 2018 σε όλα τα αθλήματα, που οργανώθηκε εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στόχος των αγώνων είναι η χαρά της συμμετοχής, η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, η μύηση των μαθητών στον αθλητισμό, την κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων, αλλά και η γνωριμία τους με το κέντρο της πόλης της Πάτρας.  Ένα σύνολο τουλάχιστον 400 ατόμων θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την επιτυχία του Αγώνα, γεγονός που θα αποτελέσει εκπλήρωση ενός από τους στόχους του που είναι να αποτελέσει πεδίο δημιουργικής σύμπραξης του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. / Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ Βόρειας Πελ/σου με τις Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές και γενικότερα με όλες τις δομές της Πάτρας.

Ο Αγώνας γίνεται παράλληλα με την πολύτιμη στήριξη της Wind η οποία έχει αγκαλιάσει από τα προηγούμενα χρόνια το γεγονός Πανελλαδικά και η οποία και το 2018 θα ενισχύσει και αυτή τις Κοινωνικές Δράσεις του Δήμου της πόλη μας.
Θα υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη από την Δημόσια τηλεόραση .

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

Οι αιτήσεις Εγγραφής θα μπορούν να υποβάλλονται στο Μέγαρο Λόγου & Τέχνης – (Πλατεία Γεωργίου Α΄ – Ισόγειο ) μέχρι την Τρίτη 2 Οκτωβρίου ( από 10.00΄ έως 14.00΄ & 18.00΄ έως 21.00΄) και επιπλέον τα Σάββατα 22-9 & 29-9 (από 10.00΄ έως 14.00΄)
Οι εγγραφές δύναται να ολοκληρωθούν πριν τις 2 Οκτωβρίου εφόσον έχουν συμπληρωθεί νωρίτερα τα παραπάνω όρια συμμετοχής.
Για όσους δρομείς ολοκληρώσουν την εγγραφή τους μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2018 θα τυπωθεί προσωποποιημένος αριθμός συμμετοχής με τυπωμένο το όνομα του συμμετέχοντα δρομέα.

Εγγραφές μετά τις 2 Οκτωβρίου θα είναι δυνατές μόνο εάν δεν έχουν συμπληρωθεί τα όρια συμμετοχής και μόνο το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 στο Κλειστό Προπονητήριο Στίβου Λαδοπούλου, από όπου όλοι οι δρομείς θα πρέπει να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η συνδρομή συμμετοχής στους Αγώνες 10χλμ & 5χλμ είναι 5 €.
Δεν υπάρχει συνδρομή συμμετοχής για τον Αγώνα Παιδιών.
Δωρεάν Συμμετοχή στον Αγώνα 5χλμ. για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου ΜΟΝΟ μέσα από ομαδική εγγραφή Σχολείου ή Αθλητικού Σωματείου για συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών.

Ακολουθήστε τη διοργάνωση στο Facebook στη διεύθυνση
https://www.facebook.com/rungreece patras/

Οι διοργανωτές θα δώσουν Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην Αγορά Αργύρη, Αγίου Ανδρέου 12, στην Πάτρα, µε θέµα τη διοργάνωση των Αγώνων πόλης για όλους «RUN GREECE Πάτρα»

Από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βόρειας Πελ/σου

Διάβασε Περισσότερα

ΣΤΙΒΟΣ

Βασίλης Βενέρης: «Το βάρος στις μικρές ηλικίες»

Δεν αρκούν μόνο οι επιτυχίες ενός τμήματος, για να θεωρηθεί επιτυχημένος ένας ολόκληρος σύλλογος. Στη περίπτωση της Παναχαϊκής, μπορεί η ομάδα ποδοσφαίρου να μονοπωλεί πολλές φορές το ενδιαφέρον, ωστόσο, οι «κοκκινόμαυροι», όντας ένα «γεμάτο» σωματείο, διαθέτουν μια άρτια οργάνωση σε διάφορα ακόμη τμήματα.

Τα χρώματα της Παναχαϊκής έχουν αποτυπωθεί σε σωρείες «καμβάδων», φιλοτεχνώντας αθλητικά έργα τέχνης. Οι επιτυχίες πολλές, όπως και οι αθλητές που τίμησαν τη φανέλα της. Με κοιτίδα την Αγυιά, διακρίνουμε τη κοινή πορεία παιδιών, έως ότου φτάσουν στο σημείο να κατασταλάξουν ποιο άθλημα θα υπηρετήσουν. Όσα επιλέξουν τον στίβο, θα συναντήσουν έναν χαμογελαστό κύριο, με άφθονη όρεξη να τους μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του.

Η πρώτη εβδομάδα της σεζόν

Ο προπονητής στίβου της Παναχαϊκής, Βασίλης Βενέρης, μίλησε στη «Match», για τη νέα σεζόν, σχολιάζοντας ταυτόχρονα και καίρια ζητήματα του αθλήματος.

«Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει τις προπονήσεις. Η προσέλευση των παιδιών στις μικρές κατηγορίες είναι αρκετά μεγάλη. Συνεχίζουμε δυναμικά και στις μεγαλύτερες κατηγορίες, όπως σε αυτή του Γυμνασίου, όπου έχουμε παιδιά που διακρίνονται στις ταχύτητες και στα άλματα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, διαθέτουμε όμως κι εκεί μια καλή ομάδα που συνεχίζει τη σκληρή δουλεία. Πιστεύω πως η χρονιά θα κυλήσει ομαλά», δήλωσε ο Βασίλης Βενέρης για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Οι μικρές ηλικίες και ο στίβος

Η ύπαρξη πλάνου είναι βασικό συστατικό επιτυχίας για έναν σύλλογο. Οι «κοκκινόμαυροι» από τη πλευρά τους, εστιάζουν στις μικρότερες ηλικίες: «Το βάρος μας πέφτει στις μικρές κατηγορίες, όπου έχουμε κάνει και μια ανανέωση. Έχει γίνει μια άρτια επιλογή σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου», τα λόγια του έμπειρου προπονητή.

Αναφορικά με τους λόγους που ένα παιδί επιλέγει τον στίβο και όχι κάποιο άλλο άθλημα, ο Βασίλης Βενέρης επιστρατεύει τις γνώσεις του και μας απαντά: «Τα περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες επιλέγουν τον στίβο για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, που θα τους χρειαστεί, με όποιο αγώνισμα και να ασχοληθούν στο μέλλον.

Κάθε σύλλογος διαθέτει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που είτε απωθούν, είτε ελκύουν αθλητές και γονείς. Σχετικά λοιπόν με το ίδιον της Παναχαϊκής και τους λόγους που θα επιλέξει κάποιος να στείλει το παιδί του εκεί, ο Βασίλης Βενέρης επισημαίνει: «Εκτός από την μεγάλη ιστορία και τις διακρίσεις του συλλόγου, το έμψυχο δυναμικό της Παναχαϊκής είναι καταρτισμένο. Οι χώροι άθλησης στην Αγυιά είναι επίσης ένα δέλεαρ. Υπάρχει υποδομή αρκετών χρόνων που δείχνει και το αποτύπωμά μας στον στίβο. Παράλληλα, στον στίβο αλλά και γενικά στα αθλήματα, μεγάλο ρόλο παίζει ο προπονητής. Εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε βγάλει πολλούς καλούς αθλητές με αρκετές διακρίσεις. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να επιλέξει κάποιος να στείλει το παιδί του στην Παναχαϊκή».

Κάνοντας μια πιο γενική κουβέντα για τον στίβο, τόσο στην Πάτρα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, ο προπονητής των «κοκκινόμαυρων» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι εγκαταστάσεις στην Πάτρα βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Το Παμπελοποννησιακό, του Λαδόπουλου αλλά και το δικό μας στάδιο, προσφέρουν στον αθλητή την άνεση μιας καλής προπόνησης. Ειδικότερα όμως το Παμπελοποννησιακό, είναι από τα καλύτερα στάδια στην Ελλάδα».

 Η Πάτρα σε συνάρτηση με τις άλλες πόλεις

«Τα σωματεία της Πάτρας υστερούν σε σχέση με αυτά της Αθήνας αλλά και με κάποια της υπόλοιπης επαρχίας, που έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν λιγότερους συλλόγους. Εδώ, κατά την άποψη μου, είμαστε πολλά σωματεία, με αποτέλεσμα τη διασκόρπιση των ταλέντων και αυτό πολλές φορές είναι μειονέκτημα για τις διακρίσεις ενός συλλόγου. Σε ατομικό επίπεδο, νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ένας ταλαντούχος αθλητής έχει καλό προπονητή, ότι θέση και να διαθέτει το σωματείο, μπορεί να διακριθεί».

Κλείνοντας, επιστρέφουμε νοητά στην αρχή του κειμένου και ρωτάμε τον Βασίλη Βενέρη για την ομογενοποίηση του συλλόγου και την συνύπαρξη με τα υπόλοιπα τμήματα: «Συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη είναι κοντά μας. Στις εκάστοτε εκδηλώσεις όλα τα τμήματα είναι μαζί, έχοντας άψογη συνεργασία το ένα με το άλλο. Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο του συλλόγου», τόνισε ο προπονητής της Παναχαϊκής, καταδεικνύοντας το «δέσιμο» όλων των τμημάτων.

Να σημειωθεί ότι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, οι προπονήσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται στη  Αγυιά (16:00-19:00) και όλες τις υπόλοιπες μέρες στο Παμπελοποννησιακό, τις ίδιες ώρες.

Νίκος Καλουδιώτης 

Διάβασε Περισσότερα

ΣΤΙΒΟΣ

Δέσποινα Μουρτά: «Στόχος μου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020»

«Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, μπαμ…». Δύο λέξεις και ένας κρότος που αντηχεί απευθείας στη ψυχή. Η μοναδικότητα του στίβου και δη των δρομικών αθλημάτων, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο «Βασιλιάς» μετράει υπηκόους από την εποχή που η Ελλάδα ήταν ακόμη η κοιτίδα του. Στο πέρασμα του πανδαμάτωρ πολλά έχουν αλλάξει, αλλά ο ατελεύτητος εσωτερικός πόλεμος του αθλητή με τον φόβο της αποτυχίας, παραμένει αναλλοίωτος. Πιστή στις αρχές του στίβου, είναι και μια σύγχρονη ηρωίδα, εφοδιασμένη με θέληση μονομάχου. Ολόκληρη η χώρα μιλάει για αυτήν, ενώ ταυτόχρονα, ο απόηχος του ονόματός της, κοντοζυγώνει στις κορυφογραμμές της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της, στην Πάτρα από το Βερολίνο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Δέσποινα Μουρτά μίλησε στην εφημερίδα «Match», για τις εμπειρίες που συνέλεξε από την διοργάνωση, ενώ αποκάλυψε πως θα ανοίξει τους ορίζοντές της, δοκιμάζωντας τον εαυτό της και στο 800άρι. Το πάθος με τον Μπόλτ, το όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, τα παράπονα από την Πολιτεία και οι μελλοντικοί στόχοι, εδράζουν στη συνέντευξη που ακολουθεί.

«Ξεκίνησα στην έκτη δημοτικού. Συμμετείχα στους σχολικούς αγώνες. Ο γυμναστής μου είπε ότι θα ήταν καλό να ασχοληθώ με τον στίβο. Στη συνέχεια, στο Γυμνάσιο έτυχε να έχω γυμνάστρια την προπονήτριά μου, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, η οποία πίστεψε σε εμένα και έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους», δηλώνει η Δέσποινα Μουρτά για τις πρώτες αναμνήσεις που σχετίζονται με το άθλημα, ενώ αναφορικά με το ίδιον που διαθέτει, επισημάνει: «Μου αρέσει ο στίβος γιατί, ως ατομικό άθλημα, τα πάντα εξαρτώνται από εσένα. Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι ανταγωνίζομαι με άλλα άτομα και κυνηγάω έναν καλό χρόνο. Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ. Πρέπει κάθε φορά να ξεπερνάς τα όριά σου και αυτό είναι κάτι το μαγικό».

Μόλις σε ηλικία 18 ετών, σόκαρε την Ελλάδα, κερδίζοντας ανέλπιστα τη πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ. Τότε ήταν που φώλιασε για τα καλά η αύρα πρωταθλήτριας, μέσα της. «Το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Δεν περίμενα ότι θα βγω πρώτη. Μπήκα στη κούρσα με τον 4ο χρόνο από τις συμμετέχουσες και όταν συνειδητοποίησα τι συνέβη, τρελάθηκα», θυμάται η 22χρονη αθλήτρια.

Η καριέρα της Μουρτά είχε ανοδική πορεία. Μεγάλες διοργανώσεις και εξαιρετικοί χρόνοι, συνοδεύουν το όνομά της μέχρι και σήμερα. Η ίδια παραδέχεται ότι ο δείκτης αυτοπεποίθησής της, δεν βρισκόταν σε υψηλά στάνταρ, τουλάχιστον στην αρχή. «Δεν πίστευα πολύ στον εαυτό μου. Αυτό είναι κάτι που μου επισήμανε αρκετές φορές και ο πατέρας μου. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος».

Προχωρώντας στα έγκατα των σκέψεών της, η Πατρινή πρωταθλήτρια μας εξηγεί αναλυτικά, ποια είναι τα συναισθήματα, τη στιγμή της εκκίνησης: «Ακούω τη καρδιά μου να χτυπά σαν τρελή. Σκέφτομαι ότι τώρα είναι η ώρα να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Να επιμείνω μέχρι το τελευταίο μέτρο και να μην τα παρατήσω σε κανένα σημείο της κούρσας».

Φιλοδοξίες

Αναπόφευκτα, ο κύκλος του παρελθόντος μας οδηγεί στο παρόν, με άμεσο προορισμό το μέλλον. «Οι στόχοι και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Κάθε χρόνο θέλω να είμαι καλύτερη και να πετυχαίνω και εκτός συνόρων», δηλώνει η Δέσποινα, οριοθετώντας τους στόχους της. Η κουβέντα μπαίνει σε διαφορετικό πλαίσιο, όταν η Μουρτά μας αποκαλύπτει τα πλάνα της και την απόφαση να εμπλουτίσει το «ρεπερτόριό» της και με τα 800 μέτρα. «Θα κάνω στροφή στη καριέρα μου και θα ασχοληθώ με τα 800. Η βάση μου δεν θα είναι πλέον τα 400μ.. Μίλησα με την προπονήτριά μου και αποφασίσαμε πως αξίζει να καταπιαστώ με ένα ακόμη αγώνισμα. Πιστεύω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο τα 800μ.».

Η παραπάνω απόφαση, μόνο εύκολη δεν είναι για έναν αθλητή, αλλά όπως ξεκαθαρίζει η Μουρτά, πιστεύει πως είναι η καλύτερη δυνατή για το μέλλον της: «Μεγάλος μου στόχος και όνειρο, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020. Θα προσπαθήσω πολύ για να τα καταφέρω. Στο μυαλό μου έχω και το ερχόμενο Παγκόσμιο φυσικά. Για αυτό το λόγο θα δοκιμάσω και σε δεύτερο αγώνισμα, γιατί θεωρώ πως τα 800μ. θα μου δώσουν την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτές τις διοργανώσεις και να τα πάω καλύτερα. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Γιαυτό άλλωστε και δεν περιμένω από την πρώτη χρονιά να κάνω τους χρόνους που θεωρώ ότι μπορώ. Ηλικιακά όμως, έχω το περιθώριο να αλλάξω».

Το άκουσμα της είδησης αναφορικά με την διαφοροποίηση του αγωνίσματος, γεννά απορίες. Στο αν μπορούν να χωρέσουν τόσο τα 400μ. όσο και τα 800μ. στο καλεντάρι της, η αθλήτρια της Ολυμπιάδας μας απαντά: «Η συνύπαρξη των δύο αγωνισμάτων είναι πολύ δύσκολη και με ανάλογη καταπόνηση, αλλά θα παλέψω και ελπίζω να πετύχω και στα δύο».

Βερολίνο

Ο άγραφος κανόνας του στίβου αναφέρει πως επιτυχία σε μεγάλη διοργάνωση, είναι η κατάρριψη του ατομικού σου ρεκόρ. Αναλύοντας με αυτό το τρόπο τα δεδομένα, η παρουσία της Δέσποινας Μουρτά στο προ ημερών, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου, στο Βερολίνο, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. «Από το Βερολίνο έφυγα με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο και τεράστια χαρά. Πήγαν όλα καλά. Το στάδιο ήταν το καλύτερο που έχω τρέξει και δεν είναι τυχαίο που ο Μπολτ έχει πετύχει εκεί τα παγκόσμια ρεκόρ. Χαίρομαι πολύ που κατάφερα σε μια τέτοια διοργάνωση με τη πίεση και το άγχος να κάνω ατομικό ρεκόρ. Από τη στιγμή που είδα τον χρόνο και διαπίστωσα ότι έκανα ατομικό, δεν με ενδιέφερε σε ποια θέση τερμάτισα», υπογραμμίζει η Δέσποινα.

Σχετικά με την σκυτάλη, αλλά και την συσσώρευση εξαιρετικών αθλητριών στο 400άρι, την απάντηση της Μουρτά, περικυκλώνει ένα μεγάλο, «αχ»: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε. Μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ καλύτερο χρόνο αλλά δεν ήταν η μέρα μας. Είναι πολύ σημαντικό πάντως το γεγονός πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές καλές αθλήτριες στα 400 μέτρα. Αν δεν είχαμε ατυχίες και τραυματισμούς φέτος, πιστεύω πως θα είχαμε καταρρίψει το Πανελλήνιο. Η σκυτάλη έχει να δώσει πολλά ακόμα».

«Το δεύτερο σπίτι»

Το μονοπάτι ενός δρομέα είναι μοναχικό. Προπονήσεις χωρίς να αστράφτουν τα φλας των φωτογράφων και οικονομικά προβλήματα που καθιστούν την επιβίωση του στίβου δυσοίωνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σχετικά με την Πάτρα, η Μουρτά μας έδειξε και τις δύο όψεις του νομίσματος. «Το στάδιο είναι πάρα πολύ καλό. Ευτυχώς διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχοντας βέβαια υπόψη και άλλα στάδια της χώρας. Θα θέλαμε όμως μια εξοπλισμένη αίθουσα με βάρη και νερό για να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο μετά τις προπονήσεις. Θα ήθελα η Πολιτεία να μας στηρίξει περισσότερο, γιατί οι Πατρινοί φέρνουν διακρίσεις και ακούγεται συνάμα και η πόλη. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα των χορηγών. Αν υπάρχουν, η ζωή του αθλητή γίνεται πιο εύκολη. Σε αυτό το σημείο θέλω και να ευχαριστήσω τον δικό μου, την εταιρεία «SAUCONY» για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά και την διατροφολόγο, Τζίνα Τσιχλιά, τον φυσικοθεραπευτή, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και φυσικά την προπονήτριά μου, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πάντως, παρά τα προβλήματα, το Παμπελοποννησιακό στάδιο, είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς εδώ μέσα. Σημαντική για εμένα είναι και η Ολυμπιάδα, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μου. Με έχει στηρίξει από την πρώτη μέρα έως και τώρα και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Πρόκειται για ένα ιστορικό σύλλογο. Έχει βγάλει σπουδαίους αθλητές και φτάνει σε υψηλές θέσεις στη κατάταξη των σωματείων κάθε χρόνο. Σιγά σιγά βγαίνουν και νέοι αθλητές που θα την αναδείξουν».

Η αστραπή

Βαδίζοντας τα τελευταία σκαλιά της κουβέντας μας, η Δέσποινα «άνοιξε τη καρδιά» της, μιλώντας μας για έναν κρυφό πόθο της, αλλά και για την εκτίμηση προς δύο «μεγάλους» του στίβου. «Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να στηρίξω τις προσπάθειες των αθλητών, έστω από τις κερκίδες. Βλέπω βίντεο από τότε και ανατριχιάζω», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ, με τα καλύτερα λόγια μιλάει και για την Κατερίνα Στεφανίδη: «Θαυμάζω τα ήθος και την αθλητική της παιδεία. Κρατάει ήπιο προφίλ, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για έναν αθλητή. Συνάμα είναι ευχάριστη και χαμογελαστή, δίχως να θέλει να δείξει πως είμαι εγώ και καμία άλλη». Έξω από την συζήτηση, δεν θα μπορούσε να μείνει ο Γιουσέιν Μπολτ, που κατά την άποψη της Δέσποινας, είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. «Κάθε φορά που είχε κούρσα κολλούσα στη τηλεόραση για να τον δω. Θα μείνει στη  ιστορία του στίβου. Έφερε χορηγούς και ανέδειξε το άθλημα, που είναι πολύ αδικημένο και παραμελημένο. Αποτελεί είδωλο για εμένα. Είναι από τους ανθρώπους που με έχουν επηρεάσει πολύ».

Ο ρομαντισμός

Η τελευταία εντύπωση που μας έδωσε η Μουρτά, αποτυπώνεται πλήρως, στην απάντηση, του, τι είναι ο στίβος για την ίδια. «Ο στίβος είναι ναρκωτικό. Τρέχουμε συνεχώς και ουσιαστικά κυνηγάμε τον εαυτό μας. Σε κάποιους φαίνεται τρελό αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό και ούτε μπορώ να με φανταστώ χωρίς να τρέχω», τονίζει και ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό της.

Νίκος Καλουδιώτης

Διάβασε Περισσότερα

Facebook