Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αφιέρωμα: 28ος τελικός από καταβολής Champions League

Published

on

Για 28η φορά θα δούμε τελικό στον λαμπερό θεσμό του Champions League, που μέχρι το 1992 ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια και άλλαζαν οι ποδοσφαιρικοί καιροί, άλλαξε ραγδαία και προς το καλύτερο η εν λόγω διοργάνωση.

Ένα από τα μεγάλα φαβορί για τις στοιχηματικές εταιρίες, η Μπάγερν Μονάχου και μια ομάδα με μεγάλο μπάτζετ και πολλούς αστέρες η Παρί Σεν Ζερμέν θα δώσουν μάχη για το χρυσοφόρο τρόπαιο και για πρώτη φορά θα δούμε 2 στοιχεία που ποτέ δεν έχουν εμφανιστεί στην διοργάνωση.

Αφενός να διεκδικούν την κούπα μια γερμανική ομάδα ενάντια σε μια γαλλική και αφετέρου έναν τελικό ειδικών συνθηκών, που οδήγησε τα προημιτελικά σε άλλη μορφή και με νοκ άουτ αναμετρήσεις, αφού ο κορονοϊός έχει απλώσει τα δίχτυα του, επηρεάζοντας αισθητά και το ποδόσφαιρο.

Η Μαρσέιγ έκανε… σεφτέ

Ο πρώτος τελικός με την ονομασία Champions League έγινε το 1993 και το τρόπαιο το κατέκτησαν Γάλλοι.

Η Μαρσέιγ νίκησε στο Μόναχο την Μίλαν με 1-0 και την αμέσως επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στα γήπεδα της Β’ Εθνικής στην Γαλλία, καθότι υποβιβάστηκε για στημένα παιχνίδια και παράνομες δηλώσεις, οι οποίες ανέφεραν ψευδή οικονομικά στοιχεία.

Το 2004 η Μονακό έδωσε το παρόν στον τελικό του Γκεζελκίρχεν, αλλά η τρομερή Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο επιβλήθηκε άνετα με 3-0 και πλέον η Παρί Σεν Ζερμέν παίρνει την σκυτάλη για 3η φορά, όσον αφορά την παρουσία Γάλλων μονομάχων σε τελικό του θεσμού από καταβολής Champions League.

Η 6η φορά της Μπάγερν Μονάχου

Οι Βαυαροί έδειξαν φέτος πολύ καλά στοιχεία, ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά.

Ο Χανς Φλικ αντικατέστησε τον Νίκο Κόβατς και επωμίστηκε το βάρος του πάγκου με τρομερά αποτελέσματα. Το πρωτάθλημα κατακτήθηκε στο άψε-σβήσε και είδαμε με το 8-2 επί της Μπαρτσελόνα μια πυραυλοκίνητη ομάδα, που πνίγει τον αντίπαλο και προσαρμόζεται αναλόγως τον αντίπαλο που έχει απέναντι της.

Το προβλέψαμε άλλωστε και στο www.bet-on-arme.com ότι η Μπάγερν θα φτάσει μέχρι τον τελικό και όσοι μας ακολουθήσατε στο 2.70 πανηγυρίζετε από χθες.

Έχει φτάσει σε 5 τελικούς και έχει κατακτήσει τους 2. Το 2001 στα πέναλτι λύγισε την Βαλένθια στο Μιλάνο και το 2013 στο Λονδίνο πήρε τον γερμανικό εμφύλιο από την Ντόρτμουντ με 2-1.

7 χρόνια, 7 κατακτητές

Η Μαρσέιγ λοιπόν ήταν η πρώτη κάτοχος από τότε που το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Champions League και μετά ακολούθησαν 6 νέοι τροπαιούχοι.

Το 1994 η Μίλαν πήρε την σκυτάλη με διασυρμό εις βάρος της Μπαρτσελόνα με 4-0 στον τελικό που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Το 1995 ο Αγιαξ υπέταξε την Μίλαν στην Βιέννη με 1-0 και της πήρε το στέμμα, ενώ το 1996 απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, αλλά στον τελικό της Ρώμης έχασε στα πέναλτι με 4-2 από την Γιουβέντους.

Το 1997 η Ντόρτμουντ του Πάολο Σόουζα έκανε φύλλο και φτερό την Γιουβέντους με 3-1 στο Μόναχο και το 1998 ο Πέτζα Μιγιάτοβιτς χάριζε στην Ρεαλ Μαδρίτης τον 1ο τίτλο στο Champions League με 1-0 επί της Γιουβέντους. Το 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2 γκολ στο 90′ και στις καθυστερήσεις σόκαρε την Μπάγερν Μονάχου και πανηγύρισε για πρώτη φορά μέσα στην Βαρκελώνη.

Η Ρεαλ και το σερί…της

Το 2000 η Ρεαλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ για 2η φορα στην ιστορία της.

Περίμενε με άγριες διαθέσεις την Βαλένθια στο Παρίσι και την νίκησε εύκολα με 3-0, ενώ μέχρι το 2018 κατέκτησε τον βαρύτιμο τίτλο ακόμα 6 φορές.

Η πολυνίκης στον θεσμό μετράει 7 κατακτήσεις και τα κατάφερε το 2002 επί της Λεβερκούζεν με 2-1 με το γκολ-ποίημα του Ζινεντίν Ζιντάν στην Γλασκόβη.

Πέρασαν 12 χρόνια και τελικά οι “μερένγκες” τα κατάφεραν ξανά για 4η φορά στον ισπανικό εμφύλιο με την συμπολίτισσα Ατλέτικο, την οποία λύγισε στην παράταση με 4-1 και πανηγύρισε ξανά μέσα στην Λισσαβόνα.

Τα υπόλοιπα είναι πιο πρόσφατα και μιλάμε για three peet. Το 2016 πάλι με την Ατλέτικο, αλλά στα πέναλτι με 5-3 και στο Μιλάνο, το 2017 στο Κάρντιφ με 4-1 κόντρα στην Γιουβέντους και το 2018 στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου ο Μπέιλ ήταν πρωταγωνιστής, αλλά και μέγας “γκαφατζής” ο Κάριους, τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, που έδωσε 2 γκολ-δώρο στους Μαδριλένους, που εν τέλει επιβλήθηκαν με 3-1.

Μικρά -Μικρά που αξίζουν… 

Οι τελικοί πάντοτε έχουν ιδιαιτερότητες και βγάζουν στατιστικά, αξιομνημόνευτες στιγμές και άλλα διάφορα, που μένουν πάντα στο μυαλό των φίλων του ποδοσφαίρου.

Πάμε να δούμε μερικά εξ’ αυτών… 

τα εκατομμύρια δεν φθάνουν πάντα και δεν φέρνουν την ευτυχία. Ωστόσο φέτος έκαναν την δουλειά τους για την Παρί. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά της σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

** η Μπάγερν έχασε τον τίτλο από την Τσελσι το 2012 στο Μόναχο και στην διαδικασία των πέναλτι, αλλά το 2013 πήρε το αίμα της πίσω στο Λονδίνο και νίκησε την Ντόρτμουντ, ανεβαίνοντας στο κορυφαίο σκαλοπάτι της Ευρώπης.

*** 2 φορές έχει πραγματοποιηθεί τελικός Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα. Και τις 2 φυσικά έγινε στο ΟΑΚΑ. Το 1994 η Μίλαν συνέτριψε την Μπαρτσελόνα με 4-0 και 2007 οι ροσονέρι πανηγύριζαν ξανά στην χώρα μας, παίρνοντας το σκαλπ της Λίβερπουλ με 2-1.

**** Ο Έλληνας αμυντικός χαφ Άκης Ζήκος αγωνίστηκε σε τελικό το 2004, αλλά η Μονακό έμεινε με την χαρά της φιναλίστ, γνωρίζοντας την ήττα από την Πόρτο με 3-0 στο γήπεδο της Σάλκε.

***** Πέρυσι το τρόπαιο πήγε στην Λίβερπουλ, που ξεπέρασε το εμπόδιο της Τότεναμ με 2-0 στην Μαδρίτη. Τελευταία φορά που οι ρεντς είχαν σηκώσει το τρόπαιο ήταν απέναντι στην Μίλαν στον αλησμόνητο τελικό της Πόλης.

Έχαναν με 3-0 στο πρώτο μέρος, το πήραν στην παράταση με 3-3 και περίσσια ψυχικά αποθέματα και τελικά ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο στα πέναλτι με 3-2.

Γιάννης Γεωργακόπουλος

Πηγή: https://www.bet-on-arme.com/74319/28os-telikos-sto-champions-league

Advertisement

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: «Κλείδωσαν» οι 11 του Τερίμ για ΠΑΟΚ

Published

on

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ την ερχόμενη Κυριακή (31/3, 18:00) στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την δεύτερη αγωνιστική των πλέι-οφ της Super League σ’ ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι που με νικηφόρο αποτέλεσμα θα δώσει ακόμη περισσότερες πιθανότητες στους «πράσινους» για διεκδίκηση του τίτλου.

Ο Φατίχ Τερίμ δουλεύει ξεχωριστά όλες αυτές τις ημέρες πάνω στα πλάνα που θέλει να καταστρώσει για το συγκεκριμένο ματς, ενώ φαίνεται πως έχει βρει και τους έντεκα ποδοσφαιριστές που θα παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα: Στο τέρμα θα είναι ο Ντραγκόφσκι, στα δύο άκρα της άμυνας θα είναι ο Μλαντένοβιτς με τον Κώτσιρα, οι στόπερ θα είναι ο Αράο με τον Γεντβάι, με τους Περεθ, Τσέριν και Μπακασετα στο χώρο του κέντρου. Στα φτερά της επίθεσης θα είναι ο Μπερνάρ και ο Παλάσιος, ενώ στην κορυφή θα βρίσκεται ο Ιωαννίδης.

Continue Reading

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ

Παναχαϊκή: Οι μοιρασιές με τον Ολυμπιακό Β΄

Published

on

Η Παναχαϊκή δοκιμάζεται το Σάββατο (30/3-16:00) στο γήπεδο Ρέντη και αντίπαλο δέος είναι ο Ολυμπιακός Β΄ για την 2η στροφή των πλέι-άουτ της Super League 2. 

Στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου η μπίλια έκατσε στη μέση. Στην Αγυιά για τον 1ο γύρο ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα από νωρίς (11΄) με τον Μπα και ο Μπαρέ ισοφάρισε στο 92΄, με τον Χριστόπουλο να αστοχεί σε πέναλτι στο 76΄. 

Στη μάχη του 2ου γύρου οι “ερυθρόλευκοι” πήραν γρήγορο προβάδισμα με Μπά (4΄) και Πινακά (11΄), αλλά η ομάδα του Γιάννη Τάτση είχε αντιδράσει στο τέλος, χάρη στα γκολ τουΠατρινού στο 82΄και του Γαϊτανίδη στο 88΄. 

Continue Reading

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ

Παναχαϊκή: Και τώρα τρέχει…

Ακολουθούν δύο κρίσιμα εκτός έδρας ματς.

Published

on

Με μία μόλις αναμέτρηση άνοιξε η αυλαία των πλέι άουτ στον Νότιο Όμιλο της Super League 2, της Παναχαϊκής με τον Γιούχτα, καθώς οι δύο στις τρεις αναμετρήσεις αναβλήθηκαν λόγω παρουσίας των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού Β’ και του Παναθηναϊκού Β’ στις «μικρές» Εθνικές ομάδες.

Η Παναχαϊκή έχασε μοναδική ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή από το ξεκίνημα, αντιμετωπίζοντας το πιο βατό της αντίπαλο, στην έδρα της και πλέον μπλέκει σε… περιπέτειες, καθώς θα πρέπει να ψάξει τους πολύτιμους βαθμούς που έχασε μακριά από την Πάτρα, ενώ ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με τις κορυφαίες -βαθμολογικά- ομάδες του Ολυμπιακού Β’ και του Διαγόρα. 

Το πρόγραμμα της Παναχαϊκής

1η αγωνιστική (24/03) – 6η αγωνιστική (21/04)

Παναχαϊκή – Γιούχτας  0-1,

2η αγωνιστική (30/03) – 7η αγωνιστική (28/04)

Ολυμπιακός Β’ – Παναχαϊκή  16:00

3η αγωνιστική (03/04) – 8η αγωνιστική (08/05)

Διαγόρας – Παναχαϊκή

4η αγωνιστική (07/04) – 9η αγωνιστική (15/05)

Παναχαϊκή – Παναθηναϊκός Β’

5η αγωνιστική (14/04) – 10η αγωνιστική (22/05)

Παναχαϊκή – Αιγάλεω

* Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές για την κύρια μέρα της κάθε αγωνιστικής.

** Η 3η αγωνιστική θα είναι εμβόλιμη, ενώ από το Πάσχα και μετά ακολουθούν 3 Τετάρτες μέχρι το φινάλε της ειδικής διαδικασίας.

Continue Reading
Advertisement

Facebook