Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αλέξανδρος Γκότσης στη «Match»: «Ξεκίνημα απ’ το μηδέν!»

Published

on

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές και καθηγητές φυσικής αγωγής στην Πάτρα.

Από το 1995 και μετά, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια, όπου και ασχολήθηκε με τη φυσική κατάσταση αθλητών όπως μεταξύ άλλων, η Νόρα Δράκου, και σε συλλόγους όπως ο Απόλλωνας, ο Έσπερος, ο ΝΟΠ στο Κολυμβητικό, ο ΑΟΑ Πατρών στο τένις, ενώ έχει εργαστεί και στη Γερμανία σε αθλητικό κέντρο. Πλέον, έχει γυμναστήριο που ασχολείται με τη συγκεκριμένη ειδίκευση.

Ο Αλέξανδρος Γκότσης υπήρξε και αθλητής, έχοντας κάνει πρωταθλητισμό στον Στίβο 1500Χ800.

Η συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο

-Τι θα πρέπει να προσέξουν προπονητές και αθλητές στο καινούργιο αυτό φάσμα προετοιμασίας;

«Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο για την επάνοδο των παιδιών στους αγωνιστικούς χώρους είναι τι δουλειά έκαναν όλο αυτό το διάστημα στο σπίτι, τις ημέρες της καραντίνας.

Όλοι ξέρουμε ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον σύλλογοι ακολουθούσαν συγκεκριμένα προγράμματα μέσω τηλεδιασκέψεων. Απ’ ότι μαθαίνω υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που το ακολούθησαν πιστά, άλλες που είχαν ξεκινήσει και στη συνέχεια σταμάτησαν, άλλες που ξεκίνησαν νωρίτερα ή αργότερα κτλ.

Χρειάζεται να γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι προπονητές σε τι επίπεδο βρίσκονται οι αθλητές. Όταν και έχουν τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα των εξετάσεων να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα βασισμένο στο τι χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Όσο για το προπονητικό πλάνο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι τεχνικοί με ένα πρόγραμμα αεροβίωσης, τις πρώτες 2-3 εβδομάδες ώστε να δουλευτεί σωστά το κομμάτι της αντοχής».

-Άρα δεν θα πρέπει να έχουμε γενικά προγράμματα για όλους, αλλά βασισμένα στο κάθε παιδί ξεχωριστά…

«Ανάλογα με τις αιματολογικές εξετάσεις, γενικές ούρων, τρανσαμινασών, κρεατίνες, τεστοστερόνων που θα δείξουν μεταξύ άλλων και τον δείκτη κούρασης, από εκεί και πέρα να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα για το κάθε παιδί, έτσι ώστε η ατομική βελτίωση να επέλθει πιο ομαλά στο ειδικό πλάνο της ομάδας.

Και είναι αρκετά θετικό που ως τώρα βλέπω ότι κατά βάση αυτό προσπαθούν να κάνουν. Όλα τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν τεστ, εργοφυσιολογικό έλεγχο δηλαδή και μετά να φτιαχτεί ένας κατάλογος ομαδικών και ατομικών προπονήσεων».

-Πόσος χρόνος προετοιμασίας θεωρείται ότι απαιτείται για να επανέλθουν οι αθλητές στην αγωνιστική δράση και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών;

«Θεωρώ ότι 10 εβδομάδες σίγουρα! Μην ξεχνάμε ότι στους δυόμιση μήνες που έχουν μείνει εντελώς ανενεργοί οι αθλητές, όταν έρχονται και πάλι στον προπονητή τότε ξεκινάνε από το μηδέν.

Έτσι λοιπόν θέλουμε 7-8 εβδομάδες χωρίς να βγάλει τραυματισμό ο αθλητής να τον φέρουμε εκεί που ήταν πριν, στη φόρμα του, διαδικασία που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά με μεθοδευμένο ως προς το αγώνισμα του πρόγραμμα, διατροφή κατάλληλη και επίσης όσο πάμε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο να κάνει την καλύτερη δυνατή ζωή. Είναι αλυσίδα πραγμάτων».

-Στην Superleague 1 όμως μιλούν για 3 εβδομάδες προετοιμασίας…

«Είναι αποδεδειγμένα λάθος αυτό και είμαι ενάντια σε αυτή την πρακτική για τους λόγους που ανέφερα. Και μάλιστα φοβάμαι ότι όπως έγινε με τον σοβαρό τραυματισμό του Αραούχο στην ΑΕΚ, θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Δεν μπορούν οι ποδοσφαιριστές τόσο σύντομα να επανέλθουν στον απαιτούμενο ρυθμό, πόσο μάλλον όταν τους πιέζουν οι ομάδες».

-Έχουμε ακούσει σενάρια για πρωταθλήματα που θα αρχίσουν αρκετά σύντομα τη νέα χρονιά σε σχέση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο εφικτό είναι αθλητές που θα φτάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν 6-7 μήνες αποχή από τα γήπεδα να προσαρμοστούν γρήγορα στα προγράμματα;

«Είναι λίγο ριψοκίνδυνη μια τέτοια ιδέα, πρέπει να δώσουν παραπάνω χρόνο προετοιμασίας μέχρι την επίσημη έναρξη των αγώνων. Ωστόσο επειδή έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ίσως με ένα πρόγραμμα αρκετά εξειδικευμένο να έχουν έρθει οι αθλητές σε ένα καλό επίπεδο.

Οι γυμναστές των ομάδων πρέπει να δουλέψουν σε αρμονία με τους εργοφυσιολόγους και τους γιατρούς ώστε να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επάνοδο του αθλητή και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους προπονητές».

-Πόσο σημαντικό είναι οι προπονητές να ελέγξουν τον υπέρμετρο ενθουσιασμό των παιδιών για να αποφύγουν τυχόν απρόσμενες καταστάσεις;

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο. Θέλει τεράστια προσοχή ώστε τα παιδιά που αγαπάνε και θέλουν το άθλημα τους δεν πρέπει να μπουν με το 100% αλλά σταδιακά.

Η αποθεραπεία ειδικότερα είναι ένας παράγοντας τεράστιας σημασίας που πρέπει να γίνει σωστά. Το μασάζ, η πισίνα κ.α.».

-Ο ρόλος των γονέων ποιος πρέπει να είναι ως προς αυτή την κατεύθυνση;

«Οι γονείς αρχικά δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών, αλλά να είναι σε συνεργασία μαζί τους. Το δικό τους παιχνίδι παίζεται μέσα στο σπίτι, όπου θα ασχοληθούν με την ψυχολογία και τη σωστή διατροφή των παιδιών σε ένα περιβάλλον απόλυτα υγιές.

Επίσης, στις μέρες μας ευτυχώς ή δυστυχώς, οι γονείς πλέον έχουν και τον ρόλο του… χορηγού. Επωμίζονται το κόστος όλων των εξετάσεων, καθώς δεν μπορούν τα σωματεία μετά από όλο αυτό που συνέβη να έχουν την οικονομική υπόσταση να παρέχουν τα πάντα εκείνα.

Ερασιτεχνικοί σύλλογοι που μπορούν να τις αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου είναι μετρημένοι».

-Οι προπονήσεις προετοιμασίας που κάνετε αυτή την περίοδο σε ποιους χώρους διεξάγονται και τι πρόγραμμα ακολουθείτε;

«Γίνονται στο Νότιο Πάρκο και στον Αγ. Βασίλειο, είναι εξωτερικές δηλαδή επί της ουσίας. Έχω αναλάβει αθλητές από ποδόσφαιρο, βόλεϊ. Δουλεύουμε στο κομμάτι της αντοχής με διάφορα ασκησιολόγια, όπως μεγάλα τρεξίματα, διάρκεια πολλών αλμάτων κ.α.. Αυτό που κάνω είναι να αντιμετωπίζω τους αθλητές μου σαν να ξεκινούν από το μηδέν.

Προσπαθώ ατομικά με διάφορα τεστ να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται, για να τους βάλω μετά από 2-3 εβδομάδες πιο εντατικά στις προπονήσεις. Οι προπονήσεις χωρίζονται πάντα και σε κύκλους ανάλογα με την εξέλιξη.

Έχω δει ήδη να σφίγγουν γάμπες και μυς, προβλήματα σε τένοντες και γόνατα γιατί «ξυπνάει» το σώμα και χρειάζονται σωστή αποθεραπεία. Πρέπει ο αθλητής και μετά σπίτι να κάνει παγοθεραπεία».

-Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για το πότε βλέπετε να ανοίγουν τα γυμναστήρια;

«Είπαν για τις 29 Ιουνίου από μια ενημέρωση που είχα και μου φαίνεται υπερβολικά μεγάλο το διάστημα, όπου και πάλι θα ανοίξουν με περιορισμούς και προϋποθέσεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους προπονητές που μένουν άνεργοι και σίγουρα πρέπει να δοθεί μια λύση -θεωρώ- γρηγορότερα»

ΠΟΛΟ

Πανελλήνιο Νέων Γυναικών: Κρατάει την προσπάθεια η ΝΕΠ

Published

on

Ξεκίνησε μεσοβδόμαδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη (9/7) η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος πόλο των Νέων Γυναικών στο κολυμβητήριο του Πειραιά.

Στη «μάχη» βεβαίως ρίχτηκε και η ΝΕΠ του Δημήτρη Μπιτσάκου που είχε ως στόχο την είσοδο στις 4 κορυφαίες ομάδες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συνέβη.

Τα κορίτσια του Δημήτρη Μπιτσάκου ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους, σε πρώτη φάση, από τον Α΄ Ομιλο Αττικής έχοντας αντιπάλους τους Εθνικό, ΟΥΚ Βόλου και Νηρέα Χαλανδρίου.

Στο πρώτο ματς, ηττήθηκαν 14-4 από τον Εθνικό, όμως, στη συνέχεια πανηγύρισαν εξαιρετικό αποτέλεσμα (18-8) με τον ΟΥΚ Βόλου. Ωστόσο, ηττήθηκαν εκ νέου με σκορ 12-6 από τον Νηρέα στο φινάλε της φάσης των Ομίλων και δεν θα βρεθούν έτσι στα τελικά του αντίστοιχου Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Τελικώς, τα “δελφίνια” κατέλαβαν την 6η θέση, καθώς ολοκλήρωσαν με ήττα από τη Γλυφάδα με σκορ 9-7, τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση.

Πλέον, η γυναικεία ομάδα πόλο της ΝΕΠ στρέφει την προσοχή της στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα (και όχι στο Καρπενήσι που ήταν αρχικά ορισμένο).

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος 

Continue Reading

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Τον Οκτώβριο τελικά η Ανάβαση Πιτίτσας

Published

on

Η Επιτροπή Αγώνων ενέκρινε το αίτημα του ΑΟΠ για τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της Ανάβασης Πιτίτσας, αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων, για τις 17-18 Οκτωβρίου 2020.

Ο αρχικός προγραμματισμός της Ανάβασης Πιτίτσας 2020 ήταν για τις 25-26 Ιουλίου 2020, ωστόσο το σωματείο αναγκάστηκε να ζητήσει τη μετάθεσή της σε νέα ημερομηνία, λόγω του εορτασμού της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο χώρο της εκκίνησης του αγώνα.

Κατά συνέπεια, με τη νέα ημερομηνία του Οκτωβρίου, η Ανάβαση Πιτίτσας θα αποτελέσει τον 4ο γύρο (από τους 6) του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων 2020.

Στις 25 και 26 Ιουλίου 2020 θα διεξαχθεί για 19η συνεχόμενη φορά η Ανάβαση Δημητσάνας.

Επιμέλεια: Μάρκος Καπετανάκης 

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Πανελλήνιο Εφήβων: Μεγάλη πρόκριση ο ΝΟΠ στην τελική φάση! (pics)

Published

on

Ολοκληρώθηκε στο «Α. Πεπανός» η Β’ φάση του Πανελλήνιου εφηβικού πρωταθλήματος με την συμμετοχή των «δικών μας» ΝΟΠ και ΝΕΠ.

Οι δυο σύλλογοι της πόλης αγωνίστηκαν για την πολυπόθητη πρόκριση στις 10,11 και 12 Ιουλίου στον Όμιλο της Πάτρας, έχοντας ως αντίπαλους τους ΝΟ Ναυπλίου, ΑΟΠ Φαλήρου και ΝΟ Καλαμάτας.

Παρά το γεγονός πως για τα τελικά της διοργάνωσης (31 Ιουλίου-2 Αυγούστου) θα προκρινόταν μόνο η πρώτη ομάδα του Ομίλου, ο ΝΟΠ του Κώστα Σακαλή κατάφερε να πάρει μια τεράστια πρόκριση με το απίστευτο 4/4, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα!

Η… αρχή της τρομερής πορείας ξεκίνησε με το 20-6 σε βάρος της συμπολίτισσας ΝΕΠ την Παρασκευή (10/7), ενώ ακολούθησε η εξίσου καταπληκτική εμφάνιση με τον ΝΟ Καλαμάτας (18-8) και κορυφώθηκε με το θριαμβευτικό 11-9 επί του ΑΟΠ Φαλήρου (ο οποίος έχει τρεις διεθνείς παίκτες στο ρόστερ του!) που έφερε και την τεράστια πρόκριση!

Αν και η δουλειά είχε… γίνει ο ΝΟΠ «καθάρισε» και το Ναύπλιο με 16-4. Όσο για τη ΝΕΠ, η ομάδα του Φώτη Γιαννόπουλου έκανε μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια, κατακτώντας την 3η θέση και μετρώντας άλλη μια ήττα από το Π. Φάληρο (24-6) και δυο νίκες, μια με τον ΝΟ Ναυπλίου (7-6) και άλλη μια με τον ΝΟ Καλαμάτας με 18-7.

Για τους αγώνες ο προπονητής του ΝΟΠ, Κώστας Σακαλής, είχε στη διάθεσή του τους: Βασίλη Τσασερλή, Χρήστο Μαυριόπουλο, Κώστα Χρηστάκη, Αποστόλη Γεωργαρά, Ανδρέα Μπιτσάκο, Αγγελο Καραΐσκο, Σπύρο Λυκούδη, Χριστόφορο Τρασάι, Γιώργο Γουρδούπη, Νίκο Χριστοδουλόπουλο, Οδυσσέα Φιλιππάτο, Κώστα Αδαμόπουλο, Μάριο Ανδρουτσόπουλο, Θοδωρή Ρωμάνο, Στέφανο Γεωργίου, Θοδωρή Λιάτσο, Θωμά Μπετχαβά, Γιώργο Πριτσαπίδουλα, Νίκο Μούρτζη, Νίκο Καπογιάννη, Αλκιβιάδη Γιώτη, Αγγελο Τούλη και Μιχάλη Δρίζη.

Η ΝΕΠ του Φώτη Γιαννόπουλου υπολόγισε στους: Στ. Αποστολίδη, Φώτη Τρίχα, Φίλιππο Φούσκα, Αιμίλιο Κωνσταντόπουλο, Δημοσθένη Πρωτόπαπα, Νικηφόρο Δομετίου, Γιώργο Γκοτσόπουλο, Νίκο Μπάζιο, Χρυσόστομο Μπάρλο, Φίλιππο Σχίζα, Γιώργο Κούλια, Παντελή Κοτζάμπαση, Φίλιππο Αντίοχο, Παναγιώτη Θανόπουλο, Βασίλη Δημορρηγόπουλο, Νάσο Κρεμανταλά, Σταύρο Παπαδόπουλο.

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος 

Παρακάτω ακολουθεί φωτορεπορτάζ της «Match» από την αναμέτρηση των δυο ομάδων μας την περασμένη Παρασκευή:

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.