Connect with us

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόψεις, Α΄κατηγορία: «Μονόδρομος το ενιαίο πρωτάθλημα»

Published

on

Επτά ποδοσφαιριστές της Α’ κατηγορίας μιλούν στη «Match» δείχνοντας την προτίμησης τους σε ένα πρωτάθλημα χωρίς ομίλους 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το αν θα πρέπει η πρώτη τη τάξει κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας να είναι διαμορφωμένη σε δύο ομίλους (με το υπάρχουν σύστημα διεξαγωγής) ή αν θα πρέπει η Ένωση να σκεφτεί καλά το ενδεχόμενο ενός ενιαίου πρωταθλήματος. Άλλωστε η συγκεκριμένη συζήτηση ακούγεται συχνά στα ποδοσφαιρικά στέκια, με το πέρας της εκάστοτε σεζόν και οι άνθρωποι της Ένωσης έχουν δεχθεί νύξεις από τις ομάδες, αν και το μοτίβο με ομίλους και μπαράζ ανόδου και «επιβίωσης» δεν αλλάζει τα τελευταία χρόνια. 

Ο ντόρος για τη δυναμικότητα των δύο ομίλων είναι συνήθως μεγάλος και η γκρίνια δεν λείπει από την πλευρά αρκετών συλλόγων, που θεωρούν ότι το σύστημα διεξαγωγής είναι άδικο. 

Η «Match» άδραξε την ευκαιρία, μιας και πλέον η σεζόν ολοκληρώθηκε αγωνιστικά και ήρθε σε επαφή με επτά ποδοσφαιριστές, που έχουν βιώσει δια ζώσης την Α’ κατηγορία και η άποψή τους έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών παίζουν πάντοτε ρόλο. 

Κοινός παρονομαστής η προτίμησή τους να επιστρέψει το πρωτάθλημα σε ενιαία μορφή, εξηγώντας τους λόγους.  

* Οι απόψεις των παικτών με αλφαβητική σειρά των επίθετων τους: 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ Π.: 

«Τα μπαράζ δεν δούλεψαν» 

«Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Ένας όμιλος, ένας πρωταθλητής και να πέφτουν 2-3 ομάδες, αναλόγως πόσες θα ανεβαίνουν και από τη Β’ κατηγορία. 

Το σύστημα με τα μπαράζ και τους δύο ομίλους δεν δούλεψε καθόλου. Υπήρχαν ομάδες δύο ταχυτήτων, που χάλασαν λεφτά, βγήκαν πρώτες στον όμιλό τους, αλλά έχασαν την άνοδο στα πλέι οφ. Θεωρώ ότι αυτό είναι αδικία, γιατί ο πρώτος πρέπει να είναι πρωταθλητής και να μην μπλέκει με πλέι οφ». 

 

ΝΑΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΠΗΓΑΣΟΣ ΜΠΕΓ. 

«Ένας όμιλος με 18-20 ομάδες» 

«Πιστεύω ότι ένας όμιλος με 18 το πολύ 20 ομάδες, θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. Με γνώμονα ότι υπάρχουν αρκετά ιστορικά σωματεία, αυτόματα οι αγώνες θα είναι ελκυστικοί για το φίλαθλο κοινό. Παράλληλα θα υπάρχουν δυνατοί προπονητές, που θα ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον και παράλληλα οι ποδοσφαιριστές θα βελτιώνονται. Έτσι νομίζω θα βελτιωθεί το προϊόν και θα ανέβει πολύ περισσότερο ο ανταγωνισμός». 

ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΧΑΙΟΣ ΣΑΡ. 

«Πάει χαμένη η προσπάθεια» 

«Για εμένα το να επιστρέψει η Α’ κατηγορία σε έναν όμιλο θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Ο πρώτος πρέπει να είναι πρωταθλητής. Κάνει μία συντονισμένη προσπάθεια όλη τη χρονιά και στα μπαράζ μπορεί σε 1-2 ματς να μην είναι σε φόρμα. Πάει έτσι χαμένη η όλη προσπάθεια και οι κόποι της σεζόν. Στον υποβιβασμό το να πέφτουν 2-3 ομάδες και εκεί χωρίς μπαράζ, πιστεύω επίσης θα βοηθήσει»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΓΑΤΟΣ – ΠΑΤΡΑΙ 

«Η πορεία καθορίζει τον πρωταθλητή» 

«Πιστεύω πως ένα ενιαίο πρωτάθλημα θα ήταν πιο δυνατό. Ο πρωταθλητής θα αναδεικνυόταν μέσα από υψηλό ανταγωνισμό. Επίσης πρέπει να κρίνεται από την πορεία όλης της σεζόν και όχι μέσα από λίγα ματς στα μπαράζ. 

Γενικότερα ο ένας όμιλος θα ανέβαζε κατακόρυφα το επίπεδο ανταγωνισμού και το πρόσημο θα ήταν σίγουρα θετικό». 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΜΟΒΡΙΑΚΟΣ 

«Πιο δίκαιο πρωτάθλημα σε ένα όμιλο» 

«Ο ένας όμιλος θα δώσει τη δυνατότητα να παίξουν όλοι με όλους. Πιστεύω οι περισσότερες ομάδες θα δυναμώσουν, είτε θα κάνουν πρωταθλητισμό είτε θα παλέψουν για την παραμονή. 

Δεν θεωρώ δίκαιο να υπάρχουν δύο όμιλοι και να χωρίζονται οι ομάδες της Πάτρας με τις ομάδες εκτός της πόλης. Ελπίζω να έχουμε Α’ κατηγορία με ένα όμιλο. Θα είναι πιο δίκαιο έτσι το πρωτάθλημα και ο ανταγωνισμός θα αρέσει περισσότερο και στους φιλάθλους που παρακολουθούν τα παιχνίδια». 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓ.ΒΑΣΙΛ. 

«Μόνο με έναν όμιλο αλλάζει το επίπεδο» 

«Τα τελευταία χρόνια συναντάμε σε κάθε όμιλο 3-4 ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο, 2-3 που σώζονται άνετα και οι υπόλοιπες δεν μπορούν συνήθως να ακολουθήσουν. Αυτά τα δεδομένα έχουν χαλάσει το πρωτάθλημα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το επίπεδο της Α’ κατηγορίας το ενιαίο πρωτάθλημα είναι αδιαπραγμάτευτη λύση. Τα οφέλη γενικότερα θα είναι πολλαπλά και η Α’ κατηγορία θα εκτοξευθεί». 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ – ΑΡΗΣ Π. 

«Λιγότερες ομάδες, περισσότερη ποιότητα» 

«Για εμένα ο ένας όμιλος στην Α’ κατηγορία θα δώσει άλλη λάμψη στο πρωτάθλημα. Οι λιγότερες ομάδες σημαίνουν περισσότερη μεταγραφική ενίσχυση και προσήλωση στον στόχο που θα θέσουν. Οπότε και η ποιότητα θα είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον στα περισσότερα ρόστερ. 

Στους δύο ομίλους έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ότι κάποιες ομάδες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στις δυσκολίες και τα παρατάνε από νωρίς». 

Επιμέλεια: Γιάννης Γεωργακόπουλος

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόψεις, Α΄κατηγορία: Κωδικός… διαιτησία! 

Published

on

Οκτώ ποδοσφαιριστές από κάθε κατηγορία μιλούν για το πώς τα πήγαν φέτος οι διαιτητές στα τοπικά πρωταθλήματα 

* Ανάμεικτα τα συναισθήματα  

 Κάθε σεζόν μας απασχολεί η διαιτησία (θέλοντας και μη) μιας και είναι ένας χώρος που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. 

Τα παράπονα δεν λείπουν ποτέ, αφού όταν κερδίζει η ομάδα όλα είναι καλά και όταν χάνει η γκρίνια περί διαιτησίας «φουντώνει» για τα καλά. 

Η «Match» έδωσε «πάσα» σε οκτώ ποδοσφαιριστές των τριών κατηγοριών της ΕΠΣ Αχαΐας και οι απόψεις διίστανται. Άπαντες θεωρούν ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, ενώ στο ερώτημα αν υπάρχουν αξιόλογοι διαιτητές ο Κώστας Ανδριανός είχε την τιμητική του, αν και αναφέρθηκαν και έτερα ονόματα. 

* Οι απόψεις των παικτών με αλφαβητική σειρά των επίθετων τους: 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ 

«Πάντα χρειάζεται βελτίωση» 

«Προσωπικά δεν δίνω σημασία στην διαιτησία. Προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου αυτά που μου ζητάει ο προπονητής μου, για να βοηθάω όσο μπορώ την ομάδα μου στο κάθε παιχνίδι. 

Γενικότερα το κομμάτι της διαιτησίας πρέπει πάντα να βελτιώνεται και να προσπαθεί για το καλύτερο, όπως φυσικά και ο καθένας που υπηρετεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από οποιοδήποτε πόστο του αγωνιστικού χώρου. 

Θεωρώ επίσης ότι 2-3 διαιτητές μπορούν το βήμα παραπάνω και έχουν προοπτική για κάτι καλύτερο. Συνολικά για την Δάφνη υπήρχαν καλές αλλά και μέτριες διαιτησίες μέσα στη χρονιά». 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΣΑΜΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΑΧΙΛ. 

«Πρόβλημα η στάση των διαιτητών» 

«Δυστυχώς η διαιτησία τα τελευταία χρόνια είναι κάκιστη. Δεν υπάρχουν έμπειροι διαιτητές και κυρίως στο χώρο έχουν μπει νέα παιδιά, που χρειάζονται στήριξη, αλλά τα λάθη γίνονται συνεχώς και είναι τρανταχτά στα περισσότερα ματς. 

Το κακό είναι κατ’ εμέ ότι πολλοί διαιτητές έχουν ειρωνική στάση προς τους ποδοσφαιριστές και αρκετοί από αυτούς αγωνίζονται 15-20 χρόνια στα γήπεδα, οπότε χρήζουν μεγαλύτερου σεβασμού. Επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί διαιτητές, αλλά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα». 

 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ – ΦΛΟΓΑ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡ. 

«Μέτριο το επίπεδο  

αλλά κάποιοι αξίζουν» 

«Δεν θέλω να είμαι αυστηρός και πάντα μπαίνω στη θέση και του αλλού, για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για όλα τα θέματα. Αρκετοί διαιτητές έχουν καλή διάθεση, η οποία όμως αλλάζει με την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και το κλίμα που αυτοί διαμορφώνουν. Υπάρχουν όμως και διαιτητές που δεν μπορούν να μπουν από την αρχή στο κλίμα ενός αγώνα. 

Το επίπεδο κατά την άποψή μου οριακά αγγίζει το μέτριο. Και μιλάω φυσικά για την Γ’ κατηγορία, η οποία είναι πλήρως απαξιωμένη.  

Παράδειγμα προς μίμηση με την συμπεριφορά του εκτός αλλά και εντός των 4 γραμμών είναι ο Αδριανός που φέτος ορίστηκε και σε αγώνες της Superleague και του αξίζουν συγχαρητήρια. 

Αξιόλογους διαιτητές επίσης θεωρώ τους Μέρμηγκα, Πετρόπουλο και Αγγελόπουλο και αυτήν την άποψη την έχω επειδή έχουν σφυρίξει καλά και σε ματς που αγωνίστηκα, αλλά και σε ματς που ήμουν θεατής». 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΔΟΣ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΜ. 

«Κανένας αθλητής δεν αξίζει  

άδικη αντιμετώπιση» 

«Η διαιτησία μιλώντας τουλάχιστον για τα παιχνίδια που έπαιξα ήταν ικανοποιητική. Σίγουρα υπήρξαν και φορές που σαν ομάδα αδικηθήκαμε, αλλά δεν γίνεται να μην λάβουμε ως παράγοντα και ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα. 

Κανείς αθλητής δεν αξίζει άδικη αντιμετώπιση και οι διαιτητές πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα το 50-50. Ένα παράδειγμα που προσωπικά μου έχει κάνει καλή εντύπωση είναι ο Ζήκος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια σε κάθε παιχνίδι αφήνει καλές εντυπώσεις». 

 

ΑΡΗΣ ΜΠΟΥΡΝΑΚΑΣ – ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝ. 

«Μοιρασμένη η κατάσταση» 

«Φέτος ο Διαγόρας είχε πολλούς διαφορετικούς διαιτητές στα παιχνίδια του, αλλά παρακολούθησα και ματς ως θεατής και έχω εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα λάθη ήταν επιπόλαια, όμως έγιναν και λάθη που αλλοίωσαν αποτελέσματα. Φυσικά υπάρχουν και διαιτητές με ικανότητα, που αξίζουν να προωθηθούν σε ανώτερο επίπεδο. 

Θέλω να πιστεύω πως κανένας διαιτητής δεν κάνει λάθη σκοπίμως. Άνθρωποι είναι και έχουν δικαίωμα στο λάθος. Πιστεύω πως η κατάσταση είναι μοιρασμένη, με καλούς αλλά και με μέτριους ανθρώπους στο συγκεκριμένο χώρο». 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΑΤ. 

«Να μην κρίνονται αγώνες από λάθη» 

«Και οι διαιτητές έχουν δικαίωμα στο λάθος. Δεν γίνεται να τα αποφύγουν. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι αξιόλογοι διαιτητές και προσωπικά έχω ξεχωρίσει τον Ανδριανό. 

Το ζήτημα είναι να μην γίνονται λάθη σε αγώνες που είναι σημαντικοί και κρίνονται τίτλοι, άνοδοι, σωτηρία. Εκεί καλό θα ήταν να ορίζονται διαιτητές με εμπειρία». 

 

ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΝΤ. 

«Αναλόγως το πρωτάθλημα,  

επιλέγονται οι διαιτητές» 

«Σε γενικές γραμμές δεν γίνανε λάθη. Ανάλογα όμως το επίπεδο ορίζονται νομίζω και οι διαιτητές. Καλύτεροι στην Α’, υποδεέστεροι στην Β’ και πάει λέγοντας. Θεωρώ κορυφαίο τον Ανδριανό, αλλά υπάρχουν ακόμα 2-3 αξιόλογοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γενικότερα όμως δεν υπάρχει μέλλον στον κλάδο». 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΑΡΗΣ ΠΑΤ. 

«Όποιος αξίζει να  

μην γίνει πιόνι» 

«Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τη διαιτησία. Θέλω όμως να πω ότι είναι μία δύσκολη δουλειά, γιατί ένα άτομο πρέπει να ελέγχει 22 ποδοσφαιριστές σε 90 λεπτά αγώνα. Θεωρώ καλό διαιτητή αυτόν που κάνει τα λιγότερα λάθη, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι και όχι ρομπότ. 

Το ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία λήξης για όλους, οπότε επιβράβευση για έναν διαιτητή είναι όταν τελειώσει την καριέρα του να τον χαιρετάει ο φίλαθλος κόσμος και όχι να του δείχνει ασέβεια. 

Εύχομαι σε όποιον αξίζει, να φτάσει ψηλά με την αξία του χωρίς να γίνει πιόνι κανενός. Γιατί η αξιοπρέπεια μένει και όχι τα λεφτά και η δόξα. Αυτά τελειώνουν κάποια στιγμή».

 Επιμέλεια: Γιάννης Γεωργακόπουλος

Continue Reading

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαγόρας Βρ.: Διακριθείς ο Καραμπούλας

Published

on

Ο Μάριος Καραμπούλας έκανε τρομερή σεζόν με τον Διαγόρα.  

Άλλωστε έχει κινήσει το ενδιαφέρον του Γιάννη Τάτση, αφού ο προπονητής της Παναχαϊκής είχε παρακολουθήσει δια ζώσης τον τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Αχαΐας. 

Ένας μέσος με πολλές δυνάμεις που ήταν διακριθείς στο ρόστερ των “μπλε”, όπου αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια με επιτυχία. 

Continue Reading

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αστέρας Λεοντίου: Διοικητική ώθηση και Βαλσαμής

Published

on

Ο Αστέρας Λεοντίου «τρέχει» τις διαδικασίες σε διοικητικό επίπεδο, αφού εισέρχονται νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. που θα διαμορφωθεί. 

Παρόλα αυτά μέλημα είναι η παραμονή του Διονύση Βαλσαμή και στην Α’ κατηγορία και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι επαφές για ανανεώσεις και προσθήκες. 

Continue Reading
Advertisement

Facebook