Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Δέσποινα Μουρτά: «Στόχος μου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020»

«Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, μπαμ…». Δύο λέξεις και ένας κρότος που αντηχεί απευθείας στη ψυχή. Η μοναδικότητα του στίβου και δη των δρομικών αθλημάτων, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο «Βασιλιάς» μετράει υπηκόους από την εποχή που η Ελλάδα ήταν ακόμη η κοιτίδα του. Στο πέρασμα του πανδαμάτωρ πολλά έχουν αλλάξει, αλλά ο ατελεύτητος εσωτερικός πόλεμος του αθλητή με τον φόβο της αποτυχίας, παραμένει αναλλοίωτος. Πιστή στις αρχές του στίβου, είναι και μια σύγχρονη ηρωίδα, εφοδιασμένη με θέληση μονομάχου. Ολόκληρη η χώρα μιλάει για αυτήν, ενώ ταυτόχρονα, ο απόηχος του ονόματός της, κοντοζυγώνει στις κορυφογραμμές της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της, στην Πάτρα από το Βερολίνο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Δέσποινα Μουρτά μίλησε στην εφημερίδα «Match», για τις εμπειρίες που συνέλεξε από την διοργάνωση, ενώ αποκάλυψε πως θα ανοίξει τους ορίζοντές της, δοκιμάζωντας τον εαυτό της και στο 800άρι. Το πάθος με τον Μπόλτ, το όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, τα παράπονα από την Πολιτεία και οι μελλοντικοί στόχοι, εδράζουν στη συνέντευξη που ακολουθεί.

«Ξεκίνησα στην έκτη δημοτικού. Συμμετείχα στους σχολικούς αγώνες. Ο γυμναστής μου είπε ότι θα ήταν καλό να ασχοληθώ με τον στίβο. Στη συνέχεια, στο Γυμνάσιο έτυχε να έχω γυμνάστρια την προπονήτριά μου, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, η οποία πίστεψε σε εμένα και έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους», δηλώνει η Δέσποινα Μουρτά για τις πρώτες αναμνήσεις που σχετίζονται με το άθλημα, ενώ αναφορικά με το ίδιον που διαθέτει, επισημάνει: «Μου αρέσει ο στίβος γιατί, ως ατομικό άθλημα, τα πάντα εξαρτώνται από εσένα. Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι ανταγωνίζομαι με άλλα άτομα και κυνηγάω έναν καλό χρόνο. Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ. Πρέπει κάθε φορά να ξεπερνάς τα όριά σου και αυτό είναι κάτι το μαγικό».

Μόλις σε ηλικία 18 ετών, σόκαρε την Ελλάδα, κερδίζοντας ανέλπιστα τη πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ. Τότε ήταν που φώλιασε για τα καλά η αύρα πρωταθλήτριας, μέσα της. «Το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Δεν περίμενα ότι θα βγω πρώτη. Μπήκα στη κούρσα με τον 4ο χρόνο από τις συμμετέχουσες και όταν συνειδητοποίησα τι συνέβη, τρελάθηκα», θυμάται η 22χρονη αθλήτρια.

Η καριέρα της Μουρτά είχε ανοδική πορεία. Μεγάλες διοργανώσεις και εξαιρετικοί χρόνοι, συνοδεύουν το όνομά της μέχρι και σήμερα. Η ίδια παραδέχεται ότι ο δείκτης αυτοπεποίθησής της, δεν βρισκόταν σε υψηλά στάνταρ, τουλάχιστον στην αρχή. «Δεν πίστευα πολύ στον εαυτό μου. Αυτό είναι κάτι που μου επισήμανε αρκετές φορές και ο πατέρας μου. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος».

Προχωρώντας στα έγκατα των σκέψεών της, η Πατρινή πρωταθλήτρια μας εξηγεί αναλυτικά, ποια είναι τα συναισθήματα, τη στιγμή της εκκίνησης: «Ακούω τη καρδιά μου να χτυπά σαν τρελή. Σκέφτομαι ότι τώρα είναι η ώρα να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Να επιμείνω μέχρι το τελευταίο μέτρο και να μην τα παρατήσω σε κανένα σημείο της κούρσας».

Φιλοδοξίες

Αναπόφευκτα, ο κύκλος του παρελθόντος μας οδηγεί στο παρόν, με άμεσο προορισμό το μέλλον. «Οι στόχοι και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Κάθε χρόνο θέλω να είμαι καλύτερη και να πετυχαίνω και εκτός συνόρων», δηλώνει η Δέσποινα, οριοθετώντας τους στόχους της. Η κουβέντα μπαίνει σε διαφορετικό πλαίσιο, όταν η Μουρτά μας αποκαλύπτει τα πλάνα της και την απόφαση να εμπλουτίσει το «ρεπερτόριό» της και με τα 800 μέτρα. «Θα κάνω στροφή στη καριέρα μου και θα ασχοληθώ με τα 800. Η βάση μου δεν θα είναι πλέον τα 400μ.. Μίλησα με την προπονήτριά μου και αποφασίσαμε πως αξίζει να καταπιαστώ με ένα ακόμη αγώνισμα. Πιστεύω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο τα 800μ.».

Η παραπάνω απόφαση, μόνο εύκολη δεν είναι για έναν αθλητή, αλλά όπως ξεκαθαρίζει η Μουρτά, πιστεύει πως είναι η καλύτερη δυνατή για το μέλλον της: «Μεγάλος μου στόχος και όνειρο, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020. Θα προσπαθήσω πολύ για να τα καταφέρω. Στο μυαλό μου έχω και το ερχόμενο Παγκόσμιο φυσικά. Για αυτό το λόγο θα δοκιμάσω και σε δεύτερο αγώνισμα, γιατί θεωρώ πως τα 800μ. θα μου δώσουν την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτές τις διοργανώσεις και να τα πάω καλύτερα. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Γιαυτό άλλωστε και δεν περιμένω από την πρώτη χρονιά να κάνω τους χρόνους που θεωρώ ότι μπορώ. Ηλικιακά όμως, έχω το περιθώριο να αλλάξω».

Το άκουσμα της είδησης αναφορικά με την διαφοροποίηση του αγωνίσματος, γεννά απορίες. Στο αν μπορούν να χωρέσουν τόσο τα 400μ. όσο και τα 800μ. στο καλεντάρι της, η αθλήτρια της Ολυμπιάδας μας απαντά: «Η συνύπαρξη των δύο αγωνισμάτων είναι πολύ δύσκολη και με ανάλογη καταπόνηση, αλλά θα παλέψω και ελπίζω να πετύχω και στα δύο».

Βερολίνο

Ο άγραφος κανόνας του στίβου αναφέρει πως επιτυχία σε μεγάλη διοργάνωση, είναι η κατάρριψη του ατομικού σου ρεκόρ. Αναλύοντας με αυτό το τρόπο τα δεδομένα, η παρουσία της Δέσποινας Μουρτά στο προ ημερών, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου, στο Βερολίνο, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. «Από το Βερολίνο έφυγα με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο και τεράστια χαρά. Πήγαν όλα καλά. Το στάδιο ήταν το καλύτερο που έχω τρέξει και δεν είναι τυχαίο που ο Μπολτ έχει πετύχει εκεί τα παγκόσμια ρεκόρ. Χαίρομαι πολύ που κατάφερα σε μια τέτοια διοργάνωση με τη πίεση και το άγχος να κάνω ατομικό ρεκόρ. Από τη στιγμή που είδα τον χρόνο και διαπίστωσα ότι έκανα ατομικό, δεν με ενδιέφερε σε ποια θέση τερμάτισα», υπογραμμίζει η Δέσποινα.

Σχετικά με την σκυτάλη, αλλά και την συσσώρευση εξαιρετικών αθλητριών στο 400άρι, την απάντηση της Μουρτά, περικυκλώνει ένα μεγάλο, «αχ»: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε. Μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ καλύτερο χρόνο αλλά δεν ήταν η μέρα μας. Είναι πολύ σημαντικό πάντως το γεγονός πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές καλές αθλήτριες στα 400 μέτρα. Αν δεν είχαμε ατυχίες και τραυματισμούς φέτος, πιστεύω πως θα είχαμε καταρρίψει το Πανελλήνιο. Η σκυτάλη έχει να δώσει πολλά ακόμα».

«Το δεύτερο σπίτι»

Το μονοπάτι ενός δρομέα είναι μοναχικό. Προπονήσεις χωρίς να αστράφτουν τα φλας των φωτογράφων και οικονομικά προβλήματα που καθιστούν την επιβίωση του στίβου δυσοίωνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σχετικά με την Πάτρα, η Μουρτά μας έδειξε και τις δύο όψεις του νομίσματος. «Το στάδιο είναι πάρα πολύ καλό. Ευτυχώς διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχοντας βέβαια υπόψη και άλλα στάδια της χώρας. Θα θέλαμε όμως μια εξοπλισμένη αίθουσα με βάρη και νερό για να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο μετά τις προπονήσεις. Θα ήθελα η Πολιτεία να μας στηρίξει περισσότερο, γιατί οι Πατρινοί φέρνουν διακρίσεις και ακούγεται συνάμα και η πόλη. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα των χορηγών. Αν υπάρχουν, η ζωή του αθλητή γίνεται πιο εύκολη. Σε αυτό το σημείο θέλω και να ευχαριστήσω τον δικό μου, την εταιρεία «SAUCONY» για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά και την διατροφολόγο, Τζίνα Τσιχλιά, τον φυσικοθεραπευτή, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και φυσικά την προπονήτριά μου, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πάντως, παρά τα προβλήματα, το Παμπελοποννησιακό στάδιο, είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς εδώ μέσα. Σημαντική για εμένα είναι και η Ολυμπιάδα, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μου. Με έχει στηρίξει από την πρώτη μέρα έως και τώρα και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Πρόκειται για ένα ιστορικό σύλλογο. Έχει βγάλει σπουδαίους αθλητές και φτάνει σε υψηλές θέσεις στη κατάταξη των σωματείων κάθε χρόνο. Σιγά σιγά βγαίνουν και νέοι αθλητές που θα την αναδείξουν».

Η αστραπή

Βαδίζοντας τα τελευταία σκαλιά της κουβέντας μας, η Δέσποινα «άνοιξε τη καρδιά» της, μιλώντας μας για έναν κρυφό πόθο της, αλλά και για την εκτίμηση προς δύο «μεγάλους» του στίβου. «Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να στηρίξω τις προσπάθειες των αθλητών, έστω από τις κερκίδες. Βλέπω βίντεο από τότε και ανατριχιάζω», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ, με τα καλύτερα λόγια μιλάει και για την Κατερίνα Στεφανίδη: «Θαυμάζω τα ήθος και την αθλητική της παιδεία. Κρατάει ήπιο προφίλ, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για έναν αθλητή. Συνάμα είναι ευχάριστη και χαμογελαστή, δίχως να θέλει να δείξει πως είμαι εγώ και καμία άλλη». Έξω από την συζήτηση, δεν θα μπορούσε να μείνει ο Γιουσέιν Μπολτ, που κατά την άποψη της Δέσποινας, είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. «Κάθε φορά που είχε κούρσα κολλούσα στη τηλεόραση για να τον δω. Θα μείνει στη  ιστορία του στίβου. Έφερε χορηγούς και ανέδειξε το άθλημα, που είναι πολύ αδικημένο και παραμελημένο. Αποτελεί είδωλο για εμένα. Είναι από τους ανθρώπους που με έχουν επηρεάσει πολύ».

Ο ρομαντισμός

Η τελευταία εντύπωση που μας έδωσε η Μουρτά, αποτυπώνεται πλήρως, στην απάντηση, του, τι είναι ο στίβος για την ίδια. «Ο στίβος είναι ναρκωτικό. Τρέχουμε συνεχώς και ουσιαστικά κυνηγάμε τον εαυτό μας. Σε κάποιους φαίνεται τρελό αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό και ούτε μπορώ να με φανταστώ χωρίς να τρέχω», τονίζει και ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό της.

Νίκος Καλουδιώτης

ΣΤΙΒΟΣ

Μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό στον στίβο

Την απόκτηση της 26χρονης Αθηνάς Κοΐνης στο τμήμα του στίβου, ανακοίνωσε επίσημα ο Παναθηναϊκός Α.Ο.

Η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη:

«Αθλήτρια του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου είναι και επίσημα η 26χρονη Αθηνά Κοΐνη καθώς εντάχθηκε επίσημα στη μεγάλη οικογένεια του «τριφυλλιού».

Η δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων με καταγωγή από την Αιθιοπία υπέγραψε στο τμήμα στίβου των «πράσινων» το οποίο δυναμώνει και πάλι.

Το βιογραφικό της είναι πλούσιο και από το 2011 έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες στα 1.500 μ. και στα 3.000μ. στιπλ αφού ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας Νέων ενώ είναι και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στις νεάνιδες. Επιπλέον βρίσκεται μέσα στα μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα γυναικών.

Στην πρώτη δήλωση της στο www.panathinaikos1908.gr η Αθηνά Κοΐνη τόνισε «Είμαι πολύ χαρούμενη που εντάσσομαι στη μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για μια ομάδα που θαυμάζω από μικρή και σίγουρα είμαι περήφανη που θα αγωνιστώ για αυτή.

Ο Σύλλογος αξίζει να επανέλθει ψηλότερα και στον στίβο και θα προσπαθήσω να συνδράμω από την πλευρά μου σε αυτό. Στόχος μου είναι οι ολυμπιακοί αγώνες του 2020 και να καταφέρω να συμμετέχω σε αυτή τη διοργάνωση».

 

Διάβασε Περισσότερα

ΣΤΙΒΟΣ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος», στην μνήμη του μεγάλου αθλητή της πόλης μας, Φάνη Τσιμιγκάτου, από τον Δήμο Πατρέων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Πάτρας, την Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, σε μια εκδήλωση που γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Σε αυτήν έλαβαν μέρος εκατοντάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα και ξεχώρισαν από την περιοχή μας, ο Κώστας Ιατρόπουλος του Αθηνόδωρου (νικητής του αγώνα) και ο Αντώνης Πανταζόπουλος του Εσπέρου (2ος στα 10.000μ.), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο τερματισμός έγινε στην πλαζ μαζί με τις απονομές.

Την εκκίνηση του αγώνα 21 km στην πλατεία Καμινίων, έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος, την εκκίνηση του αγώνα 10 km στο ύψος του Κόκκινου Μύλου έκανε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και το μέλος της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, Κώστας Καραγκούνης και την εκκίνηση του αγώνα 1 km στο ύψος της πλαζ στην Αγυιά, για παιδιά 8 -12 ετών και για ΑμΕΑ, έκανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Στη Match της Δευτέρας θα δημοσιευθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Διάβασε Περισσότερα

ΣΤΙΒΟΣ

«Τα μάτια μέσα στην καρδιά σου»

Με όνομα βαρύ σαν την ιστορία της, η Ολυμπιάδα παραμένει το πιο φωτεινό άστρο στο γαλαξία του στίβου της περιοχής. Αναρίθμητες επιτυχίες και μεγάλες διακρίσεις σε όλα τη μήκη και πλάτη της γης.

Πάντα με ήθος και μεράκι. Οι «πορτοκαλί» συνεχίζουν να μετράνε χιλιόμετρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την ώρα που το άθλημα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο τόσο των προπονητών, όσο και των αθλητών.

Η «Match» μίλησε με την Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, μια εκ των τριών προπονητών του συλλόγου, αλλά και με αθλητές της, που σε πείσμα των καιρών, επιμένουν να ασπάζονται τα ιδεώδη του αθλητισμού.

Το προφίλ του συλλόγου

«Η Ολυμπιάδα είναι ένα σωματείο με μεγάλες διακρίσεις, κάτι που αποδεικνύεται και από την 2η θέση που είχε καταλάβει στη Πανελλήνια κατάταξη (1994), ενώ η 16η που έχουμε σήμερα, σημαίνει πως συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, ενώ θέλουμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε πολλούς πρωταθλητές, με κύριους εκφραστές τις Δέσποινα Μουρτά, Αγγελική Μακρή, Νίκη Ανδρεοπούλου (οι δύο τελευταίες έπιασαν το όριο για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο αγώνισμα των 50 χιλιομέτρων βάδην, αλλά η μεν πρώτη σε αγώνα που δεν αναγνωρίζεται για κατοχύρωση ορίων, ενώ η δεύτερη δεν αγωνίστηκε λόγω επιλογής του ΣΕΓΑΣ), Πολυτίμη Μαντά, Αναστασία Καρέλα αλλά και τους Κωνσταντίνο Ντεντόπουλο, Δημήτρη Τσορδιά, Αλέξανδρο Μορτζάκη, Απόστολο Γκοτσόπουλο, Θανάση Γκίλα, Θάνο Οικονόμου (αθλητής του Κώστα Λεβιδιώτη), Θανάση Θεοφιλόπουλο, Κώστα Κουτράκο και Παναγιώτη Μουζάκη», τονίζει η Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, παραθέτοντας όχι μόνο ονόματα αθλητών αλλά και πειστήρια της εξαιρετικής δουλειάς που λαμβάνει χώρα στην Ολυμπιάδα.

Πλήγμα για την πόλη

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές στο βάδην (4) και προς έκπληξη όλων, η Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι – που θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη «δασκάλα» του αγωνίσματος στην Ελλάδα – δεν συμπεριλήφθηκε, ενώ γενικότερα, δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Πάτρας στους συνολικά 37 Ομοσπονδιακούς προπονητές.

«Η Πάτρα απαξιώθηκε. Χάνουμε την εμπιστοσύνη μας. Ήταν ένα πλήγμα για τη πόλη», δηλώνει η ίδια για το παραπάνω γεγονός και συνεχίζει: «Με τις διακρίσεις που έχει, η Πάτρα θα μπορούσε να γίνει ένα προπονητικό κέντρο, με πλήρες staff. Εμείς, σαν Ολυμπιάδα, προσπαθούμε να παρέχουμε στους αθλητές μας τουλάχιστον τα βασικά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος ύπαρξης της συνδρομής στις ακαδημίες. Φυσικά, για να είμαστε ξεκάθαροι, στην περίπτωση που τα οικονομικά δεδομένα για μια οικογένεια είναι οριακά, σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή. Αντιθέτως, κατανοώντας τα προβλήματα του κόσμου και προερχόμενοι κι εμείς από τη λαϊκή τάξη, ένα παιδί μπορεί να προπονηθεί στην Ολυμπιάδα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο πρωταθλητισμός είναι απαιτητικός σε πολλές εκφάνσεις, έτσι και στο οικονομικό ζήτημα. Το να μπορεί ο αθλητής να πάει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα χωρίς κάποια επιβάρυνση για τον ίδιο, είναι ένα σημαντικό γεγονός και για αυτό υπάρχει η συνδρομή. Πολύ απλά, για να βοηθηθούν οι αθλητές που παλεύουν σκληρά και αξίζουν την ευκαιρία για επιτυχία».

Σχετικά με το κλειδί της επιτυχίας αλλά και μακροημέρευσης της Ολυμπιάδας στη κορυφή του αθλήματος, η έμπειρη προπονήτρια επισημαίνει: «Οι προπονητές του συλλόγου, η καλή διοίκηση, η επιλογή αθλητών, καθώς προσέχουμε το χαρακτήρα τους αλλά και η προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας και να επιμορφωνόμαστε, πιστεύω ότι είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σωματείο και μας έχουν φέρει ψηλά».

 Το επίπεδο του αθλήματος

«Θεωρώ ότι μέσα από τις ακαδημίες, ο στίβος έχει αναπτυχθεί και πληθαίνουν συνεχώς τα παιδιά που καταπιάνονται με το άθλημα. Θα υπάρξει βελτίωση του επιπέδου τα επόμενα χρόνια. Αν κοιτάξει ο ΣΕΓΑΣ κάποια επιμέρους δεδομένα και επιλογές, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ καλύτερα», μας λέει η προπονήτρια της Ολυμπιάδας για το επίπεδο του στίβου, ενώ για το τι πραγματικά σημαίνει η προπονητική, υπογραμμίζει:

«Ο πρωταθλητισμός είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσήλωση 24 ώρες τη μέρα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους αθλητές αλλά και για τους προπονητές και δεν σχετίζεται μόνο με τις προεκτάσεις της προπόνησης αλλά και με απλά καθημερινά πράγματα. Πολλές φορές μιλάμε με αθλητές στο τηλέφωνο και για πράγματα ξέχωρα από το αθλητικό πλαίσιο. Ουσιαστικά δεν μπορείς να δεις την προπονητική σαν επάγγελμα. Τα μάτια σου πρέπει να είναι μέσα στη καρδιά σου».

Επειδή πίσω από κάθε επιτυχία, κρύβεται η δουλεία πολλών ανθρώπων, η Μπορνιβέλλι θέλησε να στείλει το δικό της, ευχαριστήριο μήνυμα: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εφόρους του σωματείου. Τους Πέτρο Μαντά και Γιώργο Καρέλα, αλλά και τον πρόεδρο, Μάρκο Θεοδωράκη, για τη πολύτιμη συνεισφορά τους».

 «Αδικία»

Η Αγγελική Μακρή είναι μια από τις κορυφαίες βαδίστριες στην Ελλάδα, υπηρετώντας το αγώνισμα για πολλά χρόνια. «Απογοητεύτηκα με την γνωστοποίηση των Ομοσπονδιακών προπονητών καθώς πιστεύω πως η αδικία είναι ξεκάθαρη. Δεν θα έπρεπε η Πάτρα να μείνει εκτός του αθλητικού χάρτη. Είναι κάτι που με θυμώνει. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να μην υπάρχουμε για τον ΣΕΓΑΣ», δήλωσε αρχικά, μιλώντας για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα του στίβου και συνέχισε σχολιάζοντας το βάδην: «Όσο μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι. Πρόκειται για άθλημα που απαιτεί σκέψη και πλέον, πιστεύω ότι βρίσκομαι στη καλύτερή μου φάση. Ίσως όχι όσο γρήγορη ήμουν παλιότερα, αλλά είμαι πιο ώριμη από ποτέ. Θα παραμείνω στο ταρτάν για όσο καιρό με κρατάνε τα πόδια μου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολυτέλεια το να μπορούμε να κάνουμε προπόνηση, ακόμη και να περπατάμε. Μέσα από τον αθλητισμό παίρνεις μαθήματα ζωής».

Η έμπειρη αθλήτρια, κατέθεσε την άποψή της και για το θέμα των οικονομικών: «Η Πάτρα πάσχει από χορηγίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει στήριξη, με αποτέλεσμα οι αθλητές να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα», ενώ δεν παρέλειψε να πει κάποια ξεχωριστά «ευχαριστώ»: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την προπονήτριά μου, Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και της χρωστάω πολλά, την οικογένειά μου φυσικά, αλλά και τον κ. Μώρο που με βοηθάει με την φυσικοθεραπεία».

 Επιστροφή στην κορυφή

Ο Κωνσταντίνος Ντεντόπουλος είναι ένας σπουδαίος αθλητής, με διακρίσεις αλλά και φόντα για ακόμη καλύτερη πορεία: «Ασχολούμαι 12 χρόνια με τον στίβο, ενώ τα τελευταία εννέα κάνω πρωταθλητισμό. Είχα την τύχη να με ανακαλύψει η Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι στο γυμνάσιο, με έφερε στο στάδιο και παρά τις ποδοσφαιρικές καταβολές μου, κόλλησε με τον στίβο. Στην Ολυμπιάδα είμαστε πραγματικά σαν οικογένεια. Όλοι προσπαθούμε να βοηθηθούμε, κάτι που ισχύει και γενικότερα στο βάδην. Ευχαριστώ πολύ το σωματείο. Γενικά πάντως, δεν έχω οικονομικά προνόμια. Έχω αναγκαστεί να δουλεύω από μικρός. Εδώ συναντάμε και τη σημασία των χορηγών, ενώ από τον ΣΕΓΑΣ, νιώθουμε παραγκωνισμένοι. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τον Χάρη Χατζηιωάννου και τα Oxygen store και το Γυμναστήριο, OZONE, για τη συνεισφορά τους, όπως και τους Πέτρο Μαντά, Γιώργο Καρέλα και Μάρκο Θεοδωράκη που είναι πάντα δίπλα μας», τα λόγια του Κωνσταντίνου.

 Έτοιμος να λάμψει

Ο Αλέξανδρος Μορτζάκης είναι ο μικρότερος της «παρέας». Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα και φαντάζει ως ένας από τους βαδιστές που θα διαγράψει φανταχτερή πορεία: «Ξεκίνησα τον στίβο το 2016 σε ηλικία 14 ετών. Αρχικά δίστασα γιατί έπαιζα και ποδόσφαιρο. Ύστερα, δέθηκα με τους ανθρώπους και καταστάλαξα στον στίβο. Έκανα διάφορα δρομικά αγωνίσματα αλλά τελικά αποφάσισα να ασχοληθώ με το βάδην. Σχετικά γρήγορα ήρθαν διακρίσεις όπως η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Παμπαίδων. Για εμένα η Ολυμπιάδα είναι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι δεμένοι. Επόμενος στόχος μου πλέον, είναι να πιάσω το όριο για το Παγκόσμιο Νέων. Πρότυπό μου είναι ο Κωνσταντίνος Ντεντόπουλος. Είναι ένας άνθρωπος που με καθοδηγεί, μετά φυσικά από τη προπονήτριά μου, την οποία θέλω ευχαριστήσω, όπως και τους Πέτρο Μαντά, Γιώργο Καρέλα και Μάρκο Θεοδωράκη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Νίκος Καλουδιώτης 

 

Διάβασε Περισσότερα

Facebook

Διαφήμιση

Copyright © 2018 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.