Connect with us

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ

Ερασιτεχνικό (Γκαλόπ): Μια και έξω ή… μπαράζ;

Published

on

Η διαδικασία των πλέι-οφ και πλέι-άουτ περνάει από το «μικροσκόπιο» της «Match»
* Οι απόψεις 6 «ειδικών»…

Ένα ερώτημα που «καίει» τα τελευταία χρόνια και απασχολεί ιδιαίτερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αχαΐας είναι το αν πρέπει να υφίστανται οι διαδικασίες των πλέι-οφ και πλέι-άουτ.

Ο πρωταθλητής πρέπει να είναι πρωταθλητής λέει η πλειονότητα και ίσως να μην έχει άδικο, αφού ο πρώτος καλό θα ήταν να ανταμείβεται για τους κόπους που κατέβαλλε μέσα στην σεζόν. Είδαμε και φέτος με την διακοπή στην Α΄κατηγορία, ελέω της πανδημίας, ότι ο Παναιγιάλειος δικαιώθηκε, αλλά η Αχαϊκή αδικήθηκε και θα βάλω στο παιχνίδι και τον Ατρόμητο Πατρών, που ήταν μία ανάσα από τους προαναφερθέντες και θα έμπαινε με βλέψεις στα πλέι-οφ.

Τώρα στην Β΄κατηγορία το σύστημα κρίνεται πιο δίκαιο και στα ψηλά αλλά και στα χαμηλά επίπεδα των βαθμολογικών κατατάξεων και τουλάχιστον οι 2 όμιλοι με τις υπάρχουσες ψυχοφθόρες διαδικασίες δίνουν κίνητρα στους συμμετέχοντες. Στην Γ΄κατηγορία οι 2 πρώτοι των ισάριθμων ομίλων ανήλθαν απευθείας στην Β΄και τα πλέι-οφ παρέχουν προνόμια, αφού «χτίστηκαν» δυνατά σύνολα, που ήταν έτοιμα να αρπάξουν τα υπόλοιπα εισιτήρια ανόδου μέσω των μπαράζ.

Πάμε όμως να δούμε τις απόψεις των «6» με τους οποίος ήρθε σε επαφή η “Match”, για να αφουγκραστούμε το κλίμα που υπάρχει, με τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ να σηκώνουν πολύ κουβέντα για το αν πρέπει να υπάρχουν ή το αντίστροφο.

* Οι απόψεις με αλφαβητική σειρά βάσει ομάδων:

Βασίλης Μπαλατής (προπονητής Άνω Καστριτσίου): «Για την Β΄κατηγορία το φετινό σύστημα ήταν πολύ καλό και αντικειμενικό, γιατί ο πρωταθλητής ανέβαινε απευθείας και έπαιζαν μπαράζ οι υπόλοιπες 4 ομάδες (σ.σ. 2-5 θέσεις) για ακόμα μία θέση ανόδου, ενώ το ίδιο γινόταν και στα πλέι-άουτ.

Υποβιβαζόταν ο τελευταίος και οι υπόλοιποι έδιναν μάχη για την «σωτηρία» μέσω των μπαράζ. Θεωρώ ότι για την Β΄κατηγορία τα δεδομένα ήταν δίκαια. Όσον αφορά τώρα στην Α΄κατηγορία πιστεύω ότι ο πρωταθλητής πρέπει να είναι πρωταθλητής. Είναι άδικο να έχεις παίξει μία χρονιά και να είσαι στην πρώτη θέση και να πρέπει να δώσεις παιχνίδια πλέι-οφ, όπου μπορεί να βρεθείς σε μία άσχημη ημέρα και να χάσεις τους κόπους που «έχτιζες» μία ολόκληρη σεζόν.

Τώρα για την παραμονή θεωρώ ότι μία σωστή διαδικασία θα ήταν να μην υπάρχουν πλέι-άουτ και οι ομάδες που θα όριζε η ΕΠΣ Αχαΐας θα υποβιβάζονταν με απευθείας τρόπο. Θα υπήρχε μία ευκαιρία στην ομάδα που θα γλίτωνε τον υποβιβασμό να δώσει διπλούς αγώνες με την 3η ομάδα από την Β΄κατηγορία και ο νικητής θα κέρδιζε μία θέση στην Α΄ κατηγορία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Για εμένα αυτό θα ήταν το πιο δίκαιο.»

Γιάννης Κατσιγιάννης (ποδοσφαιριστής ΑΠΣ Πάτραι): «Προσωπικά κρίνω ότι οι διαδικασίες των μπαράζ για πρωταθλητή, άνοδο και παραμονή έχουν ενδιαφέρον, αφού ο ανταγωνισμός, το θέαμα και το πάθος βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο από την κανονική διάρκεια μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Για εμένα τουλάχιστον είναι ευχάριστο να αγωνιστώ στα πλέι-οφ, όπως επιθυμούσα και φέτος με το Πάτραι, παρότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας, αλλά πιστεύω ότι και ο φίλαθλος κόσμος χαίρεται να παρακολουθεί τέτοιου είδους αναμετρήσεις, που κρίνουν τίτλο και δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική διάρκεια, μιας και οι αναμετρήσεις είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας και ετοιμότητας της κάθε ομάδας.»

Αναστάσης Σίδερης (ποδοσφαιριστής Αστέρα Μιντιλογλίου): «Πιστεύω ότι τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ έχουν θετικό αντίκτυπο στην Β΄κατηγορία, όπου αγωνίζεται η δική μου ομάδα.

Το πρωτάθλημα γίνεται πιο ανταγωνιστικό και τα πλέι-οφ σου δίνουν έξτρα κίνητρο, ούτως ώστε να συμμετέχεις σε αυτά και να διεκδικήσεις μία θέση ανόδου στην Α΄κατηγορία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα χαμηλά στρώματα των βαθμολογιών, αφού με τα πλέι-άουτ οι ομάδες έχουν μία ευκαιρία, προκειμένου να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην Β΄κατηγορία, άρα και αυτές με την σειρά τους βρίσκονται στο κυνήγι των βαθμών μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.»

Κώστας Οικονομόπουλος (ποδοσφαιριστής Αστέρα Τέμενης): «Για την Β΄κατηγορία όπου συμμετείχε ο Αστέρας Τέμενης είναι θετικό να υπάρχουν πλέι-οφ και πλέι-άουτ.

Η προκήρυξη της Ένωσης για το φετινό πρωτάθλημα ήταν σωστή κατ΄εμέ και βοήθησε τις ομάδες, αφού υπήρχε ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και κανένας δεν μπορούσε να «χαλαρώσει» ή να παραγκωνίσει κάποιο παιχνίδι, με τους βαθμούς να είναι αναγκαίοι, είτε για τις ομάδες που πάλευαν για τον τίτλο είτε για εκείνες που κυνηγούσαν την «σωτηρία».

Είναι σημαντικός ο ανταγωνισμός και το ενδιαφέρον να παραμένουν σε υψηλή κλίμακα από την αφετηρία μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές, αφενός για να το ευχαριστιέται ο κόσμος και αφετέρου για να έχουν στόχους όλες οι ομάδες, παλεύοντας για κάτι μέσα στην χρονιά.»

Δημήτρης Μανθόπουλος (ποδοσφαιριστής Ατρόμητου Πατρών): «Προσωπική μου άποψη αλλά νομίζω θα συμφωνήσουν και πολλοί συναθλητές μου είναι ότι τα πλέι-οφ, ειδικά στην Α΄κατηγορία είναι ανούσια.

Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει ένα ενιαίο πρωτάθλημα και ο πρώτος να παίρνει τον τίτλο και την άνοδο στην Γ΄Εθνική χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Έτσι θα υπάρχει ανταγωνισμός και γενικά το προϊόν θα κερδίσει πολλαπλά οφέλη.

Αν δούμε και στα μεγάλα πρωταθλήματα στην Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία δεν υπάρχουν πλέι-οφ, σε αντίθεση με πρωταθλήματα κατώτερης ποιότητας, όπου πραγματοποιούνται αναμετρήσεις στα πλέι-οφ και πλέι-άουτ.»

Δημήτρης Βάλσαμος (ποδοσφαιριστής Γαλήνης): «Για εμένα είναι καλό να υπάρχουν πλέι-οφ ανόδου και ιδίως στην Γ΄κατηγορία, γιατί έτσι δίνεις την δυνατότητα σε παραπάνω από μία ομάδα να διεκδικήσει την άνοδο.

Τώρα τα πλέι-άουτ τα κρίνω εντελώς ανούσια. Δεν γίνεται και δεν είναι δίκαιο να παλεύεις όλη τη σεζόν, να τερματίσεις για παράδειγμα στην 10η θέση και να κινδυνεύεις να υποβιβαστείς. Ειδικά στην Α΄κατηγορία φέτος κάποιες ομάδες ήταν καλύτερες ποιοτικά και σε διάρκεια απόδοσης από κάποιες άλλες και δεν υπήρχε λόγος να παίξουν κορώνα-γράμματα την παραμονή στην κατηγορία. Απέδειξαν ότι την άξιζαν από την κανονική διάρκεια.»

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ

Β΄Εθνική Γυναικών: Στην έδρα του πρωτοπόρου Φείδωνα ο Άρης Πατρών

Published

on

Με την 17η αγωνιστική συνεχίζεται η Β΄Εθνική ποδοσφαίρου Γυναικών, που είναι και προτελευταία. 

Ο Φείδων Άργους κινεί τα νήματα στη βαθμολογία και είναι στο +5 από τον δεύτερο Ίκαρο Πετρωτού. 

Με νίκη η ομάδα της Αργολίδας θα κατακτήσει την πρωτιά και αντίπαλος είναι ο Άρης Πατρών, ενώ ο Ίκαρος μάχεται στη Μεσσηνία με τον ΑΟΠΚ Πατίστα. 

Ρεπό κάνει αυτή την εβδομάδα ο Ατρόμητος Ζαρουχλεΐκων. 

Το πρόγραμμα (31/3): 

Δόξα Πηγαδακίων- Γιάννενα (γήπεδο Μαχαιράδου, 13:00) 

Φλαμίνγκο- Τίγρεις (γήπεδο Ευηνοχωρίου, 16:00) 

Φείδων- Άρης Πατρών (γήπεδο Κιβερίου Λέρνας, 16:00) 

ΑΟΠΚ Πατίστα- Ίκαρος Πετρωτού (γήπεδο Μεσσηνίας, 16:00) 

Continue Reading

Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γ΄κατηγορία: Μεγάλο ενδιαφέρον στα πλέι-οφ ανόδου

Published

on

Η 2η αγωνιστική παίρνει σειρά στα πλέι-οφ της Γ΄ΕΠΣΑ κατηγορίας. 

Στον 1ο όμιλο δεσπόζει το ντέρμπι του Ρομαϊκού με τον Ίκαρο Πετρωτού και στον 2ο όμιλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο ματς της Φλόγας Κάτω Καστριτσίου με την Αργυρά, μετά τις σημαντικές νίκες του στην πρεμιέρα. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/3 

Α ΟΜΙΛΟΣ 

ΑΕΚ Πατρών- Πείρος Ισώματος (13:00, “Α.Κάνιστρας”, Παπαδής) 

Ρομαϊκός- Ίκαρος Πετρωτου (14:00, Προσφυγικών, Μαρδάς) 

Β ΟΜΙΛΟΣ 

Φλόγα Ροδιάς- Ζαβλάνι (16:30, Ροδιάς, Γκοτσόπουλος) 

Φλόγα Κ. Καστριτσίου- Αργυρά (16:30, Ρίου, Τσάκης) 

 

Βαθμολογίες 

Α΄ΟΜΙΛΟΣ 

1 Πείρος Ισώματος 15 (8-3)  

2 Ίκαρος Πετρωτού 15 (3-1)  

========================  

3 Ρομαϊκός 12 (3-8)  

4 ΑΕΚ Π. 9 (1-3)  

  

Β΄ΟΜΙΛΟΣ 

1 Αργυρά 13 (1-0)  

2 Φλόγα Κ.Καστριτσίου 12 (2-0)  

=============================  

3 Ζαβλάνι 11 (0-2)  

4 Φλόγα Ροδιάς 10 (0-1) 

Continue Reading

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργαντόπουλος: «Ματς σαν τελικοί»

Published

on

Πολύ καλή εμφάνιση είχε στη νίκη επί της Νίκης Προαστείου ο μέσος του Άρη Πατρών, Φώτης Γεωργαντόπουλος, που ξεχώρισε στη μεσαία γραμμή. 

«Ήταν σημαντική η νίκη απέναντι στη δυνατή ομάδα της Νίκης. Παίξαμε καλά και κερδίσαμε δίκαια. Ακολουθούν τρεις τελικοί και αυτά τα ματς έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, στοχεύοντας στη νίκη» σχολίασε στη «Match». 

Ο Άρης αγωνίζεται το Σάββατο (30/3) με τον Κεραυνό Αγίου Βασιλείου στο “Α.Κάνιστρας” και θέλει μόνο νίκη, όντας στη 2η θέση της κατάταξης των πλέι-οφ, ένα πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο Ατρόμητο, που δοκιμάζεται στο “Φ.Αραβαντινός” κόντρα στην Θύελλα Πατρών. 

Continue Reading
Advertisement

Facebook