Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Έξι άμεσες πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Published

on

Μέτρα για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση των ερασιτεχνών αθλητών, για τη χρηματοδότηση των ομάδων από έσοδα του στοιχήματος, όπως και για χρηματοδότηση από τους Δήμους των τεστ κορωνοϊού.

Στην ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρονται τα εξής:

«Στις έξι άμεσες πρωτοβουλίες δημιουργίας των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη.

“Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα” επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και τόνισε τις εξής πρωτοβουλίες που υλοποιούνται άμεσα:

* Ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση των ερασιτεχνών αθλητών στις μεγάλες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, με υπογραφή και κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών. Σχετική διάταξη θα ψηφιστεί στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

* Β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης ερασιτεχνικών σωματείων, εντός του Μαρτίου: Καταβολή 3,5 εκατ. € σε 1.403 σωματεία που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και 31/12/2020, επιπλέον των 9,7 εκατ. € που έχουν ήδη δοθεί σε άλλα 3.408 σωματεία.

* Επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων.

* Επεξεργασία, σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών, πρότασης για χρηματοδότηση από τους Δήμους του απαραίτητου προληπτικού περιοδικού ελέγχου, με διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, για την ασφαλή λειτουργία όλου του φάσματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το κόστος για το προσεχές τρίμηνο υπολογίζεται στα 4 εκατ. €

* Προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων. Στόχος να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα επικαιροποιημένα στοιχεία και άμεσα να επιτραπεί η επανέναρξη πρωταθλημάτων, να ανοίξουν τα κολυμβητήρια κλπ.

* Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΓΓΑ, εκτιμά πως δεν θα αρθούν τις προσεχείς εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα συναθροίσεων και μετακινήσεων από νομό σε νομό. Ως εκ τούτου, η θέσπιση της εναλλακτικής δυνατότητας για εξ αποστάσεως συμμετοχή και ψηφοφορία, συντελεί καθοριστικά προκειμένου να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν ομαλά, ως το τέλος Μαρτίου, οι προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

“Όπως έχω πολλάκις ενημερώσει από αυτό εδώ το βήμα, με την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και την λήψη περιοριστικών μέτρων στα μέσα Μαρτίου πέρσι, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ξεκίνησε την επεξεργασία του πλάνου επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας υπό τις νέες συνθήκες, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η πανδημία αντιμετωπίζεται όλο αυτό το διάστημα με την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και οδηγιών που ήδη έχουν παραχθεί, εμπλουτισμένη με την εμπειρία και προσαρμοσμένη στα γενικότερα μέτρα για τη χώρα.

Eκτός από τα λεπτομερή υγειονομικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουμε μεριμνήσει και για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Έπειτα από 12 χρόνια προχωρήσαμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τη διάθεση ποσού 13,5 εκ. € για την άμεση ενίσχυσή τους. Το ποσό αυτό διανέμεται με απόλυτη διαφάνεια.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» και έτσι διασφαλίζουμε ότι η διάθεση δημοσίων πόρων θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μόνο ένα κριτήριο καθορισμού του ποσού για κάθε σωματείο που έχει ολοκληρώσει την αίτησή του στο Μητρώο: Το πόσα αθλήματα καλλιεργεί, διαθέτοντας την απαιτούμενη Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Συνεπώς, ένα ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο που εξασκεί ένα μόνο άθλημα, εισπράττει 2.500 ευρώ. Όσα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία καλλιεργούν και επιπλέον αθλήματα, εισπράττουν και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο άθλημα.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν ήδη προεγγραφεί 5.182 αθλητικά σωματεία.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ είναι αναρτημένος ο πίνακας των 3.408 σωματείων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό 9.672.000€.

Επιπλέον, για να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τα σωματεία, την κρίσιμη αυτή περίοδο, μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξή τους στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης και κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του μηνός Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε και σε φορολογικές ελαφρύνσεις, προς όφελος του αθλητισμού:

* Με τον ν. 4714/2020 του Υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσαμε ώστε:

> τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%), με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών τους, καθώς και την τόνωση της ζήτησης τους, και

> η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (να μειωθεί στο 22% από το +45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία. Η εξομοίωση αυτή είναι σκόπιμη για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, λόγω της συνάφειας στις ιδιότητες αθλητή και προπονητή.

* Στον ν. 4646/2019, προβλέψαμε:

> τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, αλλά και

> τη μείωση του ποσού του φόρου κατά είκοσι τοις εκατό (20%) από δέκα τοις εκατό (10%), που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

* Δώσαμε λύση σε ένα εύλογο και καίριο αίτημα πολλών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των αθλητών τους:

> βάσει του άρθρο 66 του ν. 4735/2020, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Όπως γνωρίζετε, ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε! Δεν επαναπαυόμαστε στα σημαντικά μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα! Συνεχίζουμε!

Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα!

Με την ευκαιρία αυτή, λοιπόν, να σας ενημερώσω για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας που θα υλοποιηθούν άμεσα:

* Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, φέρνουμε προς ψήφιση διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές. Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη; Ορίζεται ότι οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των:

> Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών,

> Α2 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών,

> Α1 Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών

δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες.

Να διευκρινίσω, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες που προανέφερα, θεωρούνται ερασιτεχνικές και εξετάζουμε να προσθέσουμε και άλλες!

Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) €, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή, υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%.

Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές -κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή η αθλητική τους δραστηριότητα είναι η κύρια δραστηριότητα τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειες τους- κατοχυρώνονται.

Θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, και αν αυτή η διάταξη προϋπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στηρίζουμε με πράξεις τους ερασιτέχνες αθλητές και όχι με λόγια.

Κι ελπίζω, κύριε Συντυχάκη, εσείς και το κόμμα σας να υπερψηφίσετε αυτή τη διάταξη, όταν έρθει στην Ολομέλεια.

* Συνεχίζουμε την οικονομική στήριξη των ερασιτεχνικών Σωματείων:

> Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εντός του μηνός Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και στα υπόλοιπα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο έως 31/12/2020. Πρόκειται για 1.403 Σωματεία, τα οποία θα λάβουν 3,5 εκ. ευρώ.

Να σας θυμίσω ότι ήδη 3408 ερασιτεχνικά Σωματεία έχουν ήδη λάβει το ποσό των 9.672.000 ευρώ.

> Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόμαστε πρόταση για την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. Με άλλα λόγια, εξειδικεύουμε τη διαδικασία που προβλέφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 4764/2020.

Να σας θυμίσω ότι στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 ορίζεται ο νέος τρόπος φορολογίας των τυχερών παιγνίων ανά δελτίο. Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι ποσοστό από τον νέο αυτό τρόπο φορολογίας, θα χρησιμοποιείται από την ΓΓΑ για την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων.

Η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και αποδίδει μέρος της φορολογίας των τυχερών παιγνίων στον αθλητισμό.

* Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, επεξεργαζόμαστε πρόταση, στην οποία διερευνούμε τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι και να αναλάβουν το κόστος του προληπτικού περιοδικού ελέγχου, των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στα τοπικά σωματεία.

Ανάλογα με το άθλημα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ομάδες θα κάνουν και συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.

Ειδικότερα, εξετάζουμε τη διενέργεια:

> καθολικού ελέγχου (σε όλους τους αθλητές) Α1, Α2 ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων και Γ’ εθνική και

> δειγματοληπτικού ελέγχου σε μικρότερες κατηγορίες.

Έχουμε ήδη κατατάξει τα αθλήματα σε κατηγορίες επικινδυνότητας οπότε ανάλογα με το άθλημα η περιοδικότητα των τεστ μπορεί να είναι:

> Στα υψηλής επικινδυνότητας αθλήματα (High risk): ανά 1 εβδομάδα.

> Στα μέσης επικινδυνότητας αθλήματα (Medium Risk): ανά 15 μέρες.

> Στα χαμηλής επικινδυνότητας αθλήματα (Low Risk): ανά 1 μήνα.

Έχουμε εκτιμήσει ένα συνολικό κόστος 4 εκ. ευρώ περίπου. Αυτό είναι το ποσό που αναζητούμε για να καλύψουμε το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο για όλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον και διάθεση και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα και για το θέμα των τεστ.

* Σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ εργάζεται την προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων πρωτοκόλλων για τον αθλητισμό.

Στόχος, αυτή την Παρασκευή να παρουσιάσουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για την ακόμη πιο ασφαλή λειτουργία του αθλητισμού. Ειδικότερα, για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων:

> ποδοσφαίρου ανδρών Football League,

> ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,

> καλαθοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

> καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας,

> πετοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

> υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας,

> χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας.

Επίσης, για την Γ’ εθνική ποδοσφαίρου ανδρών, και την Α’ εθνική ποδοσφαίρου σάλας ανδρών.

Φυσικά, και για τη λειτουργία και χρήση των ανοιχτών κολυμβητηρίων, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

* Τέλος, να αναφερθώ στο ζήτημα των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών. Δεχθήκαμε πολλές ερωτήσεις αθλητικών παραγόντων για την πιθανότητα τέλεσης έως το τέλος Μαρτίου των Γενικών Συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών τους με φυσική παρουσία, με κατ’ εξαίρεση άδειες μετακίνησης και συνάθροισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Βάσει των αρμοδιοτήτων του, αλλά και της πληρέστατης εικόνας που έχει καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μας απάντησε ότι: “… εκτιμώ ως εξαιρετικά δύσκολο, για τις προσεχείς εβδομάδες, να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης από νομό σε νομό και να επιτρέπονται οι μαζικές συναθροίσεις. Άλλωστε, το γνωρίζουν όλοι ότι μαχόμαστε καθημερινά προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ως εκ τούτου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και με δεδομένο ότι υφίσταται η εναλλακτική δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας, δεν συντρέχει λόγος χορήγησης κατ’ εξαίρεση αδειών μετακίνησης και συνάθροισης των εκλεκτόρων, από όλη την Ελλάδα, στους κατά τόπους χώρους διενέργειας Γενικών Συνελεύσεων και αρχαιρεσιών παράλληλα”».

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Νικολακόπουλος: «Η Περιφέρεια επιχορηγεί ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που μετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα»

Published

on

Στην οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ομαδικών ολυμπιακών αθλημάτων προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε  σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου 2021.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τον αθλητισμό και θα συνεχίσει να τον στηρίζει, αναγνωρίζοντας την σημασία του. Για πρώτη φορά, προχωράμε στην οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας που συμμετέχουν σε εθνικού επιπέδου πρωταθλήματα και υπηρετούν ολυμπιακά αθλήματα. Με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας δίνει ο σχετικός νόμος έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 100.000 ευρώ το οποίο θα διατεθεί στα επιλέξιμα σωματεία»,  ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη των νοσηλευτικών μονάδων, των κοινωνικών δομών και της επιχειρηματικότητας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας και πρόσθεσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε την οικονομική στήριξη του αθλητισμού που συνεχίζει να καταπονείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρωταθλήματα σταμάτησαν, διεθνείς οργανώσεις ανεστάλησαν, αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ερασιτεχνικών σωματείων, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού. Τα αθλητικά σωματεία και των τριών Περιφερειακών μας Ενοτήτων θα επιχορηγηθούν για τις δαπάνες που επωμίζονται για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Θα προτιμούσαμε τα Πρωταθλήματα να είναι σε πλήρη εξέλιξη και η οικονομική ενίσχυση να κατευθυνόταν στις μετακινήσεις των αθλητικών σωματείων για τη διεξαγωγή αγώνων. Προέχει όμως η δημόσια υγεία και η ασφάλεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Προβαίνουμε σε αυτήν την κίνηση την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς στο επόμενο διάστημα θα έχουμε την επανεκκίνηση του αθλητισμού και θέλουμε οι αθλητές της Δυτικής Ελλάδας να επιστρέψουν στους χώρους άθλησης με ασφάλεια».

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, η οικονομική ενίσχυση δίνεται σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ομαδικών Ολυμπιακών αθλημάτων σύμφωνα με τις αποφάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γ.Γ.Α., (επιτρεπόμενων ομαδικών αθλημάτων για αγώνες και προπονήσεις) κατά την αγωνιστική περίοδο 2020 -2021.

Τα ενδιαφερόμενα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση από την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 έως και την Παρασκευή 5 Μαΐου 2021 συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Καταστατικό θεωρημένο και τυχόν τροποποιήσεις
  2. Αποδεικτικό φωτοαντίγραφο του Σωματείου, του αποτελέσματος έλεγχου από την πλατφόρμα εγγραφής αθλητικών σωματείων στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. (Ειδική Αθλητική Αναγνώριση)
  3. Πρακτικό εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφασης Δ.Σ. περί συγκρότησης σε σώμα
  4. Απολογισμός 2020 και Προϋπολογισμός 2021
  5. Βεβαίωση οικείας ομοσπονδίας αγωνιστικής δράσης του σωματείου για το αγωνιστικό έτος 2020 -2021, συμμετοχής σε εθνικά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων.
  6. Πρακτικό απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, το οποίο θα αποτελείται από: α) οικονομικό προϋπολογισμό εξόδων υγειον/κων δαπανών πρόληψης και προστασίας Covid-19 (π.χ. τεστ Covid-19, μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υλικά, υλικά απολύμανσης, ιατρική  κάλυψη παροχή υπηρεσιών),  β) πλήθος Αγωνιστικών τμημάτων 2020-2021 σε Εθνικά Πρωταθλήματα,  γ) πλήθος αθλητών και προσωπικού του Σωματείου, για το αγωνιστικό έτος 2020-2021. Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα «Αναλυτική περιγραφή της δράσης και δαπανών της αγωνιστικής περιόδου 2020 – 2021»
  7. Υπεύθυνη Δήλωση Νόμιμου εκπροσώπου του Σωματείου. Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα.
  8. Τα αθλητικά Σωματεία που θα επιχορηγηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής επιπλέον απαραίτητα δικαιολογητικά: Φορολογική ενημερότητα του Σωματείου για ποσό επιχορήγησης 1.500,00 ευρώ και άνω και επιπλέον ασφαλιστική ενημερότητα για επιχορήγηση 3.000,00 ευρώ και άνω.

Η κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών θα γίνεται στα κατά τόπους Τμήματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, είτε αυτοπροσώπως στα αντίστοιχα Διοικητήρια των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

Η αίτηση, η υπεύθυνη δήλωση και το υπόδειγμα «Αναλυτική περιγραφή της δράσης και δαπανών της αγωνιστικής περιόδου 2020–2021» είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/prosklisi-pros-ta-athlitika-erasitexnika-somateia.html ).

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Πόλο: Ζήτημα χρόνου μια μεγάλη διοργάνωση στην Πάτρα

Published

on

Είναι γνωστό ότι το Super Final του World League στο πόλο των Γυναικών θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στα τέλη Ιουνίου.

Εκείνο που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι ότι το ΠΕΑΚ με τον Αντιπρόεδρό του, Μιχάλη Κουρέτα, κινήθηκε αθόρυβα για να φέρει την διοργάνωση στην Πάτρα, προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Κι αυτό γιατί στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ που θα γίνουν τα παιχνίδια θα εγκαινιαστούν και μια σειρά έργων αναβάθμισής του αθλητικού κέντρου που έχει προγραμματίσει η Πολιτεία.

Το μόνο σίγουρο από τις επαφές που έκανε ο Μιχάλης Κουρέτας είναι ότι δεν θα αργήσει να έρθει και η ώρα της Πάτρας (και του ΠΕΑΚ) για μια άλλη μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Επιμέλεια: Μίλτος Σπυρόπουλος

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Η “Match” ανοίγει τον “διάλογο” για την “Επάνοδο του Αθλητισμού στην κανονικότητα”

Published

on

Με την απαγόρευση πρόσβασης στα γυμναστήρια και στους κοινόχρηστους χώρους άθλησης, καθώς επίσης και με την παύση των περισσότερων εγχώριων πρωταθλημάτων λόγω της έξαρσης του ιού Covid-19, χιλιάδες αθλητές βιώνουν τις τραγικές συνέπειες στην καθημερινότητα τους. Κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, περισσότερο επηρεασμένοι από την πανδημία, είναι τα σωματεία και οι αθλούμενοι που είδαν τη χρονιά να χάνεται, με σημαντικές συνέπειες για το μέλλον τους.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις έχουν ακυρωθεί σε όλα τα αθλήματα ενώ κάποιες εξ’ αυτών θα ολοκληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι αθλητές να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και να αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ώστε να προετοιμαστούν αγωνιστικά ενόψει της σεζόν, με τον προβληματισμό τους να είναι εξίσου έντονος για το πως θα μπορέσουν να επανέλθουν στους αγωνιστικούς χώρους από τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπληρώνοντας μέχρι τότε 1μισι χρόνο απουσίας.

Συναισθήματα όπως φόβος, στρες, θυμός και αβεβαιότητα μονοπωλούν την ψυχολογία των αθλητών, οι οποίοι μπαίνουν σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τον εαυτό τους αναπτύσσοντας αμφιβολίες για το αν μπορούν να επανέλθουν στο αγωνιστικό επίπεδο που είχαν κατακτήσει πριν την καραντίνα, προχωρώντας ακόμα και σε αναθεώρηση στόχων.

Τις ίδιες επιπτώσεις στην ψυχολογία τους λόγω της πανδημίας, έχουν υποστεί και οι μικροί ηλικιακά αθλητές των Ακαδημιών, καθώς δεν υπάρχει σωματική εκτόνωση και οι αλλαγές στην διατροφή και τον βιορυθμό τους εκφράζονται με αυξημένη ευερεθιστότητα.

Επίσης, αθλητές αναπτυξιακών ομάδων αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση μετά την πολύμηνη απραξία και πολλοί εξ’ αυτών αναθεώρησαν τις βλέψεις που είχαν για να γίνουν επαγγελματίες και έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες επιλογές για το μέλλον τους.

Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η «Match Αχαΐας» με την συνδιοργάνωση της ΕΠΣ Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αχαϊκής Πολιτείας, διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα υπό τον τίτλο: Αθλητισμός και Covid-19: «Η επάνοδος στην κανονικότητα».

Γιατροί, ψυχολόγοι, αθλητές, παράγοντες, προπονητές, υπεύθυνοι ακαδημιών θα συνθέσουν το διαδικτυακό πάνελ μας και θα ακουστούν εμπειρικά και επιστημονικά δεδομένα, με στόχο να δοθούν κατευθύνσεις στους αθλητές ώστε να βγουν ψυχολογικά -και αγωνιστικά- από τη δύσκολη αυτή συγκυρία της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. Το «στοίχημα» όλων έχει να κάνει πλέον, με το πως οι αθλητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα κίνητρα για να επανέλθουν αγωνιστικά από τον Σεπτέμβριο μετά από 1μισι χρόνο απουσίας από τα γήπεδα κι αυτό θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε.

Νόρα Δράκου, Ηλίας Κυριακίδης, Βαγγέλης Λιόλιος, Λεωνίδας Κυβελίδης, Νίκος Ρουμελιώτης, Μιχάλης Κουρέτας, Δημήτρης Κοτσίρης, Γιώργος Μπαντής είναι μερικά από τα ονόματα που με τις εισηγήσεις τους θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Promo Video
https://youtu.be/t-8mUMtGpLA

Μείνετε συντονισμένοι την Πέμπτη 22/04 στις 11 π.μ.

Live:

www.matchnews.gr

www.politeianews.gr

www.facebook.com/Matchnews.gr

www.facebook.com/Politeianews.gr

www.facebook.com/athleticforum.gr

 

Continue Reading
Advertisement

Facebook