Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος: Τα τέσσερα αθλήματα, η οικογένεια και το Πανεπιστήμιο

Published

on

Με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα Stratego που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την πόλη των Καλαβρύτων από 25 έως 28 Αυγούστου, μιλήσαμε με έναν από τους πρωτεργάτες του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος στην Πάτρα.

Έναν πρωταθλητή του… είδους αλλά και έναν «παράγοντα» πίσω απ’ όλα τα μεγάλα event πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας που διεξάγονται στην πρωτεύουσα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Ο Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος είναι ένας άνθρωπος που η αθλητική του φήμη στην πόλη ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια του Stratego και απλώνεται σε έναν μοναδικό και πρωτοφανή συνδυασμό μεταξύ ακοντισμού, άρσης βαρών και ποδοσφαίρου…

Κι όλα αυτά συνδυαζόμενα με ένα μείγμα από «ατέρμονες» σπουδές και τη δημιουργία μίας υπέροχης οικογένειας, ο Τρυπαναγνωστόπουλος κατάφερε να μας αποδείξει στην πράξη ότι «όλα γίνονται και μάλιστα… ταυτόχρονα»!

Ας δούμε πως ξετυλίγει ο ίδιος στην «Match» το κουβάρι της αθλητικής του ζωής σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη…

«Το να ασχολείσαι με διάφορα σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις τις δυνατότητες του εαυτού σου»

Πως μπήκε το κάθε άθλημα στη ζωή σου;

«Το ακόντιο ήταν ένα άθλημα που ο Γκατσιούδης μου το έκανε οικείο και όταν με τα παιδιά της γειτονιάς κάναμε αυτοσχέδιους αγώνες, ένιωσα το συναίσθημα που χρειαζόμουν. Στον Πέλοπα Πατρών πήγα το 2001, έπειτα από την παρότρυνση της γυμνάστριας κας Σκαρπέλου, στο σχολείο μου. Γνώριζε την έτερη και σπουδαία γυμνάστρια του Πέλοπα, την Ολυμπία Λυμπεράτου.

Ο Πέλοπας είχε από τότε σπουδαία ομάδα και στην Άρση Βαρών, αλλά τελικά συναντήθηκα με αυτήν το 2009. Όταν οι συνθήκες προπόνησης ρίψεων στην Πάτρα ήταν πλέον δραματικές.

Από την άλλη μεριά, με το ποδόσφαιρο γεννήθηκα. Η μπάλα που κυλάει με κάνει αυθόρμητα να την ακολουθήσω. Η σύνδεση μου με το ερασιτεχνικό της Αχαΐας ξεκίνησε το 2008 με προπόνηση στο ξερό του Αχιλλέα και προπονητές στον Πανιώνιο/Αχιλλέα, τον κ. Αθανασόπουλο και τον κ. Παολίνο».

Ποιο άθλημα σου άρεσε τελικά περισσότερο, ποιο σου ταίριαζε και που θα ήσουν καλύτερος αν επικεντρωνόσουν;

«Λατρεύω τον ακοντισμό. Εκστασιάζομαι την στιγμή που το ακόντιο απελευθερώνεται από το χέρι μου σε μια ωραία τεχνικά βολή. Βέβαια αυτό μου έχει λείψει τελευταία. Αγωνιστικά αν είχα ξεκινήσει από πιο μικρή ηλικία, και όχι στα 22, στην Άρση Βαρών θα μπορούσα να κάνω αρκετά καλή καριέρα πρωταθλητισμού. Ο προπονητής μου, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος το έβλεπε και με παρότρυνε, όμως ποτέ δεν θέλησε να με εξαναγκάσει. Είναι κάτι που εκτιμώ καθώς έτσι χτίζεις ανθρώπους που μένουν στον Αθλητισμό, κι ας χάσεις πολλούς πρωταθλητές. Φυσικά στο Stratego που η εξάσκηση του νου έχει τον πρώτο λόγο, αγωνιστικά επιδιώκω να βελτιώνομαι βήμα-βήμα, κοιτάζοντας στο μέλλον για κάποιες κορυφές».

Τι κάνει έναν άνθρωπο να ασχολείται με τόσα διαφορετικά πράγματα;

«Είμαστε πολυεπίπεδα όντα, που μάλιστα προσαρμοζόμαστε εύκολα σε νέες συνθήκες. Το να ασχολείσαι με διάφορα, σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις και να αναπτύσσεις όλο και περισσότερες δυνατότητες του εαυτού σου. Συνήθως συνοδεύεται από διασκέδαση και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνεται με την κατάκτηση στόχων».

Πως μπορούν να συνδυαστούν όλα μαζί;

«Οι ασχολίες συμπληρώνουν η μία την άλλη, ώστε ο χρόνος να αξιοποιείται στο 100%. Προφανώς είναι περίοδοι που κάποιο άθλημα ή ασχολία λαμβάνει περισσότερη ή λιγότερη βαρύτητα, όμως ο αρχικός σχεδιασμός που πραγματοποιείται συνήθως στην αρχή μιας αγωνιστικής/εκπαιδευτικής χρονιάς, παίζει τον κυριότερο ρόλο της επιτυχίας».

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά για την παράλληλη ασχολία τους με τον αθλητισμό;

«Καθώς πλέον έχω τον ρόλο του εκπαιδευτή σχεδόν σε όλα τα αθλήματα που ασχολούμουν, συμβουλεύω τα παιδιά αλλά και όσους ενδιαφέρονται, να δοκιμάζουν. Να δοκιμάζουν να βρουν ασχολίες που τους αρέσουν, ώστε στην συνέχεια με σωστή και συστηματική ενασχόληση να αναπτύσσονται και να κατακτούν στόχους. Έτσι διαμορφώνονται ολοκληρωμένες και ισορροπημένες προσωπικότητες».

Τι έδωσε ο αθλητισμός στην ακαδημαϊκή σου καριέρα και το αντίθετο;

«Θετική εξέλιξη εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά είχα πάντα όταν ακολουθούσα συστηματική προπόνηση. Επίσης στον ομαδικό αθλητισμό χρειάζεται να ακολουθείς τους κανόνες της ομάδας και εσύ ως άτομο να μάθεις πως μαζί της πρέπει να βυθίζεσαι, αλλά και μαζί της να φτάνεις ψηλά.

Και ακαδημαϊκά αλλά και γενικά η συνοχή των ομάδων εργασίας είναι σημαντικός στόχος.

Από την άλλη η βαθύτερη γνώση σε κάποιες επιστήμες, με διευκόλυναν στην κατανόηση της τεχνικής κυρίως στην Άρση Βαρών και στο Ακόντιο, αλλά μου είναι απολύτως χρήσιμα στην φάση που βαδίζω σιγά σιγά, την προπονητική».

«Γενικά διαλέγω την ισορροπία με… ακρότητες. Το ενδιαφέρον στην ζωή βρίσκεται στις στιγμές. Ιδιαίτερες συγκεκριμένες στιγμές μεγάλης έντασης. Έχοντας φτιάξει όμως απαραίτητα και την ισορροπία πίσω τους, μπορείς να ολοκληρώνεσαι και να πορεύεσαι ευτυχής».

Τι εμπειρία ζωής σου έχει αφήσει το κάθε άθλημα;

«Γενικά διαλέγω την ισορροπία με… ακρότητες. Το ενδιαφέρον στην ζωή βρίσκεται στις στιγμές. Ιδιαίτερες συγκεκριμένες στιγμές μεγάλης έντασης. Έχοντας φτιάξει όμως απαραίτητα και την ισορροπία πίσω τους, μπορείς να ολοκληρώνεσαι και να πορεύεσαι ευτυχής».

Έχεις άποψη για το επίπεδο των νέων παιδιών στο αθλητισμό της πόλης;

«Το επίπεδο της Πάτρας νομίζω ακολουθεί το επίπεδο της Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε μια χώρα με τεράστια ιστορία, πολιτισμό και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να ασχοληθεί κάποιος σωστά με κάποιο άθλημα.

Λείπουν οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί, τα κίνητρα στους αθλητές και η στήριξη της πολιτείας στον σωματειακό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στο επίπεδο που βρισκόμαστε η εφαρμογή της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και της υποστήριξης από τις επιστήμες υγείας φαντάζει ουτοπία. Στηριζόμαστε στην αγάπη συγκεκριμένων για το εκάστοτε άθλημα και στην τυχαία εμφάνιση ταλέντων-πρωταθλητών που θα δώσουν ώθηση.

Να μην κλείνουμε όμως και τα μάτια μας στο σήμερα στην Πάτρα. Υπό τις συνθήκες που ζούμε, είναι ευχής έργο που ο Δήμος δουλεύει υπέρ του ερασιτέχνη αθλητή και όχι μόνο. Έτσι, δίνεται ένα ακόμη λιθαράκι και έρχονται λίγο πιο συχνά πλέον επιτυχίες από Πατρινές ομάδες και αθλητές».

Πως θα ήθελες να σε μάθουν τα παιδιά σου αθλητικά και ακαδημαϊκά;

«Είναι ωραίο να νιώθεις ότι έχεις μια υστεροφημία, αλλά τελικά είναι λίγο ανούσιο. Κυρίως με ενδιαφέρει να μεταφέρω αυτά που γνωρίζω και να προσφέρω με την δουλειά μου, ώστε στο μέλλον έστω ένας άνθρωπος να πει στον εαυτό του: ‘ναι φίλε μου, άξιζε που ασχολήθηκα με αυτό’. Η επιστημονική έρευνα είναι κατ’ ορισμού προσφορά στην κοινωνία. Δεν θέλω και νομίζω δεν απέχω πολύ από τον ορισμό».

Το τουρνουά και γιατί αγάπησε το Stratego

Σπουδαίο τουρνουά ενόψει:

«Από 25 έως 28 Αυγούστου, φιλοξενούμε στα Καλάβρυτα το Παγκόσμιο Πρωταθλήμα Stratego 2022. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά ώστε να έχουμε άψογους αγώνες, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα ο κόσμος να γνωρίσει το υπέροχο άθλημα νόησης, Stratego».

Πως μπήκε στη ζωή σου;     

«Το Stratego ξεκίνησε για μένα στις μικρές ηλικίες του δημοτικού. Δώρο από την νονά μου, και που έγινε παράδοση με έναν φίλο μου τον Νάσο κάθε χρόνο του Αϊγιαννιού να παίζουμε και να το εξελίσσουμε. Σιγά σιγά το άφησα στην άκρη, όμως το 2014 μου καρφώθηκε ως εμμονή να ξαναπαίξω. Ήταν η χρονιά που άλλαζε και ο χάρτης του αγωνιστικού stratego στην Ελλάδα και είμαι χαρούμενος που ήμουν σημαντικό μέρος αυτού».

Τι σ’ έκανε να το αγαπήσεις;

«Προσωπικά βλέπω το stratego να ξεπερνά τους περιορισμούς και να σου δίνει την επιλογή να αναπτύξεις την ελευθερία στο παιχνίδι σου. Ο τρόπος στησίματος των πιονιών καθώς και ο τρόπος ανάπτυξης της στρατηγικής, είναι δική σου επιλογή. Και ενώ αυτό είναι κάτι ωραίο για σένα, γίνεται σπουδαίο ότι τις ίδιες επιλογές έχει και ο αντίπαλος σου. Που βέβαια αυτές είναι κρυφές για σένα και χρειάζεται να τις ανακαλύψεις με μπλόφες, ψυχολογικά τρικς και σε πολλές περιπτώσεις πιθανολογικούς υπολογισμούς».

Ηλίας Μάτσας

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Εκνευρισμένη η Σάκκαρη με τον διαιτητή: «Από μικρό παιδί οι αποφάσεις σου είναι εναντίον μου»

Η Ελληνίδα τενίστρια πήγε να διαμαρτυρηθεί για το λόγο που ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι.

Published

on

Αυτή την ώρα (28/9) η Μαρία Σάκκαρη αντιμετωπίζει την Ρους στο Open Ladies της Πάρμα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ της αναμέτρησης, η Μαρία Σάκκαρη τα έβαλε με τον διαιτητή της αναμέτρησης, Ετόρε Ρούσο, ο οποίος σταμάτησε την αναμέτρηση ενώ η Ελληνίδα τενίστρια θα κέρδιζε πόντο.

Η Σάκκαρη πήγε να διαμαρτυρηθεί για το λόγο που ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι και ο Ιταλός απάντησε: «Νόμιζα πως είπες άουτ, αυτή την αίσθηση είχα».

Με την Ελληνίδα να απαντάει: «Απλά φώναξα πάνω στο χτύπημα. Από μικρό παιδί όλες οι αποφάσεις σου είναι εις βάρος μου».

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Ευδοκία Τσιμάρα στη «Match» για την μεταγραφή της στον Άλιμο: «Ομάδα με στόχους και βλέψεις»

Η «χάλκινη» στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Νέων Γυναικών μίλησε για τη νέα πρόκληση που θα βρει μπροστά της στην Α1.

Published

on

Το νέο σταθμό της καριέρας της βρήκε η Πατρινή πολίστρια, Ευδοκία Τσιμάρα, που ανακοινώθηκε από τον Άλιμο και πέρσι αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, ενώ έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες της ΝΕΠ.

Η «χάλκινη» στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Νέων Γυναικών που αγωνίζεται στην περιφέρεια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ελληνικό πόλο, μίλησε στη «Match» για τη νέα πρόκληση που θα βρει μπροστά της στην Α1 με το σύνολο του Βαγγέλη Πάτερου, ενώ αναφέρθηκε και στις επιτυχίες με το Εθνόσημο.

-Με ποια κριτήρια επέλεξες να αγωνιστείς στον Άλιμο;

«Ο Άλιμος είναι μια ομάδα με στόχους και βλέψεις για το μέλλον και είμαι πολύ χαρούμενη που φέτος θα είμαι μέλος της. Πιστεύω στον εαυτό μου και στις συμπαίκτριες μου και θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικές στην Α1. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

-Τι κρατάς από την εμπειρία σου με την ΑΕΚ;

«Σίγουρα από κάθε ομάδα κάτι κερδίζεις! Είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ μαζί με πολύ έμπειρες παίκτριες και προπονήτριες που με βοήθησαν να ωριμάσω αγωνιστικά. Η ΑΕΚ πέτυχε τους στόχους της βγαίνοντας 5η στο πρωτάθλημα και 4η στο Κύπελλο και θεωρώ ότι συνέβαλα και εγώ με την απόδοση μου στην επιτυχία αυτή».

-Πόσο θεωρείς ότι έχεις εξελιχθεί από τα χρόνια που βρισκόσουν στην Πάτρα;

«Οι βάσεις της αγωνιστικής μου πορείας μπήκαν στην Πάτρα. Με το σκουφάκι της ΝΕΠ ήρθαν οι πρώτες ομαδικές αλλά και προσωπικές διακρίσεις. Από κει και πέρα έχοντας αλλάξει ομάδες και προπονητές, θεωρώ ότι έχω βελτιωθεί και συνεχίζω να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι αρκετά».

-Κεφάλαιο Εθνική. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η φουρνιά σου έχει ήδη πετύχει σπουδαία επιτεύγματα.

«Είναι όνειρο κάθε αθλητή να φορέσει το εθνόσημο. Είμαι πολύ περήφανη που αγωνίζομαι για την Ελλάδα, καταφέρνοντας με τις συμπαίκτριες μου να πρωταγωνιστούμε και να είμαστε μέσα στα μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις».

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Continue Reading

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Formula 1: Mercedes και Petronas συνεχίζουν μαζί και μετά το 2026

Η χορηγία ονόματος της Petronas με τη γερμανική ομάδα άρχισε το 2010.

Published

on

Η Mercedes γνωστοποίησε σήμερα (28/9) ότι θα ανανεώσει τη χορηγία του ονόματός της με την Petronas και μετά το 2026.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η πετρελαϊκή εταιρεία από τη Μαλαισία θα συνεργαστεί με τους οκτώ φορές πρωταθλητές κατασκευαστών και στη νέα εποχή της Formula 1.

Η χορηγία ονόματος της Petronas με τη γερμανική ομάδα άρχισε το 2010, όταν δημιουργήθηκε η Mercedes μετά την εξαγορά της Brawn GP, και σήμερα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι χορηγός των νυν κατόχων του τίτλου στους κατασκευαστές και στη νέα εποχή των μονάδων ισχύος, οι κανονισμοί της οποίας θα τεθούν σε ισχύ το 2026.

«Σήμερα κάνουμε κάτι που είναι λίγο ασυνήθιστο, ανακοινώνουμε μια συνεργασία που θα αρχίσει σε τέσσερα χρόνια. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα: η ομάδα μας και η Petronas δεν είναι πια απλά συνεργάτες, είμαστε οικογένεια και θα είμαστε ομάδα για πολλά χρόνια ακόμη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Τότο Βολφ, και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Από το 2026, το προηγμένο βιώσιμο καύσιμο θα βρίσκεται στην “καρδιά” των επιδόσεων της Φόρμουλα Ένα -και αυτό μας δίνει μια φανταστική ευκαιρία να επιδείξουμε την τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα, τόσο μέσω της μονάδας ισχύος όσο και μέσω της Petronas Fluid Technology Solutions. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα “τρέχουμε” στο μέλλον μαζί με την Petronas, με τη φιλοδοξία να θέσουμε γι’ άλλη μια φορά τον πήχη, στην απόδοσή μας εντός πίστας και πρωτοπορώντας στη μετάβαση μιας παγκόσμιας αθλητικής ομάδας σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα».

Continue Reading
Advertisement
ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ19 hours ago

Παναχαϊκή: Και επίσημα στην Super League 2 – Πήρε πιστοποιητικό από την ΕΕΑ

Γ ΕΘΝΙΚΗ24 hours ago

Πάτραι: Συμφώνησε σε όλα με Λιμάτσι, σήμερα (28/9) πρώτη προπόνηση για τον παίκτη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 hours ago

Κύπελλο Ελλάδας: Θεαματικό το πρώτο… πιάτο της 3ης φάσης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 hours ago

Κύπελλο Ελλάδας: Προκρίσεις για Καλαμάτα και Καλλιθέα – Ποια ματς πήγαν παράταση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 hours ago

Κύπελλο Ελλάδας: Ημίχρονο στις αναμετρήσεις της Τετάρτης (28/9), σκορ μόνο σε δύο ματς

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ22 hours ago

Προσπαθεί για νέες προσθήκες ο Πανμοβριακός

ΑΘΛΗΜΑΤΑ18 hours ago

Εκνευρισμένη η Σάκκαρη με τον διαιτητή: «Από μικρό παιδί οι αποφάσεις σου είναι εναντίον μου»

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ24 hours ago

Από τον Ατρόμητο Λάππα στην Παναχαϊκή Κ-14

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ23 hours ago

Απόλλων: “Αγώνας δρόμου” ενόψει πρεμιέρας για Μίσκοβιτς

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 hours ago

Ναυπακτιακός Αστέρας: Ενθουσιασμός και πλήρης συγκέντρωση για το ματς με την ΑΕΛ

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.