Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γλαύκος: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμμένη Πειραϊκή – Πατραϊκή

Published

on

Υποδειγματική αξιοποίηση εγκαταλελειμένων βιομηχανικών χώρων, αποτελεί η αξιοποίηση χώρου της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής στην Πάτρα από την ομάδα μπάσκετ του Γλαύκου Πατρών.

Ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ μεγάλος αριθμός ανάλογων χώρων έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αθλητισμό – Πολιτισμό – πράσινο. Την ενδιαφέρουσα αυτή περίπτωση σας παρουσιάζουμε στο αφιέρωμά μας.

Αρχικά ας δούμε το ιστορικό της ομάδας: Ο Α.Ο. Γλαύκος Πατρών ιδρύθηκε στις 30/09/2003 με έδρα την Νοτιοδυτική Πάτρα και με αποκλειστική έως σήμερα δραστηριότητα την καλαθοσφαίριση και προήλθε από την συγχώνευση των τμημάτων καλαθοσφαίρισης των σωματείων “Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΑΤΡΩΝ» και Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ» με έδρα και των δύο τα Ζαρουχλέικα Πατρών.HPIM5067
Το πρώτο ραντεβού, για την συγχώνευση, έγινε στο γραφείο του κ. Σκόνδρα Θεόδωρου που εκπροσωπούσε τον Ατρόμητο και τον κ.Παρασκευόπουλο Γεώργιο που εκπροσωπούσε την Δάφνη.

Το όνομα ΓΛΑΥΚΟΣ προήλθε από κοινή συμφωνία των παραγόντων και των δύο σωματείων γιατί η περιοχή των Ζαρουχλεΐκων , που δραστηριοποιούνταν οι δύο συγχωνευθέντες σύλλογοι παλαιότερα λεγόταν «Γλαύκος».HPIM5070

Σκοπός του νέου συνενωμένου Συλλόγου ήταν η δημιουργία μιας ανδρικής ομάδας με υψηλούς στόχους που θα αγωνίζεται στην κατηγορία Α1 ΕΣΚΑΗ, θεση που κατείχε η ομάδα της Δάφνης πριν την συγχώνευση.

Παράλληλα σκοπός της συγχώνευσης ήταν να δημιουργηθούν ακαδημίες σε όλα τα επίπεδα (εφηβικό, παιδικό, μίνι), για δημιουργία φυτωρίου νέων αθλητών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να προσφερθεί μία διέξοδος και μια κοινωνική προσφορά στα παιδιά των Ζαρουχλεΐκων με το να κατευθυνθούν στον αθλητισμό και τις ευεργετικές συνέπειες του.HPIM5062

Το καταστατικό υπογράφουν 25 ιδρυτικά μέλη ,από τα οποία συγκροτείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Επτά από τα ιδρυτικά μέλη και μέλη του πρώτου Συμβουλίου πλαισίωσαν τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια από το 2003 μέχρι 2013, από διάφορα πόστα .Αυτά τα τα μέλη του συμβουλίου ανάλογα με τις δυνατότητες τους ήσαν και οικονομικοί αιμοδότες του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια , για τα πάσης φύσεως έξοδά του.

HPIM5071
Θεόδωρος Σκόνδρας

Διοικητικά Συμβούλια
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο θήτευσε από 17/10/2003 έως 6/6/2004 και το αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: ο Σκόνδρας Θεόδωρος, α’ αντιπρόεδρος; Μακρυπόδης Κων. β’ αντιπρόεδρος: Μακρυπόδης Ανδρέας, γεν.γραμματέας: Νικολόπουλος Λεων., ειδικός γραμματέας: Μπίτας Σοφοκ., ταμίας Παρασκευόπουλος Γεώργ,γεν.αρχηγός: Μπελεκούκιας Ανδρ., έφορος ανδρικής ομάδας Παρασκευόπουλος Δημ., έφορος τμημ.υποδομών Χουντής Κων., έφορος. δημ. σχέσεων: Ξούλος Νικολ., έφορος υλικού Αθανασακόπουλος Χρ.

Βρεθήκαμε στο γήπεδο του Γλαύκου και συζητήσαμε με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Σκόνδρα.

-Πως έγινε η παραχώρηση του χώρου στο σύλλογο;

-Ήταν το 2012 και ο χώρος της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) μου ήρθε η έμπνευση να τον ζητήσω και ο αρμόδιος του ΟΛΠΑ κ. Πλατυκώστας ανταποκρίθηκε αμέσως.HPIM5063-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ποιο είναι;

-Είναι μακροχρόνια μίσθωση στην ομάδα του Γλαύκου.

DSC02031
ο χώρος πριν γίνει γήπεδο

-Ποια ήταν η συγκεκριμένη λειτουργία του χώρου πριν τον πάρετε;

-Όταν λειτουργούσε η Π-Π ήταν αποθήκη βάμβακος, μετά ρήμαζε όπως και άλλα περίπου 50 κτήρια που αποτελούσαν την Π-Π. Υπήρξα ο βασικός χρηματοδότης των εργασιών μετατροπής του χώρου, σε γήπεδο μπάσκετ. Η μεταλλική κερκίδα χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, φτιάχτηκε από παρατημένα σίδερα που βρήκαμε στο χώρο. Παράλληλα φίλοι και στελέχη της ομάδας, προσέφεραν άλλοι με εθελοντική εργασία, άλλοι με προσφορά υλικών και έτσι κυριολεκτικά ο κόσμος της ομάδας, αξιοποίησε το χώρο και έφτιαξε γήπεδο. Μετά άρχισε ο αγώνας να βγάλουμε άδεια για χρήση αθλητικού χώρου και λειτουργίας για αγώνες. Με τα πολλά το καταφέραμε και αυτό.HPIM5059

-Σε ποια κατάσταση βρήκατε το χώρο πριν ξεκινήσετε τις εργασίες μετατροπής του;

-Είχαν απομείνει μόνο η οροφή και οι τοίχοι. Σήμερα εκτός από γήπεδο φτιάξαμε δίπλα και άλλο ένα για τις υποδομές.

-Βλέπω ότι προπονούνται και άλλα σωματεία πλην του Γλαύκου, συμμετέχουν στο ιδιοκτησιακό;

-Όχι φιλοξενούνται από το Γλαύκο.HPIM5069

-Πόσα τμήματα έχει ο σύλλογος;

-Αυτή τη χρονιά κατεβάσαμε 16 τμήματα, έχουμε το ανδρικό, το γυναικείο, τμήματα υποδομών και στα δύο (κορασίδες, παγκορασίδες, κλπ) και μία θυγατρική ομάδα τους νέους Γλαύκου στη Β’ τοπική κατηγορία.

Συνέντευξη & φωτο: Nάσος Μπράτσος

 

HPIM5075HPIM5076HPIM5072HPIM5055

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Εθνική Νέων Ανδρών νίκησε και την Πολωνία 82-71 σε φιλικό

Published

on

Η Εθνική μπάσκετ Νέων Ανδρών μετά τις δύο νίκες επί της Γεωργίας, προχώρησε σε μία ακόμη νίκη στην προετοιμασία της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20.

Επικράτησε 82-71 της Πολωνίας στο «Δ. Τόφαλος», στην Πάτρα. Ο επόμενος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί αύριο (25/6) στο ίδιο γήπεδο στις 19.45.

Οι δύο ομάδες άργησαν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι (2-0 στο 3’10’’ και 2-2 στο 5’), αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική.

Η Πολωνία κατάφερε να πάρει μια μικρή διαφορά (16-22, 13’37’’ και 31-38, 20’30’’). Η εικόνα άλλαξε με τους Μαντζούκα – Νετζήπογλου να οδηγούν στο 46-40 (22’15’’). Η Ελλάδα έφτασε ως το +12 (54-42, 26’ και 58-46, 27’30’’).

Το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμη όμως. Οι Πολωνοί έκαναν μία ακόμη αντεπίθεση (60-63, 30’15’’) με τον Μαντζούκα να δίνει ξανά το προβάδισμα (64-63, 32’), το οποίο η ελληνική ομάδα κράτησε και αύξησε ως το τέλος της αναμέτρησης με το 82-71.

Τα 10λεπτα: 14-14, 31-36 (ημ.), 60-60, 82-71 (τελ.).

Ελλάδα (Γιατράς): Νικολαϊδης 4, Κολοβέρος 4, Μπαζίνας 2, Φίλλιος 1, Οικονομόπουλος 4, Νετζήπογλου 20 (2), Βησσαρίου, Κωστόπουλος 4, Τόλιας, Μαντζούκας 20 (4), Καλημέρης, Καλόγηρος 2, Τσάμης 11, Γιώτης, Τανούλης 10.

Continue Reading

BASKET LEAGUE

Ο Σπανούλης και επίσημα στον πάγκο του Περιστερίου

Published

on

Ο Βασίλης Σπανούλης, πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος με 5.487 πόντους σε 495 συμμετοχές, είναι ο νέος προπονητής του Περιστερίου.

Στα 40 χρόνια του ο «V-Span» αρχίζει μια νέα καριέρα στην Stoiximan Basket League και στους «κυανοκίτρινους».

Η ανακοίνωση της ομάδας της «δυτικής όχθης»:

«Η ΚΑΕ Περιστέρι ανακοινώνει την συνεργασία της με τον Βασίλη Σπανούλη για τα επόμενα δυο χρόνια. Ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ξεκινάει την προπονητική του καριέρα από τον πάγκο της ομάδας μας, με όραμα, πίστη και διάθεση, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του συλλόγου μας.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας με το Περιστέρι ο Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάω τη σταδιοδρομία μου, στο νέο κεφάλαιο αυτό της ζωής μου, με την ομάδα του Περιστερίου. Είναι μια ιστορική ομάδα με πολύ κόσμο και παράδοση στο μπάσκετ. Μια ομάδα που βγάζει υγεία, έχει όραμα και κίνητρο να πετύχει όμορφα πράγματα στο μέλλον. Κάτι που συμπίπτει με τις δικές μου φιλοδοξίες. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Περιστερίου, τον κ. Κότση, τον κ. Πολέμη και τον κ. Πανταζόπουλο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν από την αρχή προς το πρόσωπο μου».

Το βιογραφικό του

Ο Βασίλης Σπανούλης γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1982 στη Λάρισα και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από τις ομάδες εφήβων του Γυμναστικού Συλλόγου και του Κεραυνού Λάρισας παίζοντας από το 1994 έως το 1999. Το ντεμπούτο του στην επαγγελματική κατηγορία το έκανε το 1999, σε ηλικία 17 ετών, με τη Λάρισα. Τις στο επόμενες χρονιές (1999-00 και 2000-01), αγωνίστηκε στην Α2 Κατηγορία με τη Λάρισα.

 

Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το Μαρούσι υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο (2001-2005). Μάλιστα, την πρώτη κιόλας σεζόν (2001-2002) συνέβαλλε ώστε η ομάδα των «βορείων προαστίων» να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την επόμενη χρονιά (2002-2003) βοήθησε την ομάδα του να πάει στα ημιτελικά του EuroChallenge. Είχε 10.8 πόντους ανά παιχνίδι και 6.4 ασίστ, ενώ αναδείχθηκε και Καλύτερος Νέος παίκτης της χρονιάς στην Α1.

 

Ένα χρόνο αργότερα (2003-2004) οδήγησε το Μαρούσι στους τελικούς των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό και αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς στην Α1.

 

Η επόμενη σεζόν (2004-2005) που ήταν η τελευταία του με το Μαρούσι ήταν και η καλύτερη του στον σύλλογο. Μάλιστα, συμμετείχε και στο All-Star Game, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της A1. Ακόμη αναδείχθηκε 6ος καλύτερος Ευρωπαίος ρούκι, για το Eurocup.

 

Από το Μαρούσι πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο το (2005). Όμως, μετά το νταμπλ με τους «πράσινους» στις 19 Ιουλίου του 2006 υπέγραψε στους Χιούστον Ρόκετς και έγινε ο τέταρτος Έλληνας στο ΝΒΑ. 

 

Έπειτα από έναν χρόνο στο «μαγικό κόσμο» (2006-2007), ο Βασίλης Σπανούλης στις 19 Αυγούστου του 2007 έμεινε ελεύθερος από τους Σαν Αντόνιο Σπερς και ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, όπου υπέγραψε τριετές συμβόλαιο (2007-2010).

 

Στις 11 Ιουλίου του 2010 πήρε την μεγάλη απόφαση και από τον Παναθηναϊκό μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό, αλλάζοντας την ιστορία των «ερυθρολεύκων».

 

Με την «ερυθρόλευκη» φανέλα κατέκτησε τα πάντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και ολοκλήρωσε μια μυθική καριέρα στις 26 Ιουνίου 2021.

 

Σε εθνικό επίπεδο ο Βασίλης Σπανούλης αγωνιζόταν με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος από το αρχές του 2000 έως και το 2015. Το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών έγινε το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε 145 επίσημους αγώνες της Εθνικής Ανδρών, πετυχαίνοντας 1.486 πόντους (10,2 μέσο όρο). Με την Β’ Ανδρών έπαιξε ένα παιχνίδι, με την Εφήβων 31 αγώνες πετυχαίνοντας 337 πόντους και με την Νέων Ανδρών αγωνίστηκε σε 25 αγώνες, πετυχαίνοντας 359 πόντους. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2015 κόντρα στη Λετονία έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι φορώντας το εθνόσημο.

Continue Reading

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

2Χ2 οι Γυναίκες του Προμηθέα και η Α2 Εθνική πλησιάζει

Published

on

Ο Προμηθέας έκανε τη δεύτερη νίκη του στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου στην Α2 Γυναικών που διεξάγεται στο Μετς.

Με το 47-26 επί του Βούρειου κατέκτησε την 1η θέση στον όμιλό του και προκρίνεται στον μεγάλο τελικό.

Διαιτητές: Κούλης Κ. και Δημουλάς Ι.

Τα 10λεπτα: 18-06, 14-05, 10-04, 05-11.

Προμηθέας (Νάκης): Στεφανάτου 9 (3), Ολυμπίου 6, Χατζηνικολάου, Φωτακόπουλου, Ευσταθίου, Παπαδόπουλου Δ. 8, Σταμούλη 4, Κατσαντώνη , Μιχαλοπούλου 9, Σμυρνιώτη 5, Ψυρρή 6, Δημοπούλου

Βούρειος (Σαμιώτης): Σαλιάρη, Πατεράκη 3 (1), Οικονόμου 3 (1), Βουδούρη, Σουβλή 2, Γρηγοριάδου 1, Τσαρούχα 9, Ντόβα 2, Δάφνου, Γιοβανάκη 2, Μαθιούδη 4, Παταπή

Μίλτος Σπυρόπουλος

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.