Connect with us

ΡΟΗ

Η αθλητική πολιτική της Δημοτικής Αρχής και η πολιτική του αντίδωρου της δεξιάς αντιπολίτευσης

Άρθρο του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκη Πετρόπουλου.

Published

on

Μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης  με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, διέθεσε το 2022 από ίδιους πόρους, δηλαδή από το ταμείο του Δήμου (από ευρωπαϊκά κι εθνικά προγράμματα έχει αντλήσει κάποια εκατομμύρια για αθλητικά έργα) για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό πάνω από 1 εκ. ευρώ, ως εξής:

 • 700 χιλ. ευρώ για κατασκευές και ανακατασκευές αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών.
 • 215 χιλ. ευρώ για αθλητικούς υλικοτεχνικούς εξοπλισμούς.
 • 95 χιλ. ευρώ για διοργάνωση και στήριξη αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών και ζημιών που πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία, της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τις αποθήκες του Δήμου και των δωρεάν αθλητικών προγραμμάτων στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων και στο Παμπελοποννησιακό, γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστούν επακριβώς.

Το ποσόν αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο που διέθεσε Δήμος της χώρας για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε απόλυτους αριθμούς και κατά κεφαλήν.

Αυτό το ποσό το διέθεσε η Δημοτική Αρχή από το ταμείο του Δήμου μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που καθορίζονται αντικειμενικά από τα παρακάτω:

 • Κρατική υποχρηματοδότηση (ο Δήμος Πατρέων λαμβάνει ετησίως μόνο τα 24 από τα 91 εκ. ευρώ που δικαιούται).
 • Το κράτος δεν κατέβαλε για 15η συνεχή χρονιά στο Δήμο Πατρέων τις 400 χιλ. ευρώ για τη λειτουργία του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ως οφείλει με βάση την Προγραμματική Σύμβαση παραχώρησής του (συνολική οφειλή από το 2008 μέχρι σήμερα 6 εκ. ευρώ, που εξετάζεται πλέον η δικαστική του διεκδίκηση).
 • Το κράτος έχει μετακυλήσει στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες χωρίς να τις χρηματοδοτεί ή τις υποχρηματοδοτεί.

Στον αντίποδα αυτής της κοινωνικής αθλητικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής (χρηστή κι έντιμη διαχείριση, μεγιστοποίηση στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ισομερής και δίκαιη διάχυση του οφέλους, δυναμική διεκδίκηση κρατικών πόρων για το Δήμο και τον αθλητισμό), στέκει η δεξιά κυβερνητική δημοτική παράταξη θλιβερή, αμήχανη και πανικόβλητη.

Θλιβερή, γιατί προσπαθεί με τερατώδη ψέματα να ετεροκαθοριστεί, αμήχανη γιατί την διαψεύδουν κατάμουτρα οι ίδιοι οι αθλητικοί φορείς και πανικόβλητη γιατί διαπιστώνει τους ισχυρούς δεσμούς της Δημοτικής Αρχής με την αθλητική κοινότητα της πόλης.

Η δεξιά λοιπόν κυβερνητική δημοτική παράταξη, αντί να υποβάλει ερωτήσεις, που θα μπορούσε να απαντήσει κι ένας μαθητής του δημοτικού, οφείλει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

 • Γιατί τώρα που είναι κυβέρνηση το κόμμα τους, αλλά και πριν που κυβερνούσαν άλλα κόμματα, δεν απαιτούν, δεν καταγγέλλουν, δεν αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς τις κυβερνήσεις που δεν δίνουν τη χρηματοδότηση που είναι νομικά προσδιορισμένη; Που πηγαίνουν τα χρήματα που στερούνται οι Δήμοι και ο Δήμος μας;
 • Τι έκανε για τις ρημαγμένες κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις α) αθλητικό κέντρο Αγυιάς β) γήπεδο ποδοσφαίρου Προσφυγικών γ) βοηθητικά κλειστά γήπεδα του Τόφαλος και δ) στάδιο Παναχαϊκής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
 • Ποιες νέες αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκεύασε ή χρηματοδότησε στην πόλη μας η κυβέρνηση;
 • Οι κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις Τόφαλος, Πεπανός και Κ. Πετρόπουλος παρέχονται δωρεάν στα αθλητικά σωματεία, όπως οι δημοτικές;
 • Έχει δώσει έστω κι ένα ευρώ η κυβέρνηση στο Δήμο για τη λειτουργία, συντήρηση κι εκσυγχρονισμό των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων;
 • Οι Δήμοι οφείλουν να χρηματοδοτούν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή αυτό είναι ευθύνη του κράτους, που όπως γνωρίζουν όλοι φορολογεί τον Ελληνικό λαό δήθεν για να του ανταποδίδει υπηρεσίες;
 • Έχει δώσει έστω κι ένα ευρώ η κυβέρνηση στο Δήμο για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων;
 • Τι προβλέπει η ισχύουσα θεσμική διαδικασία σταθερής ετήσιας χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και την τηρεί ή την καταστρατηγεί η κυβέρνηση;
 • Είναι σωστό να εξαρτάται η χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τον τζόγο;
 • Την περίοδο 2020 – 2022 πόσο κόστισε η πανδημία στο Δήμο Πατρέων και τι κατέβαλε η κυβέρνηση;
 • Έχει καταβάλει έστω κι ένα ευρώ η κυβέρνηση, ως οφείλει, για την υλοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης (απαλλοτριώσεις για πλατείες κ.ο.κ.);

Η δεξιά κυβερνητική δημοτική παράταξη επιφυλάσσει στον Πατραϊκό λαό για τον αθλητισμό, ό,τι ακριβώς κάνει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που την στηρίζει και που ως κυβέρνηση έχει επιβάλλει χαράτσι στα αθλητικά σωματεία για τη χρήση των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων κι επιδαψιλεύει αντίδωρα αντί για σταθερή βιώσιμη ετήσια χρηματοδότηση, οδηγώντας τον στον Καιάδα.

Αυτό που θέλει η δεξιά κυβερνητική δημοτική παράταξη, τα ακροδεξιά ακρόπρωρά της, τα διάφορα ιδεολογικοπολιτικά πρωτοξάδερφά της και οι αριστεροί ψάλτες της, είναι να απαλλάξουν τις κυβερνήσεις από τις θεσμικές τους υποχρεώσεις στον Πατραϊκό αθλητισμό και να τις φορτώσουν στις πλάτες του Πατραϊκού λαού, μέσω του Δήμου και της δραστικής αύξησης των δημοτικών τελών, που η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης μείωσε οριζόντια κατά 50% και απάλλαξε τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες.

Θα μας βρίσκουν σταθερά και δυναμικά απέναντί τους σε κάθε τέτοια ύπουλη αντιλαϊκή προσπάθειά τους.

ΡΟΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα τελειώσουμε με την μάστιγα του χουλιγκανισμού»

Published

on

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα της οπαδικής βίας, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δέσμευση που ανέλαβε μετά την δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη.

«Η Δικαιοσύνη έχει υλικό στην διάθεση της και θα φθάσει εκεί που πρέπει να φθάσει και εκεί που μπορεί. Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αρχίζουμε όμως να βλέπουμε οικογένειες τα γήπεδα όπως είδαμε πρόσφατα στο μπάσκετ, και όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα τελειώσουμε με την μάστιγα του χουλιγκανισμού».

 

Πηγή

Continue Reading

ΡΟΗ

Η ΔΕΑΒ απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρει τους διαχειριστές οπαδικής σελίδας στο Facebook

ΔΕΑΒ και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητούν τους διαχειριστές οπαδικής σελίδας, όπως ανακοίνωσε η πρώτη

Published

on

Στην αντίληψη της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας υπέπεσε οπαδική σελίδα στο Facebook που προτρέπει σε πρόκληση επεισοδίων στον επερχόμενο αγώνα ανάμεσα στον Πρωτέα Βούλας και το Αιγάλεω για τα playoffs ανόδου από τη National League 1 στην Elite League.

Αναλυτικά:

“Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) ανακοινώνει ότι:

Με αφορμή ανάρτηση στο Facebook, στο προφίλ του Egaleo City Gate 12, που προτρέπει σε πρόκληση επεισοδίων στον αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των ομάδων Α.Ε.Ο Πρωτέας Βούλας – ΑΟ Αιγάλεω, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 11/5/2024 και ώρα 18:30 στο κλειστό Γυμναστήριο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» στη Βούλα, η ΔΕΑΒ απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των διαχειριστών του συγκεκριμένου προφίλ, προκειμένου να ασκήσει κατ’ αυτών όσα προβλέπει η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 5085/2024.

Επιπροσθέτως, η ΔΕΑΒ ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία τη λήψη αυξημένων μέτρων τήρησης της τάξης στον εν λόγω αγώνα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος κίνδυνος επεισοδίων”.

 

Πηγή

Continue Reading

ΡΟΗ

Το matchnews.gr συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στα ΜΜΕ

Published

on

Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 1 Μαΐου έως τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου προχωρούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και φωτορεπόρτερ σε όλα τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η φετινή Πρωτομαγιά, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει όλους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με  έναν «ακήρυχτο» οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της εργοδοσίας, με ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων, αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της διαβίωσης, η ακρίβεια, η φτώχεια, οι ανισότητες, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναδεικνύονται σε κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Με  κοινές αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και φωτορεπόρτερ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, ως εξής:

* Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2024,  από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης, 1 Μαΐου 2024, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά

* Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου, όλων των δημοσιογράφων της χώρας.

Δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, οπουδήποτε και εάν απασχολούνται, απεργούν από τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης 1η Μαΐου 2024 έως και τις 0.5.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου 2024.

Οι άνθρωποι της ενημέρωσης, ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που βιώνουμε την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο και ελεύθερο επαγγελματία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και ταυτόχρονα διεκδικούμε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αποκατάσταση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης, με χρήση των SLAPPs και  φαινομένων «παρακολούθησης» του δημοσιογραφικού έργου

Η προστασία και ενίσχυση των θέσεων εργασίας,  η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απόκρουση των απολύσεων, των περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα, η λήψη ουσιαστικών μέτρων υπέρ των ανέργων, η  προστασία των ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να είναι εύρωστα και βιώσιμα,  και της  δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, αποτελούν πάγιες αγωνιστικές, διεκδικήσεις  όχι μόνο για το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά για όλους τους εργαζόμενους, για όλη την κοινωνία.

Η 1η του Μάη, σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, δυναμώνει και ισχυροποιεί τη φωνή όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ για:

ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την πρόσφατη διαβεβαίωση της για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα δημόσια ΜΜΕ και τους εργοδότες των ιδιωτικών ΜΜΕ να καθίσουν στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προς τούτο επισημαίνουμε ότι στην πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε για «επαρκείς κατώτατους μισθούς», καλούνται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να καλύπτονται από αυτές το 80% των εργαζομένων.
Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς και οδηγεί τους εργαζόμενους  στην εξαθλίωση.
Αποτελεσματικά μέτρα  για  την αντιμετώπισης της ανεργίας και την προστασία των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
Μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση της κυκλοφορίας του Τύπου και της φιλαναγνωσίας, όπως  γίνεται σε άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη
Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
Ενημέρωση με αξιοπιστία , πλουραλισμό και κοινωνική ευαισθησία

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου είναι η  υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, τα αιτήματα της οποίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της 1ης Μάϊου, οι οποίες, όμως, θα προβληθούν και θα μεταδοθούν μετά τη λήξη της απεργίας, την επόμενη ημέρα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

της ΠΟΕΣΥ

της ΠΟΣΠΕΡΤ

της ΠΟΕΠΤΥΜ

της ΕΤΗΠΤΑ

Continue Reading
Advertisement

Facebook