Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Παρουσίαση Ημερίδας: Αθλητισμός και COVID – Επάνοδος στην κανονικότητα

Published

on

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα «Αθλητισμός και COVID: Επάνοδος στην κανονικότητα», που διοργάνωσαν την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 η «Match Αχαΐας» και η ΕΠΣ Αχαΐας, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της «Αχαϊκής Πολιτείας».

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Ημερίδας αναφέρθηκαν στο αύριο της αθλητικής δράσης και μοιράστηκαν γνώμες, εμπειρίες, εκτιμήσεις και προβλέψεις για το μέλλον που έρχεται το οποίο όπως φαίνεται θα είναι αισιόδοξο.

Άλλωστε τα νέα δεδομένα που φέρνει η επάνοδος της αθλητικής δράσης στην κανονικότητα και ταλάνισαν την κοινωνία, τον επαγγελματικό αθλητισμό, τις ακαδημίες, τα σχολεία και το σύνολο των αθλητικών χώρων, θα ανήκουν στο παρελθόν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς και τις εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τους εξαιρετικούς ομιλητές, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτή η διαδικτυακή ημερίδα.

Η εφημερίδα «Match» Αχαΐας, σας παραθέτει παρακάτω, αποσπάσματα των συνομιλιών από τις ομιλίες. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΠΣ Αχαΐας, Δημήτρης Σαρρής.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ (ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ): «Θα σταθούμε δίπλα στα ερασιτεχνικά σωματεία»

«Μετά από ένα χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, είναι πλέον φανερό ότι αυτή έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής μας και φυσικά και στον αθλητισμό.

Η απαγόρευση πρόσβασης στα γυμναστήρια και στους κοινόχρηστους χώρους άθλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ακυρώσεις αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης και μικρής κλίμακας, έχουν ως συνέπεια οι αθλητές να προβληματίζονται για το μέλλον τους, να απογοητεύονται να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και να καταβάλλονται από το φόβο για το αν μπορούν να επανέλθουν στο αγωνιστικό επίπεδο που είχαν κατακτήσει πριν την καραντίνα, προχωρώντας ακόμα και σε αναθεώρηση στόχων.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο αθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις δυσκολίες του και να καταξιώνεται μέσα από την ίδια τη συμμετοχή του. Όσο, λοιπόν αναπτύσσεται η συμμετοχή σε φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες τόσο περισσότερο η κοινωνία βιώνει την αξία της συμμετοχής στον αγώνα και την ευγενή άμιλλα.

Η φυσική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός είναι έκφραση πολιτισμού αλλά και δείκτης της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά όμως νέα όπλα κατά της πανδημίας βρίσκονται σε εξέλιξη και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι σύντομα η ζωή μας θα επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Η επιτάχυνση εμβολιασμών στη χώρα μας, η διενέργεια πολλών τεστ διάγνωσης της νόσου μας επιτρέπουν να κάνουμε σχέδια για την επάνοδο των αθλητών στους φυσικούς τους χώρους.

Για το λόγο αυτό η σημερινή ημερίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Περιφέρεια συμμετέχει στη διοργάνωσή της. Είμαστε επίσης χαρούμενοι που στην επιτυχημένη διοργάνωση συμβάλλει και η Match Αχαΐας και η Αχαϊκή Πολιτεία, αφού με την ενημέρωση προωθούν τον τοπικό αθλητισμό στην περιοχή μας. Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις και τις κατάλληλες συμβουλές ώστε οι αθλητές να επανέλθουν γρήγορα και με τις λιγότερες συνέπειες στους αθλητικούς χώρους και ν΄ αποκτήσουν τα κατάλληλα κίνητρα για να προετοιμαστούν αγωνιστικά από δω και πέρα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί ακόμα μια φορά δίπλα στα ερασιτεχνικά ιδίως σωματεία με κάθε τρόπο και με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει.

Με σχέδιο δράσης για τον αθλητισμό, συντήρηση κι επισκευή γηπέδων μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δράσεις μέσα από το ΤΕΒΑ κλπ, ώστε μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων ο αθλητισμός να επανακάμψει άμεσα, αφού μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από την απασχόληση όλων μας και ιδιαίτερα των νέων με κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ): «Δεν σταματάμε στη στήριξη των 100.000 ευρώ»

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου δίνει την ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας, προκειμένου να αναφερθώ κι εγώ με τη σειρά μου, για τα θέματα, που έχουν προκύψει με την πανδημία και να δούμε τις επιπτώσεις στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, ώστε στοχευμένα να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις για σταθερή επαναφορά στην κανονικότητα της άθλησης και της εξαρτώμενης εργασίας από τον αθλητισμό.

Όλο αυτό το διάστημα από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού παρακολουθώ τις εξελίξεις οι οποίες θα έλεγα είναι πρωτόγνωρες για τον χώρο και για την κοινωνία ολόκληρη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού που τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στον αθλητισμό, διότι υπήρξε εδώ και καιρό, απόλυτο σκοτάδι. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού λειτουργούν ως ασπίδα στην υγεία του ανθρώπου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, βρέθηκε δίπλα στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες, στις κοινωνικές δομές στην επιχειρηματικότητα, στηρίξαμε και στηρίζουμε όλους τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς μας τομείς ζωής.

Ανακοινώσαμε προ ημερών την οικονομική στήριξη του αθλητισμού ο οποίος συνεχίζει να καταπονείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενός κοινωνικού τομέα που πλήττεται βάναυσα μιας και σταμάτησαν πρωταθλήματα, διεθνείς διοργανώσεις ανεστάλησαν, ενώ αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές. Για αυτό ως περιφέρεια, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στα ερασιτεχνικά σωματεία αναγνωρίζοντας πως αποτελούν τον βασικό πυρήνα του αθλητισμού. Για αυτό τα αθλητικά σωματεία και των τριών περιφερειακών ενοτήτων, θα επιχορηγηθούν για τις δαπάνες που επωμίζονται για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εννοείται ότι επιθυμούσαμε να βρίσκονται όλα τα πρωταθλήματα σε εξέλιξη, ωστόσο προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προβαίνουμε σε αυτή την κίνηση την δεδομένη στιγμή, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την επανεκκίνηση του αθλητισμού, καλώς εχόντων των πραγμάτων κι επιθυμούμε όλοι οι αθλητές της Δυτικής Ελλάδας να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο με ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω κάποια σημεία στήριξης για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Μιλάμε για ένα κονδύλι των 100.000 ευρώ, που εξασφαλίστηκε και θα μοιραστεί στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα οποία συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, μιλάμε για ομαδικά πάντα αθλήματα και είναι μια προσπάθεια πρωτοπόρα, καθώς κι άλλες περιφέρειες έχουν στηρίξει τον αθλητισμό κυρίως για τις μετακινήσεις κι όχι για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των σωματείων.

Από την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε εδώ, μελετάμε και προσπαθούμε να βρούμε κι άλλους τρόπους χρηματοδότησης και λύσεων για τα ερασιτεχνικά σωματεία που πλήττονται βάναυσα.

Ως επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής, να προσθέσω ότι η επάνοδος στην κανονικότητα είναι δύσκολη, υπάρχει στους αθλητές ψυχολογική ένταση, αφού δεν αθλούνται και αυτή επάνοδός τους πρέπει να γίνει με ομαλότητα και σταδιακά».

ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ): «Οι αθλητές δεν είναι υπεράνθρωποι»

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία είχε αρνητικές επιπτώσεις στον αθλητισμό, όπως άλλωστε και στους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, με έναν τρόπο πολύπλευρο, περίπλοκο, πολύπλοκο και οριζόντιο.

Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος συζήτησης, γι αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις και η εφημερίδα Match με την αρθρογραφία της, τα ρεπορτάζ της και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή Ημερίδα αλλά και η προηγούμενη που είχε διοργανώσει, πρωταγωνιστεί σε αυτή τη συζήτηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Κατά τη γνώμη μου η Ημερίδα θα φανεί χρήσιμη, όπως πιστεύω κι εύχομαι να είναι για να βοηθήσει την Πολιτεία να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν την ψυχολογική, την κοινωνιολογική, την οικονομική, την αγωνιστική πλευρά και είναι σαφέστατες (οι επιπτώσεις) στην ασφάλεια και την υγεία των αθλητών και όσον αφορά στο να μην προσβληθούν οι αθλητές από τον ιό, αλλά και όσον αφορά στους σοβαρούς τραυματισμούς τους που όπως θα εξηγήσω αυξάνονται οι κίνδυνοι για κάτι τέτοιο. Όλες αυτές οι πλευρές διαπλέκονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε μία αλληλεπίδραση. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση της «απροπόνησης» των αθλητών όπως λέγεται στην επιστημονική ορολογία, υποβαθμίζει πολλαπλώς το επίπεδο φυσικής και σωματικής τους κατάστασης, την αντοχή πρωτίστως που είναι ο πιο ευάλωτος παράγοντας, τη δύναμη, την ευλυγισία, την ενεργειακή οικονομία, τη βιομηχανική των κινήσεων και τη σύσταση του σώματος με τη δραστική αύξηση του λίπους.

Ειδικότερα η «απροπόνηση» προκαλεί τα λεγόμενα εμβιομηχανικά και νευρομυϊκά ελλείμματα στον οργανισμό σε επίπεδο βιοχημείας, που αποτελούν το υπόστρωμα σοβαρών τραυματισμών, καθώς έχουμε εξαιτίας τους μια απώλεια της ακρίβειας των κινήσεων κυρίως στα κάτω άκρα, που καλούνται να υλοποιήσουν βασικά αθλητικά κινητικά στερεότυπα όπως είναι τα άλματα, τα σταματήματα, οι προσγειώσεις, οι μετατοπίσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παράλληλα η πανδημία όπως όλους τους ανθρώπους επηρεάζει ψυχολογικά και τους αθλητές, γιατί οι αθλητές δεν είναι υπεράνθρωποι, δεν είναι βιονικοί, έχουν και οι αθλητές το φόβο μην προσβληθούν από λοίμωξη, οι επαγγελματίες αθλητές απειλούνται από απώλεια εισοδήματος, διακατέχονται από αβεβαιότητα για το μέλλον κι έχουν απώλεια αυτοπεποίθησης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι από όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού οι επιπτώσεις της πανδημίας εμφανίζονται πιο απειλητικές στον ερασιτεχνικό αγωνιστικό αθλητισμό καθώς για λόγους οικονομικούς και άρνησης της κυβέρνησης να πάρει προληπτικά μέτρα που έχουν κόστος, το οποίο δεν προτίθεται να το καλύψει, δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη κι έτσι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Επίσης ιδιαίτερα κρίσιμες και μη αναστρέψιμες θα είναι οι επιπτώσεις στον αναπτυξιακό αθλητισμό, γεγονός που θα επηρεάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό παγκόσμια την καμπύλη ανάπτυξης των τεχνικών και τακτικών των διαφόρων αθλημάτων και περισσότερο των ομαδικών και τεχνικών ατομικών αθλημάτων και αγωνισμάτων όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η γυμναστική, η τεχνική κολύμβηση, η ξιφασκία και από το στίβο τα άλματα και οι ρίψεις».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΝΙΗΛ (ΜΕΛΟΣ Ε.Ε. ΕΠΟ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ): «Στήριξη στα σωματεία»

«Καταρχήν να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους ομιλητές της σημερινής (σ.σ. προχθεσινής) Ημερίδας και να τονίσω ότι η ΕΠΣ Αχαΐας ευαισθητοποιημένη επάνω στα θέματα, που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία στη χώρα μας -και ξέρετε πολύ καλά όλοι το πόσο έχει πληγεί ο αθλητισμός- αισθάνεται την ανάγκη να δημιουργεί επικοινωνία με τους ειδικούς.

Η προσπάθεια είναι επιβεβλημένη από όλους για να επανέλθει ο αθλητισμός στην κανονικότητα, η ΕΠΣ Αχαΐας ήταν η πρώτη που διέκοψε τα πρωταθλήματά της σεβόμενη τον αθλητή-ποδοσφαιριστή, θεωρώ ότι προχωρήσαμε σωστά και από ότι φαίνεται η πανδημία φτάνει στο τέλος και βλέπουμε ότι βγαίνουμε στο φως. Ωστόσο πρέπει να δούμε πως θα επανέλθουμε, προκειμένου να επαναφέρουμε τον αθλητισμό εκεί που βρισκόταν.

Ενδεχομένως να ζήσουμε τους προσεχείς μήνες που έρχονται ίδιες στιγμές, κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, όμως από τώρα, πρέπει να τρέξουμε, έτσι ώστε να ετοιμαστούμε καλύτερα και με ασφάλεια να καταφέρουν οι αθλητές-ποδοσφαιριστές να επανέλθουν στην κανονικότητα».

ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΕ ΑΕΚ): ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ U15 ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΑΕΚ): «Εστιάσαμε στην ατομικότητα του ποδοσφαιριστή»

Η. Κυριακίδης: «Οποιαδήποτε επιστροφή στην λεγόμενη κανονικότητα, οποιαδήποτε επανένταξη είναι δύσκολη, επώδυνη και απαιτητική, ειρήσθω εν παρόδω, θα ήθελα να πω πως ακόμη και εν ενεργεία ή παλαιότερο αθλητή αν ρωτήσετε θα επιβεβαιώσει τον επώδυνο χαρακτήρα που ανέφερα πιο πάνω.

Για να αναφερθούμε στην επανένταξη πλέον θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε πως αναβολές σε κορυφαίες διοργανώσεις και τόσο μακρά αθλητική απραξία συνολικά, έχουμε να συναντήσουμε από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σε μια εκπαιδευτικότητα ενός ποδοσφαιριστή ακαδημίας όπως η δικιά μας, υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Πρωτίστως οι γονείς και έπειτα, οι παράγοντες και οι προπονητές, που όλοι μαζί βοηθούν έτσι ώστε να μην επηρεαστούν ψυχολογικά οι αθλητές. Χρησιμοποιήσαμε όλο το διάστημα της καραντίνας ως μια μετάβαση των αθλητών προς την περίοδο που θα ανοίξουν ξανά τα γήπεδα. Έτσι το είδαμε, ως μετάβαση και όχι ως κλείσιμο.

Υπήρξαν δράσεις με διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις, αθλητικά ντοκιμαντέρ, κουίζ και σεμινάρια προπόνησης όπου με παρόντες τους γονείς τους ο κάθε ένας ποδοσφαιριστής της ακαδημίας, ξεπερνούσε το δικό του άγχος της μη παρουσίας του σε αυτή. Και φυσικά, καθημερινή διαδικτυακή επαφή με όλα τα παιδιά».

Γ. Καραχάλιος: «Είναι σημαντικές τέτοιες δράσεις ειδικά τις μέρες αυτές, που οι καταστάσεις είναι λίγο περίεργες.

Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση, έτσι ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να είναι έτοιμοι για την επανένταξη το καλοκαίρι. Από την πλευρά μας, διαχειριστήκαμε πολύ διαφορετικά αυτά τα δύο λοκντάουν και εστιάσαμε κυρίως στην ατομικότητα του ποδοσφαιριστή για να μπορέσει να έχει μια επανένταξη με μια προοδευτικότητα.

Φυσικά την πρώτη φορά έγιναν λάθη, ωστόσο με την έλευση του δεύτερου λοκντάουν προσαρμοστήκαμε και στον ψυχολογικό τομέα και στον προπονητικό, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά. Ωστόσο θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν ανοίξει οι ακαδημίες, τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάντως από την πλευρά μας είμαστε προετοιμασμένοι, αφού υπάρχουν τα ατομικά προπονητικά προγράμματα για κάθε ένα ποδοσφαιριστή της ακαδημίας».

Μιχάλης Κουρέτας (Αντιπρόεδρος ΠΕΑΚ Πάτρας): «Λύση, τα self tests στους αθλητικούς χώρους»

«Είμαστε εδώ να δώσουμε το στίγμα μας στην επανεκκίνηση του αθλητισμού και της αθλητικής δραστηριότητας μετά από αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε και εξακολουθούμε να περνάμε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι μακρά αυτή η περίοδος, όπου θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Η αθλητική δραστηριότητα όπως ξέρετε έχει ανασταλεί εδώ και 14 μήνες με πολύ μικρά διαστήματα επαναφοράς όμως αυτό το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο είναι αυτός, ο καθ΄ αυτός αθλητισμός, ο οποίος δεν μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και κυρίως στα μικρά παιδιά να μπορούν να χαρούν το παιχνίδι. Γιατί ο αθλητισμός είναι παιχνίδι.

Υπάρχει η έννοια του αθλητισμού, υπάρχει και η έννοια του πρωταθλητισμού. Και τα δύο πρέπει να τα βλέπουμε σαν παιχνίδι, αφού η πανδημία και ο κορωνοϊός, μας έχουν στερήσει βασικές προτεραιότητες της καθημερινότητάς μας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε το στίγμα για το πώς θα μπορούμε πλέον από εδώ και πέρα να δώσουμε στα παιδιά και στα σωματεία αυτή τη μεγάλη δυνατότητα, μιας και αυτά είναι το κύτταρο του αθλητισμού, με τους αιμοδότες αυτής της προσπάθειας να είναι οι γονείς.

Πίσω και πάνω από όλα είναι η υγεία όλων και θα προσπαθήσουμε να την διαφυλάξουμε. Η αθλητική δραστηριότητα στέρησε από όλους μας τη χαρά της καθημερινότητας, ξεκινώντας από το κομμάτι ότι ο αθλητισμός και η άσκηση είναι βασικά συστατικά για την υγεία όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική, και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στερηθήκαμε το οξυγόνο, με το οποίο μπορούμε να ζούμε την κάθε μέρα μας.

Ως διοίκηση του ΠΕΑΚ όλο αυτό το διάστημα μοχθούμε, κάναμε εργασίες και βελτιώσεις στους χώρους, ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα τοίχο, αφού λόγω της πανδημίας υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Λειτουργούμε με ασφάλεια και περιμένουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από πλευράς σωματείων, να πιέσουν έτσι ώστε όπως γίνονται τα self tests στους μαθητές, να γίνονται και στους αθλητικούς χώρους, προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στην δράση».

Τάκης Τσαγκρώνης: (Πρόεδρος Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας – Ηλείας): «Ανησυχώ για τις παρενέργειες του εγκλεισμού στις μικρές ηλικίες»

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι εξαρχής. Σέβομαι απόλυτα τις εισηγήσεις των ειδικών και δέχομαι ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση προς τους εαυτούς μας πρώτα και κύρια την τήρηση όσων ισχύουν.

Με βάση τις κοινωνικές δραστηριότητες που οι ειδικοί έχουν ήδη επιτρέψει να λειτουργήσουν, θεωρώ απαραίτητα άμεσα να ενταχθούν σε αυτές και οι αθλητικές δράσεις, πέρα των επαγγελματικών. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να αρχίσει να δίνεται ελευθερία κινήσεων στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες χωρίς να παραβλέπονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Θεωρώ πολύ σημαντικές αυτές τις ηλικίες και ανησυχώ έντονα από όσα έχω ακούσει από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων για μελλοντικές παρενέργειες αυτού του εγκλεισμού και αποκλεισμού των ηλικιών, που κατ΄ εξοχήν έχουν ανάγκη εκτόνωσης, όπως επίσης κι ανάγκη κοινωνικοποίησης. Νομίζω όμως ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει μονόδρομος ειδικά των νεαρών σε ηλικία άτομα που πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στις δραστηριότητες που έχουν ανάγκη και για την κοινωνική και για την σωματική τους ανάπτυξη».

Θόδωρος Κανελλόπουλος (Πρόεδρος Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου): «Να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες για να χορηγήσουν σωματεία»

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της Ημερίδας που κάλεσαν την Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου για να καταθέσει την άποψή της για το μετά της πανδημίας και την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων των σωματείων και των αθλητών. Δυστυχώς για δεύτερη χρονιά η πανδημία έχει οδηγήσει τα σωματεία της πετοσφαίρισης, τους αθλητές και τις αθλήτριες σε μια αδράνεια με μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής η οποία και έχει αλλάξει τη ζωή όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Δυστυχώς διαψεύστηκαν όλες οι ελπίδες μας επανεκκίνησης στη δράση των πρωταθλημάτων, αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι προπονήσεις στους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επόμενη μέρα του βόλεϊ. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους αθλητές ή τις αθλήτριες θα έχουν τη φλόγα να επιστρέψουν ξανά στα γήπεδα. Πόσα παιδιά Ακαδημιών που αγωνιζόντουσαν σε Αναπτυξιακά τμήματα, θα έχουν τη διάθεση να ξανασχοληθούν με το άθλημα που αγάπησαν. Θα πρέπει όλοι να δούμε και με ποιο τρόπο θα επαναφέρουμε τα πρωταθλήματα και τον κόσμο στον αθλητισμό.

Ως  ΕΣΠΕΠ έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που λέει ‘σέρβις στην ελευθερία’ το οποίο και αναφέρει ότι θα πρέπει να βγούμε έξω από τη σάλα, παίζοντας μπιτς ή γκρας βόλεϊ σε ανοικτούς χώρους όπως πάρκα κ.α., με στόχο να επιστρέψουν τα παιδιά στην πετοσφαίριση. Οι κινήσεις χρηματοδότησης της Πολιτείας και οι ενισχύσεις της Περιφέρειας θα βοηθήσουν, όμως θεωρώ ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα, στο να μπορέσουν να είναι χορηγοί στα ερασιτεχνικά σωματεία».

Γιώργος Μπαντής (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών): «Ανήκουστος ο διαχωρισμός κατηγοριών»

«Οι ακαδημίες είναι αυτές, που πλήττονται περισσότερο, ωστόσο υπάρχουν και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, που βίωσαν με το δικό τους τρόπο την μη παρουσία τους στα γήπεδα.

Ήταν ανήκουστο το ότι έγινε διαχωρισμός κατηγοριών. Από την Football League ζουν περίπου χίλιες και πλέον οικογένειες. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τηρούσαν το υγειονομικό πρωτόκολλο, ωστόσο η μόνη κατηγορία, που δεν έπαιξε ήταν η Football League. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα τηρηθεί το πρωτόκολλο, με μεγάλο αγώνα δικό μας καταφέραμε να αγωνιστούμε ακόμη και στην Super League 2 για την οποία δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε.

Τουλάχιστον, έστω κι αργά τα καταφέραμε και στη Football League, αλλά οι συνέπειες είναι ήδη μεγάλες. Μπορεί να ασχολούμαστε με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός  είναι η πυραμίδα, αφού μπορεί να δράσει ως ασπίδα. Δεν έχει νόημα, δεν έχει ουσία, θα έπρεπε συνάμα να είχε αρχίσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο η Πολιτεία δεν ήταν έτοιμη, δεν έγιναν μέτρα πρόληψης νωρίτερα και ήταν λογικό στη συνέχεια η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει αποφάσεις. Σε ότι αφορά τις ακαδημίες θα έπρεπε να λειτουργήσουν κανονικά, αφού τα μικρά παιδιά αντί να βρίσκονται στην πλατεία και να είναι ανεξέλεγκτα θα έπρεπε να βρίσκονται παρουσία του προπονητή τους στο γήπεδο.

Λεωνίδας Κυβελίδης (Ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος της Football League): «Δεν ξέρουμε πόσοι ανεβαίνουν και πόσοι πέφτουν»

«Αγωνιστικά ήταν πολύ δύσκολο, δεν ήταν εύκολο για έναν αθλητή να κάνει προπονήσεις, αφού σημαντικό κομμάτι ήταν και η ψυχολογία. Οι μέρες περνούσαν με την ψυχολογία να μην ήταν καλή, διότι ναι μεν γυμναζόμουν, αλλά δεν έφτανα στο επίπεδο, που εγώ θα ήθελα. Είναι διαφορετική η προπόνηση στο γήπεδο και με μπάλα και διαφορετική μόνο με τρέξιμο, προσπαθούσα όμως να βρω κάποιους χώρους, έτσι ώστε να κρατηθώ σε ένα καλό επίπεδο. Μας έστειλε και η ομάδα μου ατομικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθούσα συστηματικά.

Θα μπορούσε φυσικά να είναι αρχίσει το πρωτάθλημα της Football League νωρίτερα, απλώς όπως δήλωσε νωρίτερα και ο Γιώργος Μπαντής που κατέβαλλε αυτός και ο Σύνδεσμος κάθε δυνατή προσπάθεια, οι ειδικοί είχαν άγνοια. Δεν υπήρχε κατάλληλη οργάνωση από την αρχή, κι αυτό αποδεικνύεται τώρα που έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα, καθώς δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Ευελπιστώ, επίσης, να ξεκινήσουν και οι ακαδημίες. Έχω και εγώ παιδιά και ξέρω πως είναι, είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά να μένουν σπίτι και να μην αθλούνται, τόσο από θέμα υγείας αλλά και ψυχολογικά. Επίσης, το ότι δεν υπάρχει καθόλου οργάνωση σε όλους τους τομείς, φαίνεται και από το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο πρωτάθλημα της Football League.

Δεν ξέρουμε ακόμα, ενώ αγωνιζόμαστε, πόσοι θα ανέβουν, πόσοι θα πέσουν, είναι μια κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε από Σεπτέμβριο να επανέλθουμε στην κανονικότητα, σε όλους τους τομείς του αθλητισμού».

Βαγγέλης  Λιόλιος (Πρόεδρος ΑΣΠ Προμηθέας – Επιχειρηματίας – Παιδίατρος): «Αντίπαλος μας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια»

«Όλοι μας περιμένουμε και πιστεύουμε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δυστυχώς αυτό, που κατά τη γνώμη μου θα συμβεί, είναι ότι κανονικότητα δεν θα υπάρξει ποτέ.

Αντίθετα θα υπάρξει μια νέα πραγματικότητα και πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε σε αυτή. Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός έχει πληγεί καίρια από τον Covid-19, τον τελευταίο χρόνο, αυτόν που βιώνουμε τουλάχιστον όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά το μπάσκετ που είναι ένα άθλημα κλειστού χώρου, θα έλεγα πως όλες οι ομάδες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Έναν περίπου χρόνο, τόσο οι μεγάλοι, όσο και οι μικροί αθλητές δεν μπορούν να αθληθούν και αυτό μας δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως να καθυστερήσουν να ανοίξουν κι άλλο οι ακαδημίες.

Βλέπω ότι δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, καμία πρόνοια για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα να ανοίξουν οι ακαδημίες, να ξανάρθουν τα παιδιά, να γεμίσουν τα γήπεδά μας, αρχικά στους εξωτερικούς και έπειτα στους κλειστούς χώρους κι αν αυτό συμβεί θα γίνει προς τα τέλη του μηνός Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και ουσιαστικά θα είναι μια χρονιά, που θα είναι χαμένη. Η επόμενη χρονιά, θα είναι μια χρονιά που θα ξαναβγάλουμε το παιδί έξω και θα ξαναφέρουμε το παιδί στον χώρο να αθληθεί.

Το διάστημα αυτό, τα πιο πολλά παιδιά, κλεισμένα μέσα στο σπίτι τους, ήθελαν να αθληθούν, ωστόσο δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή και κατέφυγαν στο να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και όταν έπειτα τους υπενθυμίσεις να επιστρέψουν στα γήπεδα, θα τους είναι δύσκολο να το πράξουν. Δεν είναι σίγουρο εάν θα έρθουν τα παιδιά στις ακαδημίες τον προσεχή Σεπτέμβριο, δεν είναι σίγουρο, εάν οι γονείς τα αφήσουν κι αν επιστρέψουν δεν θα είναι στο εκατό τοις εκατό ο αριθμός των παιδιών, θα είναι μικρότερος του αναμενόμενου.

Έτσι οι ενέργειες αφενός της ομοσπονδίας του μπάσκετ και αφετέρου των ομάδων και των προπονητών θα πρέπει να είναι συντονισμένες και θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές, έτσι ώστε να φέρουμε το παιδί στον φυσικό του χώρο να αθληθεί. Χρειάζεται η υποστήριξη της ομοσπονδίας προς τα σωματεία, ένα ανοικτό πρόγραμμα, στο πως πρέπει να ανοιχτούμε στα παιδιά και συνάμα να βοηθηθούν οι γονείς από την Πολιτεία για να μην πληρώνουν… Ο αντίπαλός μας είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Δημήτρης Κοτσίρης (Διδάκτωρ Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία, Γυμναστής Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ Νέων Ανδρών, Γυμναστής Απόλλων Πάτρας): «Πάω αργά… γιατί βιάζομαι»

«Ενάμιση χρόνος αδράνειας στην ουσία από τους αγωνιστικούς χώρους και την συστηματική άσκηση είναι καταστροφικός σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στους αθλητές όλων των ηλικιών. Υπάρχουν αθλητές οι οποίοι βιοπορίζονται από το άθλημα που ασκούν, αλλά και αθλητές μικρότερων ηλικιών παμπαίδες, παίδες, έφηβοι και νέοι, οι οποίοι βάσει του ταλέντου τους και της δουλειάς, που είχαν καταθέσει μέσα στο γήπεδο, είχαν βάλει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την εξέλιξή τους είτε με τους συλλόγους τους, είτε με τις Εθνικές ομάδες. Δυστυχώς όμως, είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται.

Στόχος μας από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εντάξουμε αυτά τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις λιγότερες δυνατές απώλειες κι όταν αναφέρομαι σε απώλειες, φυσικά αναφέρομαι σε πιθανούς τραυματισμούς, οι οποίοι και είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολεί. Το σώμα έχει πάψει να είναι το ίδιο, μετά την πολύμηνη αποχή από την συστηματική προπόνηση και είναι ευάλωτο και επιρρεπές στην άσκηση παραπάνω πίεσης από αυτή που μπορεί να ανταπεξέλθει τη δεδομένη στιγμή. Οι συνήθειες που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού υπήρξαν καταστροφικές για τους νέους μας.

Η επάνοδος στην αθλητική κανονικότητα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα. Τα παιδιά μπαίνοντας στο γήπεδο πρέπει να αισθάνονται καλά με το σώμα τους καθώς και με τις ικανότητες που απωλέσθησαν λόγω αδράνειας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα βοηθήσουμε να χάσουν τυχόν περιττά κιλά δίχως να γινόμαστε πιεστικοί και αγενείς, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη περίοδο που βίωσαν. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αερόβια προπόνηση, χωρίς η ένταση να παίζει ρόλο στην προκείμενη φάση, αλλά αυξάνοντας αυτή ανάλογα με την βελτίωση.

Μετά την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής θα περάσουμε στη δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει και κομμάτια διαλλειματικής προπόνησης, ανά δεύτερη μέρα. Την τρίτη εβδομάδα η προπόνηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα και 45 λεπτά με το ζέσταμα και τις διατάσεις και γενικότερα η προπόνηση θα γίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Επίσης, πρέπει συνεχώς ο αθλητής να ερωτάται πως αισθάνεται και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με τους αθλητές μας. Τα παιδιά λόγω του νεανικού τους ενθουσιασμού θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά αυτό πρέπει ο προπονητής και ο γυμναστής να το τιθασεύσουν.  Ο γυμναστής θα πρέπει να είναι το άγρυπνο μάτι του αθλητή και δεν μπορεί όλοι οι αθλητές να κάνουν τα ίδια.

Θα συμβούλευα και θα πρότεινα τους προπονητές των ομάδων να έχουν σαν αρχή αυτή την περίοδο, το πάω αργά γιατί βιάζομαι και το ότι η ξεκούραση είναι μέρος της προπόνησης».

Θόδωρος Κανελλόπουλος (Γενικός Αρχηγός Ν.Ε. Πατρών): «Οι Ακαδημίες είναι ο αιμοδότης του πόλο»

«Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το κύτταρο του αθλητισμού και κυρίως του υγρού στίβου ψηλά, έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να μην αποκοπούν από την αθλητική δραστηριότητα. Μέσω των προπονητών, προσπαθήσαμε να τα κρατήσουμε σε εγρήγορση, έστω και διαδικτυακά, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις μέσω των τεχνικών μας. Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο, κόψαμε μέσω διαδικτύου την πίτα μας. Ως σωματείο, αντιμετωπίσαμε προβλήματα οικονομικά, ωστόσο καταφέραμε να στηρίξουμε τους τεχνικούς μας, τους αθλητές μας.

Φυσικά εάν λειτουργούσαν οι ακαδημίες δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, οι ακαδημίες είναι ο αιμοδότης του πόλο και κυρίως της ομάδας μας. Ως ΝΕΠ προτείνουμε στην Πολιτεία, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την επανέναρξη των σχολείων, να ανοίξουν και οι ακαδημίες, καθώς εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Ένα άλλο κομμάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει είναι το πρόγραμμα κολύμβησης στα σχολεία ηλικίας από 8 έως 11 ετών, με ότι κινδύνους εμπεριέχει η όλη κατάσταση.

Η νεοεκλεγείσα Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει κάνει τον προγραμματισμό της, έτσι ώστε από τις 14-15 Μαΐου να αρχίσουν τα πρωταθλήματα παίδων και μετέπειτα τον μήνα Ιούνιο, να αρχίσει το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής ανδρών πόλο, ή η Β΄-Γ΄ Εθνική πόλο, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό, μπορεί να υλοποιηθεί, ελπίζουμε όμως να κάνει πράξη όλα έχει εξαγγείλει.

Νωρίτερα όμως υπάρχει η κολυμβητική Ημερίδα που θα διεξαχθεί το Σάββατο (24/04) και είναι για παιδιά πάνω από 13 ετών, που πρέπει να πιάσουν το όριο για πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς αγώνες και έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Εμείς στηρίζουμε την όλη προσπάθεια, προκειμένου να δώσουμε ζωή στον αθλητισμό, φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν self test, όμως υπήρξε καθυστέρηση από την Πολιτεία, άλλωστε στις πισίνες, υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εμείς ως σωματείο, είμαστε υπέρ του αθλητισμού και για αυτό δεν επιθυμούμε να φύγουν τα μικρά παιδιά από την άθληση, γνωρίζουμε ότι η πανδημία έφερε πολλά προβλήματα σε γονείς, κυρίως στο οικονομικό, αφού χάθηκαν εργασίες, ωστόσο εμείς από την πλευρά μας, δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και όποιος γονέας επιθυμεί να φέρει το παιδί του στο σωματείο να μην διστάσει να το κάνει».

Νόρα Δράκου (Κολυμβήτρια Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2021): «Θέλω το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα»

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είμαστε πιστεύω στην φάση, που θα γίνουν, θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο γεγονός και οι Ιάπωνες έχουν δαπανήσει μια τεράστια περιουσία. Ακόμη και χωρίς θεατές, που θα είναι αρνητικό, αλλά αισιοδοξώ ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν, έστω χωρίς θεατές.

Πιστεύω ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί έως τον προσεχή Ιούλιο. Σε ότι αφορά τα συναισθήματά μου όταν έκανε την εμφάνισή της η πανδημία, αυτά ήταν ανάμεικτα, όμως παράλληλα υπήρξε και μια ανακούφιση, καθώς υπήρχαν πολλά προβλήματα, όπως το ότι δεν είχαμε πισίνα να προπονηθούμε αντίθετα με άλλους αθλητές, άλλων χωρών που είχαν κι αν τελικά γίνονταν οι Αγώνες, αυτό δεν θα ήταν δίκαιο.

Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και παρά το ότι δεν είχαμε στάδια και πισίνες για να κάνουμε προπονήσεις, έτρεχα μόνη μου. Στη συνέχεια όμως προβληματίστηκα, με έπιασαν κάποια ψυχολογικά ζητήματα, αλλά κατάφερα να τα προσπεράσω, κρατώντας το μυαλό μου καθαρό.

Προσπάθησα να διατηρήσω τη ρουτίνα μου, έκανα και γυμναστική στο σπίτι αφού είχα πάρει κάποια όργανα, αλλά το νερό δεν αναπληρώνεται. Προσπάθησα, πάντως να κρατήσω σε μια καλή φυσική κατάσταση το σώμα μου, ουτώς ώστε όταν μπήκα στο νερό δεν αντιμετώπισα μεγάλο κίνδυνο για τραυματισμούς. Έπειτα ήρθε η δεύτερη καραντίνα, ωστόσο τόσο η προολυμπιακή, όσο και η ολυμπιακή ομάδα γυμνάστηκε.

Σε γενικές γραμμές είμαι καλά κι επέστρεψα με μεγάλη όρεξη για αυτή τη χρονιά που έρχεται τώρα. Επιθυμώ να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είμαι πολλά χρόνια 4η και 5η και στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει σαν στόχος. Θα ήθελα πολύ να κλείσω  την καριέρα μου με ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό το οποίο θα είναι ένα πολύ δυνατό test event ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αν δεν έρθει, δεν πειράζει. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θεωρώ πως το ταβάνι μου είναι η συμμετοχή στον τελικό, αν μπω στον ημιτελικό και στους 16 καλύτερους αθλητές, μετά όλα γίνονται».

Νίκος Ρουμελιώτης (Ολυμπιονίκης Πετοσφαίρισης, Προπονητής Πετοσφαίρισης της Ένωσης Παραλιμνίου στην Κύπρο): «Υπερβολή αυτό που έγινε στην Ελλάδα»

Η παρουσία μου στην Κύπρο συνδυάστηκε με μια τεράστια επιτυχία, αφού η ομάδα, που προπονώ η Ένωση Παραλιμνίου, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου βόλεϊ και ήταν μια στιγμή ιστορική. Για να καταλάβει ο κόσμος τι εννοώ ήταν σαν να έπαιζε ο Ολυμπιακός Πειραιώς με την Αχαγιά, αυτή ήταν η διαφορά μας, με την αντίπαλό μας Ομόνοια που έχει να χάσει δύο χρόνια.

Καταφέραμε παράλληλα να φτάσουμε στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος, ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Θεωρώ ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι για να έρθει η επιτυχία αυτή, όμως εάν δεν υπήρχε η διοίκηση και οι αθλητές που συγκρότησαν μαζί μου μια οικογένεια, αυτό δεν θα γινόταν. Από την πλευρά μου, συνομιλώντας με τους διοικούντες την ομάδα, τους ανέφερα πως εάν δεν έχεις επαγγελματισμό, δεν φέρνεις επιτυχίες. Με άκουσαν και έγινε ότι έγινε.

Οι συζητήσεις, που έγιναν στην Κύπρο όταν εμφανίστηκε η πανδημία, ήταν εάν θα ακολουθηθεί ότι και με την Ελλάδα ωστόσο υπήρξε μια διαφορά, οι κυπριακές ομοσπονδίες, ήταν πιο επιθετικές προς την κυβέρνηση και τόνισαν πως θα γίνουν rapid test, θα έχουν γιατρό στο γήπεδο κι έτσι σιγά σιγά άφησαν και τις μικρές κατηγορίες να επανέλθουν αφού είδαν ότι αυτό λειτουργούσε. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Κύπρο, διότι κατάφεραν τον αθλητισμό να τον κρατήσουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, κράτησαν τους αθλητές δραστήριους.

Φυσικά εκτός των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, λειτούργησαν τόσο οι ακαδημίες, όσο και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Πολύ πειθαρχημένοι ήταν και οι πρόεδροι των ομάδων και τα διοικητικά συμβούλια, και ώθησαν όλους να ακολουθήσουμε.

Αντίθετα στην Ελλάδα, ήρθε και το κλείσιμο από την κυβέρνηση, ίσως δεν εμπιστεύτηκε τις ομάδες, όμως στην πορεία, κατάλαβε και συνεχίστηκαν κάποια πρωταθλήματα. Πάντως όλο αυτό ήταν υπερβολικό που έγινε στη χώρα μας και θα φανούν οι συνέπειες στην πορεία. Στην Κύπρο γενικά υπάρχει στη καθημερνή ζωή μια κανονικότητα.

Όσον αφορά τους επόμενους στόχους μου, μέσα στο επόμενο 20ημερο θα αποφασίσω αν θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι πως θα κοιτάξω να κάνω μια Ευρωπαϊκή καριέρα, και για αρχή θα προσπαθήσω να βρεθώ σε μια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης έστω σαν βοηθός για να βελτιωθώ».

Ζαρώτης Γιάννης (MSc-PhD, Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος): «Στις ηλικίες από 13 ετών και πάνω οι μεγαλύτερες επιπτώσεις»

«Το κομμάτι που ασχολούμαι είναι πολύ δύσκολο, αφού έχει να κάνει όχι μόνο με τις μεγάλες ηλικίες, αλλά και με τις μικρές ηλικίες αθλητών, ωστόσο το πιο επιβαρυντικό έχει να κάνει με αθλητές από 13 έως 20 ετών, διότι υπάρχει ένα ποσοστό αποχώρησης, υπό συνήθεις καταστάσεις, πόσο μάλλον σε μια τέτοια περίοδο, που υπάρχει έλλειψη προπονήσεων και αγώνων με το ποσοστό αποχώρησης, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα και φυσικά είναι κάτι, που μας ανησυχεί αρκετά αυτή την περίοδο. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι ένα παιδί, που ξεκίνησε στην Ε’ Δημοτικού ή στην ΣΤ’ θα επανέλθει βρισκόμενο στην Β΄ Γυμνασίου και το ζητούμενο μετά από αυτή την αποχώρηση, είναι το κίνητρο.

Οι ηλικίες των 12 ετών, δεν θα επηρεαστούν, αλλά από 13 και άνω θα επηρεαστούν και ίσως στο μέλλον να υπάρξει ένας υποχωρητικός αποχωρισμός, ως προς τη συμμετοχή των παιδιών. Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες αθλητών και αθλητριών, υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως συνέβη και στον υπόλοιπο πληθυσμό, αφού περνά από τρία στάδια από το σοκ της συμπεριφοράς και της επαναφοράς.

Όλοι βιώσαμε το σοκ, το τι θα κάνουμε, το πώς θα το διαχειριστούμε, προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε και σταδιακά τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία να επανέλθουμε. Αυτό το βίωσαν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες σε οποιοδήποτε άθλημα, είτε ατομικό, είτε ομαδικό, ωστόσο για τους επαγγελματίες, που είχαν τη δυνατότητα να προπονούνται και να αγωνίζονται, σαφώς τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, αντίθετα για τους αθλητές, που έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός, υπάρχει πιο πολύ προβληματισμός, αφού δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί ο αθλητής να επανέλθει. Υπάρχει πάντα ο φόβος της ασθένειας της νόσου γενικότερα, υπάρχει και η έντονη προφύλαξη κι όλο αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον μάλλον στρεσογόνο, αφού ο αθλητής συμμετέχει μέσα στη φοβία και είναι κάτι που μας προβληματίζει.

Στόχος δικός μας είναι να δουλέψουμε μαζί με τους προπονητές, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με τους προπονητές, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παιδιά ξανά στον αθλητισμό. Φυσικά τα παιδιά δεν είναι  έτοιμα να επανέλθουν, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνος, χρειάζεται κίνητρο και αυτή είναι η ευχαρίστηση για το άθλημα, αυτό το στοιχείο πρέπει να επαναφέρουμε».

Αθανάσιος Δουληγέρης (Καθηγητής Αθλητικής Διατροφής – Αθλητικής Επιστήμης, Ιδρυτής Εργομετρικού Κέντρου Διατροφής και Άσκησης «PEAK PERFORMANCE»: Η καθιστική ζωή έκανε τη ζημιά

Η πανδημία έφερε γενικό πρόβλημα στα μικρά παιδιά και σε αυτές τις μικρές ηλικίες, καθώς η καθιστική ζωή τους έχει δώσει το δικαίωμα του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στην μη εκγύμναση του παιδιού, όλο αυτό το διάστημα και τώρα για να μπορέσει να επανέλθει σε καλό επίπεδο, θα πρέπει να προπονηθεί, έτσι ώστε το σώμα του να μείνει σταθερό στο βάρος του. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται οι υδατάνθρακες και να μην καταναλώνονται πολλά γλυκά και λιπαρά, προκειμένου να επέλθει το σώμα σε μια ισορροπία.

Εάν δεν υπάρξει περιορισμός στη διατροφή, τότε θα είναι έντονο το πρόβλημα, κάτι που συνεχώς το επισημαίνουμε. Οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν τέσσερα έως έξι γεύματα, έτσι ώστε να μοιράζεται η ποσότητα του φαγητού και όλα τα γεύματα να εμπεριέχουν ποσότητα πρωτεΐνης, έτσι ώστε να υπάρξει μια ισορροπία στο μυϊκό σύστημα του αθλητή για να μην υπάρξει έτσι αύξηση λίπους στον οργανισμό.

Θα πρέπει οι σύλλογοι να συνεργαστούν με διάφορες ομάδες ειδικοτήτων όπως είναι ο γυμναστής, ο γιατρός, ο φυσικοθεραπευτής ή ο διατροφολόγος. Εάν ο αθλητής έχει όλους αυτούς στο τιμ, τότε θα έχει άλλη πορεία στο άθλημα, που έχει επιλέξει να κάνει. Από την άλλη μεμονωμένα ο κάθε αθλητής, θα πρέπει να έχει το δικό του τιμ έτσι ώστε να καλύπτει τα δικά του τα κενά.

Εν προκειμένω ο αθλητής, ξεκινά από το μηδέν και θα πρέπει να βρει τρόπους έτσι ώστε να απευθυνθεί στους ειδικούς. Σε ότι αφορά την πολιτεία, θα έπρεπε να είχε ανοίξει τους κλειστούς χώρους με περιορισμούς και με τα rapid test, ενώ τώρα κανένας αθλητής δεν μπορεί να γυμναστεί σωστά. Δίνω μια συμβουλή, να μην υπάρξουν πολλοί υδατάνθρακες και λιπαρά στα γεύματά μας, εύχομαι να προχωρήσουμε σύντομα και να πάμε μπροστά».

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ποδηλασία: Επανεκκινεί ο ιστορικός γύρος «ΘΥΣΙΑΣ»

Published

on

Μετά από διακοπή ενός έτους λόγω της πανδημίας, ο Π.Ο.Π. πιστός στο καθήκον της διοργάνωσης του ιστορικού ποδηλατικού γύρου «ΘΥΣΙΑΣ» ανακοίνωσε τις προκηρύξεις των αγώνων για 28 έως 30 Μαΐου 2021.

Οι αγώνες που θα διεξαχθούν το τριήμερο, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Καλαβρύτων, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, της Π.Ε.Π.Α και της Α.Ε.Α.Ε.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν είναι:

28-5-2021 ημέρα Παρασκευή: Ατ. Χρονομέτρηση 11ΚΜ Καλάβρυτα-Κερπινή, 29-5-2021 ημέρα Σάββατο: Λίγκα Δρόμου 116ΚΜ Κ. Αχαΐα-Αρχαία Ολυμπία, 30-5-2021 ημέρα Κυριακή: Granfonto Thysias 103 ΚΜ Πάτρα-Καλάβρυτα.

Continue Reading

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Ασημένιος ο Κωστάκης στα 50μ. πρόσθιο, 3ος ο Τσαπατάκης στα 100μ. πρόσθιο (vid)

Published

on

Δυναμικό ξεκίνημα, με δύο μετάλλια, πραγματοποίησε η ελληνική κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που φιλοξενείται από σήμερα (έως και το Σάββατο 22/5) στην Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Ο Γιάννης Κωστάκης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. πρόσθιο SB1-SB2, ενώ ο Αντώνης Τσαπατάκης ήταν τρίτος στα 100μ. πρόσθιο SB4. Επίσης, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, στον προκριματικό των 50μ. πρόσθιο SB3, βελτίωσε το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Κωστάκης, «χάλκινος» Παραολυμπιονίκης της Αθήνας (στα 100μ. ελεύθερο), στον τελικό των 50μ. πρόσθιο SB1-SB2 είχε επίδοση 1:07.94 που τον έφερε στην δεύτερη θέση του βάθρου των νικητών. Αυτό ήταν το έκτο μετάλλιο για τον Κωστάκη σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το δεύτερο ασημένιο μετά από αυτό που είχε κατακτήσει το 2014 στην Ολλανδία.

Ένα εκπληκτικό πρώτο 50άρι, στάθηκε αρκετό για να χαρίσει στον Αντώνη Τσαπατάκη μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο SB4. Ο Έλληνας πρωταθλητής, κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα με επίδοση 1:52.00, την στιγμή που το γύρισμά του στο πρώτο 50άρι μετρήθηκε 47.27! Ο Τσαπατάκης, στο Ευρωπαϊκό του 2016 που είχε φιλοξενηθεί επίσης στην Πορτογαλία, είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο του αγωνίσματος, ενώ δεν συμμετείχε στη διοργάνωση του 2018 στο Δουβλίνο.

Στον τελικό των 100μ. ύπτιο S12, ο κάτοχος 10 μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, κατετάγη 5ος με 1:04.30, ενώ η Μαρία Τσάκωνα ήταν 8η στον τελικό των 100μ. ύπτιο S6 με 1:43.58.

Πανελλήνιο ρεκόρ η Σταματοπούλου
Το πανελλήνιο ρεκόρ της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50μ. πρόσθιο SB3, που συνοδεύτηκε και από τον 9ο καλύτερο χρόνο των προκριματικών, σημάδεψε την ελληνική πρεμιέρα στο πρωινό πρόγραμμα. Η επίδοση της Σταματοπούλου ήταν 1:18.57, ενώ το προηγούμενο δικό της ρεκόρ ήταν 1:19.25 από τις 23 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.

Την 9η καλύτερη επίδοση των προκριματικών στα 100μ. πεταλούδα S13 σημείωσε ο Γεράσιμος Λιγνός (1:02.83) με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού, όπως και ο Τσαπατάκης στα 50μ. ελεύθερο S5 (48.92).

To link του αγώνα και της απονομής (Κωστάκης)

* αργότερα θα ακολουθήσει και το βίντεο από τον αγώνα και την απονομή στον Τσαπατάκη

Έπεσε στο Ηράκλειο η αυλαία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδηλασίας δρόμου Festos 2021

Με μοναδική εξαίρεση την κατηγορία C5 ανδρών, όπου άλλαξε χέρια το χρυσό μετάλλιο στον δρόμο αντοχής σε σχέση με την ατομική χρονομέτρηση (σ.σ. το αγώνισμα έγινε το Σάββατο), έπεσε σήμερα στο Τυμπάκι Ηρακλείου, η αυλαία του διεθνή αγώνα UCI C1 με την επωνυμία Festos European Para Cycling Cup 2021 που συνδιοργάνωσαν η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Θεόδωρος Χριστοδούλου (Καστελλάνοι), στον αγώνα αντοχής συνολικής απόστασης 60,3 χιλιομέτρων, κατάφερε να «κλέψει» το χρυσό μετάλλιο από τον Σωτήρη Βαβαρούτσο (Παναθηναϊκός), ο οποίος χθες είχε κατακτήσει την κορυφή στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης, ενώ την πρώτη θέση στα tandem πήραν οι Ευγενία Σταμάτη/Ηρώ Μηλάκη (Ήφαιστος/Τάλως) και Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης/Δημήτρης Σκιντζής (Τάλως).

Να θυμίσουμε ότι παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Festos 2021, διεξήχθη και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου.

Οι τρεις πρώτοι/ες ανά αγώνισμα στις δύο διοργανώσεις:

ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Festos European Para Cycling Cup 2021
Tandem B γυναικών: 1. Ευγενία Σταμάτη/Ηρώ Μηλάκη (Ηφαιστος/Τάλως), 2. Ευαγγελία Τσιχλάκη/Κατερίνα Τζομπανάκη (Αρίων Χανίων), 3. Αλεξάνδρα Ρούπα/Αθηνά Χατζηστύλλη (Ιωνας)
Tandem B ανδρών: 1. Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης/Δημήτριος Σκιντζής (Τάλως), 2. Χρήστος Σανδαλάκης/Στυλιανός Βαρβεράκης (Τάλως), 3. Νικόλαος Μανατάκης/Παναγιώτης Κωλέτας (Τάλως)
C5 ανδρών: 1. Θεόδωρος Χριστοδούλου (Καστελλάνοι), 2. Σωτήρης Βαβαρούτσος (Παναθηναϊκός), 3. Σπύρος Μαρκουλάκης (Πήγασος Κυψέλης)
C4 ανδρών: 1. Νικόλαος Παπακυργιάκης (Καστελλάνοι), 2. Ιωάννης Γκουργκούλιας (Αετοί Αθήνας)
C4 γυναικών : 1. Ευτυχία Γαληνάκη (Τάλως)
C3 γυναικών: 1. Μαρία Σταματογιαννοπούλου (Ιππόκαμπος)
C3 ανδρών: 1. Σόλων Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), 2. Νικόλαος Διαμαντόπουλος (Ιωνας)
C2 ανδρών: 1. Νικόλαος Παπαγγελής (Ηρόδικος)
Τ2 γυναικών: 1. Κατερίνα Ελ Λατίφ (Καστελλάνοι)
Τ2 ανδρών: 1. Φώτιος Βοριζανάκης (Τάλως), 2. Χαράλαμπος Κεραμετσίδης (Ιωνας), 3. Δημήτριος Φούτρης (Ιωνας)
Τ1 ανδρών: 1. Ευάγγελος Βολάνης (Αρίων Χανίων)
Η5 ανδρών: 1. Αθανάσιος Σύρμας (Καστελλάνοι)
H4 ανδρών: 1. Κωνσταντίνος Οκταπόδης (Ιωνας)
Η3 ανδρών: 1. Αλέξανδρος Φερέτος (Καστελλάνοι), 2. Αποστόλης Μπουρλής (Ιωνας)

Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Tandem B γυναικών: 1. Ευαγγελία Τσιχλάκη/Κατερίνα Τζομπανάκη (Αρίων Χανίων), 2. Αλεξάνδρα Ρούπα/Αθηνά Χατζηστύλλη (Ιωνας)
Tandem B ανδρών: 1. Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης/Δημήτριος Σκιντζής (Τάλως), 2. Χρήστος Σανδαλάκης/Στυλιανός Βαρβεράκης (Τάλως), 3. Νικόλαος Μανατάκης/Παναγιώτης Κωλέτας (Τάλως)
C5 ανδρών: 1. Θεόδωρος Χριστοδούλου (Καστελλάνοι), 2. Σωτήρης Βαβαρούτσος (Παναθηναϊκός), 3. Σπύρος Μαρκουλάκης (Πήγασος Κυψέλης)
C4 ανδρών: 1. Νικόλαος Παπακυργιάκης (Καστελλάνοι), 2. Ιωάννης Γκουργκούλιας (Αετοί Αθήνας)
ΙΙ : 1. Μιχάλης Τριομμάτης (Αετοί Αθήνας), 2. Μιχαήλ Καλλερές (Ιωνας), 3. Νικόλαος Παραδομενάκης (Αρίων Χανίων)
C4 γυναικών : 1. Ευτυχία Γαληνάκη (Τάλως)
C3 γυναικών: 1. Μαρία Σταματογιαννοπούλου (Ιππόκαμπος)
C3 ανδρών: 1. Σόλων Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), 2. Νικόλαος Διαμαντόπουλος (Ιωνας)
Τ2 γυναικών: 1. Κατερίνα Ελ Λατίφ (Καστελλάνοι)
Τ2 ανδρών: 1. Φώτιος Βοριζανάκης (Τάλως), 2. Χαράλαμπος Κεραμετσίδης (Ιωνας), 3. Δημήτριος Φούτρης (Ιωνας)
Τ1 ανδρών: 1. Ευάγγελος Βολάνης (Αρίων Χανίων)
Η5 ανδρών: 1. Αθανάσιος Σύρμας (Καστελλάνοι)
H4 ανδρών: 1. Κωνσταντίνος Οκταπόδης (Ιωνας)
Η3 ανδρών: 1. Αλέξανδρος Φερέτος (Καστελλάνοι), 2. Αποστόλης Μπουρλής (Ιωνας)

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κατά της διεξαγωγής πάνω από το 80% των Ιαπώνων

Published

on

Πάνω από το 80% των Ιαπώνων είναι αντίθετο με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση και ενώ βρισκόμαστε 10 εβδομάδες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εφημερίδα Asahi μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας την Παρασκευή να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης υγειονομική ανάγκης σε εννέα νομαρχίες της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της covid-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων επιθυμεί την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το 40% την αναβολή τους ξανά. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν άνοδο σε σχέση με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ίδια εφημερίδα πριν ένα μήνα και η οποία είχε δείξει ότι το 35% επιθυμούσε την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το 34% την αναβολή τους.

Μόνο το 14% των ερωτηθέντων ήταν θετικό στη διεξαγωγή των Αγώνων όπως είναι προγραμματισμένο αυτό το καλοκαίρι, έναντι 28% πριν ένα μήνα.

Αν διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να μην υπάρχει κοινό, ενώ το 33% τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των θεατών.

Εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιάπωνες είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

Άλλη δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή έδειξε ότι το 59,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ακύρωσης του αθλητικού γεγονότος, αν και σε αυτή την έρευνα δεν δινόταν ως επιλογή η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι τα πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα –όπως τακτικά τεστ για τους αθλητές και απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό– θα επιτρέψουν την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όμως η δημοσκόπηση του Kyodo έδειξε ότι το 87,7% των ερωτηθέντων φοβάται ότι η άφιξη αθλητών και των αντιπροσωπειών των χωρών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής η εξάπλωση της επιδημίας covid-19 στην Ιαπωνία ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλες χώρες. Από τις αρχές του 2020 έχουν καταγραφεί περίπου 11.500 νεκροί. Όμως η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Kyodo, το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί ότι το πρόγραμμα είναι αργό και το 71,5% είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Facebook