Connect with us

ΠΟΛΟ

Λάμπρος Αναστασόπουλος: Διεθνές συνέδριο πόλο στην Ελλάδα

Published

on

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο πατρινός πολίστας Λάμπρος Αναστασόπουλος επάξια εκπροσωπεί την Ελλάδα του πόλο, και στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Προπονητών, και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης.

Η εκλογή του, στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι (2021) ήταν μια εξέλιξη που προστίθεται στις αναρίθμητες διακρίσεις του.

Ίσως και απ’ τις πιο σημαντικές, αφού η εκλογή του ήταν ταυτοχρόνως μια έμπρακτη αναγνώριση των Ελλήνων προπονητών πόλο, απ’ τη μια, στο ταλέντο και τις αθλητικές του ικανότητες, και απ’ την άλλη, στη στάση ζωής του… Που πάντα φροντίζει να είναι «προσγειωμένη», μακριά από επάρσεις, μένοντας προσηλωμένος στον διπλό του στόχο: τις νίκες στις πισίνες και την μεγαλύτερη δυνατή ανάδειξη του αθλήματος.

Ήδη ως πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Υ. δουλεύει πολύ πάνω σε δύο στόχους:

  • Πρώτον, στην θεσμοθέτηση ενός ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Προπονητών Υδατοσφαίρισης που θα διοργανώνεται σταθερά στην Ελλάδα και σε διαφορετική πόλη κάθε φορά.
  • Και δεύτερον, για την συνεργασία με Πανεπιστήμια και Σχολές Φυσικής Αγωγής, με στόχο την εκπόνηση επιστημονικών μελετών γύρω από την Υδατοσφαίριση.

Όλα αυτά, ενώ μέσω μιας ταυτόχρονης διαρκούς προσπάθειας για να αναπτύξει δυνατές σχέσεις συνεργασίας με φορείς, (Υπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία, Ομοσπονδία), με γνώμονα να αναβαθμιστούν τα δικαιώματα των προπονητών και το ελληνικό πόλο να… πάει σε άλλο επίπεδο!

Ερ:     Λάμπρο, να ξεκινήσουμε με μια… απλή, τετριμμένη ερώτηση, που όμως κρύβει ουσία κι αλήθεια: Τι σημαίνει για σένα… «πόλο»;

Απ:    Το πόλο είναι μια μεγάλη διαχρονική αγάπη. Είναι το πάθος μου… Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο  κομμάτι της ζωής μου στις πισίνες, είναι η «ψυχοθεραπεία» μου και ο χώρος που αποτελεί το δεύτερο σπίτι μου. Παρ’ όλη την ενασχόληση μου με το άθλημα, σε προπονητικό ή διοικητικό επίπεδο, οταν μου δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος, θα μπω στο νερό να γευτώ το «παιχνίδι».  Είτε απλά για να προπονηθώ, είτε για να συμμετέχω σε κάποια διοργάνωση beachpolo.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ερ:    Πότε και γιατί έγινε η πρώτη επαφή σου με το άθλημα;

Απ:     Από μικρό παιδί με γοήτευε πολύ ο αθλητισμός. Σε ηλικία ήδη 8 ετών είχα βρεθεί σε ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου, πινγκ πονγκ… Ώσπου μια μέρα, το 1984, βρέθηκα στο κολυμβητήριο της Αγυιάς για να παίξω μπάσκετ. Άκουσα φωνές στην πισίνα και μπήκα μέσα από περιέργεια. Τυχαία, γινόταν ένας αγώνας πόλο.

Αυτόν ήταν! Από εκείνη τη μέρα σταμάτησα όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και ζήτησα από τον πατέρα μου, που με είχε φέρει στον χώρο, να με γράψει σε ομάδα. Έρωτας με την πρώτη ματιά…! Εκανα την αναγκαία υπομονή δυο χρόνια, καθώς έπρεπε να περάσω πρώτα από το κολυμβητικό τμήμα, και μετά αφοσιώθηκα στο πόλο.

Ερ:    Ποια ήταν η διαδρομή που ακολουθήθηκε και ποιοι οι πιο σημαντικοί “σταθμοί” σ’ αυτή την πορεία;

Απ:    Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί, είτε σαν αθλητής, είτε σαν προπονητής, με όλα τα σωματεία της Αχαϊας (ΝΟΠ, ΝΕΠ, ΟΠΑΘΑ, ΝΗΡΕΑΣ) και της Ηλείας (ΕΠΕΙΟΣ ΗΛΙΔΑΣ).  Με όλα τα σωματεία ανεξαιρέτως έχω γευτεί τίτλους και ανόδους. Μια πολύ όμορφη διαδρομή γεμάτη χαρές, λύπες μα κυρίως εμπειρίες και μαθήματα ζωής.

Κορυφαίες στιγμές (ως προπονητής):

  • οι άνοδοι στην Α1 με τους άνδρες του ΝΟΠ (2008) και ΝΕΠ (2015).
  • Η 4η θέση στην Α1 με την γυναικεία ομάδα της ΝΕΠ όπου παράλληλα φτάσαμε στους «8» της Ευρώπης (2011).
  • Επίσης η έξοδος μας με τον ΝΟΠ το 2010 (κατακτώντας την 6η θέση στην Α1) στην Ευρώπη φτάνοντας στους «16».

Οι δύο τελευταίες ήταν και οι πιο πρόσφατες συμμετοχές πατρινών ομάδων στους ευρωπαικούς θεσμούς.

«Η ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΟ ΣΤΟ DNA ΤΗΣ»

Ερ:     Σήμερα, πώς βλέπετε τον Ναυταθλητισμό, ειδικά στην Πάτρα;

Απ:    Η Πάτρα έχει το πόλο στο DNA της. Υπάρχει το ταλέντο και οι πατρινοί αγαπάνε το άθλημα. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Το επίπεδο των προπονητών είναι υψηλό, ποιοτικό και άριστα καταρτισμένο. Το μαρτυρούν άλλωστε οι πολλές διακρίσεις στις μικρές ηλικίες.

Οι πατρινές ομάδες πλασάρονται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στις τελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων κατακτώντας τίτλους και μετάλλια (ΝΟΠ αγόρια – ΝΕΠ στα κορίτσια). Οι περσινές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο με τις ηλικιακές εθνικές ομάδες είχαν πάντα στις συνθέσεις τους πατρινούς που πρωταγωνιστούσαν.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Ερ:   Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, να αλλάξουν;

Θα απαντήσω με δύο εύλογες ερωτήσεις, που είναι:

  1. Γιατί δεν μεταφράζονται αυτές οι επιτυχίες και στις πρώτες ομάδες;
  2. Γιατί αυτή την στιγμή 10 περίπου πατρινοί αγωνίζονται σε ομάδες Α1 της Αθήνας και οχι στις ομάδες της πόλης τους;

Άρα, κάτι κάνουμε λάθος…

Λείπει το όραμα, η τεχνογνωσία, η στρατηγική,  οι στόχοι με μετρήσιμα αποτελέσματα και το πλάνο προσέλκυσης παραγόντων που θα στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια με μεθοδικότητα.

Ένας σημαντικός επίσης αρνητικός παράγοντας είναι η έλλειψη ικανού χώρου προπόνησης για τις ακαδημίες της Πάτρας. Το «Πεπανός» δεν επαρκεί πλέον για τις απαιτούμενες ανάγκες τους. Είναι ένα πρόβλημα που ελπίζουμε να λυθεί μετά και τις εξαγγελίες της πολιτείας για την άμεση ανέγερση κολυμβητηρίου στον χώρο της Αγυιάς, μετά τον εγκληματικό παροπλισμό του, το 2003.

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ 

Ερ:      Πρόσφατα αποφασίστηκε από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας η λειτουργία Σχολής Προπονητών Υδατοσφαίρισης Β΄  Κατηγορίας. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη και τι “δρόμους” ανοίγει για το άθλημα;

Απ:     Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, βασική προτεραίοτητα μας είναι η διαρκής επιμόρφωση, αναβάθμιση και εξέλιξη των προπονητών μας. Οργανώνουμε διαρκώς εκπαιδευτικά σεμινάρια με ομιλητές μερκούς απο τους κορυφαίους στο κόσμο τεχνικούς. Με την ομοσπονδία έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική και ουσιαστική συνεργασία και στήριξε το αίτημα μας για δημιουργία σχολής προπονητών Β’ κατηγορίας υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο άθλημα μας. Μέσα απο αυτή την σχολή οι συμμετέχοντες προπονητές θα εκπαιδευτούν σε επιστημονικό επίπεδο μέσω ενός απαιτητικού και υψηλού επιπέδου προγράμματος σπουδών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και πολλοί συναδελφοί μας διαπρέπουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΠΟΛΟ

Με πατρινό “χρώμα” οι κλήσεις τις Εθνικής γυναικών

Οι Κουρέτα και Καραμπέτσου κλήθηκαν από την Αλεξία Καμμένου

Published

on

Η ομοσπονδιακή τεχνικός της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών, Αλεξία Καμμένου, κάλεσε 25 αθλήτριες μεταξύ των οποίων και οι Πατρινές Κουρέτα και Καραμπέτσου, για διήμερο προπονητικό καμπ, το πρώτο μετά τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα κλήθηκαν για τη Δευτέρα 1η Απριλίου οι:

Αλεξάνδρα Ασημάκη, Ηρώ-Βασιλεία Καρυπίδου (ΑΛΙΜΟΣ ΝΑΣ BETSSON), Ευαγγελία Καρύτσα, Διονυσία Κουρέτα (κεντρική φωτό), Ελευθερία Φουντωτού (ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ I REPAIR), Αριάδνη Καραμπέτσου, Ευφροσύνη Κατσιμπρή, Ειρήνη Νίνου, Σοφία Τορνάρου, Ελένη Σωτηρέλη (ΕΘΝΙΚΟΣ GOLDFORCE), Αθηνά-Δήμητρα Γιαννοπούλου, Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ελένη Ελληνιάδη, Μαρία Πάτρα (ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ), Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Ελένη Ξενάκη, Βασιλική Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Στεφανία Σάντα, Χριστίνα Σιούτη, Ιωάννα Σταματοπούλου, Φωτεινή Τριχά, Ιωάννα Χυδηριώτη (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ).

Οι προπονήσεις θα διεξαχθούν στο ανοικτό κολυμβητήριο P4 του ΟΑΚΑ τη Δευτέρα 1η Απριλίου στις 10:00 και 18:00 και την Τρίτη 2 Απριλίου στις 10:00.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Published

on

Θλίψη έχει σκορπίσει στο ΝΟΠ ο θάνατος του παλαίμαχου αθλητή του και ένθερμου φιλάθλου της ομάδας Κώστα Θεοχάρη, με το Ναυτικό Όμιλο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απρόσμενη απώλεια του Κώστα Θεοχάρη, παλιού αθλητή του ΝΟΠ, αγαπημένου φίλου πολλών και πιστού φιλάθλου του ΝΟΠ.

Θα μας λείψει η καθημερινή του βόλτα με τον αγαπημένο του σκύλο μπροστά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, το γνήσιο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τα νέα, το χαμόγελο του και οι χαιρετισμοί προς τους αθλητές και αθλήτριες που έβλεπε στο γυμναστήριο, τα ενθαρρυντικά του σχόλια για μελλοντικές επιτυχίες, η σταθερή παρουσία του στις κερκίδες του Πεπανός για να παρακολουθήσει δίπλα στον πρόεδρο και τους παλιούς του φίλους τους αγώνες της ανδρικής ομάδας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και τους φίλους του.

Ειδική μέριμνα θα παρθεί τις επόμενες ημέρες για να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος στην διοργάνωση του επόμενου αγώνα της ομάδας μας”.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Οι άνδρες της ΝΕΠ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τον Ηλυσιακό και παρέμειναν στην κορυφή

Published

on

Έχαναν σε όλο το παιχνίδι με τον Ηλυσιακό οι άνδρες της ΝΕΠ και με αντεπίθεση διαρκείας στο β΄ ημίχρονο κατάφεραν να πάρουν έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας (12-12) και να παραμείνουν στην κορυφή του Νοτίου Ομίλου του φετινού πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής.

Η πρωτιά, πάντως, στην α΄ φάση δεν είναι δεδομένη, καθώς η κορυφή – άρα και το αβαντάζ στη β΄ φάση – θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του αγώνα ανάμεσα στην ΠΕΚΕΒ και Νηρέα Γέρακα το Σάββατο στη Χίο. Οι φιλοξενούμενοι είναι το φαβορί, όμως όλα μπορούν να συμβούν, με τη ΝΕΠ να θέλει είτε ισόπαλο αποτέλεσμα είτε νίκη των γηπεδούχων (αυτήν τη στιγμή η ΝΕΠ είναι στο +2 από τον Νηρέα Γέρακα).

Παρόντες στο Ιλίσιο κολυμβητήριο για τη ΝΕΠ ήταν ο πρόεδρος των «δελφινιών» Μανώλης Τσουραμάνης και ο γενικός αρχηγός Θόδωρος Κανελλόπουλος.

Διαιτητές: Μαρκοπούλου-Χατζηγούλας (στο 1.56΄ του γ΄ 8λεπτου αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο έφορος της ΝΕΠ Λάμπρος Αντίοχος για έντονη διαμαρτυρία σε απόφαση των διαιτητών).

Tα 8λεπτα: 4-2, 5-4, 2-3, 1-3.

ΝΕΠ: Μαυριόπουλος, Λυκούδης 2, Χάρισον 1, Καλαμάς, Τσίπης 2, Καραϊκοσ 2, Τρασάι 3, Κωνσταντακόπουλος, Παπαγεωργίου, Καρράς 1, Αντίοχος, Πίτσικας, Δραγώνας, Αβαγιανός 1, Γιαννακόπουλος.

Continue Reading
Advertisement

Facebook