Connect with us

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ

«Match»-Έρευνα: Δύσκολη η επούλωση…

Published

on

Η πρωτοφανείς εξελίξεις που έφερε ο COVID-19 και οι μεγάλες του επιπτώσεις στον αθλητισμό έχουν γίνει αντικείμενο αναφοράς, τόσο στην «Match» με εκτενή άρθρα όσο και στα υπόλοιπα αθλητικά μέσα ενημέρωσης.

Του Κυριάκου Δημητρόπουλου

Η «Match» τόσο την περίοδο του «λουκέτου» όσο και μετά από αυτό, δηλαδή στην επανεκκίνηση δεν σταματά να ερευνά. Προβληματίζεται έντονα βλέποντας ιστορικά τοπικά σωματεία σε κάθε άθλημα να εκφράζουν τεράστιες ανησυχίες για το μέλλον τους.

Αυτό που επιχειρήσαμε να κάνουμε για ακόμα μια φορά είναι να καταγράψουμε τις σκέψεις και τις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν καθημερινά όλες αυτές τις καταστάσεις και καλούνται μέσα από την αγάπη και το μεράκι τους για τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και γαλούχηση των παιδιών, να βρουν τη λύση.

Επικεφαλής προπονητές επτά ιστορικών μαχητικών σωματείων της Πάτρας μίλησαν στη «Match» για όλα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν εντός και… εκτός αγωνιστικών χώρων στο νέο ξεκίνημα που προσπαθούν να κάνουν, μετά την άρση της καραντίνας στα γυμναστήριά τους.

***Με τυχαία σειρά ακολουθούν παρακάτω οι απόψεις

Μιχάλης Κουτσόπουλος (Fight Club Patras): «Θα μιλήσω τόσο από τη θέση του μέλους της Αθλητικής επιτροπής του Δήμου Πατρέων, όσο και από την ιδιότητα του προπονητή, αλλά πρωτίστως ως άνθρωπος που υπηρετεί τον ελληνικό αθλητισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι έπρεπε να βάλουμε «πλάτη» προκειμένου να λυθεί ένα σοβαρότατο υγειονομικό ζήτημα που αφορά άπαντες. Αναγνωρίζω, πως η πλειοψηφία της κοινωνίας μας, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυσή του, τουλάχιστον στον τομέα της πρόληψης. Μια αναγνώριση που δεν έχει να κάνει με τα μέτρα στήριξης των σωματείων, αλλά με την ψυχική υγεία όλων μας.

Και κυρίως των παιδιών μας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό, στερήθηκαν έτσι ξαφνικά την ελευθερία τους, χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσουν, για ποιους λόγους έπρεπε να υποστούν υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι.

Σε αυτά τα παιδιά, μικρά και μεγαλύτερα, πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα, την οποία μπορούσαν να εμπλουτίσουν ποικιλιτρόπως πριν την καραντίνα, με την πλειοψηφία να απευθύνεται στον αθλητισμό. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα παιδιά να αθληθούν, απαιτείται να ανοίξουν οι πηγές του αθλητισμού: τα σωματεία. Κι εκεί, οι πληγές της πανδημίας έχουν αφήσει
ανεξίτηλα σημάδια.

Πολλά από τα γυμναστήρια και σωματεία κινδυνεύουν με μερικό ή ολικό αφανισμό. Οι πληγές είναι τόσο βαθιές, που ελπίζω να μην μετακυλήσουν στον ίδιο τον αθλητισμό, γιατί τότε οι συνέπειες θα είναι
ακόμη πιο δραματικές. Με γνώμονα πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με δεδομένο ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα είναι συνεπής στις υγειονομικές του υποχρεώσεις, νοιώθω ότι ήρθε η ώρα για να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί.

Στα γυμναστήρια, στα σωματεία, στα γήπεδα. Με προσοχή και σύνεση, αλλά όλοι μαζί. Χωρίς εξαιρέσεις αλλά με υποδείξεις και δεσμεύσεις απ` όλους μας. Ο πνεύμονας του αθλητικού κινήματος, τα σωματεία και τα γυμναστήρια, πρέπει επιτέλους να πάρει ανάσα. Και ήρθε η ώρα να το πράξει. Πριν είναι αργά για όλους μας».

Μάριος Καπερώνης (Άμυνα Πατρών): «Θεωρώ ότι αγωνιστικό κομμάτι στην Πυγμαχία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Το άθλημα είναι άμεσης επαφής και μάλλον τελευταίους θα μας επιτρέψουν να ξαναπαίξουμε, συνεπώς χωρίς παιχνίδια δεν έχουμε και στόχους. Όταν τα παιδιά δεν έχουν στόχους, αρχίζουν και έρχονται σε κορεσμό.

Επιπλέον, συνήθως εμείς τα μαχητικά σωματεία το καλοκαίρι δεν έχουμε κίνηση, όπως τους υπόλοιπους μήνες. Οι προπονητές είμαστε στο «σκοτάδι» όσον αφορά το στάδιο προετοιμασίας και εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου και με στεναχωρεί να μην ξέρω να δώσω απάντηση στα παιδιά όταν με ρωτούν «πότε θα παίξουμε;».

Όσο για τους γονείς, το μεγαλύτερο ποσοστό θέλουν τα παιδιά τους να γυμναστούν, αλλά βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι που είναι διστακτικοί και φοβούνται να τα φέρουν και το σεβόμαστε απόλυτα. Ακόμα και να θέλουμε να κάνουμε restart προς το παρών δεν έχουμε καμία προϋπόθεση και προοπτική».

Κώστας Αντωνακόπουλος (Α.Σ. Αστραπή): «Αυτή τη στιγμή στον σύλλογο μας έχουμε ένα 30%- 40% προσέλευση και κυρίως είναι παιδιά τα οποία κάνουν πρωταθλητισμό.

Έχουμε ξεκινήσει και εμείς δειλά-δειλά με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και καλό θα ήταν οι γονείς να φέρουν τα παιδιά μιας και θα είμαστε ανοιχτοί και τον Ιούλιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά από την προηγούμενη περίοδο».

Γιώργος Σταυρόπουλος (Α.Σ. Λέων): «Έχουμε μικρή προσέλευση κόσμου προς το παρών καθώς επικρατεί φοβία και ανασφάλεια.

Το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν μας έχει βοηθήσει κανένας από την πολιτεία και όσα έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύ δύσκολα.

Όταν δεν εισπράττουμε ούτε ένα ευρώ πως να λειτουργήσουμε; Είμαστε στον «αέρα» και δυστυχώς προβλέπω ότι πολλά σωματεία μαχητικά θα κλείσουν.

Όλα τα πατρινά σωματεία δεν παίρνουν χρήματα από τον κόσμο και το μόνο που θέλουν είναι να βοηθούν τα παιδιά κάνοντας τους προπόνηση. Όσο για εμάς, έχουμε γκρουπ 7-8 ατόμων με τον προπονητή μέσα και ακολουθούμε το πρωτόκολλο υγείας».

Θάνος Γεωργακόπουλος (Α.Σ. Αχαιοί): «Λειτουργούμε με ολιγομελή τμήματα βάση οδηγιών του Υπουργείου, ενώ δημιουργήσαμε και κάποια παραπάνω για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών.

Υπάρχει μια φοβία από τους γονείς και γενικά η κατάσταση για όλους μας είναι «άγνωστη». Τα τμήματα μας είναι καθημερινά και τα ωράρια έχουν προσαρμοστεί, ενώ έχουμε περίπου τη μισή σχολή τώρα σε προσέλευση, καθώς οι υπόλοιποι δεν έχουν έρθει λόγω ανασφάλειας ή έχουν φύγει στα χωριά τους.

Όσο για το οικονομικό σκέλος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε θετικά σημάδια. Δεν μπορεί να επουλωθεί η ζημιά που έχει δημιουργηθεί επειδή ανοίξαμε ένα μήνα».

Ξενοφών Σταύρακας (Δύναμη Πατρών): «Ξεκινήσαμε κανονικά από την 1η Ιούνη με όλες τις ηλικίες. Λόγω των ιατρικών πρωτοκόλλων πρέπει όταν τα παιδιά μπαίνουν και βγαίνουν από τις αίθουσες να χρησιμοποιούν το αντισηπτικό αλλά και να καταγράφουμε εισόδους-εξόδους και ώρες.

Στους γονείς είναι η αλήθεια στην αρχή φάνηκε λίγο… «βουνό» η όλη διαδικασία με τα ιατρικά χαρτιά που έπρεπε να μαζέψουν παρόλα αυτά όλα έγιναν όπως έπρεπε και τώρα είμαστε περίπου 65 άτομα από τα 113. Ιούλιο και Αύγουστο δεν θα συνεχίσουν τόσο πολλοί οπότε πάμε πάλι για Σεπτέμβρη με αποτέλεσμα να μπαίνουμε μέσα οικονομικά.

Το ρεύμα, το νοίκι και όλα αυτά δεν μπορούν να αναπληρωθούν έτσι απλά, όμως, υπήρξε ένα μάζεμα.

Τα παιδιά είναι αρκετά χαρούμενα και με τις ασκήσεις που κάνουμε και νιώθουν ασφάλεια, ενώ και οι γονείς φάνηκαν κάπως ανακουφισμένοι που επιτέλους τα παιδιά τους αθλούνται. Έχουμε τρεις μεγάλους χώρους-αίθουσες που χωράνε 14-17 άτομα, ενώ λειτουργούμε καθημερινά τρία τμήματα 18.00-19.00, 19.15-20.15 και 20.30-21.30 όπου αφήνουμε ένα τεταρτάκι κενό».

Ο Γιώργος Καλφαγιάννης (ο πρώτος από τα δεξιά)

Γιώργος Καλφαγιάννης (Α.Σ.Αγωγή): «Εμείς σαν Α.Σ. Αγωγή και στα τρία προπονητήρια έχουμε πάρα πολύ καλή προσέλευση παιδιών, γύρω στο 70%.

Αφουγκραστήκαμε το γεγονός πως το είχαν μεγάλη ανάγκη τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς αλλά κάναμε μεγάλη προεργασία για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε όλο αυτό το σημείο.

Επικοινωνήσαμε έγκαιρα για όλες τις ιατρικές βεβαιώσεις, και όλα πήγαν όπως τα είχαμε προγραμματίσει. Ο σύλλογος μας θα μείνει ανοικτός και τον Ιούλιο και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αν είχαμε μείνει κλειστοί μέχρι τον Σεπτέμβριο τότε όλα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα.

Ίσως τώρα μπορέσουμε να φέρουμε κάπως σε μια ισορροπία τα έξοδα, αν και δεν γυρίζουν πίσω οι 3 μήνες».

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ

Άφησε το μπάσκετ και έπιασε το… μποξ ο Λαμάρ Όντομ

Published

on

Νέα καριέρα, αυτή τη φορά στα ρινγκ, ξεκινάει ο Λαμάρ Όντομ.

Στα 41 του χρόνια ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την εταιρεία Celebrity Boxing, με την πρώτη του μάχη να προγραμματίζεται για τις 12 Ιουνίου σε Καζίνο στο Ατλάντικ Σίτι.

Ο Όντομ έχει αφήσει πίσω του τις περιπέτειες με τα ναρκωτικά και τις καταχρήσεις, προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και πλέον έχει κίνητρο, μια νέα πορεία σε έναν χώρο στον οποίο σωματικά τουλάχιστον θα κυριαρχεί απέναντι στους αντιπάλους του.

Continue Reading

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ

Πήρε την πρωτιά ο Φερστάπεν στο Άμπου Ντάμπι

Published

on

Έχοντας πάρει την Pole position στις κατατακτήριες δοκιμές ο Ολλανδός πιλότος Μαξ Φερστάπεν αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία.

Μπότας και Χάμιλτον συμπλήρωσαν το βάθρο, ενώ από τις δέκα πρώτες θέσεις απουσίαζαν οι δύο Ferrari, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ ν’ αποχαιρετά την ιταλική ομάδα μετά από μια άγονη εξαετία και πηγαίνει στην Aston Martin ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον από το τραγικό για την Scuderia 2020.

 

Continue Reading

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ

«Απαιτούμε σεβασμό», δηλώνει ο Μιχάλης Κωτσόπουλος στη «Match»

Published

on

Με τον προπονητή του Fight Club Patras και μέλος της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, Μιχάλη Κωτσόπουλο επικοινώνησε η «Match».

Ο πατρινός προπονητής έστειλε μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, ζητώντας από όσους διαχειρίζονται τις τύχες των αθλητικών σωματείων να σεβαστούν όσους ασκούνται ή εργάζονται σε αυτά.

Όσα τόνισε ο Μιχάλης Κωτσόπουλος:

«Όλοι ξέρουν πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο αιμοδότης μιας ικανής και υγιούς κοινωνίας. Ο ρόλος του είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος, αλλά δυστυχώς χτυπιέται συστηματικά.

Αποδεδειγμένα η προπόνηση σε κλειστό χώρο προσφέρει το προνόμιο του αριθμητικού ελέγχου ανά τμήμα, καθώς και τη δυνατότητα να ελέγχονται οι αθλητές για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιθέτως με το ανεξέλεγκτο παιχνίδι των εξωτερικών χώρων.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτούμε επανέναρξη:

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη για τους αθλητές υψηλού επιπέδου που έχουν επενδύσει χρόνο, χρήμα και περίσσιο κόπο.

Επειδή οι μικροί αθλητές σχολικών ηλικιών που αποτελούν τη βάση των ερασιτεχνικών σωματείων, δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Επειδή οι προπονητές και όσοι άλλοι εμπλέκονται, πρέπει να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στους αθλητικούς χώρους.

Στέλνουμε το μήνυμα σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των αθλητικών σωματείων ώστε να σεβαστούν, όσους ασκούνται ή εργάζονται σε αυτά.

Απαιτούμε την γρήγορη επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού ώστε οι αθλητές μας να έχουν κίνητρα για διακρίσεις σε Πανελλήνιο και Παγκόσμιο επίπεδο».

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.