Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Με αποστολή-ρεκόρ και Νόρα Δράκου η Εθνική ομάδα κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα

Η Εθνική ομάδα θα ταξιδέψει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα (11-18/01) με αποστολή που θα περιλαμβάνει 20 αθλητές (έντεκα άνδρες και εννιά γυναίκες).

Published

on

Με αποστολή 20 αθλητών, εκ των οποίων έντεκα άνδρες και εννιά γυναίκες, θα ταξιδέψει η εθνική ομάδα κολύμβησης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στην Ντόχα από τις 11 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Η “γαλανόλευκη” αναμένεται να συμμετάσχει σε έξι ομαδικά αγωνίσματα, με το συγκεκριμένο τουρνουά να είναι η τελευταία ευκαιρία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Ο μεγάλος αριθμός των αθλητών στην αποστολή απορρέει από την απόφαση της ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία) αφενός να κατεβάσει έξι “σκυτάλες” και αφετέρου πέντε από τα συνολικά 20 μέλη της αποστολής να συμμετάσχουν μόνο σε ομαδικά αγωνίσματα.

Σημειώνεται ότι για το Παρίσι προκρίνονται 16 χώρες για κάθε ένα από τα έξι ομαδικά αγωνίσματα της κολύμβησης (4×100μ. ελεύθερο ανδρών, 4×100μ. μικτή ομαδική ανδρών και 4×100μ. μικτή ομαδική ανδρών και γυναικών, 4×200μ. ελεύθερο ανδρών, 4×200μ. ελεύθερο γυναικών και 4×100μ. μικτή ομαδική γυναικών). Οι πρώτες τρεις χώρες σε κάθε αγώνισμα εξασφάλισαν τη θέση τους στο περυσινό Παγκόσμιο της Φουκουόκα, ενώ τα υπόλοιπα 13 εισιτήρια θα δοθούν βάσει ενιαίας λίστας επιδόσεων, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις κούρσες στο περσινό και το φετινό παγκόσμιο.

Γίνεται αντιληπτό ότι το φετινό Πρωτάθλημα αποτελεί άλλη μία ευκαιρία και για ατομικές διακρίσεις με φόντο το Παρίσι. Μέχρι τώρα, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν εξασφαλίσει οι Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος, Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας και Άννα Ντουντουνάκη.

Η αποστολή της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης αποτελείται από τους:

Χρήστου Απόστολος – 50,100,200 ύπτιο, 4×100 ελεύθερο, 4×100 μικτή mixed

Γκολομέεβ Κρίστιαν – 50 ελεύθερο, 4×100 ελεύθερο

Μπίλας Στέργιος-Μάριος – 50 ελεύθερο, 50 πεταλούδα, 4×100 ελεύθερο, 4×100 μικτή ομαδική

Μάρκος Δημήτριος – 200 ελεύθερο, 800 ελεύθερο, 4×200 ελεύθερο

Παπαστάμος Απόστολος – 400 μικτή, 200 πεταλούδα

Σίσκος Απόστολος – 200 ύπτιο

Μακρυγιάννης Ευάγγελος – 50,100 ύπτιο, 4×100 μικτή ομαδική

Ασπουγαλής Αρκάδιος-Γεώργιος – 50 πρόσθιο, 4×100 μικτή ομαδική, 4×100 μικτή mixed

Βαζαίος Ανδρέας – 200 μικτή, 4×100 ελεύθερο, 4×200 ελεύθερο

Στάμου Κωνσταντίνος – 100 πεταλούδα, 4×100 μικτή ομαδική, 4×200 ελεύθερο

Εγγλεζάκης Κωνσταντίνος – 4×200 ελεύθερο

Ντουντουνάκη Άννα – 50,100 πεταλούδα, 4×100 μικτή ομαδική, 4×100 μικτή mixed

Δράκου Θεοδώρα – 50 ύπτιο, 50 ελεύθερο, 4×100 μικτή ομαδική, 4×100 μικτή mixed

Κοντογεώργου Ελένη – 200 πρόσθιο, 4×100 μικτή ομαδική

Δαμασιώτη Γεωργία – 200 πεταλούδα

Δρασίδου Μαρία-Θάλεια – 50 πρόσθιο, 4×100 μικτή ομαδική

Βασιλάκη Άρτεμις – 4×200 ελεύθερο

Καλογερη Ζαχαρούλα – 4×200 ελεύθερο

Ζαφειράτου Μαρία – 4×200 ελεύθερο

Μπούτου Αναστασία – 4×200 ελεύθερο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ν. Δράκου: “Δεν ήθελα να αποδεχτώ ότι μπορεί να είμαι μια ζωή τέταρτη και καλά έκανα”

Published

on

Είναι η πολυπληθέστερη αποστολή – με χαοτική διαφορά από την επόμενη – της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου. Σε κάθε – μα σε κάθε – μεγάλη διοργάνωση όλο και κάτι θα γραφτεί για τον «φτωχό συγγενή» υγρό στίβο αφού οι πρωταγωνιστές του φροντίζουν γι’ αυτό. Όχι στα λόγια και τις βαρύγδουπές, τις πολυσυζητημένες δηλώσεις ‘εθνικής υπερηφάνειας’ αλλά στην ουσία, στην πράξη. Εκεί που είναι το δικό τους αντικείμενο.

Δίχως το παραμικρό ίχνος βεντετισμού. Οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες βλέπετε, όταν πέφτουν πρόσωπο με πρόσωπο με εκπροσώπους των Media, προσπαθούν να αλλάξουν πεζοδρόμιο και αν δεν μπορούν να τους αποφύγουν, έστω να δώσουν απαντήσεις, σχεδόν μηχανικές για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Ουδεμία θέληση για κακολογία, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ο επαγγελματικός τους βίος μπαίνει στα… χωράφια του κοινωνικού και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν.

Με δ’ αυτούς, του υγρού στίβου, είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Θέλετε επειδή δεν έχουν πολλές “επισκέψεις” και ευκαιρίες να τα… πουν μπροστά σε μία κάμερα; Ίσως! Θέλετε για το ποιόν τους το οποίο διάλεξε ένα σαφώς λιγότερο λαοφιλές άθλημα να υπηρετεί ή αυτό τους διάλεξε όπως αρέσκονται πολλές φορές να αναφέρουν; Ίσως! Θέλετε από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που περνούν μέχρι να φτάσουν στο τέλος μίας διαδρομής; Ίσως! Σίγουρα πάντως κάθε τους λέξη πηγάζει από μέσα τους. Είναι αληθινοί, είναι αυθεντικοί.

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που ζούμε και ασχολούμαστε, όσοι είμαστε αυτοί που ασχολούμαστε τέλος πάντων, με μία ιδιαίτερα χαρισματική γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων αθλητών του υγρού στίβου. Ξέχωρα από τα μετάλλια, τις διακρίσεις, τις πορείες και τις παρουσίες στο βάθρο είμαστε τυχεροί διότι συνυπάρχουμε με σπουδαίους και καλοπροαίρετους ανθρώπους που ξέρουν να αναγνωρίζουν. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στη ζωή.

Φτάνει με την εισαγωγή αλλά η Νόρα Δράκου και η ολιγόλεπτη επικοινωνία μαζί της στη Media Day της ΚΟΕ, έδωσε αφορμές για ενδοσκόπηση γύρω από το χώρο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια φόρεσε το χαμόγελο που συνήθως τη συντροφεύει γιατί έτσι έχει επιλέξει, όχι από την ανάγκη του “φαίνεσθαι” και μοιράστηκε σκέψεις και συναισθήματα στο AQF24.

Λίγο πριν τη συμμετοχή της για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νιώθει σαν να είναι πρωτάρα. Τέτοιος είναι ο ενθουσιασμός και η προσμονή. Και αυτό γιατί ήρθε με πολύ κόπο η παρουσία της, γιατί κυνήγησε τα όνειρά της και αυτά έγιναν απτά.

Η Νόρα Δράκου είναι ένα παιδί που μεγαλώνει και συνεχίζει να μετράει τα άστρα. Θεωρεί την επιστροφή της στην Πάτρα κομβική απόφαση για να βρει και πάλι την ψυχική της ηρεμία. Στις ρίζες της με τους δικούς της ανθρώπους ανέκτησε την χαμένη της ψυχολογία.

Μία κουβέντα γεμάτη ατάκες, πηγαίες και αυθόρμητες. Το ταξίδι του αθλητισμού και πόσο την έχει αλλάξει, τα μετάλλια στο Βελιγράδι, τι προηγήθηκε του τελικού στο 50άρι ύπτιο που ήξερε ότι μπορούσε και το ηθικό δίδαγμα. Απολαυστική, ξεχωριστή, ιδιαίτερη Νόρα Δράκου.

Continue Reading

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Τριπλή συμμετοχή της ΝΕΠ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων

Published

on

Στο κλειστό κολυμβητήριο Ιωαννίνων από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή θα διεξαχθεί η Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων και της νεοσύστατης κατηγορίας Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών ξεχωριστά φέτος από τις υπόλοιπες αναπτυξιακές κατηγορίες, σύμφωνα με απόφαση της ΚΟΕ.

Συγκεκριμένα οι συμμετοχές της ΝΕΠ είναι: Τένια Γιαννακοπούλου (Νεάνιδα) 50μ.-100μ.-200μ. πεταλούδα, Αποστολία Σκούτα (Νεάνιδα Β΄) 50μ. ελεύθ.-50μ.-100μ. πεταλούδα και Ανδρόνικος Κωνσταντόπουλος (Νέος Άνδρας) 50μ.-100μ. ελεύθ.-50μ. πεταλούδα.

Μαζί τους η επικεφαλής προπονήτρια της ομάδας μας κ. Λίνα Μαστροπάσκουα.

 

Continue Reading

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Λ. Μήτρακας στη «Match»: «Η Νόρα είναι πρότυπο αθλήτριας»

Το καμάρι της πατρινής κολύμβησης Νόρα Δράκου περίμενε μέχρι τα 32 της χρόνια για να πανηγυρίσει δύο Ευρωπαϊκά μετάλλια – Ετοιμάζει βαλίτσες για Παρίσι…

Published

on

Δύο ασημένια ατομικά μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Νόρας Δράκου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Η Πατρινή αθλήτρια τερμάτισε δεύτερη στα 50μ. ελεύθερο με χρόνο 24.59 πιάνοντας το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (24.70). Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Πέτρα Σενάζκι από την Ουγγαρία και στην τρίτη η Γιούλε Γένσεν.

Η πατρινή πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού… έσπασε το ρόδι με τη δεύτερη θέση στον τελικό των 50μ. ύπτιο με χρόνο 27.87, μένοντας πίσω μόνο από το φαβορί, την Ντανιέλ Χιλ, που πήρε τη νίκη με 27.73. Το βάθρο συμπλήρωσε η Αντέλα Πισκόρσκα από την Πολωνία με 28.00.

Η 32χρονη Ελληνίδα κολυμβήτρια, μετά από αδιάλειπτη παρουσία 14 ετών σε μεγάλες διοργανώσεις (τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, οκτώ Παγκόσμια και επτά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), έκανε το όνειρο της πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια η Νόρα Δράκου ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι και σε ατομικό επίπεδο, αφού είχε κερδίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα με την σκυταλοδρομία και τώρα το πήρε και στα 50μ. ελεύθερο. Που σημαίνει ότι η ερχόμενη θα είναι η τέταρτη Ολυμπιάδα στην πλούσια καριέρα της, η οποία πλέον μετρά και δύο ασημένια μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Αυτές τις κούρσες στο Βελιγράδι, η Δράκου τις περίμενε… μια ζωή! Από τότε που, σε ηλικία 16 ετών, στην ίδια πόλη, ανέβαινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με την ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική, στο Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων του 2008. Ονειρευόταν ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση γυναικών, πίστευε ότι μπορεί να το πετύχει και τελικά τα κατάφερε, έστω κι αν χρειάστηκε να παλέψει μια ζωή.

Ίσως αυτό, να κάνει ακόμη πιο σημαντική την επιτυχία της. Η Νόρα της… Πάτρας, το καμάρι της πόλης στην κολύμβηση, δεν σταμάτησε ποτέ να στοχεύει, θέλοντας να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Και να που το πέτυχε αποκτώντας μάλιστα δύο μετάλλια σε διεθνή διοργάνωση.

«Δεν περίμενα το μετάλλιο»

Η Ελληνίδα αθλήτρια δήλωσε μετά τα 50μ. ελεύθερο: «Μπορούσα να πιάσω το ολυμπιακό όριο, το ήξερα, το είχα δουλέψει στην προπόνηση, αλλά δεν περίμενα με τίποτα αυτόν τον χρόνο και το μετάλλιο. Πολλές φορές σε βοηθά να κολυμπάς στην όγδοη διαδρομή, γιατί είσαι ελεύθερος, είσαι ήρεμος, κάνεις την κούρσα σου.

Τη στιγμή του τερματισμού έκανα τρεις σκέψεις. Πρώτα είδα στον βατήρα το κόκκινο λαμπάκι, που σημαίνει μετάλλιο, μετά είδα απέναντι στην κερκίδα να πανηγυρίζουν, οπότε σκέφτηκα πως είχα κάνει καλό χρόνο και όταν είδα τον χρόνο στα 24.59, είπα ‘αποκλείεται να είμαι εγώ αυτή, δεν μπορεί, δεν μπορεί’.

Κάποτε ένας προπονητής μου είχε πει ότι μπορείς μια ζωή να είσαι τέταρτος, πέμπτος, μπορεί η ζωή να στα φέρει έτσι και να μην πάρεις ποτέ μετάλλιο, το είχα πάρει απόφαση πως αυτό θα συμβεί σε μένα. Την τελευταία τριετία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, είπα στον εαυτό μου ‘κολύμπα, εμπιστέψου τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει, προσπάθησε να είσαι ήρεμη και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή και παράλληλα κάνε πολλή δουλειά’.

Με τη νέα μου ομάδα δούλεψα πάρα πολύ αυτά τα τρία χρόνια και βγήκε στο νερό και θα ήταν άδικο να μη βγει, θα ήταν άδικο για την καριέρα μου.

Είμαι στην πιο ήρεμη και ώριμη στιγμή στην καριέρα μου, τα τελευταία τρία χρόνια έχω χτίσει την αυτοπεποίθηση που είχα χάσει, ήρθα εδώ αποφασισμένη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα ήθελα να κάνω ένα μεγάλο και ωραίο τραπέζι, με όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν και με στήριξαν σε όλο αυτό, γιατί δεν είμαι μόνη μου».

«Η Νόρα είναι πρότυπο αθλήτριας»

Ο προπονητής της Νόρας Δράκου, Λευτέρης Μήτρακας δήλωσε στη «Match»:

«Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για αυτό το αποτέλεσμα και περίμενα ότι θα πάει πολύ καλά. Πρώτος στόχος ήταν ένα μετάλλιο στα 50 ύπτιο, ο οποίος επετεύχθη και μετά η Νόρα… λύθηκε παραπάνω. Ανέβηκε η ψυχολογία της και στη συνέχεια έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, κάνοντας μεγάλη υπέρβαση και με εκπληκτικό χρόνο διέλυσε το πανελλήνιο ρεκόρ κατά 30 εκατοστά.

Η Νόρα είναι ένα πρότυπο αθλήτριας, έχει μεγάλη πίστη, υπομονή και δουλεύει σκληρά. Σημαντικά χαρακτηριστικά για μία αθλήτρια και συνεπώς δεν θα μπορούσα να μην είμαι ικανοποιημένος. Αυτές οι εμφανίσεις και τα δύο μετάλλια είναι το επιστέγασμα για όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι μια αθλήτρια με πολύ μεγάλη διάρκεια».

Η Νόρα Δράκου είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, με συνεχόμενη παρουσία σε Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες, όπου αποτελεί πρότυπο για τους νεότερους αθλητές της κολύμβησης και όχι μόνο.

Φινάλε με πέμπτη θέση

Με την πέμπτη θέση της ομάδας μας στη σκυταλοδρομία 4χ100μ μικτή γυναικών, ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι.

Με την εντυπωσιακή συγκομιδή των 17 μεταλλίων, μια πρωτόγνωρη συγκομιδή σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: πέντε χρυσά, 8 ασημένια και 4 χάλκινα, τα οποία μας έφεραν στη δεύτερη θέση.

Η Νόρα Δράκου κολύμπησε στο ύπτιο, η Χαρά Αγγελάκη στο πρόσθιο, η Γεωργία Δαμασιώτη στη πεταλούδα και η Μαρίλεια Δρασίδου στο ελεύθερο, τερμάτισαν σε 4:05.05.

Αμαλία Λαλιώτη

Continue Reading
Advertisement
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ21 hours ago

Ο Προμηθέας 2014 μεταγραφικό «κόλπο γκρόσο» και ενίσχυση με τον Λάκοφ

ΜΠΑΣΚΕΤ20 hours ago

Για μια θέση στα ημιτελικά η Εθνική Νέων Ανδρών κόντρα στη Λιθουανία

ΜΠΑΣΚΕΤ8 hours ago

Μπάσκετ: Ο νέος όμιλος της National League 2, μικρές αλλαγές

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ10 hours ago

Προμηθέας: Με Ηλία Παπαθεοδώρου η μεταβατική περίοδος

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ7 hours ago

Παναχαϊκή Γ.Ε.: Νέος Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημιών ανέλαβε ο Χάρης Ράντος!

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ12 hours ago

«Τρέχουν» σε καλούς ρυθμούς οι χορηγίες για τη νέα σεζόν στον Απόλλωνα

SUPER LEAGUE 115 hours ago

Ο Παναθηναϊκός εξαγόρασε όλο το ποσοστό μεταπώλησης του Ιωαννίδη – Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση

ΠΟΛΟ19 hours ago

Απ. Γεωργαράς στη «Match»: «Εντάχθηκα σε ένα μεγάλο σύλλογο»

ΔΙΕΘΝΗ12 hours ago

Άγγελος Ποστέκογλου: «Εγώ κοιμόμουν το απόγευμα και δεν είχα ιδέα τι κυκλοφόρησε»

BASKET LEAGUE10 hours ago

Ενισχύεται η ΚΑΕ ΑΕΚ Betsson με προσθήκες σε σημαντικές θέσεις

Facebook