Connect with us

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Μήλας στη «Match»: «Όχι στα άδεια γήπεδα!»

Published

on

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Προμηθέας Χρήστος Μήλας έδωσε το παρών στο τελευταίο κρίσιμο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ και περιγράφει στη «Match» το συνολικό πλάνο της Basket League

 

Ένα από τα πιο σημαντικά διοικητικά συμβούλια του ΕΣΑΚΕ ήταν αυτό της περασμένης Πέμπτης και μάλιστα το πρώτο δια ζώσης στην μετά κορωνοϊό εποχή στο οποίο τον Προμηθέα εκπροσώπησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΚΑΕ Χρήστος Μήλας.

Και μπορεί προς τα έξω να βγήκαν κάποια θέματα δευτερεύουσας σημασίας που πολύ λίγους απασχολούν (π.χ. η εσωτερική διαφωνία στην ΑΕΚ με τον Σταύρο Δουβή να πλησιάζει στην πόρτα της εξόδου, η ανάδειξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή, ο μη υποβιβασμός καμίας ομάδας αφού η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε αγωνιστικά), όμως στην συνεδρίαση που διήρκεσε 4 ώρες και κάτι, η ατζέντα είχε πολλά καυτά θέματα, για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια.

Θέματα που έχουν να κάνουν με το αύριο του αθλήματος και δη του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ που βρίσκεται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας του.

Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι ακριβώς συζητήθηκε συνομιλώντας σήμερα στην «Match» με έναν από τους… αυτόπτες μάρτυρες (και με ενεργή συμμετοχή), τον πρόεδρο της πατρινής ΚΑΕ Χρήστο Μήλα.

– Μείνατε ικανοποιημένος από την παρουσία και στάση των ομάδων;

«Ναι. Έγινε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα με όλα τα θέματα να τίθενται επί τάπητος, και πάρθηκαν μάλιστα αποφάσεις οι οποίες θα εγκριθούν οριστικά στο επόμενο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ για να αποκτήσουν άμεσα ισχύ.

Πλέον τα πράγματα είναι οριακά και αυτά τα οποία αποφασίσαμε είναι προς την κατεύθυνση για την εφαρμογή ενός σωστού πλάνου που θα θωρακίσει και θα βελτιώσει την όλη εικόνα του προϊόντος μας.

Μπορεί να ακούγονται προς τα έξω ως μέτρα πολύ σκληρά, δεν είναι όμως έτσι, αφού από πέρυσι -κι αυτό δεν έχει βγει κακώς στην επιφάνεια- έχουν μπει όλες οι ΚΑΕ σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής τους για να μπουν στο όλο πνεύμα που τώρα, πλέον, έφθασε η ώρα να εφαρμοστεί υποχρεωτικά.

Η πορεία αυτή είναι… μονόδρομος, αν θέλουμε το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ να έχει προοπτική και μέλλον.

Αν δεν το θέλουν οι ομάδες, κάτι που δεν φάνηκε όμως στο δ.σ., ας πάμε σε άλλα μονοπάτια, πάντως όχι επαγγελματικά».

Ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν από τη νέα σεζόν;

«Θα μπει σε ειδικό λογαριασμό από κάθε ΚΑΕ, ένα ποσό 140.000 ευρώ πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που θα αποτελεί εγγύηση για την τρέχουσα σεζόν και οι ομάδες με αποδείξεις θα δείχνουν που τα χρησιμοποιούν κάθε φορά που κρίνεται αυτό αναγκαίο στον τακτικό έλεγχο που θα γίνεται.

Θα υπάρχει κανονικά και η εγγυητική των 60.000, άρα συνολικά μιλάμε για ένα ποσό 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει η κάθε ΚΑΕ να έχει εξοφλήσει πλήρως την προηγούμενη σεζόν προσκομίζοντας και τα ανάλογα παραστατικά που θα αποδεικνύουν όλα αυτά.

Θα απαιτηθεί η κάθε ΚΑΕ να παρουσιάσει μπάτζετ (αφορά την όλη λειτουργία της ομάδας και όχι μόνο τα συμβόλαια παικτών και προπονητών), μίνιμουμ 800.000 ευρώ.

Τα δε χρήματα θα πρέπει να είναι απολύτως δικαιολογημένα, είτε από το κομμάτι των εισιτηρίων και των διαρκείας, είτε και από τις χορηγίες που θα συνάψουν με διάφορες εταιρίες.

Και θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για να ξέρει η κάθε ομάδα την πηγή εσόδων της άλλης και να μην αφήνονται σκιές πάνω ή κάτω από το τραπέζι, που ήδη έχουν επιφέρει μεγάλη ζημιά.

Επίσης η χωρητικότητα της έδρας κάθε ομάδας θα πρέπει να είναι μίνιμουμ 1.200 θέσεων».

Μιας και μιλήσατε για έδρες, αλήθεια στο νέο πρωτάθλημα θα έχουν κόσμο ή θα είναι άδειες;

«Άδειες έδρες… αποκλείεται. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο και μέσα από την όλη κουβέντα που κάναμε, το νέο πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει.

Είμαστε κάθετοι σε αυτό και δεν κάνουμε πίσω. Το νέο πρωτάθλημα και το λέω κατηγορηματικά, θα βάλει μπρος μόνο όταν θα είναι εξασφαλισμένη η παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό».

Για να λέτε κάτι τέτοιο, προφανώς οι ΚΑΕ από την πλευρά σας, αλλά και ο ΕΣΑΚΕ έχετε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Ποιο είναι αυτό;

«Το μπάσκετ είναι όπως και τα θέατρα. Βιομηχανία θεάματος και άρα, ότι έχει αποφασιστεί για τους χώρους αυτούς (θέατρα κλπ) θα θελήσουμε να ισχύσει και στους δικούς μας χώρους.

Έτσι θα κινηθούμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε με τον υφυπουργό κ. Αυγενάκη και δεν νομίζω ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει έχοντας δύο μέτρα και σταθμά.

Πολύ απλά, δεν μπορεί να παιχθεί μπάσκετ σε άδειες εξέδρες. Κι επαναλαμβάνω σε αυτό είμαστε κάθετοι».

Κάνετε λόγο πριν για αυστηρά κριτήρια συμμετοχής των ομάδων. Ποιός όμως θα ελέγχει την τήρησή τους;

«Προφανώς κι αυτό δεν μπορεί να είναι το δ.σ. του ΕΣΑΚΕ, δηλαδή οι ίδιες οι ομάδες να ελέγχουν τους εαυτούς τους.

Θα υπάρξει ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, η οποία και θα είναι αυτή που θα έχει την χρονική ευχέρεια που θα απαιτείται για να συνεδριάζει όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο και λογικά, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα προκαθοριστούν για να ξέρουν και οι ομάδες τα χρονικά περιθώρια που θα έχουν.

Η εν λόγω επιτροπή θα είναι αυτή που θα εισηγείται στο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ για να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ή ενδεχομένως θα οδηγεί τις ΚΑΕ που έχουν πράξει παράβαση στον Αθλητικό Δικαστή».

Θα χρειαστεί απ’ ότι καταλαβαίνω ισχυρή νομική κάλυψη για να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα παραπάνω. Έτσι δεν είναι;

«Οι νομικοί είναι αυτοί που θα δουν το πως θα θωρακιστεί το όλο αυτό πλαίσιο, είτε με την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση χρειαστεί από την πολιτεία, είτε ακόμη και μέσα από την εσωτερική λειτουργία του ΕΣΑΚΕ».

Αναφερθήκατε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυστηρών κριτηρίων που ξεκίνησε από πέρυσι. Τι αποτελέσματα είχε;

«Είχε ένα αποτέλεσμα λίγο πάνω από 50%, ποσοστό που μπορεί να μην ήταν πολύ υψηλό, όμως δεν ήταν υποχρεωτικό όπως θα συμβεί φέτος και είχε περισσότερο το χαρακτήρα εμπέδωσης της νέας αυτής κατάστασης που πλέον είναι δρόμος δίχως γυρισμό για να προστατέψουμε το ίδιο μας το προϊόν».

Πολλοί διερωτώνται πως θα μπορέσουν δυο ιστορικές ομάδες, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, να ξεπεράσουν όλες αυτές τις πολύ αυστηρές οικονομικές υποχρεώσεις και να βρεθούν στην αφετηρία…

«Είναι κάτι που πλέον αφορά τους ίδιους όπως και κάθε άλλη ΚΑΕ που θέλει να είναι στην αφετηρία της νέας διοργάνωσης.

Όμως και αυτές οι δυο ομάδες που αναφέρατε, ενημερώθηκαν πλήρως για το τι επ’ ακριβώς θα ισχύσει και θέλω να σας πω ότι έδειξαν απόλυτη κατανόηση και διάθεση να τακτοποιήσουν όλα τους τα προβλήματα.

Τα αυστηρά και απόλυτα αναγκαία κριτήρια ισχύουν για όλες τις ομάδες και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως έκπτωση ή εξαίρεση».

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Τηλεφώνημα συμπαράστασης Λιόλιου σε ιδιοκτήτη ΚΑΕ

Published

on

Το δικό της “Γολγοθά” περνάει τις τελευταίες ημέρες η Λάρισα μετά την απόφαση της ΕΕ Αθλητισμού να ζητήσει μέσω ΕΣΑΚΕ την αποβολή της από την Basket League της νέας περιόδου.

Ήδη ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Θανάσης Ριζούλης βρίσκεται σε ένα ατελείωτο τρέξιμο για να αποφύγει το μοιραίο, καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ΚΑΕ καθ’ όλα άψογη στα οικονομικά της και χωρίς καμία εκκρεμότητα ή οφειλή σε κανέναν.

Στον κ. Ριζούλη μάλιστα τηλεφώνησε πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες και ο Βαγγέλης Λιόλιος για να του εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνει για να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία.

Μεταξύ τους άλλωστε υπάρχει μια πολύ καλή σχέση αφού και οι δυο τους είναι από τους λίγους προέδρους που (ακόμη) επενδύουν στο άθλημα του μπάσκετ.

Μίλτος Σπυρόπουλος

Continue Reading

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Η διπλή σιδηροδρομική γραμμή και η «καυτή πατάτα» στον Προμηθέα

Published

on

Μείζον θέμα προκύπτει στον Προμηθέα με την νέα χάραξη της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα για την υπογειοποίηση του τρένου, όπως έγινε γνωστό με σχετική επιστολή.

Το πρόβλημα αφορά στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου στον Καστελλόκαμπο, σε τμήμα του οποίου θα περάσει η νέα διπλή γραμμή, όπως και το Ιδρυμα Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου, που φιλοξενεί τις αναπτυξιακές ομάδες του Προμηθέα, αν δεν αλλάξει κάτι στον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Έτσι, ο Πέτρος Συναδινός (πρόεδρος του ιδρύματος) και Βαγγέλης Λιόλιος (πρόεδρος Προμηθέα), προχώρησαν σε κοινό διάβημα-επιστολή προς τον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, αναφέροντας τον κίνδυνο να μην είναι λειτουργικός ο ξενώνας φιλοξενίας και το Κλειστό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Ιδρυμα Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου και ο ΑΣΠ Προμηθέας (μεταξύ των οποίων υφίσταται πολύχρονη θεσμικά κατοχυρωμένη συνεργασία), διαθέτουν στην περιοχή του Καστελλόκαμπου Πατρών, υψηλότατου επιπέδου ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Εκπαιδευτικού – Πολιτιστικού – Αθλητικού σκοπού. Κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων, η επισκεψιμότητα κορυφώνεται μόνο με την συμμετοχή των ακαδημιών μας να υπολογίζεται περί τα έξι χιλιάδες (6000) άτομα μηνιαία.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάσατε προ ημερών στο 8° Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, για τη νέα σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Πατρών, τονίσατε την σημασία της μερικής υπογειοποίησής της στον ιστό της πόλης σε μήκος άνω των 5 χιλιομέτρων, καθώς και ότι το υπουργείο λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων για τον τελικό σχεδιασμό του έργου. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας αρχικά ότι η μετατροπή της μονής γραμμής σε διπλή και η εφαρμογή του ορίου απαλλοτρίωσης, επηρεάζει μεγάλο τμήμα των ιδιοκτησιών των δύο φορέων μας, καθώς οι ανάγκες χάραξης και διέλευσης της γραμμής εφάπτονται των ορίων των οικοπέδων μας, καταστρέφει εκτενές και σημαντικό τμήμα των εγκαταστάσεών μας, με μεγάλο οικονομικό, μορφολογικό και οικολογικό αντίκτυπο για τους δύο φορείς και υποβαθμίζει αμετάκλητα δύο πρωτοποριακά εκπαιδευτικά-πολιτιστικά και αθλητικά για την Δυτική Ελλάδα έργα (Φοιτητικός Ξενώνας και Αθλητικό Κέντρο).

Σας υποβάλλουμε αίτημα και παρακαλούμε να εξετάσετε την επέκταση της υπογειοποίησης της νέας γραμμής, ώστε να καλύπτεται με ασφάλεια και το τμήμα που περνά παράλληλα έμπροσθεν των ιδιοκτησιών μας. Συγχρόνως τρέφουμε τεράστια εμπιστοσύνη ως προς της απαραίτητες ενέργειες που θα διαπράξατε με γνώμωνα το κοινό καλό και τις απαραίτητες κοινωνικές ισορροπίες.

Κατανοούμε την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου, καθώς και της προσπάθειας που καταβάλλετε για την ολοκλήρωσή του. Παρακαλούμε ωστόσο, να κατανοήσετε και τη θέση μας, καθώς η υλοποίηση επίγειας γραμμής στο σημείο θα επηρεάσει τελεσίδικα τις προσφερόμενες υπηρεσίες των φορέων μας, αλλά κυρίως την ασφάλεια των κατοίκων και των νεαρών επισκεπτών μας».

Continue Reading

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Στο τεχνικό επιτελείο του Προμηθέα ο Αρβανίτης

Published

on

Τον Νίκο Αρβανίτη, βοηθό του Κώστα Δελεγκου στον Απόλλωνα Πατρών ενεταξε στο τεχνικό τιμ του ο Προμηθέας.

Φέτος επίσης ήταν πρώτος προπονητής στον Κεραυνό Αιγίου στην Α1 ΕΣΚΑ-Η.

Η ανακοίνωση του Προμηθέα αναφέρει:

KAE Προμηθέας Πάτρας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Νίκο Αρβανίτη και τον καλωσορίζει στην Οικογένεια του Συλλόγου.

Ο γεννημένος στο Αίγιο, την 27η Οκτωβρίου 1980, προπονητής θα στελεχώσει το τεχνικό team του Μάκη Γιατρά στην Ανδρική ομάδα του Προμηθέα Πάτρας. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα τη σεζόν 2013-14 κι έχει δουλέψει σε ΕΦΑ Αιγίου (Ανδρικό, 2013-14), Ήφαιστο/Αχιλλέα ΣΦ. Αιγιαλείας (βοηθός στο Ανδρικό και πρώτος προπονητής στους Εφήβους τις σεζόν 2014-15 και 2015-16), Κεραυνό Αιγίου (2016-2019, ως προπονητής και βοηθός προπονητής στο Ανδρικό και Τεχνικός Υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής) και στον Απόλλωνα Πατρών (βοηθός προπονητής από τον Ιανουάριο του 2019).

Κατά την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν 2019-20 ο Νίκος Αρβανίτης εργάστηκε ως πρώτος προπονητής στον Κεραυνό Αιγίου (Α1 ΕΣΚΑ-Η) και ως βοηθός προπονητής στον Απόλλωνα Πατρών (Α2 Εθνική).

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.