Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ν.Παπαδημάτος στη “Match”: «Η Πάτρα να γίνει αθλητικό κέντρο»

Published

on

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσουν όπως παραδέχεται και ο ίδιος οι «επικίνδυνες αποστολές».

Ποτέ του δεν δίστασε να λάβει μέρος σε μεγάλες αποφάσεις στην πολυετή του καριέρα, είτε πρόκειται για την πολιτική του σταδιοδρομία, είτε για το αθλητικό κομμάτι της.

Επί σειρά ετών βουλευτής με τη ΝΔ, πρόεδρος φέτος στην Οργανωτική Επιτροπή έχοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων και πλέον πρόεδρος του ΠΕΑΚ με τις ευχές του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Νίκος Παπαδημάτος στη συνέντευξη του στην «Match» αναφέρθηκε στη νέα περιπέτεια που βρίσκει μπροστά του, στα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που καλείται να φέρει εις πέρας, ενώ δεν διστάζει να κάνει την δική του αποτίμηση για τους Παράκτιους μιλώντας με ονόματα και αριθμούς.

Η συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο

-Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της θητεία σας στο ΠΕΑΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή;

«Όπως ξέρετε πριν λίγες μέρες έγινε η επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό. Επειδή είμαι φανατικός οπαδός της συλλογικής προσπάθειας, από τα επτά μέλη που μπήκαμε (πέντε άντρες, δυο γυναίκες), θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε και με τους αναπληρωματικούς σαν να είναι βασικοί.

Τα προβλήματα στο ΠΕΑΚ είναι πολλά, λειτουργικά και οικονομικά και θα πρέπει σιγά-σιγά να γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα και το δεύτερο να καταφέρουμε να συνεχίσει ο οργανισμός τη λειτουργία του γιατί είναι σε πλήρη ανάπτυξη οι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα θέματα και πρέπει να το κάνουμε άμεσα.

Ένα από αυτά είναι ο τρόπος που λειτουργεί η πισίνα και η θερμοκρασία του νερού που πολλές φορές είναι πιο κρύο απ’ ότι πρέπει.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε γρήγορα την ειδική κουβέρτα για τα παιδιά που βγαίνουν από την πισίνα και έπειτα να φέρουμε σε μια ομαλή κατάσταση την διαχείριση των οικονομικών του ΠΕΑΚ. Παράλληλα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε επενδυτικά στον χώρο ώστε οι εγκαταστάσεις να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα και τις ανάγκες των κολυμβητών.

Μεγάλο μας μέλημα είναι και τα ΑΜΕΑ που πρέπει να βοηθήσουμε να βρουν τον ευπρεπή χώρο τους και να είμαστε κοντά τους, έτσι ώστε να αθλούνται μέσα σε κατάλληλες συνθήκες και να αισθάνονται ενεργοί αθλητές».

-Υπάρχει πλάνο για να μειωθούν -έστω- τα οικονομικά προβλήματα;

«Τα δυο πράγματα που δεν πρέπει να σταθεί το ΠΕΑΚ είναι η κρατική επιχορήγηση και οι συνδρομές από τα σωματεία. Χρειάζονται και αυτά, αλλά από μόνα τους δεν φτάνουν.

Συνεπώς, θα πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες πηγές εσόδων.

Πιθανώς αυτό να γίνει μέσα από την βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο χώρο, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεδριακοί χώροι που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας».

-Εδώ και χρόνια το βοηθητικό κλειστό του «Δ. Τόφαλος» είναι ανενεργό λόγω πολεοδομικών προβλημάτων. Σχεδιάζετε να λύσετε αυτό το ζήτημα;

«Αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα του Δ.Σ. στο ΠΕΑΚ είναι το «Δ.Τόφαλος» με το βοηθητικό του, το «Α. Πεπανός» με το γήπεδο βόλεϊ που είναι δίπλα, αυτή η… ασχήμια του τέως Κολυμβητηρίου στην Αγυιά και το γήπεδο των Προσφυγικών.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε να εκλείψουν αυτές οι εικόνες όπως στο Κολυμβητήριο στην Αγυιά, χρειάζεται όμως πολύ δουλειά, χρόνος και συνεργασίες με τον Δήμο και με άλλους φορείς.

Το ζήτημα με το γήπεδο των Προσφυγικών πιστεύω είναι διαχειρίσιμο και όσον αφορά το βοηθητικό του «Δ.Τόφαλος» και ότι άλλο χρειάζεται στο «Α.Πεπανός», αυτά είναι θέματα που μέσα από το Υπουργείο και τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε, θα γίνει αναβάθμιση.

Αν τώρα υπάρξουν άλλες επιλογές, όπως οι σύγχρονες πολυμορφικές εγκαταστάσεις που ακούω πολύ έντονα τελευταία, δηλαδή το να μην φτιάχνεις ένα συγκεκριμένο γήπεδο μόνο για το μπάσκετ ή μια πισίνα μόνο για το πόλο, αλλά και για άλλες πολλές δραστηριότητες και να μετατρέπονται σε παγοδρόμιο, σε συνεδριακό κέντρο, ακόμα και beach volley, αυτό θα το διερευνήσουμε ώστε να δούμε αν μπορούν και στην Πάτρα να υπάρξουν τέτοιες δυνατότητες και υποδομές.

Είτε μέσα από το Κράτος, είτε μέσα από τη συνεργασία Κράτους και ιδιωτών. Η βούληση από μας υπάρχει και θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά ώστε η Πάτρα να αποτελέσει ένα αθλητικό κέντρο. Η ιστορία της δεν επιτρέπει να μην έχει σε κάθε μεγάλο άθλημα τις ομάδες της στις μεγαλύτερες κατηγορίες».

-Έχουμε παραδείγματα ομάδων στο παρελθόν που ήρθαν σε πλήρη ρήξη με τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ. Η τωρινή διοίκηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις ή θα θέσει και εκείνη τα όρια της;

«Θεωρώ ότι το Νο1 που πρέπει να γίνει είναι η αδιάρρηκτη συνεργασία της διοίκησής μας με τα αθλητικά σωματεία. Για αυτό και άμεσα θα ξεκινήσουμε επαφές με όλους τους συλλόγους.

Θα πρέπει όμως να βρεθούν και τα κοινά σημεία, δηλαδή και τα σωματεία να λειτουργούν με καλή διάθεση και να είναι ευχαριστημένα όταν αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις, αλλά και οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν όπως πρέπει στο όνομα του αθλητισμού και της επιβίωσης.

Το ΠΕΑΚ ωστόσο δεν είναι σε θέση να κάνει ρυθμίσεις 100 δόσεων για ποσά των 3.000 χιλ. ευρώ από κάποια σωματεία που χρωστάνε και από την άλλη μεριά ναι, να είναι χαμηλές οι οικονομικές συμβολές των σωματείων προς το ΠΕΑΚ, αλλά τουλάχιστον να καταβάλλονται.

Όχι όπως τη δεδομένη στιγμή που έχουμε περίπου 260.000 χιλ. ευρώ χρέη από τα σωματεία που ανάγονται από το 2015 και μετά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αλληλοεκτίμηση».

-Τώρα που οι Μεσογειακοί Παράκτιοι έλαβαν τέλος, και ως πρόεδρος της Ο.Ε. ποια είναι η δική σας αποτίμηση; Τι κέρδισε η Πάτρα από τους αγώνες;

«Καταρχήν, έγιναν οι αγώνες. Γεγονός το οποίο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο έμοιαζε ανέφικτο. Αυτοί οι αγώνες που έγιναν κόστισαν αρκετά για την πολιτεία και για μια αθλητική διοργάνωση ενός μικρού προς μεγάλου βεληνεκούς.

Με την τέλεση των αγώνων δείξαμε σαν πόλη ότι μπορούμε να διοργανώσουμε με επιτυχία τέτοια events διεθνών προδιαγραφών και παράλληλα η Ελλάδα κέρδισε το «στοίχημα» που είχε βάλει με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι οι αγώνες θα γίνουν, όπως και είχαμε εγγυηθεί.

Κερδίσαμε ένα κομμάτι πατρινόπουλων, ενώ δημιουργήσαμε και μια βάση εθελοντισμού σε αυτή την πόλη που έλειπε. Όσον αφορά το οικονομικό υπήρχε μια ρήση και από τον Δήμαρχο που τελικά αποδείχθηκε πως δεν ίσχυε, ότι δηλαδή μας έμεινε μόνο η άμμος. Εγώ το αντιστρέφω και λέω ότι στα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν για να γίνουν οι αγώνες που κόστισαν το αστρονομικό νούμερο των 8.200.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνονται μισθοδοσίες που ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ και οι περισσότερες αφορούν πατρινούς.

Δώσαμε εντολή στις Αθηναϊκές εταιρίες φύλαξης να πάρουν προσωπικό από την Πάτρα, ενώ ένα μεγάλο κονδύλι της τάξεως των 600.000 χιλιάδων ευρώ έμεινε στα ξενοδοχεία και ένα ποσό γύρω στις 400.000 χιλ. έμεινε στον τομέα της εστίασης μέσω της σίτισης.

Όσο για τις μεταφορές με ταξί, μετά από δική μας προσωπική απόφαση και ρίσκο δόθηκαν στους πατρινούς, κι έτσι έμειναν στα ταξί της πόλης περίπου 90.000 χιλ. ευρώ που θα είχαν χαθεί. Επί της ευκαιρίας, θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους πατρινούς οδηγούς γιατί έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην όλη διοργάνωση και η συμπεριφορά τους ήταν άριστη.

Αν, όμως, εμείς παίρναμε οχήματα από την Αθήνα γιατί ζητούσαν να είναι 5ετούς χρονικής διάρκειας και να περιλαμβάνουν και οδηγούς που να μιλούν αγγλικά, το κόστος θα πήγαινε πάνω από 200.000 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών με πούλμαν, παρά το γεγονός πως συμφωνήσαμε με πατρινό επιχειρηματία, ο ίδιος δεν είχε τις δυνατότητες να φέρει εις πέρας το εγχείρημα και κακώς έδειξε και το αρχικό ενδιαφέρον να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των Παράκτιων. Χρειαζόμασταν περίπου 35 μεγάλα πούλμαν και 12-13 βανάκια και όταν κατοχυρώθηκε στον πατρινό ο διαγωνισμός, διαπιστώσαμε ότι διάθετε μόνο… ενάμισι πούλμαν.

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, κονδύλι χρημάτων έμεινε στην Πάτρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και υπερκοστολογήσεις σε βαθμό κερδοσκοπίας, αλλά και συμβάσεις που υπογράφτηκαν και κατοχυρώθηκαν σε ορισμένους με την παροχή όμως των μετέπειτα υπηρεσιών, να μην είναι συμβατή με όσα συμφωνήθηκαν εξαρχής».

-Αρκετός κόσμος από όσους υπέγραψαν συμβάσεις στους Μεσογειακούς περιμένουν να πληρωθούν. Υπήρξε μια ενημέρωση ότι το θέμα θα έληγε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως, ακόμα δεν έχει προχωρήσει…

«Δεν υπάρχει παροχή στο Δημόσιο πουθενά και ποτέ, κακώς βέβαια, που να πληρώνεται στον μήνα επάνω. Στην παρούσα φάση περιμένουμε τα χρήματα από το Υπουργείο και πιστεύω αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

Θέλουμε ο κόσμος να πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε αλλά με βάση το Δημόσιο λογιστικό, καθότι είναι διαφορετική η διαδικασία πληρωμών και τα χαρτιά που χρειάζεται κάποιος στο δημόσιο σύστημα, και διαφορετικές οι ενέργειες στον ιδιωτικό τομέα.

Όλος ο κόσμος θα πάρει αυτά που δικαιούται με βάση τα παραστατικά που το Δημόσιο λογιστικό επιβάλει».

-Ήσασταν εκείνος που στη διάρκεια των αγώνων κάνατε καταγγελία για σκάνδαλα περί μεγάλου οικονομικού ανοίγματος τους προϋπολογισμού. Συνεχίζεται να υιοθετείται αυτή την άποψη;

«Ναι, βεβαίως. Αυτή η διαπίστωση είναι δεδομένη χωρίς να χωράει αμφισβήτηση, αλλά θα αναφερθώ τεκμηριωμένα όταν θα πραγματοποιήσω Συνέντευξη Τύπου και θα αποδοθούν τα του Καίσαρως τω Καίσαρι»

ΠΟΛΟ

Δεύτερη ήττα για τον ΝΟΠ και… αντίο στα όνειρα ανόδου

Published

on

Τελος τα όνειρα για ανοδο στον ΝΟΠ ο οποίος δεν τα κατάφερε στην έδρα του Ηλυσιακού και γνωρίζοντας δεύτερη σερί ήττα, αυτή τη φορά με σκορ 7-4, θα παραμείνει στην Α2 Εθνική Ανδρών στο πόλο.

Περισσότερα σε λίγο…

 

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αναβάλλεται το 2ο Συνέδριο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού», λόγω έλλειψης συντονισμού τοπικών φορέων

Published

on

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2ο Συνέδριο για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού», που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Κομοτηνή στις 21-22 Μαΐου 2022, αναβάλλεται, λόγω έλλειψης συντονισμού των τοπικών φορέων της περιοχής.

Απ’ το Υφυπουργείο αναφέρεται ότι “θα ακολουθήσει σύντομα σχετική ενημέρωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής του επόμενου Συνεδρίου μας”.

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πολυδερόπουλος: «Είναι μόνο η αρχή, θα συνεχίσω να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά»

Published

on

Τρομερές επιτυχίες σημείωσε ο νεαρός ποδηλάτης του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, Αλέξανδρος Πολυδερόπουλος, που στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των Παίδων στο Όμνιουμ, στο Ατομικό Πουρσουίτ, στο Σκρατς, στα 500μ, στον αγώνα Πόντων και στο Elimination, σαρώνοντας τα πάντα!

Ο φερέλπις αθλητής του Γιώργου Κάρλου ο οποίος κατέκτησε την κορυφή σε τόσα πολλά αγωνίσματα μίλησε στη «Match», τονίζοντας πως αυτές οι επιδόσεις του είναι μόνο η αρχή!

«Προετοιμαζόμουν καιρό για αυτούς τους αγώνες και παρά την ίωση που με ταλαιπώρησε λίγες ημέρες πριν την έναρξη τους, κατάφερα να πετύχω και με το παραπάνω τους στόχους μου», τόνισε αρχικά ο Πολυδερόπουλος και συνέχισε λέγοντας:

«Θεωρώ πως αυτές οι επιδόσεις είναι μόνο η αρχή και θα συνεχίσω να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το πως στήθηκε η διοργάνωση, παρά το γεγονός πως μας δυσκόλεψε λίγο η πίστα και είχαμε κάποια γλιστρήματα. Πλέον, στοχεύω στο Πανελλήνιο Δρόμου και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα!».

Επιτυχίες και στον 14ο Γύρο Νεμέας

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στον 14ο Γύρο Νεμέας 2022, όπου ο Νίκος Βουκελάτος κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Ανδρών και ο Απόστολος Τέκος πήρε το χρυσό στην κατηγορία Μάστερ Γ1. Ακόμη, ο Άγγελος Περπέσης βγήκε 2ος στην κατηγορία Μάστερ Α.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.