Connect with us

SUPER LEAGUE 2

Νέα Superleague 2: Αύξησε Μετοχικό Κεφάλαιο και εγγυητική ο Αυγενάκης

Published

on

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του στη Βουλή έκανε γνωστό ότι για τη συμμετοχή στη νέα Super League 2 το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι 350.000 ευρώ και η εγγυητική τουλάχιστον 150.000.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη νέα Super League 2 αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο.

Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ των προϋποθέσεων είναι ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 350 χιλιάδες (και όχι 250 χιλιάδες όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά) και εγγυητική τουλάχιστον 150 χιλιάδες (αντί 100 χιλιάδων που είχε προαναγγγείλει.

Η σχετική ενημέρωση του Υπουργείου:

Σημεία από τη σημερινή ομιλία στη Βουλή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην 4η και τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», το οποίο θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια, μεθαύριο Πέμπτη, 17 Ιουνίου.

Α. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω συγχώνευσης σε μια ενιαία κατηγορία, της Super League 2 με την Football League, διορθώνει το πανθομολογούμενα αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2019. Τότε νομοθετήθηκαν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου κάθε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία στην κατώτερη, την Football League, μπορούσε να συσταθεί με μόλις 30.000€, με υποσχέσεις χορηγιών από την ΕΡΤ και χωρίς να διασφαλίζεται κανένα κριτήριο βιωσιμότητας. Επειδή, λοιπόν, οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι ποδοσφαιρικές, στη χώρα απαιτούν αυξημένη:

Βιωσιμότητα
Αξιοπιστία
Ανταγωνιστικότητα
Ποιότητα και
Αναπτυξιακά κριτήρια

Προχωράμε σε μια ενιαία 2η επαγγελματική κατηγορία, κάτω από τη «βιτρίνα» της Super League 1, με ισχυρές ΠΑΕ που

θα έχουν Μετοχικό Κεφάλαιο τουλάχιστον 350.000€ (αντί 100.000€ που ίσχυε έως τώρα για την SL2 και 30.000€ για FL), με συνακόλουθη αύξηση στις 700.000€ για την Super League 1 (από 500.000€),

θα καταθέτουν Εγγυητική Επιστολή στην ΕΕΑ τουλάχιστον 150.000€ (αντί 15.000€),
οι μισοί ποδοσφαιριστές τους, τουλάχιστον, που θα δηλώνονται κάθε φορά στο φύλλο αγώνα, θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,

θα έχουν τουλάχιστον 3ετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων,

θα εισπράττουν το 15% του ποσού για τον επαγγελματικό αθλητισμό -και έως 7.500.000€ ετησίως- από τη νέα φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος,

δεν θα ξεπερνούν σε αριθμό τις 18 ομάδες το καλοκαίρι του 2024, με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς από την ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, όπως έχουν δεσμευθεί ΕΠΟ και SL2, ειδικά για τη φετινή σεζόν, η αναπροσαρμογή των Μετοχικών Κεφαλαίων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου κατόπιν η ΕΕΑ να ελέγξει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να δώσει ή όχι πιστοποιητικό συμμετοχής, για την απόκτηση μετοχών, αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και κατάθεση εγγυητικής Επιστολής από φυσικό πρόσωπο, πέραν των υπολοίπων προϋποθέσεων του νόμου, θα απαιτείται πλέον και η προσκόμιση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), προκειμένου να δικαιολογείται πλήρως η προέλευση των χρημάτων.

Β. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Β’ ΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΤΗΣ SUPER LEAGUE 1

Νομοθετούμε τη δυνατότητα συγκρότησης Β’ ομάδας για τις ΠΑΕ της Super League 1, κατόπιν συμφωνίας των αρμοδίων ποδοσφαιρικών φορέων (ΕΠΟ, SL1 και SL2). Η δημιουργία Β’ ομάδων έχει εντελώς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά:

Δεν διοργανώνεται στη χώρα μας Πρωτάθλημα για επαγγελματίες κάτω των 23 ετών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι ΠΑΕ να αναζητούν ποδοσφαιρική «στέγη» για τους ταλαντούχους παίκτες τους, μεταξύ των 19 και των 23 ετών, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες εμπειρίες προκειμένου να μπορέσουν να αγωνιστούν κατόπιν στην Α’ ομάδα. Έτσι, έως τώρα δίδονταν μαζικά δανεικοί από τις ΠΑΕ τους, εντός και εκτός συνόρων και έπαυαν να έχουν ενιαία εκπαίδευση, εποπτεία και εξέλιξη, κάτι που αποβαίνει εις βάρος του ποδοσφαίρου μας συνολικά.

Η συμμετοχή τους στην Super League 2 θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και την εμπορικότητα της διοργάνωσης. Οι Β’ ομάδες, φυσικά, απαγορεύεται να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ΠΑΕ, ενώ μπορούν να επιλέξουν εάν θα συμμετάσχουν στην Super League 2 ή στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική. Κάθε άλλη προϋπόθεση συμμετοχής των Β’ ομάδων θα καθορίζεται από τους κανονισμούς της ΕΠΟ

SUPER LEAGUE 2

Δικαιώθηκε στην έφεση η Ζάκυνθος, ορίστηκε το ματς με τη Ρόδο

Published

on

Η Ζάκυνθος δικαιώθηκε στην έφεση που είχε καταθέσει κατά της ΕΕΑ που έφερε την αποβολή της από το πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να ορίζεται κανονικά το παιχνίδι της για την 5η αγωνιστική με αντίπαλο τη Ρόδο εκτός έδρας.

Η Ζάκυνθος βγήκε νικήτρια από άλλη μια δικαστική μάχη καθώς κέρδισε την έφεση που είχε κατάθεσει κατά την απόφαση της ΕΕΑ που είχε φέρει και την προσωρινή αποβολή της από τη Super League 2 και θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Η Ζάκυνθος είχε κάνει έφεση κατά την απόφαση της ΕΕΑ που έφερε την αποβολή των νησιωτών ανακαλώντας το πιστοποιητικό συμμετοχής. Μάλιστα η λίγκα όρισε ματς με τον Διαγόρα στη Ρόδο για την 5η αγωνιστική το οποίο θα διεξαχθεί κανονικά.

Continue Reading

SUPER LEAGUE 2

Λευκός καπνός: Συμφωνία Super League 2 με ΕΡΤ!

Published

on

Τηλεοπτική στέγη αποκτά, επιτέλους, το πολύπαθο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η Super League 2 αποδέχθηκε στο Δ.Σ. της Δευτέρας (22/11) την πρόταση της κρατικής τηλεόρασης και πλέον τα παιχνίδια της κατηγορίας θα μεταδίδονται από την ΕΡΤ!

Αναμένεται και η ανακοίνωση, αλλά το πλάνο είναι να υπάρχει από την ΕΡΤ live κάλυψη έξι αγώνων κάθε αγωνιστική (τρεις ανά όμιλο), ενώ το ετήσιο αντίτιμο υπολογίζεται στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στην εμβόλιμη της Τετάρτης (24/11) δεν αναμένεται να υπάρχουν μεταδόσεις, οπότε, λογικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις θα ξεκινήσουν από την 5η αγωνιστική, το ερχόμενο, δηλαδή, Σαββατοκύριακο.

Continue Reading

SUPER LEAGUE 2

Super League 2: «Βόμβες» Μαυρονάσιου για ΕΡΤ – «Μας προσβάλλει η πρόταση»

Published

on

Για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας, που συνοδεύεται από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τις ομάδες της Super League 2 κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ΒόλουΣωτήρης Μαυρονάσιος,

Με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για το τηλεοπτικό ζήτημα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική πρόταση της δημόσιας τηλεόρασης προσβάλλει τις ομάδες.

Ο κ. Μαυρονάσιος ανέφερε αρχικά: «Δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν ξεκινούσε το πρωτάθλημα η μη υπογραφή τηλεοπτικού συμβολαίου, αλλά υπήρχαν και πολλά διαδικαστικά προβλήματα, που αφορούσαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής των ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Όταν διευκρινίσαμε το κομμάτι των πιστοποιητικών, έπεσε στο τραπέζι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Μεσολάβησε ο κ. Αυγενάκης, αλλά δεν βρέθηκε ούτε και κει λύση και στο συμβούλιο που κάναμε, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να σταματήσει το πρωτάθλημα.

Επικράτησε όμως η λογική να μην υποβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το ήδη υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, όπως το έχουν κάνει, και οι ομάδες αγωνίστηκαν, με σκοπό να κάνουμε ένα νέο κύκλο επαφών».

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Μαυρονάσιος ρωτήθηκε αν οι ίδιες οι ομάδες είναι συνένοχες γι’ αυτή την κατάσταση και απάντησε ως εξής: «Δεν είμαστε συνένοχοι, γιατί δεν έχουμε ευθύνη. Θέλω να ακουστεί με προσοχή τι θα πω. Πέρσι έγινε ένα τρομερό πρωτάθλημα στη Superleague 2 που κράτησε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου που το παρακολούθησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική, καθώς στο 80ο λεπτό ήταν άλλος ο πρωταθλητής και στο 90ο βγήκε διαφορετικός.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο αυτό του πρωταθλήματος είχε υπογραφεί με την ΕΡΤ. Επομένως, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το τηλεοπτικό αυτό προϊόν πούλησε πολύ και η ίδια η ΕΡΤ παραδέχθηκε ότι ήταν πολύ πετυχημένο και είχε μεγάλο ποσοστό τηλεθέασης. Με το ποδόσφαιρο η ΕΡΤ είχε τριπλασιάσει την τηλεθέασή της.

Ήταν μία επιτυχημένη συνταγή και θα έπρεπε αν μη τι άλλο οι κύριοι που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ να καθίσουν με πνεύμα καλής συνεργασίας σε ένα τραπέζι με τη Superleague 2 και να βρουν μία λύση. Όχι μόνο δεν το έκαναν αυτό, αλλά από πλευράς ισχύος μας υποτίμησαν και αποκάλεσαν τις ομάδες που απαρτίζουν την κατηγορία «χωριά». Μας είπαν «σιγά μη δώσουμε λεφτά στα χωριά». Για ποια χωριά μιλάμε, όταν τη Σούπερ Λιγκ 2 απαρτίζουν ιστορικές ομάδες. Είναι χωριά η Ξάνθη, η Λάρισα, η Βέροια, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Νίκη Βόλου;».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, παρ’ ότι φιλοξενήθηκε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, δε δίστασε και ορθώς έπραξε να ασκήσει κριτική στον σταθμό για όσα έγιναν στην πρεμιέρα, τονίζοντας: «Υπάρχει και το οξύμωρο ότι στην πρεμιέρα της Σούπερ Λιγκ 2, ημέρα Σάββατο, υπήρχαν 3-4 καλά παιχνίδια και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ θεώρησε σκόπιμο να μην τα μεταδώσει ούτε καν ανέφερε τα αποτελέσματα. Με ποιο δικαίωμα να το κάνει αυτό ένα μέσο κρατικό, στερώντας από τον Έλληνα φορολογούμενο και πολίτη την ενημέρωση; Την ΕΡΤ , όπως γνωρίζετε, την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Τέλος, στηλίτευσε την ΕΡΤ για την οικονομική προσφορά προς τις ομάδες της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας: «Το καλοκαίρι, όταν έγινε η περίφημη αναδιάρθρωση ο υφυπουργός, κ. Αυγενάκης, είχε θέσει κάποια οικονομικά κριτήρια για την εξυγίανση και βιωσιμότητα των ομάδων. Όλες οι ομάδες ανταποκρίθηκαν, παρόλο που τα κριτήρια ήταν αυστηρά. Υπάρχει κατατεθειμένη από 34 σωματεία εγγυητική επιστολή της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ. Άρα είναι κατατεθειμένα γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ από τις ΠΑΕ.

Είναι δυνατόν, όταν συμβαίνει αυτό, η Δημόσια Τηλεόραση να κάνει πρόταση στα σωματεία να πάρουν το καθένα από 70.000 ευρώ τον χρόνο;

Το σχήμα είναι οξύμωρο και μας προσβάλλει. Οι ομάδες που η ΕΡΤ αποκάλεσε χωριά κατέθεσαν τον οβολό τους και μέχρι στιγμής πληρώνουν από το ταμείο της ομάδας. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα των ομάδων, καθώς για μετοχικό κεφάλαιο, εγγυητική επιστολή και έξοδα για τη λειτουργία τους έχουν φτάσει να ξοδέψουν μέχρι τώρα περίπου 700.000 ευρώ και δεν έχουμε εισπράξει από το τηλεοπτικό ούτε ένα ευρώ. Δεν πρέπει εμάς να μας δουν με ευνοϊκό μάτι, τη στιγμή που προσφέρουμε πολλά στις τοπικές κοινωνίες και έχουμε τόσους εργαζόμενους;».

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.