Connect with us

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Νέος βασιλιάς της Φόρμουλα 1 ο Μαξ Φερστάπεν – Το καλύτερο φινάλε όλων των εποχών!

Published

on

Απίστευτο, αδιανόητο, υπέροχο. Στον τελευταίο γύρο ο Μαξ Φερστάπεν πέρασε τον Χάμιλτον και στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο καλύτερο φινάλε όλων των εποχών.

«O Βασιλιάς έχασε, ζήτω ο Βασιλιάς», είναι το σύνθημα που ηχεί εδώ και λίγη ώρα στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια στο θρόνο δεν είναι ένας οδηγός της Mercedes και μετά από μία «κυβέρνηση», μία τετραετία συνεχόμενων τίτλων, ο Lewis Hamilton ήρθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο παγκόσμιο πρωταθλητή: τον Μαξ Φερστάπεν.

Έναν οδηγό δεύτερης γενιάς, προγραμματισμένο για να κερδίζει ή έστω να σκυλιάζει για να πετύχει το στόχο του, ένα εξωπραγματικό αλλά επί σειρά ετών ακατέργαστο αγωνιστικό διαμάντι, που μεγάλωσε, ωρίμασε και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στα χέρια του, έφτασε στην απόλυτη κορυφή.

Το έκανε με τρόπο επεισοδιακό, μετά από ένα θρίλερ 22 επεισοδίων που διαδραματίστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά από μία ανηλεή μάχη κόντρα στον πιο επιτυχημένο οδηγό όλων των εποχών, κατά την οποία η ζυγαριά άλλαζε συνεχώς τη πλευρά που έγερνε, ώσπου να φτάσουμε τελικά στην καρό σημαία του Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, η οποία έχρισε τον Φερστάπεν Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021. Με τον πιο δραματικό, πιο συγκλονιστικό τρόπο.

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο Μαξ Εμίλιαν Φερστάπεν ήταν εξ αρχής «καταδικασμένος» να γίνει οδηγός αγώνων. Γόνος μίας οικογένειας που ζούσε στις πίστες, με τη μαμά Σόφι Κάμπεν να είναι εξαιρετική οδηγός, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο karting και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, μαχόμενη με πολλούς μετέπειτα οδηγούς της Formula 1. Όσο για τον μπαμπά, ήταν ήδη εκεί, ένας δημοφιλής λόγω του επιθετικού του στιλ οδηγός, με το παρατσούκλι «Jos The Boss», δηλαδή «Γιος το Αφεντικό». Έτρεξε σε 107 αγώνες, ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο αλλά μετά το ντεμπούτο του στη Benetton δίπλα στον Μίκαελ Σουμάχερ, δεν είχε ποτέ ξανά στα χέρια του ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Ίσως όλο αυτό να του δημιούργησε ένα απωθημένο, που ουσιαστικά καθόρισε την παιδική ηλικία του Μαξ. Ο σημερινός πρωταθλητής δεν είχε παιδική ηλικία. Ξεκινώντας να κάνει karting στα 4, μπήκε από νωρίς σε διαδικασία προετοιμασίας για μία σπουδαία καριέρα. Μία καριέρα που θα απαιτούσε θυσίες.

Τις καθημερινές ο μικρός πήγαινε στο σχολείο, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες ώρες τα Δευτέρας βρισκόταν σε κάποια πίστα. Με τον Γιος δίπλα του, σε ρόλο μηχανικού, μέντορα, διευθυντή, πατέρα, μάνατζε, ένα δυσδιάκριτο μα σίγουρα πολύ αυστηρό ρόλο. Ο μπαμπάς Φερστάπεν είναι γνωστός για τις εκρήξεις θυμού που έχει κατά καιρούς, κάποιες από αυτές κατευθύνονταν προς τον πιτσιρικά Μαξ.

 

 

image

Εντυπωσιακό ξεκίνημα καριέρας

Με το τίμημα λοιπόν της απώλειας της παιδικής αθωότητας, άρχισε να μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό ρομπότ πίσω από το τιμόνι. Η αναρρίχηση στον κόσμο του karting ήταν ραγδαία. Αρχικά στο Βέλγιο όπου γεννήθηκε και την Ολλανδία, μετέπειτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια σε παγκόσμιο. Όταν το 2013 κατέκτησε σε ηλικία 15 ετών το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία KZ1, είχε έρθει η ώρα τις «αποφοίτησης». Ο κόσμος των μονοθεσίων των περίμενε.

Από το πρώτο κιόλας τεστ με μονοθέσιο της Formula Renault της Manor MP Motorsport, ένα βροχερό πρωινό του Οκτώβρη στην πίστα Πέμπρι, ήταν σαφές πως επρόκειτο για ένα σπάνιο ταλέντο. Ακολούθησαν δοκιμές και με άλλες ομάδες, με τον Ολλανδό να ρουφά γνώση σα σφουγγάρι. Έτρεξε σε κάποιους αγώνες του Florida Winter Series στις αρχές του 2014 και κάπου εκεί ήρθε το μεγάλο βήμα. Δεν έτρεξε καν στη Formula Renault, όσα έκανε το τετράμηνο που είχε προηγηθεί, αποτελούσαν απλά «ζέσταμα» για την εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Formula 3. Εκεί έτρεξε με την πολύπειρη ομάδα Van Amersfoort Racing, κόντρα σε οδηγούς με τους οποίους μάχεται και σήμερα στη Formula 1. Παρότι rookie, πήρε 10 νίκες και έχασε τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα, όταν παρέδωσε πνεύμα ο κινητήρας του.

 

 

image

Τον κέρδισε η Red Bull

Όσα έκανε εκείνη τη σεζόν, βάρεσαν καμπανάκι στις μεγάλες ομάδες της F1 που πάντα παρακολουθούν τις μικρότερες κατηγορίες. Οι Red Bull και Mercedes έσπευσαν να καταθέσουν προσφορά στον μπαμπά, επιδιώκοντας να τον ξελογιάσουν. Είχαν αντιληφθεί πως είχαν βρει έναν πρωταθλητή του αύριο. Όμως υπήρχε μία διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα: η αυστριακή εταιρεία είχε δύο ομάδες στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, άρα τη δυνατότητα να του δώσει μονοθέσιο πολύ πιο γρήγορα. Πράγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο Φερστάπεν εντάχθηκε στην Red Bull Junior Team και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως το 2015 θα έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 με τη Scuderia Toro Rosso. Στο Ιαπωνικό GP του 2014 έγινε ο νεότερος οδηγός στην ιστορία που συμμετείχε σε επίσημη διαδικασία ενώ στην πρεμιέρα του 2015, στην Αυστραλία, έγινε ο νεότερος που πήρε εκκίνηση, σε ηλικία 17 ετών και 166 ημερών. Στον δεύτερο αγώνα, στη Μαλαισία, τερμάτισε έβδομος και έγινε ο νεότερος οδηγός που βαθμολογήθηκε, πλέον 17 ετών και 180 ημερών. Συνολικά τερμάτισε 10 φορές στους βαθμούς, ανακηρύχθηκε πρωτοεμφανιζόμενος της χρονιάς αλλά ταυτόχρονα, είχε και τις πρώτες του κόντρες – εντός και εκτός πίστας. Είχε μάθει να μη πατάει φρένο όταν οδηγούσε και να μην υπολογίζει κανέναν όταν μιλούσε.

image

Προαγωγή και θρίαμβος

Το 2016 τον βρήκε ξανά στην STR αλλά όχι για πολύ. Μετά από τρεις σερί τερματισμούς στους βαθμούς και με αφορμή κάποια ατυχήματα του Δανιήλ Κβιάτ που οδηγούσε για την πρώτη ομάδα, τη Red Bull Racing. Πολλοί άσκησαν κριτική σε αυτή την κίνηση αλλά ο Μαξ κέρδισε (.) στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Προφανώς έγινε και ο νεότερος νικητής στην ιστορία: 18 ετών και 228 ημερών. Ακολούθησαν άλλα 6 βάθρα αλλά όλοι ήξεραν πως το σπορ είχε βρει τον επόμενο, μεγάλο του ήρωα.

Όμως ήταν ακόμα ένα παιδί. Με ελάχιστη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και αφόρητη πίεση να διαχειριστεί. Οδηγούσε επιθετικά, ενίοτε υπερβολικά επιθετικά κι αυτό του χάρισε το παρατσούκλι «Crashstappen». Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν η προσέγγισή του γύρω από την οδήγηση αλλά το γεγονός πως δεν υπολόγιζε τίποτα όταν τα ΜΜΕ του έβαζαν μπροστά του μικρόφωνο.

image

Προσωπικότητα που διχάζει

Ο συνδυασμός των δύο δημιούργησε πόλωση. Άλλοι τον λάτρευαν κι άλλοι λάτρευαν να τον μισούν. Άλλοι τον βάφτιζαν τον «επόμενο Σένα» κι άλλοι απλά τον θεωρούσαν κακομαθημένο. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση αλλά ας μη γελιόμαστε, αυτή αλαζονεία και αυτή η αδυσώπητη μανία για επιτυχία, είναι κλασικά γνωρίσματα σπουδαίων οδηγών. Όσο κι αν κάποιοι αρνούνται να το δεχθούν, τα κοινά στοιχεία του Φερστάπεν με τους Σένα και Σουμάχερ σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες και την κατηγορηματική άρνηση αποδοχής της ήττας, είναι εντυπωσιακά πολλά.

Μετά από ατυχήματα και ατυχίες στο πρώτο μισό του 2017, έκλεισε δυναμικά τη σεζόν, με νίκες στα Grand Prix της Μαλαισίας και του Μεξικού. Ήταν η χρονιά που έδειχνε να καλιμπράρει σταδιακά την εντός πίστας ορμή του, να μπολιάζει το ταλέντο με υπομονή, την επιθετικότητα με τη λογική.

image

Έγινε σαμουράι

Έτσι όταν από το 2018 η Red Bull Racing ξεκίνησε τη συνεργασία με τη Honda, η οποία ανέβασε επίπεδο του «ταύρους», ο Φερστάπεν ανέλαβε αυτόματα πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατέκτησε τη νίκη στον εντός έδρας αγώνα της αυστριακής ομάδας, στο Σπίλμπεργκ, νίκησε στο Μεξικό ενώ επισκέφτηκε άλλες 11 φορές το βάθρο. Ήταν τέταρτος στην τελική βαθμολογία.

Το 2019 ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι. Πλέον, αποτελούσε αυτός το αντίπαλο δέος για της Mercedes – ήταν ο μόνος που τις παρενοχλούσε συστηματικά. Ώριμος πλέον, με 19 τερματισμούς σε 21 αγώνες, με νίκες στην έδρα της ομάδας του αλλά και στην έδρα του αντιπάλου, τη Γερμανία, με τη Βραζιλία να αποτελεί κερασάκι στην τούρτα. Όσο για το αθέατο παντεσπάνι, αποτελούνταν από άλλους 14 τερματισμούς στη πεντάδα. Ο Μαξ ήταν πλέον έτοιμος να αναλάβει το ρόλο του διεκδικητή.

Όμως το 2020, η Mercedes παρέμενε ένα (ή και περισσότερα κλικ πιο μπροστά), το κυνήγι δεν αρκούσε – ούτε η δύο νίκες και τα 8 βάθρα.

image

Η ώρα του τίτλου

Η κομβική σεζόν ήταν η φετινή. Επιτέλους φέτος, ήταν ξεκάθαρο αυτό που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστήριζαν τόσα χρόνια – πως ο Φερστάπεν ήταν μελλοντικός πρωταθλητής. Με αυτή τη νοοτροπία προσέγγισε το 2021 και με τη Red Bull-Honda να κοιτά επιτέλους στα μάτια τη Mercedes, ο Ολλανδός έκανε το ίδιο με τον Χάμιλτον.

Πήρε περισσότερες νίκες, είχε περισσότερα βάθρα, πέρασε πολύ περισσότερους γύρους στην πρωτοπορία αγώνων, έδειχνε με κάθε αφορμή που φέτος ήταν η χρονιά του. Και παρά τη ρελάνς του Hamilton στην τελική ευθεία της σεζόν, την επική αντεπίθεση του πολύπειρου Βρετανού που τους έφερε στα ίσια στο «Μεγάλο Τελικό» του Άμπου Ντάμπι, ο Φερστάπεν άντεξε.

Κατέκτησε τον τίτλο σε μία από τις συγκλονιστικότερες σεζόν όλων των εποχών, σε μία σεζόν όπου η αξία αλλά και απόδοση του ηττημένου, δίνουν ξεχωριστή σημασία στο επίτευγμα του θριαμβευτή.

Η Formula 1 έχει νέο παγκόσμιο πρωταθλητή και το όνομά του είναι Μαξ Φερστάπεν.

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Φόρμουλα 1: Επιστροφή του Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον στο Άμπου Ντάμπι

Published

on

Στις δοκιμές κατάταξης που ο Κάρλος Σάινθ της Ferrari αποκλείστηκε στο Q1, ο Λιούις Χάμιλτον της Mercedes στο Q2 και ο Σέρτζιο Πέρεζ πλήρωσε ένα λάθος με τα όρια της πίστας στο Q3, ο Φερστάπεν κυριάρχησε και στις τρεις περιόδους καταφέρνοντας να σώσει δύο φρέσκα σετ μαλακής γόμας για την καθοριστική τρίτη περίοδο.

Η μαλακή γόμα στις δοκιμές κατάταξης του Άμπου Ντάμπι άντεχε μόνο για έναν γρήγορο γύρο, κι έτσι στο Q3 οι οδηγοί έκαναν τις κλασσικές δύο προσπάθειές τους, ο καθένας. Στην πρώτη τους ο Φερστάπεν έριξε το χρόνο στο 1:23.445 χρησιμοποιώντας το πρώτο από τα δύο διαθέσιμά του σετ μαλακής γόμας. Ο Νόρις τον ακολούθησε στα 0,18” με χρησιμοποιημένο σετ γόμας, ενώ με επίσης “πατημένα” ελαστικά ο Λεκλέρ έμεινε 1 δευτερόλεπτα μακριά.

Στη δεύτερη προσπάθεια ο Λάντο Νόρις κυνηγούσε την πολ ποζίσιον με αξιώσεις, αλλά μια εντυπωσιακή πλαγιολίσθηση διάρκειας της McLaren -που έλεγξε με περίτεχνο τρόπο- του κόστισε υπερβολικά πολύ χρόνο.

Έτσι, ο Νόρις έμεινε με το χρόνο της πρώτης του προσπάθειας (με τη χρησιμοποιημένη γόμα) και μοιραία έπεσε πίσω από τον Όσκαρ Πιάτρι αρχικά, και έπειτα και από τους Λεκλέρ και Ράσελ που βελτίωσαν σημαντικά τους χρόνους των πρώτων γύρων με τα φρέσκα ελαστικά της δεύτερης προσπάθειάς τους.

O Φερστάπεν δεν βελτίωσε το χρόνο του στη δεύτερή του προσπάθεια στο Q3, αλλά δεν το πλήρωσε: ο Λεκλέρ τον πλησίασε αρκετά, αλλά όχι κάτω από το δέκατο του δευτερολέπτου – αποτέλεσμα που ήταν εντέλει καλό για το Μονεγάσκο και της Scuderia, δεδομένου ότι στο τέλος της πρώτης τους προσπάθειας δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την έλλειψη ταχύτητάς τους.

Με την υποβάθμιση του Πέρεζ στην 9η θέση λόγω της υπέρβασης των ορίων της πίστας στην πρώτη στροφή, ο Γιούκι Τσουνόντα της Alpha Tauri πήρε μια εκθαμββτική 6η θέση, εμπρός από την Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο.

Πριν από όλα αυτά, προηγήθηκε ο αποκλεισμός του Κάρλος Σάινθ στο Q1 και του Λιούις Χάμιλτον στο Q2. Ο Ισπανός της Ferrari, προφανώς με προβλήματα που άφησε πίσω του το χθεσινό ατύχημα στο FP2, συνάντησε κυκλοφοριακό στον τελευταίο του γρήγορο γύρο -όπου βγήκε τελευταίος από όλους- και έτσι περιορίστηκε στην 16η θέση.

Όσο για τον Χάμιλτον, δεν συνάντησε κυκλοφοριακό αλλά γυρίζοντας προς τα πιτς είπε πως “κάτι πάει στραβά με το αυτοκίνητο”. Αναμφίβολα, ο επτάκις πρωταθλητής δεν πέτυχε τις ρυθμίσεις και της θέρμανση των ελαστικών όπως ο Ράσελ.

Όπως και στο Q3, έτσι και στα Q2 και Q1 τον πρώτο χρόνο σημείωσε ο Φερστάπεν, και στην πρώτη περίοδο με τον Σέρτζιο Πέρεζ πίσω του στη δεύτερη θέση. Ο Μεξικανός ήταν αυτός που στο τέλος άφησε εκτός τον Σάινθ, ενώ ο Λόγκαν Σάρτζεαντ της Williams θα προκρίνονταν αν δεν σβήνονταν και οι δύο γρήγοροι γύροι του λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

Οι Γκασλί και Πιάστρι, τέλος, κλήθηκαν από τους αγωνοδίκες για τη διερεύνηση πιθανού περιστατικού παρεμπόδισης στην πίστα στο τέλος των κατατακτήριων. Το GP του Άμπου Ντάμπι, ο 22ος και τελευταίος φετινός αγώνας της F1, ξεκινά αύριο Κυριακή (26/11) στις 15:00.

Continue Reading

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Ο Αλόνσο στη δίνη της φημολογίας: “Δεν το βλέπω να αποχωρώ ακόμη”

Ο Φερνάντο Αλόνσο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της θυελλώδους και ανεξέλεγκτης φημολογίας

Published

on

Ο Φερνάντο Αλόνσο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της θυελλώδους και ανεξέλεγκτης φημολογίας πως είτε θα αντικαταστήσει τον Σέρτζιο Πέρεζ στη Red Bull το 2024 είτε θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. Όμως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.

Ο Ισπανός βιώνει τους τελευταίους μήνες την κατακόρυφη πτώση της απόδοσης της Aston Martin AMR23, ενός μονοθεσίου που πρωταγωνιστούσε στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν βοηθώντας τον δις πρωταθλητή να ανέβει στο βάθρο 7 φορές στους 8 πρώτους αγώνες του 2023.

Όμως, η Aston έχασε πολύ έδαφος στον αγώνα εξέλιξης της AMR23 σε σχέση με τις Mercedes, Ferrari και κυρίως τη McLaren, και πλέον ο Αλόνσο μετά βίας προσπαθεί να μπει στην πρώτη εξάδα των GP και στην πρώτη δεκάδα της εκκίνησης.

Παράλληλα, το αινιγματικό tweet ενός Ισπανού δημοσιογράφου -που είδαν 11 εκατομμύρια άνθρωποι- φαίνεται να προειδοποιεί για μία φήμη που άκουσε και “δεν θέλει να πιστέψει”. Αυτό εικάζεται ότι αφορά είτε σε πιθανή απόφαση του Αλόνσο να αποχωρήσει από τη Formula 1 υπό το βάρος της απογοήτευσης για την απόδοση της AMR23, είτε σε άλλες φήμες που ακούγονται ότι ο ιδιοκτήτης της Aston Martin F1, Λόρενς Στρολ, σκέφτεται να πουλήσει την ομάδα.

Στον αγώνα του Μεξικού το περασμένο τριήμερο, πάντως, ο Αλόνσο ρωτήθηκε αν είναι στις σκέψεις του η αποχώρηση από τη Formula 1. “Αυτή τη στιγμή όχι” απάντησε ο Ισπανός, “βρίσκομαι βέβαια στο τελευταίο μέρος της καριέρας μου, αλλά προς το παρόν δεν το βλέπω. Δεν έχω κάποια ημερομηνία κατά την οποία θα βάλω τέλος στην καριέρα μου”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα στο τριήμερο του GP Μεξικού ο Αλόνσο είχε φανεί πολύ δυσαρεστημένος από την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της AMR23: “Θα χάσουμε τις θέσεις μας από τη Ferrari, και από τον Τζορτζ (Ράσελ) και τον Λάντο (Νόρις). Δεν κυνηγάμε τίποτα [στα τελευταία GP του 2023]. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε”, τόνισε ο Ισπανός.

Όμως, ο διευθυντής της Aston Martin F1 Μάικ Κρακ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που αφήνει τελευταία η ομάδα του Σίλβερστοουν. “Μπορεί να αποκομίζετε την εντύπωση ότι είμαστε χαμένοι” είπε ο διοικητικός από το Λουξεμβούργο, “αλλά όταν είσαι χαμένος δεν δίνεις πλέον σημασία στα δεδομένα κι αυτό σε κάνει να δοκιμάζεις παράλογα πράγματα. Και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Θέλουμε να αγωνιζόμαστε και δεν μας αρέσει να εκκινούμε από τα πιτς, αλλά είναι πολύ σημαντικά να κατανοούμε τα δεδομένα. Και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις αυτό που κάνεις είναι να πας πίσω σε κάτι που ήδη ξέρεις καλά και μπορείς να κάνεις συγκρίσεις”, συμπλήρωσε ο Κρακ.

Ένα άλλο σενάριο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες, χωρίς να βασίζεται σε κάτι ξεκάθαρο και χειροπιαστό, αναφέρει ότι για το 2024 επίκειται μια εντυπωσιακή ανταλλαγή μεταξύ των Φερνάντο Αλόνσο και Σέρτζιο Πέρεζ στα κόκπιτ της Red Bull και της Aston Martin αντίστοιχα. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν βασίζεται -ούτε επιβεβαιώνεται από- πουθενά.

 

Πηγή

Continue Reading

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Με την αύρα του πρωταθλητή ο Φερστάπεν, θριάμβευσε και στο Κατάρ!

Έχοντας στεφθεί πρωταθλητής από το Sprint Race του Σαββάτου (7/10), ο Φερστάπεν έκανε επίδειξη δύναμης πανηγυρίζοντας τη 13η νίκη του στους 17 αγώνες της φετινής σεζόν!

Published

on

Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ούτε στο Grand Prix του Κατάρ ο Μαξ Φερστάπεν!

Έχοντας στεφθεί πρωταθλητής από το χθεσινό Sprint Race, o Ολλανδός πιλότος της Red Bull πραγματοποίησε μία ακόμα κυριαρχική εμφάνιση, πανηγυρίζοντας χωρίς να «ιδρώσει» ιδιαίτερα την 14η νίκη του στους 17 έως τώρα αγώνες της φετινής σεζόν! Στο 2-3 οι πολύ ανεβασμένη McLaren, με Πιάστρι και Νόρις, με τον Ράσελ να τερματίζει 4ος παρά τη σύγκρουση με τον Χάμιλτον (ο οποίος εγκατέλειψε) στον πρώτο γύρο. Στην 5η θέση ο Λεκλέρ, 6ος ο Αλόνσο, ενώ οι Οκόν, Μπότας, Ζου και Πέρεζ συμπλήρωσαν τη δεκάδα.

Με τον Μαξ Φερστάπεν να έχει στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλητής από το Σάββατο (7/10), μετά τη δεύτερη θέση που πήρε στο Sprint Race (τερμάτισε πίσω από τον Λάντο Νόρις), το Grand Prix του Κατάρ ξεκίνησε με τον Κάρλος Σάινθ να μην βρίσκεται στο grid, λόγω ενός προβλήματος που προέκυψε στο σύστημα τροφοδοσίας της Ferrari του.

Ο Ολλανδός ξεκίνησε από την πρώτη θέση μετά την κυρίαρχη εμφάνισή του στις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής (6/10), έχοντας δίπλα του τον Ράσελ και πίσω του Χάμιλτον και Αλόνσο. Λεκλέρ και Πιάστρι εκκίνησαν από την 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ ο Πέρεζ εκκίνησε από το pit-lane, λόγω της αλλαγής κινητήρα που έγινε στην Red Bull του, μετά τη σύγκρουση που είχε στο Sprint Race με τον Χούλκενμπεργκ.

Καταστροφικό το ξεκίνημα του αγώνα για τη Mercedes, αφού Ράσελ και Χάμιλτον συγκρούστηκαν στην εκκίνηση, με τον δεύτερο να αναγκάζεται να εγκαταλείψει και τον πρώτο να μπαίνει στα pits, επιστρέφοντας από την τελευταία θέση. Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε στον 4ο γύρο, με τους Φερστάπεν, Πιάστρι και Αλόνσο στις τρεις πρώτες θέσεις. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι και τον 17ο γύρο, όταν οι πιλότοι έμπαιναν για πρώτη φορά στα pits για αλλαγή ελαστικών. Ο Ράσελ από την τελευταία θέση ανέβηκε 7ος, ενώ ο Φερστάπεν διεύρυνε συνεχώς τη διαφορά του (έφτασε μέχρι και τα 33’’) από τους διώκτες του.

Στον 33ο γύρο ο Αλόνσο είχε έξοδο, επιτρέποντας στον Λεκλέρ να τον προσπεράσει, παίρνοντάς του την 5η θέση, με τις McLaren των Πιάστρι και Νόρις να παραμένουν στις θέσεις του βάθρου. Με εκπληκτικό ρυθμό ο Ράσελ, ανέβηκε 4ος φτιάχνοντας μάλιστα και «διαφορά ασφαλείας» από τον 5ο Λεκλέρ.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, οι McLaren μείωσαν τη διαφορά τους από τον Φερστέπεν, αλλά δεν τον απείλησαν ουσιαστικά, με τον Ολλανδό να αντικρίζει πρώτος την καρό σημαία, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά στη φετινή σεζόν την κυριαρχία του!

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ και το Όστιν του Τέξας.

Αναλυτικά η κατάταξη στο Grand Prix του Κατάρ:

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΟ3 mins ago

Στη Χίο για τη νίκη η ανδρική ομάδα πόλο της ΝΕΠ

ΑΘΛΗΜΑΤΑ34 mins ago

Επεισόδια στον Ρέντη: Σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για την οπαδική βία, μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 hour ago

O Προμηθέας θέλει να συνεχίσει το σερί κόντρα στον Κολοσσό στη Ρόδο

ΜΠΑΣΚΕΤ2 hours ago

Τι ισχύει για τα πλέι-άουτ του πρωταθλήματος της Basket Laegue

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ2 hours ago

Το πλεονέκτημα οι γηπεδούχοι στις αναμετρήσεις του Απόλλωνα με το Λαύριο

ΒΟΛΕΙ2 hours ago

Επεισόδια στον Ρέντη: Ελεύθεροι εκατοντάδες προσαχθέντες

ΠΟΛΟ3 hours ago

Ο Λιμαράκης μεταξύ των “εκλεκτών” του Θοδωρή Βλάχου

ΒΟΛΕΙ3 hours ago

Ψάχνουν την πυρίτιδα στους προσαχθέντες για τα επεισόδια στον Ρέντη

ΒΟΛΕΙ4 hours ago

Προπόνηση του κλιμακίου της Εθνικής U17 στην Πάτρα

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ4 hours ago

Εξασφάλισε μετάλλιο ο Νικολάου του Τόφαλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας των ανδρών

ΠΟΛΟ3 mins ago

Στη Χίο για τη νίκη η ανδρική ομάδα πόλο της ΝΕΠ

ΑΘΛΗΜΑΤΑ34 mins ago

Επεισόδια στον Ρέντη: Σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για την οπαδική βία, μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 hour ago

O Προμηθέας θέλει να συνεχίσει το σερί κόντρα στον Κολοσσό στη Ρόδο

ΜΠΑΣΚΕΤ2 hours ago

Τι ισχύει για τα πλέι-άουτ του πρωταθλήματος της Basket Laegue

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ2 hours ago

Το πλεονέκτημα οι γηπεδούχοι στις αναμετρήσεις του Απόλλωνα με το Λαύριο

ΒΟΛΕΙ2 hours ago

Επεισόδια στον Ρέντη: Ελεύθεροι εκατοντάδες προσαχθέντες

ΠΟΛΟ3 hours ago

Ο Λιμαράκης μεταξύ των “εκλεκτών” του Θοδωρή Βλάχου

ΒΟΛΕΙ3 hours ago

Ψάχνουν την πυρίτιδα στους προσαχθέντες για τα επεισόδια στον Ρέντη

ΒΟΛΕΙ4 hours ago

Προπόνηση του κλιμακίου της Εθνικής U17 στην Πάτρα

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ4 hours ago

Εξασφάλισε μετάλλιο ο Νικολάου του Τόφαλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας των ανδρών

Facebook