VOLLEY LEAGUE
Νίκη… τρίαδας ο Παναθηναϊκός-Το πανόραμα της Volley League

“Αέρα” πέρασε από την έδρα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ο Παναθηναϊκός ΑΟ ο οποίος επικράτησε με 3-0 σετ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Volley Leauge και πλέον βρίσκεται μια “ανάσα” από τους Παμβοχαϊκό και ΠΑΟΚ.
Στην ακριτική πόλη οι πράσινοι και με την στήριξη 200 οπαδών τους έκαναν περίπατο απέναντι στον σκληροτράχηλο Εθνικό, επικρατώντας με 3-0 σετ χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλός στο μπλοκ, ο αρχηγός Σωτήρης Πανταλέων έπαιξε σε ακόμη ένα ματς εκπληκτικά (14 πόντοι, 6 μπλοκ) και έτσι έφτασε τους 15 βαθμούς στο πρωτάθλημα και την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου κόντρα στην Κηφισιά έχει την ευκαιρία να προσπεράσουν τον τρίτο Παμβοχαϊκό που έχει βαθμούς περισσότερους αλλά με παιχνίδι παραπάνω.
Τα σετ: 0-3 (20-25, 21-25, 21-25)
Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ΣΦΠ 0-3 (22-25, 22-25, 15-25)
ΓΑΣ Παμβοχαϊκός – Ηρακλής Πετ. 2015 3-0 (25-21, 25-15, 25-20)
ΑΟΠ Κηφισιάς – ΑΕΚ 3-2 (25-22, 25-20, 22-25, 23-25, 15-11)
ΑΟ Φοίνικας Σύρου – ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής 3-1 (22-25, 25-22, 25-18, 25-16)
ΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης – Παναθηναϊκός ΑΟ 0-3 (20-25, 21-25, 21-25)
Η βαθμολογία:
1. Ολυμπιακός 24 (9)
2. ΠΑΟΚ 17 (8)
3. Παμβοχαϊκός 17 (9)
4. Παναθηναϊκός 15 (8)
5. Φοίνικας Σύρου 13 (8)
6. ΑΕΚ 10 (8)
7. Ηρακλής 10 (8)
8. Εθνικός Αλεξανδρούπολης 7 (8)
9. Κηφισιά 5 (8)
10. ΑΕ Κομοτηνής 5 (8)

VOLLEY LEAGUE
Η αντίδραση του ΠΑΣΑΠ για τη μη χορήγηση της Wild Card: “Θεωρούμε άστοχη τη διαχείριση του ζητήματος”
Να θυμίσουμε ότι είχε κάνει αίτημα για την wild card και ο Αιγιαλέων

Η ΕΣΑΠ ανακοίνωσε πως δεν θα χορηγηθεί κάρτα ελεύθερης συμμετοχής και έτσι η Volley League ανδρών της σεζόν 2023/24 θα διεξαχθεί με εννέα ομάδες. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών εξέφρασε με ανακοίνωσή του τους προβληματισμούς του για την εν λόγω εξέλιξη και κάλεσε την διοργανώτρια Αρχή να αποφασίσει για πρωτάθλημα δώδεκα ομάδων.
Να θυμίσουμε ότι είχε κάνει αίτημα για την wild card και ο Αιγιαλέων.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ:
“Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ΕΣΑΠ για τη μη χορήγηση κάρτας ελεύθερης συμμετοχής για τη Volleyleague Ανδρών της σεζόν 2023-24 και ως εκ τούτου τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με εννέα ομάδες.
Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αρχικά είχε εξαγγείλει η διοργανώτρια αρχή και αφορούσαν σε «πρωτάθλημα δέκα ομάδων με τη χορήγηση wild card».
Οι παλινωδίες αυτές καλλιεργούν, εκ των πραγμάτων, αίσθημα αβεβαιότητας ως προς την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την αξιομνημόνευτη βεβαιότητα της ΕΣΑΠ για καλύτερο και πιο οργανωμένο πρωτάθλημα γεννούν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης:
– Γιατί δεν είχε προβλεφθεί ήδη εδώ και καιρό ο τρόπος χορήγησης wild card και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, από τη στιγμή που η διοργανώτρια αρχή γνώριζε την πιθανότητα αδυναμίας συμμετοχής ομάδας και υπήρχε χρόνος για δίκαιη και αδιάβλητη διαδικασία; Για ποιο λόγο εν τέλει πάρθηκε η απόφαση να μη χορηγηθεί σε κανέναν wild card από τη στιγμή που υπήρχαν αρκετές ενδιαφερόμενες ομάδες;
– Υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα εφαρμοστούν άρτια όλες οι διατάξεις της αντίστοιχης ΚΥΑ που χρηματοδοτεί το επαγγελματικό βόλεϊ μέσω της φορολόγησης του στοιχήματος και δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος με τη χρηματοδότηση, καθώς ήδη με τις δέκα ομάδες ήταν επισφαλής;
– Πώς, άραγε, θα μοιραστούν τα χρήματα της επιχορήγησης από τα τυχερά παίγνια τα οποία αντιστοιχούν σε δώδεκα ομάδες; Θα μπορούσαν, μήπως, να αποδοθούν στην Εθνική Ανδρών για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο National League, που θα βοηθούσε εν γένει την άνοδο του ανδρικού βόλεϊ (αφού οι ομάδες έχουν σχεδόν συμπληρώσει τα ρόστερ τους και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν προβλέπεται να αποδοθούν σε έμψυχο δυναμικό);
– Υπάρχουν αξιοπρεπή συμβόλαια και ασφάλιση ιδιαίτερα για τους νέους αθλητές των ομάδων, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται ήδη στα γήπεδα και προπονούνται ενόψει της νέας αθλητικής σεζόν; Έχουν υπογραφεί τα νέα τους συμβόλαια και έχουν προσληφθεί όπως οφείλεται από τις ομάδες, αφού βρίσκονται στο γήπεδο, δηλαδή στην εργασία τους;
– Έχει διασφαλισθεί με κάποιον τρόπο η οικονομική φερεγγυότητα (πχ εγγυητική επιστολή) των ομάδων που συμμετέχουν ήδη; Καθώς είναι γνωστή η περσινή περίπτωση ομάδας η οποία συμμετείχε και αφού υποβιβάστηκε δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές προς τους αθλητές της και ενδεχομένως και προς τρίτους, παρότι είχε εισπράξει την κρατική επιχορήγηση. Και πιθανόν να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, δημιουργώντας μεταξύ άλλων αθέμιτο ανταγωνισμό.
– Είναι καλυμμένες όλες οι απαραίτητες θέσεις εργασίας προπονητών, γυμναστών, φυσικοθεραπευτών, στατιστικολόγων και επιτελείου στις υπάρχουσες ομάδες, όπως οφείλει να έχει μια επαγγελματική ομάδα;
– Έχουν προβλεφθεί δράσεις και ενέργειες για την ανάπτυξη και την προβολή του αθλήματος (π.χ. All Star Game, μίνι εκπομπή τουλάχιστον από το κανάλι της ΕΣΑΠ ή μέριμνα για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα);
– Αλήθεια, τι μέλλει γενέσθαι με τα τηλεοπτικά δικαιώματα;
– Με βάση ποιον προγραμματισμό οι ομάδες θα μπορέσουν να οργανώσουν το πρόγραμμα των προπονήσεων και των ταξιδιών τους; Θα ξεκινήσει και θα τελειώσει το πρωτάθλημα στις ημερομηνίες που θα οριστούν;
Με αυτή την απόφαση της ΕΣΑΠ θεωρούμε ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία του ανδρικού βόλεϊ να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της ελληνικής επαρχίας, παρέχοντας μετά από καιρό την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες υψηλού επιπέδου, φέρνοντάς τα σε επαφή με το άθλημά μας.
Παράλληλα, μειώνονται εκ των πραγμάτων οι θέσεις εργασίας που θα απασχολούσαν αθλητές, προπονητές και μέλη των επιτελείων των ομάδων οι οποίοι θα αγωνίζονταν και θα εργάζονταν στο υψηλότερο επίπεδο.
Το ελληνικό βόλεϊ οφείλει να προσφέρει σε κάθε Έλληνα πετοσφαιριστή τις βάσεις και τις προϋποθέσεις ώστε εκείνος να αναδειχθεί για να αναδειχθεί και, μαζί του, να αναπτυχθεί η Εθνική μας Ομάδα.
Όλα τα προαναφερθέντα θα έπρεπε να αποτελούν κοινούς προβληματισμούς, τόσο από τη πλευρά των αθλητών όσο και από τη πλευρά των διοργανωτών. Εν αντιθέσει, η μοναδική αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΣΑΠ αφορούσε μόνο «στην αύξηση των ξένων αθλητών».
Η Volleyleague Ανδρών είναι απαραίτητο να αποτελεί προϊόν επαγγελματικής οργάνωσης, μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και δικαιοσύνης, ώστε να προάγει την εξωστρέφεια και την αγάπη για το άθλημα και όχι το αντίθετο. Να προσπαθεί να μεγαλώσει το επαγγελματικό βόλεϊ και όχι να το συρρικνώσει.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε άστοχη τη διαχείριση του ζητήματος της wild card από τη διοργανώτρια αρχή και την καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, στην ΑΜΕΣΗ λήψη απόφασης για πρωτάθλημα δώδεκα ομάδων από τη νέα σεζόν, με τον αριθμό των ξένων ως έχει, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές να αγωνιστούν και να στελεχώσουν με αξιώσεις την Εθνική Ομάδα.
Παράλληλα, είναι αδιανόητο να συζητούμε για αύξηση του αριθμού των ξένων, από τη στιγμή που δεν έχουν επιλυθεί ουσιαστικά ζητήματα, όπως η ασφάλιση των αθλητών, ο κατώτατος μισθός, η οργάνωση και προβολή του αθλήματος, θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης και αποτελούν προαπαιτούμενα ώστε το πρωτάθλημα να είναι πράγματι «καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά”.
VOLLEY LEAGUE
Δ. Λινάρδος στη «Match»: «Δεν έχω βρει ταβάνι για τις επιτυχίες που μπορώ να ζήσω»
Ο Δημοσθένης Λινάρδος σίγουρα όταν ξεκινούσε το βόλεϊ στην Πάτρα και την ΕΑΠ δεν περίμενε με τίποτα να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Δημοσθένης Λινάρδος σίγουρα όταν ξεκινούσε το βόλεϊ στην Πάτρα και την ΕΑΠ δεν περίμενε με τίποτα να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο με τον Ολυμπιακό όπου κατέκτησε το Challenge Cup, ενώ λίγο αργότερα πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας και ήταν φιναλίστ στο κύπελλο χάνοντας την κούπα από τον ΠΑΟΚ.
Συγκεκριμένα ο 26χρονος πατρινός παίκτης έφυγε από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό για να συνεχίσει την καριέρα του στον κυπελλούχο δικέφαλο του Βορρά, έχοντας βάλει πλέον στόχο για νέες διακρίσεις.
Ο Δημοσθένης Λινάρδος μίλησε στη «Match» για τη μεταγραφή του: «Είναι σημαντικό να παραμένω σε υψηλό επίπεδο και ο ΠΑΟΚ μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Έχει υψηλούς στόχους σαν ομάδα και εγώ προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνομαι για να μπορέσω να βοηθήσει τη νέα μου ομάδα, αλλά και για να εκπληρώσω τις φιλοδοξίες μου».
Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό και τους δύο φετινούς τίτλους, μας είπε: «Πήραμε πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό, όπου ήταν η ανταμοιβή όλων των χρόνων που ασχολούμαι με το βόλεϊ. Δεν περίμενα με τίποτα τόσο νωρίς ηλικιακά έναν ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά σίγουρα το χάρηκα.
Με τον Ολυμπιακό είχαμε μία πολύ καλή χρονιά. Δεν έχω βρει ταβάνι ακόμη για τις επιτυχίες που μπορώ να ζήσω, βλέπω κάθε χρόνο ότι μπορώ να κάνω το κάτι παραπάνω για να μην μείνω στάσιμος».
Ολοκληρώνοντας ο έμπειρος αθλητής σχολίασε γενικότερα για το βόλεϊ: «Το βόλεϊ είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα που σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι σε ομάδες όπως Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στήριξη από τους φιλάθλους τους και αυτό σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να προσπαθείς ακόμη περισσότερο».
Ο Δημοσθένης Λινάρδος λοιπόν έχει βάλει πλώρη με τον ΠΑΟΚ να κάνει τα νέα του όνειρα πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου θα αγωνισθεί με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Επίσης θα συμμετάσχει με την Εθνική των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μαζί με τον επίσης πατρινό Αλέξανδρο Ράπτη.
Αμαλία Λαλιώτη
VOLLEY LEAGUE
Από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, στον κυπελλούχο ΠΑΟΚ ο Δημοσθένης Λινάρδος
Ο Πατρινός αθλητής θα συνεχίσει την καριέρα του στο “Δικέφαλο” του Βορρά

Στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Δημοσθένης Λινάρδος για τη νέα αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Volley League. Να θυμίσουμε ότι ο Πατρινός αθλητής πανηγύρισε τον ευρωπαϊκό τίτλο φέτος με τον Ολυμπιακό, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα, ωστόσο του χρόνου θα φορέσει τη φανέλα του κυπελλούχου ΠΑΟΚ.
Η ανακοίνωση του “δικεφάλου”:
“Ο ΠΑΟΚ, και το τμήμα Βόλεϊ ανδρών, ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας με τον αθλητή, Δημοσθένη Λινάρδο, για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.
Γεννημένος στην Πάτρα στις 14/02/1997, ο Δημοσθένης Λινάρδος αγωνίζεται ως κεντρικός και έχει ύψος 204cm.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ τη σεζόν 2016-17 από τον Απόλλωνα Πατρών, συνεχίζοντας την επόμενη σεζόν (2017-18) στην ΕΑ Πατρών.
Τη σεζόν 2018-19 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη, παίζοντας για λογαριασμό του Πήγασου Πολίχνης.
Την επόμενη σεζόν (2019-20) έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του, παίζοντας με την φανέλα του Φοίνικα Σύρου, με τον οποίο απέκτησε τις πρώτες του παραστάσεις από την Volley League ανδρών.
Στην Σύρο έμεινε και την αγωνιστική χρονιά 2020-21, κατακτώντας με τους «Πειρατές» το Λιγκ Καπ.
Η σεζόν 2021-22 τον βρήκε στην Κηφισιά, με την οποία ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του.
Την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε στον ΟΣΦΠ, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος και το CEV Challenge Cup, συμβάλλοντας στους τίτλους με τις εμφανίσεις του.
Είναι διεθνής με την Εθνική Ομάδα της χώρας μας, δίνοντας το παρών στην τελική φάση του Ευρωβόλεϊ 2021, αλλά και στους προκριματικούς αγώνες για το Ευρωβόλεϊ 2023″.