ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας και πρώην αθλητικός παράγοντας που συνελήφθη από το FBI
Το 2004 είχε ανακοινώσει ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ της Ολυμπιάδας Πατρών

Στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας και, κυρίως της Πάτρας, η είδηση έπεσε σαν βόμβα: Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο επιχειρηματίας και πρώην αθλητικός παράγοντας Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαϊου, με την κατηγορία ότι συνωμότησε, βοηθώντας τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Ελλάδα, ο Μπογονικολός φερόταν να έχει ερείσματα σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, στις οποίες και δραστηριοποιείτο, με ισχυρές συνεργασίες, αλλά και παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας, έχει κάνει όλους όσους τον ξέρουν, να αναρωτιούνται. Μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο;
«Υπεράνω πάσης υποψίας»: Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού, είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, μιας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά. Άλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα “«γεννοφάσκια» του Blockchain είχε παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Έχει γράψει βιβλία για το Blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.
Με την Ελλάδα δήλωνε αιώνια ερωτευμένος και πιστός. Ως γιος στρατιωτικού -του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Μπογονικολού (1933-2011)- και περηφανευόταν πάντοτε για τη θητεία του, ως αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Όπως και περηφανευόταν και στα social media για κάποια κομμάτια της τεράστιας συλλογής του για την Επανάσταση του 1821. Το παράσημο του Ναυάρχου Κριεζή, το έγγραφο εκλογής των Ανδρέα Λόντου, Χ. Σισίνη και Π. Χαλικιόπουλου ως πληρεξουσίων Γαστούνης για την Εθνοσυνέλευση του 1843 και, κυρίως, την ανέκδοτη επιστολή της εποχής του Αγώνα από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Επειδή, όπως σημείωνε, ξεκίναγε με την προσφώνηση «Αδελφοί Έλληνες».
Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης. Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, “από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων , πληροφορικής ,κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προυπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.
Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος γιά Ευρωπαικά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαικής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».
Το 1993 ίδρυσε τη «Ζευς Συμβουλων» και το 1995 την Aratos Technologies σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία θα γινόταν η μητρική του Ομίλου που θα δημιουργούσε. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και “απλώθηκε” σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Από τις σπουδές του στο Χάρκοβο, «δικτυώθηκε» στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του ΔΣ του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα είχε κάνει ήδη «όνομα». Στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και ως μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ της Ολυμπιάδας Πατρών– αν και το 2009 ξανα «φλέρταρε» με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.
Στο μεταξύ η Aratos Group γιγαντωνόταν, ανοίγοντας θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία και ο Μπογονικολός μετακόμισε αναγκαστικά στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της Aratos. Οι περισσότερες εξ αυτών ασχολούνταν με θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», η «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και οι τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Δορυφόροι, διαστημόπλοια, drones, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία blockchain ήταν οι «εξειδικεύσεις» του ομίλου του, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμούς για αμυντικό υλικό σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο, καθώς και άλλες χώρες.
Μάλιστα, το 2021, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ήδη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, από το 2017, ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είχε κάνει άλλη μία, την τελευταία του δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό: Ένα υποβρύχιο drone υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών. Είχε προτείνει ή εξελίξει και άλλα συστήματα, όπως ένα (ολλανδικής κατασκευής) δίκτυο drones που θα επόπτευαν τις γραμμές του ΟΣΕ, ή ένα δορυφορικό σύστημα επόπτευσης των καμένων εκτάσεων για την πάταξη της καταπάτησης. Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στο Παρίσι και, την 9η Μαϊου, ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες του με διοικητικά στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, από την έκθεση DEFEA, με Ουκρανούς να του επισημαίνουν στα σχόλια ότι η χώρα τους “χρειάζεται βοήθεια με όπλα”. Λίγο αργότερα, θα ανακοινωνόταν η σύλληψή του…

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ
Τάε κβον ντο: Χάλκινο μετάλλιο ο Παναγόπουλος της Αστραπής
Ο Παναγόπουλος αγωνίστηκε στην κατηγορία των -59 κιλών καταφέρνοντας να επικρατήσει σε τέσσερις αγώνες

Ο πρωταθλητής της Αστραπής, Αποστόλης Παναγόπουλος ξεκίνησε τη φετινή αγωνιστική περίοδο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Serbian Open υπό τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Αντωνακόπουλου.
Ο Παναγόπουλος αγωνίστηκε στην κατηγορία των -59 κιλών καταφέρνοντας να επικρατήσει σε τέσσερις αγώνες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εκτός από το μετάλλιο κέρδισε και πολύτιμους πόντους που τον ανέβασαν στην παγκόσμια κατάταξη.
Άλλωστε ο διεθνής αθλητής της Αστραπής έχει καταφέρει να κερδίζει το σεβασμό των αντιπάλων του με τις προσπάθειες του στο τερέν, ενώ βρίσκεται συνήθως μεταξύ των καλύτερων αθλητών στην κατηγορία του ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το μέλλον όπως έχουν τονίσει και παλιότερα οι προπονητές του τού ανήκει και συνεχίζουν για να μπορέσουν να κάνουν το όνειρο μιας Ολυμπιάδας πραγματικότητα.
Αμαλία Λαλιώτη
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ
Πυγμαχία: Δυνατά για ένα βαλκανικό μετάλλιο η Αντωνία Γιαννακοπούλου της Παναχαϊκής
Η αθλήτρια του Νίκου Πλέα θα αγωνισθεί στην κατηγορία των 52 κιλών

Η διεθνής πυγμάχος της Παναχαϊκής, Αντωνία Γιαννακοπούλου, ρίχνεται την Παρασκευή (29/9) στη μάχη των Βαλκανικών αγώνων γυναικών που πραγματοποιούνται στην Αλμπένα της Βουλγαρίας.
Η αθλήτρια του Νίκου Πλέα θα αγωνισθεί στην κατηγορία των 52 κιλών όπου θα αντιμετωπίσει την Daria-Olha Hutarina από την Ουκρανία με στόχο την πρόκριση.
Αμαλία Λαλιώτη
ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Οι Ηλιόπουλος και Μεσίρη θέλουν να πάνε Παρίσι μέσω Αμβέρσας
Μία μεγάλη πρόκληση για τα Πατρινόπουλα, αφού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κορυφαίους γυμναστές και γυμνάστριες από όλο τον κόσμο

Η Αθανασία Μεσίρη και ο Νίκος Ηλιόπουλος θα αποτελέσουν την πατρινή εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που θα πραγματοποιηθεί στην Αμβέρσα τις επόμενες ημέρες.
Η Ελληνική αποστολή με τον κορυφαίο Λευτέρη Πετρούνια βρίσκεται στο Βέλγιο όπου θα επιδιώξει να έχει όσο το δυνατό περισσότερες προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου στο Παρίσι.
Ο άρχοντας των κρίκων, καθώς και ο πατρινός γυμναστής αποτελούν τις σταθερές παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη νεαρή αθλήτρια του Άτλαντα Πατρών να θέλει με τη σειρά της να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.
Να θυμίσουμε ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας θα αγωνιστεί στους κρίκους, ο Νίκος Ηλιόπουλος στο σύνθετο ατομικό των ανδρών (έδαφος, πλάγιος ίππος, δίζυγο, μονόζυγο) και η Αθανασία Μεσίρη στο σύνθετο των γυναικών (άλμα, δοκός ισορροπίας, έδαφος).
Μία μεγάλη πρόκληση για τα Πατρινόπουλα, αφού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κορυφαίους γυμναστές και γυμνάστριες από όλο τον κόσμο.
Και μπορεί να φαντάζει λίγο υπερβολικό για τη Μεσίρη που φέτος έχει ξεκινήσει να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα, ωστόσο η παρουσία της στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο πριν λίγες ημέρες της επιτρέπει να διεκδικεί το ένα από τα 14 εισιτήρια που οδηγούν στο Παρίσι.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προπονητή της, Ηλία Τσοπάνογλου, στη «Match»: «Μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει πολύ καλά στην προετοιμασία της Αθανασίας, η οποία έχει εξελιχθεί όπως ακριβώς θα θέλαμε και γι’ αυτό θα πάμε στους αγώνες στοχεύοντας στην πρόκριση. Δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».
Και πρόσθεσε σε ότι αφορά τον Ηλιόπουλο: «Έχουμε δύο παιδιά από την Πάτρα στους αγώνες με τον Νίκο να έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις και να κερδίζει σημαντικές προκρίσεις».
Στον αγωνιστικό τομέα ως σπεσιαλίστες οργάνων θα αγωνιστούν στην κατηγορία ανδρών ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους και ο Στέφανος Τσολακίδης στο δίζυγο (Σάββατο 30/09, ώρα 13:15 – 15:05), καθώς επίσης η Ελβίρα Κατσάλη στις ασκήσεις εδάφους και η Μαγδαληνή Τσιώρη στους ασύμμετρους ζυγούς στην κατηγορία γυναικών (Κυριακή 01/10, ώρα 17:00 – 18:20).
Παράλληλα, μέσω του σύνθετου ατομικού θα κυνηγήσουν το Ολυμπιακό όνειρο ο Νίκος Ηλιόπουλος στους άνδρες (Κυριακή 01/10, ώρα 13:15 – 15:05) και η Αθανασία Μεσίρη στις γυναίκες (Δευτέρα 02/10, ώρα 17:15 – 18:35).
Από την κατάταξη του προκριματικού του σύνθετου ατομικού θα πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο συνολικά 8 αθλητές και 14 αθλήτριες (μάξιμουμ ένας / μία από κάθε χώρα), εξαιρουμένων όσων κερδίσουν την ομαδική πρόκριση με τη χώρα τους, καθώς και των εκπροσώπων της «οικοδέσποινας» Γαλλίας.
Αμαλία Λαλιώτη