ΣΤΙΒΟΣ
Αφιέρωμα: Νυκτερινός Ημιμαραθώνιος «Φ.Τσιμιγκάτος» – Το μεγάλο στοίχημα της Πάτρας
Ένας λαϊκός αγώνας δρόμου που θα προσελκύει χιλιάδες αγωνιζόμενων και ακόμα περισσότερων συνοδών και επισκεπτών.

Μπορεί η Πάτρα να αποκτήσει ένα μόνιμο γεγονός με τεράστια δυναμική και αναπτυξιακό χαρακτήρα; Μπορεί η Πάτρα να στηρίξει ένα μεγάλο μαζικό αθλητικό γεγονός που θα την καταστήσει επίκεντρο του διεθνούς αθλητισμού;
Η απάντηση είναι ναι. Και η απόδειξη είναι ο Νυκτερινός Ημιαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος» που θα διεξαχθεί κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου.
Η δημοτική αρχή της πόλης έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Εδώ και μήνες έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός πέριξ της αντιδημαρχίας αθλητισμού με ένα και μόνο ζητούμενο. Η επανεκκίνηση του αγώνα, μετά από τριετή αδράνεια λόγω εκλογών του 2019 και μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού, να σηματοδοτήσει έναν νέο μεγάλο θεσμό για την Πάτρα.
Ισάξιο της δυναμικής του Πατρινού Καρναβαλιού! Με την απήχηση εκτός των τειχών που έχει ο εορτασμός του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα. Ένας λαϊκός αγώνας δρόμου που θα προσελκύει χιλιάδες αγωνιζόμενων και ακόμα περισσότερων συνοδών και επισκεπτών.
Που θα τονώνει το ντόπιο οικονομικό στοιχείο, θα αποτελεί πόλο έλξης, θα κάνει την Πάτρα πρωτεύουσα του δρομικού κινήματος. Όπως της αξίζει, αν συνυπολογίσει κανείς το εύρος και το τεράστιο μέγεθος των σπουδαίων αθλητών που ανέδειξε (Τσιμιγκάτος, Αδαμόπουλος, Ανδριόπουλος, Γκότσης, Αργυρόπουλος, Πολύζου, Νικολακοπούλου, Ρήγα, Πετροπούλου, Φωτοπούλου και τόσοι ακόμα).
Σε μια διαδρομή που μαγνητίζει με το φυσικό κάλλος και την αθλητική της αρτιότητα, ο Νυκτερινός Ημιαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος», με φόντο το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα είναι έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση.

Ο σπουδαίος Φάνης Τσιμιγκάτος εν δράσει…
«Η προοπτική της ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου και της κατασκευής του γραμμικού πάρκου, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πλούσια δενδροφυτεία και πάνω από όλα το γεγονός ότι είμαστε η κατ’ εξοχήν Ελληνική πόλη των μεγάλων δρομέων, βαδιστών και ειδικότερα των Μαραθωνοδρόμων, ευνοούν έναν δρομικό θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας, κάτι αντίστοιχο με το καρναβάλι μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.
Να γίνει θεσμός
Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήσει από το 2016 τις αθλητικές εκδηλώσεις τιμής για τον Φάνη Τσιμιγκάτο και φέτος, μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται με τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», με σκοπό να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η Πάτρα είναι αθλητική πόλη, με τους παλιούς να δίνουν το παράδειγμα στη νέα γενιά. Ένα μεγάλο μπράβο, αξίζει σε όσους βάζουν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση αυτή. Ανοίγει ένας ωραίος δρόμος. Εξαιρετική είναι η δουλειά των τεχνικών διευθυντών, Γιώργου Τάνταρου και Γιάννη Δαγκόγλου και του Τεχνικού Συμβούλου του Ημιμαραθωνίου, Κώστα Μπούσια. Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του Ημιμαραθωνίου είναι η πλαισίωση του με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ και παιδική θεατρική παράσταση που ανακοινώθηκαν επίσημα.

Η θεατρική ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων 19ου Γυμνασίου Πάτρας με την Μαρία Πολύζου
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα δρομικά γεγονότα εξωτερικού χώρου έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της μαζικής ενεργούς συμμετοχής και ειδικότερα όταν πέραν του αγώνα μεγάλης απόστασης συμπεριλαμβάνονται και αγώνες μεσαίων ή μικρών αποστάσεων, όπως συμβαίνει στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας, που θα έχει και αγώνες 1.000μ. για παιδιά και ΑμΕΑ, και 5.000μ. Αυτός είναι κι ένας πρόσθετος λόγος που η δημοτική αρχή επέλεξε να αναδείξει ως αθλητικό θεσμό της πόλης ένα δρομικό γεγονός.
Ο ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ
Ένας από τους αθλητές μύθους για τον πατραϊκό στίβο, και όχι μόνο, είναι ο αξέχαστος Φάνης Τσιμιγκάτος, τον οποίο η Πάτρα τιμά με την αφιέρωση του νυκτερινού Ημιμαραθωνίου. Ο Φάνης ήταν ένας σπουδαίος αθλητής, με αυθεντική λαϊκότητα. Η αγωνιστικότητα, η ανθεκτικότητα, το πείσμα και το πάθος τον συνόδευαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ακόμη και στην καθημερινότητα του. Ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι ήταν κάτι άλλο από τον πραγματικό εαυτό του. Μαζί με τα χαρίσματα και τις αρετές του ανυπόκριτα άφηνε να ξεχυθούν ορμητικά και οι ανθρώπινες αδυναμίες του.
Χειμαρρώδης, καταιγιστικός, δεικτικός, καυστικός, σκωπτικός, σαρκαστικός, συγκινησιακός και δεινός ατακαδόρος στον προφορικό του λόγο. Ότι έλεγε, καθημερινό, απλοϊκό ή κοινωνικό, πολιτικό περισσότερο σοβαρό, το υποστήριζε με όλα τα εκφραστικά μέσα του σώματος. Το βλέμμα, το πρόσωπο, τα χέρια σε συμφωνική αρμονία με το λόγο. Ένας απολαυστικός περιπλανώμενος λαϊκός περφόμερ στους δρόμους της πόλης. Τον συναντούσες παντού και πάντα είχε κάτι να σου πει.
Αιρετικός αθλητής, καινοτόμος και τολμηρός στις προπονητικές μεθόδους που υιοθετούσε, κάποιες από τις οποίες ήταν σε πρώιμο πειραματικό στάδιο με πολύ υψηλά επίπεδα επιβάρυνσης και καταπόνησης. Στη μακρόχρονη αθλητική του καριέρα κατήγαγε μεγάλες νίκες σε εθνικό κυρίως αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Έξι φορές Πανελληνιονίκης στο Μαραθώνιο. Στην Κλασσική διαδρομή της Αθήνας δύο φορές χρυσός, μία αργυρός και δύο χάλκινος, ενώ κατείχε το ρεκόρ της Κλασσικής διαδρομής με 2:19.55 για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια (1983-98).
Η διεθνής επιτυχία του το 1974, στους Βαλκανικούς αγώνες, που είχαν μεγάλο κύρος τότε, χαρακτηρίζει την προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταπεραμέντο του. Εκδιωγμένος από τον ΣΕΓΑΣ για αντισυμβατική συμπεριφορά, προπονείται μόνος του στη διαδρομή Πάτρα -Αίγιο, με βαριά παπούτσια και παίρνει το αργυρό μετάλλιο.
Ο Φάνης όμως δεν θα μείνει στην ιστορία της πόλης μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα. Ανήσυχο πνεύμα με παραστάσεις από τα ταξίδια του και αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, αναζητάει μια διαδρομή πολλαπλής χρήσης για τρέξιμο, περπάτημα και αναψυχή μέσα στη φύση και τη βρίσκει στο πιο ιδανικό μέρος.
Το έλος της Αγυιάς, ο μικρός σπάνιος υδροβιότοπος, που βρίσκεται βόρεια στις παρυφές του πολεοδομικού ιστού, σε μια μικρή μύτη της ξηράς που μπαίνει στη θάλασσα, δεν διέθετε τότε ούτε ένα ασφαλές δίκτυο κίνησης για πεζούς στο εσωτερικό του, παρά το γεγονός ότι η χρήση του σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι η αναψυχή.
Μέσα σε αυτό το μαγευτικό χώρο ο Φάνης οραματίζεται αυτό που λείπει. Μια διαδρομή για να τρέχουν και να περπατούν οι Πατρινοί ανάμεσα στα αρμυρίκια, τις λεύκες, τα πεύκα, τις λεύκες και τις ιτιές , υπό τους ήχους των Ερωδιών, των Γλαρονιών και πολλών άλλων πτηνών. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες κι αντιδράσεις που συνάντησε μπαίνει μπροστά, συσπειρώνει γύρω του κι άλλους συμπολίτες και τελικά πραγματοποιεί το όραμα του.
Σήμερα το έλος της Αγυιάς που προς τιμήν του μεγάλου αθλητή αναμένεται να πάρει το όνομα του, είναι το κυριότερο σημείο αναφοράς αναψυχής και μαζικής άθλησης των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και μαζί με το Νότιο Πάρκο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Πλατανόδασος και το νέο Πάρκο στον Κόκκινο Μύλο συγκροτούν ένα επαρκές δίκτυο που δεν είχε ποτέ η πόλη.

Ένας από τους μεγαλύτερους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, η «ατμομηχανή» Εμίλ Ζάτοπεκ
ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Ο αξεπέραστος μαραθωνοδρόμος της Παναχαϊκής πέτυχε εννέα πανελλήνια ρεκόρ στην καριέρα του.
* Στα 15 μίλια ανδρών (24.030μ.) με 1.19′.37”.0 το 1974 σε προκριματικούς αγώνες στον Μαραθώνα.
* Στα 25.000μ. ανδρών με 1.20′.16”.0 το 1977 σε λαϊκό αγώνα 25.000μ.
* Στα 15 μίλια ανδρών (24.030μ.) με 1.17′.11”.0 το 1977 σε λαϊκό αγώνα 25.000μ.
* Στα 15.000μ. με 46′.20”.0 στις 2/8/1981 στους «Ειδικούς αγώνες» στο Φάληρο.
* Στα 20.000μ. με 1.00′.50”.0 στις 2/8/1981 στους «Ειδικούς αγώνες» στο Φάληρο
* Στην κλασική διαδρομή μαραθωνίου με 2.19′.55”.0 το 1982.

Μαρία Ρούτση, Νίκος Μπαλής και «Μινόρε Παράπονο» θα κλείσουν μουσικά το τετραήμερο εκδηλώσεων και αγώνων.
Επίσης ήταν ή είναι κάτοχος των εξής πανελληνίων ρεκόρ βετεράνων:
* 35-39 ετών (10.000μ.) 30′.26”.0 το 1983 (το ρεκόρ έχει αλλάξει κάτοχο).
* 40-44 ετών (10.000μ.:) 31′.52”.0 το 1987.
*40-44 ετών (μαραθώνιος) 2.22′.54”.0. το 1987 στη Μελβούρνη.
Στην μεγάλη του καριέρα κατέκτησε συνολικά οκτώ μετάλλια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου.
Δείτε τον πίνακα:
ΕΤΟΣ | ΑΓΩΝΙΣΜΑ | ΘΕΣΗ |
1981 | Μαραθώνιος | 1 |
1981 | 10.000μ. | 3 |
1980 | Μαραθώνιος | 1 |
1978 | Μαραθώνιος | 1 |
1977 | Μαραθώνιος | 1 |
1975 | 10.000μ. | 3 |
1974 | Μαραθώνιος | 1 |
1973 | Μαραθώνιος | 3 |
Χρήσιμες πληροφορίες νυκτερινού Ημιμαραθωνίου «Φάνης Τσιμιγκάτος»
Απόσταση: 21.097 μ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 15 Οκτωβρίου 2022 ώρα 18.00’
Εκκίνηση: Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Τερματισμός: Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Δικαίωμα συμμετοχής στον Ημιμαραθώνιο: Άνω των 18 ετών
Τροφοδοσία αθλητών: Θα υπάρχουν 8 σταθμοί με νερό, ισοτονικό ποτό, μπανάνα ή αλμυρό snack
Ιατρική κάλυψη: Εκκίνηση, ανά 6-7 χιλ. ,τερματισμός και μηχανοκίνητη μονάδα
Ενθάρρυνση αθλητών: Εκκίνηση και ενδιάμεσα
Χημικές τουαλέτες: Εκκίνηση, ανά 5-6 χιλιόμετρα και τερματισμός
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι εγγραφές (ηλεκτρονικά και δια ζώσης), όσων θέλουν να πάρουν μέρος στον Ημιμαραθώνιο:
- Μέγαρο Λόγου και Τέχνης ισόγειο – Πλατεία Γεωργίου 17 Τ.Κ. 26221, Καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 12.00 και 16.00 – 22.00
- Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου, Γραφείο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ – Τέρμα Ηλέκτρας & Τεμπών Τ.Κ. 26333, Καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 19.00΄ – 21.00΄ & Σάββατο 10.00 – 12.00.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
- Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτσιμού Ιχθυόσκαλας Η θεατρική ομάδα του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Πάτρας και η θεατρική ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων 19ου Γυμνασίου Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας 2022, Φάνης Τσιμιγκάτος, παρουσιά ζουν τη θεατρική παράσταση: 524 χιλιόμετρα όνειρα…
Η παράσταση που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Αθλητισμού, είναι βασισμένη στο παραμύθι της Μάγδας Κωστοπούλου – Μπέριου «Ένας Γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.», εμπνευσμένο από τη ζωή της μεγάλης πατρινής μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου.
Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα, θα ταξιδέψει σε σχολεία της πόλης, της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Αθήνας. • Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:30 στο δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας προβολή του ντοκυμαντέρ «Ζάτοπεκ» – Είσοδος ελέυθερη Το ντοκιμαντέρ «Ζάτοπεκ» του 53χρονου Τσέχου σκηνοθέτη Ντάβιντ Οντρίτσεκ θα προβληθεί σε πανελλήνια δεύτερη προβολή στην Ελλάδα με την συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας και του Συλλόγου Τέχνης και Πολιτισμού «Γυμνός Οφθαλμός».
Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο κινηματογραφιστής Νικόλαος Ε. Καββαδίας και θα συμμετάσχουν οι μεγάλοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων Σπύρος Ανδριόπουλος (Πρέσβης του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας Φάνης Τσιμιγκάτος, κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ στα 10 χλμ. και στον μαραθώνιο , πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Διευθυντής του Α.Σ.Α.Ε.Δ, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη του CISM ), Νίκος Αργυρόπουλος (Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης Μαραθωνίου), Παναγιώτα Νικολακοπούλου (Πανελληνιονίκης με 5 χρυσά και διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα), ο δημοσιογράφος και παλιός αθλητής μεσαίων αποστάσεων Τάκης Θεοδωρακόπουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Τσιμιγκάτου.
- Σάββατο 15 Οκτωβρίου – Αθλητικοί Αγώνες – Στις 16:00 Αγώνας Δρόμου 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (γεννηθέντες τα έτη 2010 – 2012) και ΑΜεΑ. – Στις 16:30 Αγώνας Δρόμου 5.000 μ. για άτομα άνω των 12 ετών – Στις 18:00 Ημιμαραθώνιος 21.097 μ. για άτομα άνω των 18 ετών – Στις 21:00 Απονομές Επάθλων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας.
- Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 21:30 Συναυλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας Στο 1ο μέρος της Συναυλίας η Μαρία Ρούτση και ο Πατρινός τραγουδοποιός Νίκος Μπαλής συνοδευόμενοι από τους καταξιωμένους μουσικούς Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (πιάνο), Γιώργο Παπαγεωργίου (μαντολίνο, μπουζούκι), Σέργιο Σοϊλέ (φλάουτο), Γιώργο Πισπιρίγκο (τύμπανα), θα παρουσιάσουν τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών σε ξένο κι ελληνικό στίχο με διαφορετικά ηχοχρώματα με τίτλο «People have the power».
Στο 2ο μέρος της Συναυλίας το Πατρινό μουσικό σχήμα «Μινόρε Παράπονο» θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη.

ΣΤΙΒΟΣ
“Αιγιάλεια 2023”: Λάμψη κλασικού αθλητισμού στο Αίγιο
Με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το υψηλού επιπέδου μίτινγκ «Αιγιάλεια 2023»

Με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το υψηλού επιπέδου μίτινγκ «Αιγιάλεια 2023», από τον Αθηνόδωρο Αιγίου με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλη την Ελλάδα.
Ας δούμε τα αποτελέσματα των μεταλλίων που κατέκτησαν οι συμμετέχοντες των ομάδων της περιοχής μας:
ΑΝΔΡΕΣ
100μ.: 3ος Ανδρέας Καλαθενός (Ολυμπιάδα) με 11.25
400μ.: 3ος Ευάγγελος Καγκελάρης (Ολυμπιάδα) με 50.52
800μ.: 1ος Αλέξανδρος- Διαμ. Σκούρτης (Ολυμπιάδα) με 1:52.87, 2ος Θεόδωρος Βλάχος (Πέλοψ) με 1:56.34, 3ος Δημοσθένης Αδάμου (Ολυμπιάδα) με 1:57.12
Μήκος: 2ος Άγγελος Ανδρεοσόπουλος (Κούρος) με 7.06
Μήκος Κ16: 1ος Βασίλειος Στολάκης (Κούρος) με 5.90
Τριπλούν: 3ος Αλέξανδρος Αλεξίου (Κούρος) με 14.14
Ύψος: 2ος Μιχαήλ Καϊπης (Κούρος) με 1.84, 3ος Διονύσιος Γκούμας (Αρίων) με 1.68
Σφαιροβολία: 1ος Παναγιώτης Μαλαπάνης (Φλόγα) με 15.05, 3ος Αθανάσιος Καραντζάς (Φλόγα) με 10.20
Σφαιροβολία Κ20: 1ος Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος (Αρίων) με 15.22
Σφαιροβολία Κ18: 1ος Κωνσταντίνος Γαλάνης (Αθλόραμα) με 13.41, 2ος Ηλίας Οικονομόπουλος (Κούρος) με 9.38
Ακοντισμός: 2ος Λεωνίδας Μπούργος (Φλόγα) με 35.03. 80 μ. Κ16: 1ος Νικόλαος Παυλόπουλος (Κούρος) με 9.68
300μ. Κ16: 2ος Νικόλαος Κατσικόγιαννης (Αίολος) με 41.14
1000μ. Κ16: 1ος Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Πέλοψ) με 2:45.95, 3ος Αργύριος Απόκης (Πέλοψ) με 2:49.00
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
800μ: 1η Μυρτώ Βαλαχά (Πέλοψ) με 2:15.37, 2η Μαρία-Ελένη Νικολακοπούλου (Έσπερος 2004) με 2:18.13, 3η Ηλιάνα Βαλαχά (Πέλοψ) με 2:19.38
5000μ.: 3η Αλεξία Λουλούδη (Πέλοψ) με 19:42.11
Τριπλούν: 2η Αναστασία Φουτσιτζίδου (Άτλας) με 11.67
Ύψος: 1η Καλλιόπη Παπανδρεοπούλου (Κούρος) με 1.65
Σφαιροβολία: 2η Ελένη Δούρου (Αρίων) με 10.35
Σφαιροβολία: Κ18: 3η Αμαλία Αρβανίτη (Πατραϊκή Ένωση) με 11.25
Ακοντισμός: 2η Μαρία Ασπρομάλη (Άτλας) με 2020 42.53, 3η Ζωή Ντουλάπτση-Τεϊβεν (Κούρος) με 36.11
80μ Κ16: 1η Γεωργία Σταθοπούλου (Ολυμπιάδα) με 10.14 (2η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα), 3η Ευφροσύνη Φατούρου (Ολυμπιάδα) με 10.56
300μ. Κ16: 2η Αθανασία Οικονομοπούλου (Κούρος) με 44.04
1000μ. Κ16: 1η Δήμητρα Λόη (Ολυμπιάδα) με 3:10.79, 2η Παναγιώτα Ζαρκαδάκη (Ολυμπιάδα) με 3:12.45, 3η Ανθή Αγγελάτου (Πέλοψ) με 3:14.28
3000μ. Βάδην Κ16: 2η Μαρία Σαββοπούλου (Ολυμπιάδα) με 17:06.31.
ΣΤΙΒΟΣ
Πολυτίμη Μαντά: Με αντίπαλο μόνο το χρονόμετρο
Η νεαρή αθλήτρια της Ολυμπιάδας Πολυτίμη Μαντά μίλησε στη «Match» για τους στόχους της ενόψει του Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου, για καλές-κακές στιγμές και για τον «πορτοκαλί» σύλλογο

Η Πολυτίμη Μαντά είναι μία διαρκώς ανερχόμενη αθλήτρια που καταφέρνει να τραβά τα βλέμματα όλων με τις αγωνιστικές της επιδόσεις. Η νεαρή αθλήτρια της Ολυμπιάδας αγωνίζεται στα 100 και 200 μέτρα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις καταφέρνοντας να ανεβαίνει στο βάθρο των νικητριών.
Το ευτύχημα είναι ότι στα 200 μέτρα έχουμε την τύχη να καμαρώνουμε δύο πατρινές αθλήτριες, την Πολυτίμη Μαντά και την Δέσποινα Μουρτά που έχουν στο παλμαρέ τους πολλές επιτυχίες, γεγονός που μας καθηλώνει ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά τους αγώνες του κλασικού αθλητισμού και την καλή δουλειά που κάνει η Ολυμπιάδα στο χώρο του στίβου.
Η Πολυτίμη Μαντά έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω ενός τραυματισμού της, ωστόσο βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψει στο ταρτάν για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η παρουσία της σε διεθνείς διοργανώσεις με το εθνόσημο, ενώ το σημαντικότερο για την ίδια είναι σε κάθε διοργάνωση να καταφέρνει να βελτιώνει τους χρόνους της.
Μέχρι τότε όμως θα μεσολαβήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, όπου και πάλι η αθλήτρια της Ντίνας Μπορνιβέλη είναι από τα φαβορί για μία θέση στο βάθρο και στα δυο αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχει, όπως έκανε και στον κλειστό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταθλητισμός δεν στερεί τίποτα από την μάθηση, αφού η Πολυτίμη Μαντά είναι μία μελλοντική γιατρός ως απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών, ωστόσο όπως τονίζει και σε παλιότερες συνεντεύξεις της, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της μακριά από τους αθλητικούς χώρους.
Η νεαρή αθλήτρια σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Match» μίλησε για τους στόχους της, αλλά και για τις εμπειρίες της.
– Στους αγώνες που συμμετέχεις φαίνεται ότι είσαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Ποιος είναι ο στόχος σου για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα;
«Βρίσκομαι ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας, οι αγώνες μέχρι ώρας έχουν ξεκινήσει καλά και αναμένω η συνέχεια να είναι ακόμη καλύτερη, καταφέρνοντας να τρέχω γρηγορότερα από κούρσα σε κούρσα. Πρώτος στόχος είναι μια καλή εμφάνιση στο εαρινό πρωτάθλημα, όπου θα αγωνιστώ στα 100 και 200 μέτρα και στη συνέχεια μια όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση τον Ιούλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Βόλο. Ο μόνος στόχος που βάζω είναι να κάνω συνέχεια καλύτερους χρόνους και να είμαι υγιής».
– Θα ήθελες να μου σχολιάσεις την ισχυρή παρουσία των τελευταίων χρόνων στο χώρο του στίβου της Ολυμπιάδας;
«Η Ολυμπιάδα είναι ένα ιστορικό σωματείο με μακρόχρονη παρουσία στο στίβο. Είναι εκμαγείο αθλητών-πρωταθλητών με διαχρονική πορεία. Η δουλειά που γίνεται από τους προπονητές μας και τη διοίκηση είναι συστηματική, το κλίμα μεταξύ των αθλητών είναι πολύ καλό και ο συνδυασμός όλων αυτών βοηθά την ομάδα να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα σωματεία της χώρας επί χρόνια».
– Ποια θεωρείς μέχρι τώρα καλύτερη στιγμή στην αθλητική σου καριέρα;
«Προσωπικά το μετάλλιο που κατέκτησα στα 200μ το 2019 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Λάρισα. Ήταν η επιστροφή μου μετά από πολλά χρόνια τραυματισμών και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ».
– Υπάρχει και κάποια στιγμή που δεν θα ήθελες να θυμάσαι;
«Αδιαμφισβήτητα η χειρότερη μου στιγμή ήταν στα 14 μου, όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης έπαθα κάταγμα κόπωσης στο μηριαίο οστό λίγες εβδομάδες πριν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που μου στέρησε πολλά, τόσο εκείνη τη χρόνια που έχασα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα, όσο και τις επόμενες χρονιές που δυσκολεύτηκα πολύ για να συνεφέρω το σώμα μου και να φτάσω ξανά σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο».
– Γενικότερα οι μελλοντικοί σου στόχοι ποιοι είναι;
«Στόχος μου είναι να είμαι υγιής και να μπορώ να βελτιώνομαι συνέχεια. Βλέπω σαν αντίπαλο μόνο το χρονόμετρο και κυνηγάω πάντα κάτι καλύτερο από αυτό που έτρεξα την προηγούμενη ημέρα. Όνειρο μου ωστόσο είναι η συμμετοχή με την εθνική ομάδα».
ΣΤΙΒΟΣ
Στίβος: Στο διεθνές μίτινγκ “Δρόμεια” με την Εθνική ομάδα 4χ100 η Πολυτίμη Μαντά
Η αθλήτρια της Ολυμπιάδας θα αγωνισθεί στην ομάδα 4χ100 των γυναικών

Οι εθνικές μας ομάδες Ανδρών και Γυναικών (συμμετέχει και η πατρινή Πολυτίμη Μαντά) και Ανδρών Κ23 θα αγωνιστούν το Σάββατο (3/6) στο διεθνές μίτινγκ “Δρόμεια” στη Βάρη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη δυνατή κούρσα ενόψει των υποχρεώσεων τους στον ανοιχτό.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Σιλέσια είναι ο μεγάλος αγώνας της εθνικής μας, ενώ με προοπτική διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 προετοιμάζεται η εθνική ομάδα των Ανδρών Κ23.
Τα μέλη των εθνικών ομάδα σήμερα το απόγευμα στις 18.00 θα κάνουν αλλαγές στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά υπό την επίβλεψη των προπονητών της ομάδας, Περικλή Χατζηαναστασιάδη, Κώστα Βογιατζάκη, Χρήστο Κατσίκα, της συντονίστριας των ταχυτήτων Ιωάννας Σιώμου και του τεχνικού συμβούλου σκυταλοδρομιών Δημήτρη Ευαγγελόπουλου.
Αναλυτικά τα ονόματα των αθλητών και αθλητριών που θα λάβουν μέρος στην απογευματινή προπόνηση κι αύριο θα αγωνιστούν στο μίτινγκ της Βάρης. Μάλιστα στον αγώνα του Σαββάτου θα σχηματιστούν δύο ομάδας Ανδρών Κ23.
Άνδρες: Γιάννης Νυφαντόπουλος, Κώστας Δουβαλίδης, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Δημήτρης Χρυσάφης, Παναγιώτης Τριβυζάς, Νίκος Εμπέογλου.
Γυναίκες: Ελισάβετ Πεσιρίδου, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Άρτεμις Αναστασίου, Δήμητρα Τσουκαλά, Στέλλα Μιχαηλίδου, Πολύτιμη Μαντά.
Άνδρες Κ23: Βασίλης Μυριανθόπουλος, Ορέστης Χάιδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Καριοφύλλης, Γιάννης Γρανιτσιώτης, Θοδωρής Βροντινός, Βασίλης Στέφης.