Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Τάκης Πετρόπουλος στη «Match»: Έργα πνοής 11,2 εκατομμυρίων!

Published

on

H «Match» βρέθηκε στο γραφείο του Αντιδημάρχου Παιδείας & Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει του 1ου Αθλητικού (Διαδικτυακού) Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας

Πάντα φιλόξενος προς την εφημερίδα ο κ. Πετρόπουλος, δεν άργησε μια απλή συνάντηση για οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου, να… μετατραπεί σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, για όλα τα αθλητικά ζητήματα της περιοχής.

Κι επειδή τούτος ο χώρος είναι πολύτιμος, μπαίνουμε κατευθείαν στο «ψητό» και στα όσα πολύ ενδιαφέροντα περιείχε η συζήτησή μας.

-Για τις ακαδημίες των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων που λειτουργούν στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

Θεσμοθετήσαμε σαν δημοτική αρχή το φτηνό δίδακτρο ώστε να μην αποκλείονται από τον αθλητισμό τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων λαϊκών οικογενειών. Πετύχαμε να επικοινωνηθεί το ζήτημα και να στηρίζεται το μέτρο από την κοινωνία και σύσσωμα τα τοπικά ΜΜΕ.

Η ευρεία εφαρμογή αυτού του κρίσιμου κοινωνικού μέτρου πέρα από τις δικές μας πρωτοβουλίες για την προώθηση του, απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών των ίδιων των γονέων. Από την πλευρά μας είναι έτοιμο το πληροφοριακό υλικό (καλαίσθητες διακριτικές πινακίδες που θα αναρτηθούν σε όλα τα γήπεδα κι επιστολή που θα ενημερώνει τους γονείς), η τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των γηπέδων που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύναψη συμφωνητικού με τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, η στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που θα προωθούν το μέτρο.

-Για τη στρατηγική στην επαρκή ανάπτυξη, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών της πόλης:

Η πόλη εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα δημόσιων αθλητικών υποδομών , σοβαρό πρόβλημα στη συντήρηση και δραματικές καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη της θητεία διαμόρφωσε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που στόχευε σε διοικητικό επίπεδο στην ανάκτηση της διοίκησης και διαχείρισης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής μπορούμε να πούμε κάνοντας έναν απολογισμό ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αγκαλιάστηκε και ωφελήθηκε το σύνολο των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Σε πρώτη φάση το μεγάλο βάρος δόθηκε στην ανασυγκρότηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ώστε να διαδραματίσει σε όλα τα επίπεδα το ρόλο του ως ναυαρχίδα του αθλητισμού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στις μικρές τεχνικές παρεμβάσεις στα δημοτικά κλειστά γήπεδα και γήπεδα ποδοσφαίρου για να γίνουν πιο λειτουργικά και ασφαλή και στην ανάδειξη των προβλημάτων των κρατικών αθλητικών υποδομών όπως το Γήπεδο Προσφυγικών, το Αθλητικό Κέντρο Αγιάς (Παλιό κολυμβητήριο), τα Βοηθητικά γήπεδα του Τόφαλος κ.ο.κ.

Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο όλα εξελίσσονται πολύ καλά χάρη κυρίως στους εργαζόμενους. Με ίδιους πόρους που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ και σωστή οικονομική διαχείριση ανασυγκροτήθηκε και αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο άρτιο και καλύτερο στάδιο της χώρας.

Με μελέτη των εργαζομένων του Δήμου εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 1,1 εκ. ευρώ , το έργο αυτό που προκηρύσσεται άμεσα θα το εκτοξεύσει. Θα χρειαστεί επί πλέον 1 εκ. ευρώ για εκσυγχρονισμούς, αθλητικούς και βοηθητικούς τεχνολογικούς εξοπλισμούς (τουρνικέ, εργομετρικό-φυσιοθεραπευτικό κέντρο, γυμναστήρια, σάουνες κ.ο.κ.) για να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Τα μεγάλα προβλήματα των κρατικών αθλητικών δομών αναδείχθηκαν, ζυμώθηκαν και διαφαίνεται στον ορίζοντα επίλυση τους. Για το ιστορικό Γήπεδο Προσφυγικών ο Δήμαρχος ανέλαβε τη γνωστή πρωτοβουλία. Για το Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς έγινε προγραμματική σύμβαση της ΓΓΑ με την Περιφέρεια, τα βοηθητικά κλειστά του Τόφαλος σώθηκαν από την κατεδάφιση και το ΤΑΙΠΕΔ κι αναμένεται να δρομολογηθεί η αναστήλωση και ανακατασκευή τους.

Αναβάθμιση πολλών αθλητικών εγκαταστάσεων

Σε δεύτερη φάση δρομολογήθηκαν έργα από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές όπως οι αλλαγές των δύο φυσικών χλοοταπήτων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, η τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα και μικρής κερκίδας και αναβάθμιση φωτισμού στο γήπεδο Πετρωτού. Η κατασκευή γηπέδου 7 Χ 7 με φυσικό χλοοτάπητα κι εξωτερικά όργανα γυμναστικής στη Λεύκα. Η κατασκευή γηπέδου 7 Χ 7 με τεχνητό χλοοτάπητα στο Άνω Καστρίτσι. Η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Ροϊτίκων με τεχνητό χλοοτάπητα που δημοπρατήθηκε.

Οι αλλαγές των τεχνητών χλοοταπήτων στα γήπεδα Σαραβαλίου, Βραχνείκων, Ζαρουχλεΐκων και Ρίου που είναι ενταγμένα σε προγράμματα και θα δημοπρατηθούν άμεσα με το άνοιγμα των προγραμμάτων. Όπως είναι γνωστό έχουν δημοπρατηθεί το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΟ και η ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς στο οποίο θα αναβαθμιστούν οι διαδρομές Τσιμιγκάτου για δυναμικό περπάτημα και τρέξιμο στη φύση.

Έχει κλειδώσει και ο μεγάλος παραλιακός ποδηλατόδρομος από την Κανελλοπούλου μέχρι το Κολυμβητήριο του ΝΟΠ, που θα συνδεθεί με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο. Έχουν γίνει κι άλλες μικρότερης εμβέλειας αθλητικές υποδομές όπως για παράδειγμα στο Νότιο Πάρκο.

Παράλληλα έχουν εγκριθεί 2 εκ. ευρώ μέσω της Περιφέρειας για εκσυγχρονισμούς των δημοτικών ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Για το τι χρειάζεται να γίνει ακόμα στις αθλητικές υποδομές της περιοχής ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

Μετά από μια εικοσαετία περίπου πλήρους στασιμότητας, η πόλη μας, η 3η πόλη της χώρας χρειάζεται νέες σύγχρονες αθλητικές υποδομές, που να καλύπτουν σφαιρικά τις ανάγκες της τόσο στα δημοφιλή αθλήματα που έχει μεγάλη ιστορική παράδοση όσο και σε νεωτερικά αθλήματα.

Συνοπτικά τα αθλητικά έργα που χρειάζεται μεσο-μακροπρόθεσμα η πόλη και πρέπει να τα διεκδικήσει και να δρομολογήσει την ένταξη τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ή αξιοποιώντας άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι:

1. Η σταδιακή ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός των 30 μικρών συνοικιακών αθλητικών δομών και κατασκευή άλλων 10 νέων. Πρέπει να περιλαμβάνουν ταρτάν νέας γενιάς, περίφραξη, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

2. Η ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός του Αθλητικού Κέντρου Λαδόπουλου. Πρέπει να περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς και ηλεκτρομηχανολογικούς εκσυγχρονισμούς των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενεργειακή αναβάθμιση, αναδιαρρύθμιση κτιριακής εγκατάστασης, εκσυγχρονισμός αθλητικών οργάνων, υποδομή για αγώνες γυμναστικής (μονόζυγο-κρίκοι), αλλαγή χλοοτάπητα, αλλαγή ταρτάν, διαμόρφωση προπονητηρίου ρίψεων, κυλικείο με παιδότοπο, ξενώνας, διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση περιβάλλοντα χώρου (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

3. Η σταδιακή ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές Να δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα (ενδεικτικό κόστος 2 εκ. ευρώ)

4. Ο εκσυγχρονισμός των κλειστών γηπέδων Αλεξιώτισσας και Ροϊτίκων. Απαιτούνται ηλεκτρονικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί εκσυγχρονισμοί, αναδιαρρυθμίσεις βοηθητικών χώρων, μικρές κτιριακές επεκτάσεις αν επιτρέπει ο συντελεστής δόμησης (ενδεικτικό κόστος 300 χιλ.. ευρώ)

5. Η ανακατασκευή- ολοκλήρωση των γηπέδων ποδοσφαίρου Κάτω Καστριτσίου, Καμινίων, Αρόης, Ρωμανού, Ζαβλανίου και Δρεπάνου. Απαιτούνται τοποθέτηση φυσικού ή τεχνητού χλοοτάπητα, κτιριακές εγκαταστάσεις για βοηθητικούς χώρους (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

6. Ο εκσυγχρονισμός ευρείας κλίμακας στα γήπεδα ποδοσφαίρου Βραχνείκων, Ζαρουχλείκων, Πετρωτού και μικρότερης κλίμακας στα γήπεδα ποδοσφαίρου Ρίου, Σαραβαλίου, Μιντιλογλίου και Παραλίας (ενδεικτικό κόστος 2,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκ. έχουν διασφαλιστεί)

7. Η κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΕΤχ. Απαιτείται φυσικός ή τεχνητός χλοοτάπητας, ανακατασκευή ανοικτών γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ, κατασκευή κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων στα γκαράζ και διαμόρφωση βοηθητικών χώρων (ενδεικτικό κόστος 1 εκ. ευρώ)

8. Η κατασκευή κλειστής εικοσιπεντάρας πισίνας προκάτ στο βόριο τμήμα της πόλης (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

9. Η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ προκάτ στο Ζαβλάνι στο χώρο του ανοικτού γηπέδου του Ερμή) (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

10. Η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ προκάτ στα Αραχωβίτικα (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

11. Η κατασκευή Ναυταθλητικών εγκαταστάσεων με αθλητικούς-πολιτιστικούς ξενώνες στη δημοτική πλαζ (ενδεικτικό κόστος 400 χιλ. ευρώ)

12. Η κατασκευή στο Ανατολικό Πάρκο στο Ρηγανόκαμπο τριών γηπέδων με φυσικό χλοοτάπητα για ποδόσφαιρο και νεωτερικά για τη χώρα και την πόλη μας αθλήματα όπως Ράγκμπι, Σοφτ μπολ, Μπέιζ μπολ, Χόκεϊ επί χόρτου για την ενίσχυση της υπάρχουσας μικρής και υποτονικής δραστηριότητας (ενδεικτικό κόστος 350 χιλ. ευρώ).

Το συνολικό κόστος αυτών των έργων πνοής για τον Πατραϊκό αθλητισμό ανέρχεται στα 11,2 εκ. ευρώ περίπου.

Πάνω σε αυτή τη βάση ήδη οι συναρμόδιες Αντιδημαρχίες Παιδείας & Αθλητισμού, Αρχιτεκτονικού Έργου, Προγραμματισμού και Πολεοδομίας συνεργάζονται και θα πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση στην πόλη με τους αθλητικούς φορείς ώστε να διαμορφωθεί ένας εμπλουτισμένος κι ευέλικτος σχεδιασμός.

ΣΤΙΒΟΣ

«Λίφτινγκ» στο Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου!

Published

on

Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε το προσεχές διάστημα για το Κλειστό Γυμναστήριο Λαδόπουλου σύμφωνα με όσα μαθαίνει η «Match».

Καταρχάς, αυτή τη χρονική περίοδο και με πρωτοβουλία του Δήμου, ο εσωτερικός χώρος βάφεται, καλλωπίζεται και αναμορφώνεται (είχε να συμβεί πολλά χρόνια), με αποτέλεσμα όταν επιστρέψουν και πάλι στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις οι αθλητές, να συναντήσουν καλύτερες συνθήκες.

Σε δεύτερο πλάνο, υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση και από τις δυο πλευρές (του προεδρείου της ΕΑΣ και του αντιδημάρχου Κώστα Πετρόπουλου) να υπάρξει συνάντηση έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα πλήρους αναδιαμόρφωσης του προπονητηρίου του Λαδόπουλου και αυτό να αποτελέσει το σπίτι του Στίβου, τηρώντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές στα πρότυπα ενός Ευρωπαϊκού σταδίου.

Παράλληλα, ο Νίκος Μπαλάσης και το επιτελείο του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ έχουν καθημερινή επικοινωνία και προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Ένωση.

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πρόγραμμα «Πυθαγόρας»: Εννέα χρόνια Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας από την Παναχαϊκή

Published

on

Τα 9 χρόνια από τη δημιουργία του κλείνει το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης.

Ένα πάντρεμα ιδεών Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Παιδείας με «όχημα» το όραμα για ένα καλύτερο, πιο ποιοτικό μέλλον για τους νεαρούς αθλητές, ήταν οι αρχικές σκέψεις που μετουσιωθήκαν σε πράξεις. Η μεταλαμπάδευση όλων αυτών των ιδεών, μέσω πνευματικών ερεθισμάτων, γίνεται με πρόγραμμα και σύστημα τέτοιο, που τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να δείχνουν τα σημάδια τους.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η επιστημονική ομάδα που μεγαλώνει συνεχώς και αποτελείται από αξιόλογους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών σχεδόν το 85/100 που πέρασαν και έζησαν τις δράσεις από την πρώτη στιγμή συνδυάζουν με επιτυχία πλέον Αθλητισμό και σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα του Παναγιώτη Τζανή, ο οποίος πέρασε πρώτος σε μόρια στην Ιατρική σχολή, και ήταν ένας μαθητής-αθλητής που έζησε τις δράσεις του προγράμματος «Πυθαγόρας» από την αρχή.

Ο κορωνοϊός, η Αρχαία Ολυμπία και η αιμοδοσία

Οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την επιστημονική ημερίδα στο πανεπιστήμιο του Μπάντεμοργκ της Γερμανίας που ακυρώθηκε λόγω του κορωνοϊού. Μια όμορφη εμπειρία για όλους αποτέλεσε το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία τον Οκτώβριο που πέρασε, που συνδυάστηκε με μια αξιόλογη ημερίδα στον ιερό χώρο του γηπέδου που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Συγκινητική ήταν επίσης η προσέλευση στο κάλεσμα για αιμοδοσία, που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Παναχαϊκής, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, και σε περίοδο που η αιμοδοσία λόγω των συνθηκών της πανδημίας περνάει δύσκολες μέρες.

Επιπλέον, η επιστημονική ημερίδα με θέματα υγείας και ψυχολογίας στις αρχές Σεπτεμβρίου σημείωσε επιτυχία αν και υπήρχε περιορισμός στην προσέλευση κόσμου.

Μυκωνιάτης: «Η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού»

Με τον υπεύθυνο του προγράμματος Πυθαγόρα, Μάρκο Μυκωνιάτη μίλησε η «Match» ο οποίος μας τόνισε τα εξής:

«Όλοι στην Παναχαϊκή αισθανόμαστε περήφανοι για την προσπάθεια που καταβάλουμε να βγάλουμε σωστούς αθλητές και καλλιεργημένους ανθρώπους στην κοινωνία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο να μεγαλώσει το πρόγραμμα και κυρίως τον πρόεδρο της Παναχαϊκής Παναγιώτη Σεμιτέκολο για την πνευματική καθοδήγηση του.

Μαζί ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται πρόγραμμα «Πυθαγόρας» βάζοντας κάτω τις ευαισθησίες μας και τους προβληματισμούς μας, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς καθώς βρισκόμαστε στην αρχή».

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αυγενάκης για Παράκτιους: “Κινδυνέψαμε με ματαίωση και διεθνή διασυρμό”

Published

on

Τη διεκδίκηση από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Κρήτη και το Ηράκλειο, της διοργάνωσης των 4ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για το 2025 ή το 2027 και των 21ων Μεσογειακών Αγώνων το 2030, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, οι οποίοι διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα πέρυσι το καλοκαίρι.

 

«Όλα όσα μάθαμε, η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε και η εμπειρία που αποκτήσαμε, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας και τον υψηλό δείκτη ποιότητας αθλητικών υποδομών, που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με την συνεχή καθημερινή προσπάθειά μας, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης» είναι εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν το Υφυπουργείο Αθλητισμού στην απόφαση για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας διεκδίκησης των δυο σπουδαίων διοργανώσεων, όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της 40ήμερης διάσωσης των Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς η διοργάνωση έβαινε προς ματαίωση, με συνέπεια τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, εξαιτίας της αβελτηρίας της προηγούμενης Οργανωτικής Επιτροπής.

Επικεντρώθηκε στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, στις νυχθημερόν εργασίες της νέας Οργανωτικής Επιτροπής, στην τεράστια συμβολή των εθελοντών, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών και εντέλει στην οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία που συνοδεύτηκε από συγχαρητήρια και κολακευτικά σχόλια από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και τις 26 χώρες που συμμετείχαν.

 

Παρών στη Συνέντευξη Τύπου ήταν ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο οποίος μετέφερε θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της, Amar Addadi και τη στήριξή του στη διεκδίκηση από τη χώρα μας των επόμενων Μεσογειακών διοργανώσεων.

 

Ο κ. Φιλιππούσης αναφέρθηκε στα συνολικότερα οφέλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, στο διεθνές μήνυμά τους, στα γενικότερα κέρδη της τοπικής κοινωνίας και στην «κληρονομιά» από τον αθρόο εθελοντισμό.

 

Την παρουσίαση του απολογισμού των Αγώνων έκανε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκος Παπαδημάτος, ενώ θα ακολουθήσει αναλυτικότερη και δια ζώσης συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

 

Ολόκληρη η εισαγωγική ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

 

«Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2019.

 

Είμαι βέβαιος πως δεν είστε συνηθισμένοι στους απολογισμούς, διότι, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει γίνει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω πως στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αξίες στις οποίες πιστεύουμε, θα μας βλέπετε πολύ συχνά να σας παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα μας.

 

Δεν προσπαθούμε μέσα από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ούτε και από αυτές που θα ακολουθήσουν για μια σειρά θεμάτων, να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση. Αντιθέτως, προσπαθούμε να δούμε τι κάναμε καλά και τι όχι. Τι πρέπει να αλλάξουμε, που πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και τι πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον. Με ειλικρίνεια και με διάθεση αυτοβελτίωσης.

Αυτό πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνη ηγεσία. Αυτή τη θετική πρακτική θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη.

 

Θέλω να επισημάνω πως η εξωστρέφεια εντάσσεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και στον τομέα του αθλητισμού. Φιλοξενία διοργανώσεων και συνεργασίες με άλλες χώρες ενισχύουν το κύρος του ελληνικού αθλητισμού, επικοινωνούν διεθνώς τις πρακτικές του και εισάγουν καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν άλλα αθλητικά συστήματα.

 

Η εξωστρέφεια δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για την ανάπτυξη εφαρμογών καλής διακυβέρνησης, αλλά και για την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στοχεύουμε στη διεκδίκηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, λάτρεις των σπορ, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις κατά τόπους οικονομίες.

 

Συνολικά, η συμβολή μιας αθλητικής διοργάνωσης στην τοπική οικονομία, την προβολή και την περιφερειακή ανάπτυξη μιας περιοχής, είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως θα καταλάβετε και από τους αριθμούς που θα ακούσετε σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης διοργανώσεων.

Ήδη, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη η αθλητική οικογένεια λόγω της πανδημίας, έχουμε με επιτυχία διοργανώσει:

 • Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Μπάσκετ (Βόλος, 27/7-4/8/2019)
 • Το FINAL-8 Basketball Chanpions League (ΟΑΚΑ, 30/9-4/10/2020)
 • Τους Προκριματικούς Ευρωμπάσκετ Γυναικών (Ηράκλειο, 9-14/11/2020)
 • Τη Μεσογειάδα Εφήβων Χάντμπολ (ΟΑΚΑ, 17-22/2/2020) και
 • Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Κωπηλασίας u23 (Ιωάννινα, 7-8/9/2019)

 

ενώ είχαμε αναλάβει διοργανώσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Συγκεκριμένα:

 • Το Παγκόσμιο Παίδων-Κορασίδων πόλο (Βόλος-Λάρισα, 5-12/7/2020)
 • Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλο Νέων Ανδρών (Βόλος, 6-13/9/2020) και
 • Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ με Αμαξίδιο Ανδρών – Β’ (ΣΕΦ, 17-22/11/2020).

 

Προχθές, μάλιστα, στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού, παρουσίασα την εφαρμογή πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων διεξαγωγής αγώνων που εφαρμόσαμε, σε συνεργασία με τις διοργανώτριες αρχές για τις διοργανώσεις που αναλάβαμε και αφορούσαν στις μετακινήσεις, την παραμονή των αθλητών σε «φούσκα», τα τεστ 48 ωρών κλπ, πρωτόκολλα για τα οποία, εισπράξαμε τα εύσημα.

 

Πάμε, λοιπόν, στο θέμα μας που δεν είναι άλλο από τον απολογισμό των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας.

 

Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες είναι μια αθλητική διοργάνωση, παρακλάδι των Μεσογειακών Αγώνων. Διεξάγεται από το 2015 κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την συμμετοχή αθλητών από τις 26 Μεσογειακές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που είναι μέλη της και προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Περιλαμβάνει 11 αγωνίσματα που διεξάγονται στην άμμο και το νερό, κυρίαρχα στοιχεία της Μεσογείου.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων συστάθηκε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου 2018, από την προηγούμενη ηγεσία του Υφυπουργείο Αθλητισμού και η σύνθεσή της άλλαξε τόσο ως προς τα μέλη όσο και ως προς τον πρόεδρο, παίρνοντας την τελική της μορφή, στις 30 Ιουλίου 2019 με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Παπαδημάτο.

 

Τα κριτήρια, για την επιλογή των ανθρώπων που ανέλαβαν την Οργανωτική Επιτροπή, ήταν η προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με τον αθλητισμό, η γνώση του αντικειμένου και η αποφασιστικότητα. Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.

Κι αυτό, διότι η διοργάνωση ήταν ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου. 

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στην Πάτρα κινδύνευαν µε ματαίωση και η χώρα μας µε διεθνή διασυρμό. Δηλαδή, για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι «το είχαν σχεδόν σίγουρο», αλλά τους διαψεύσαμε.

 

Είχαμε μόλις 40 ημέρες περιθώριο για να σώσουμε τη διοργάνωση που περιλάμβανε τη συμμετοχή 26 κρατών και εκατοντάδων αθλητών, για την οποία η προετοιμασία βρισκόταν κάτω από το 20%, παρότι είχαν ήδη ξοδευτεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια, σχεδόν όλος ο προϋπολογισμός.

 

Ποια ήταν, λοιπόν, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή η κατάσταση της διοργάνωσης;

 

 1. ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

 

Ο προϋπολογισμός είχε ήδη εκτροχιαστεί, καθώς έως τον Ιούλιο του 2019 είχαν δεσμευτεί με Αποφάσεις Ανάληψης Υποχρέωσης τα 5.470.000 € από τα 5.500.000 € του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ στο ταμείο είχαν κατατεθεί μέχρι τότε τα 4.200.000 €.

 

 1. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ MASTER PLAN

 

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν χωρίς την ύπαρξη Master Plan, το οποίο παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή, μετά από πολλές πιέσεις, το Σεπτέμβριο του 2019! Μετά, δηλαδή, από τη διοργάνωση! Καλά ακούτε! Ο οδικός χάρτης, το πλάνο, το σχέδιο των αγώνων ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!

 

 1. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 14 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Για όλους τους βασικούς άξονες και ανάγκες των αγώνων μέχρι και τον Αύγουστο 2019 δεν υπήρχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις. Ναι καλά ακούτε!

 

Η νέα Οργανωτική Επιτροπή έπρεπε να υπογράψει 14 νέες συμβάσεις σε διάστημα 23 ημερών ώστε να πραγματοποιηθούν οι αγώνες.

Και όχι μόνο να τις υπογράψει αλλά και να τις αναθέσει, παρότι όλες αυτές θα έπρεπε να είχαν ανατεθεί με την διαδικασία των διαγωνισμών.

 

Η θεώρησή μου είναι ότι μόνο τυχαία δεν έγινε αυτό. Διότι η υπογραφή συμβάσεων υπό την πίεση του περιορισμένου χρόνου, αυτομάτως σημαίνει περιορισμένη διαπραγμάτευση κόστους και συνήθως εκτροχιασμό των δαπανών.

 

Κάποιες από αυτές δεν είχαν καν προκηρυχθεί και κάποιες άλλες είχαν κηρυχθεί άγονες. Είχαμε, δηλαδή, συμβάσεις που δεν είχαν τελειώσει ή που δεν είχαν καν αρχίσει, όπως:

o   Υπηρεσίες Security,

o   Υπηρεσίες Καθαριότητας,

o   Μεταφορές Αθλητών,

o   Καύσιμα Αυτοκινήτων,

o   Διαμονές Αθλητών σε Ξενοδοχεία,

o   Διατροφή των Αθλητών,

o   Αθλητικός Εξοπλισμός,

o   Κερκίδες και Άμμος Γηπέδων,

o   Κατασκευές στον Περιβάλλοντα χώρο των Γηπέδων,

o   Τεχνολογικός Εξοπλισμός,

o   Τηλεοπτική Αναμετάδοση Αγώνων,

o   Κριτές και Διαιτητές Αγώνων

 

Το ύψος όλων αυτών των συμβάσεων υπολογίζονταν στα 4 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις επιπλέον μισθοδοσίες και τα κατασκευαστικά, θα χρειάζονταν επιπλέον περίπου 5,5 εκατ. για να γίνουν οι Αγώνες!

Δηλαδή, αν ακολουθούσαμε τον δρόμο που είχε χαράξει η προηγούμενη Οργανωτική Επιτροπή, η διοργάνωση θα στοίχιζε συνολικά 11 εκατ.!!!

 

 1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΚ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

 

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πάτρας που ανήκει στη ΓΓΑ, είχε χρηματοδοτηθεί επιπλέον με το ποσό των 500.000 €, προκειμένου να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις και να προμηθευτεί μέρος των κερκίδων και της άμμου που χρειάζονταν για την διοργάνωση των αγώνων.

Οι κερκίδες δεν προμηθεύτηκαν ποτέ. Καλά ακούτε!

 

Επιπλέον είχε χρηματοδοτηθεί «εμμέσως» με άλλες 350.000 € από τα χρήματα των Παράκτιων, καθώς έχουν πληρωθεί ιδιώτες και εταιρείες για ανάγκες του ΠΕΑΚ Πάτρας από το ταμείο των Παράκτιων. Κοινώς, ό,τι να ‘ναι!

 

Συνολικά, δαπανήθηκε το υπέρογκο ποσό των 850.000 € σε ένα ΝΠΔΔ που απλώς παραχώρησε κάποιους χώρους ώστε να φιλοξενηθούν οι αγώνες.

 

 1. ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

 

Ο προϋπολογισμός ξεκίνησε να εκτελείται τον Φεβρουάριο του 2019 ακολουθώντας το Δημόσιο Λογιστικό, εφ’ όσον τα έσοδα προέρχονταν από την ΓΓΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι προμήθειες υλικών πραγματοποιούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως το τέλος του Μαΐου 2019) με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Τα πρώτα τεύχη διαγωνισμών αναρτήθηκαν τον Μάιο 2019, με τον κύριο όγκο να αναρτώνται τον Ιούνιο και Ιούλιο 2019.

 

 1. ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχαν προσληφθεί 186 άτομα και στην πραγματικότητα πάρα πολλά εξ αυτών χωρίς επαγγελματική συνάφεια με το αντικείμενο της πρόσληψής τους.

Υπήρχε μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που δεν εξυπηρετούσαν τις πραγματικές ανάγκες, παρ’ ότι είχαν προκλητικά μεγάλες συμβάσεις. Λεπτομέρειες θα σας αναφέρει αργότερα ο κ. Παπαδημάτος.

Έτσι, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό προσλήψεων, παρατηρήθηκε ελλιπής στελέχωση του τμήματος μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής των εγκαταστάσεων, ακόμα και του νομικού τμήματος των Παράκτιων Αγώνων.

 

 1. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Στις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκε πως, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, οι κατασκευές στην μία εκ των τριών βασικών εγκαταστάσεων των Αγώνων, στην «ΗΡΑ», βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο. Έπρεπε να ξαναδοθεί αγώνας χρόνου προκειμένου να είναι έτοιμες έως τις 25 Αυγούστου 2019.

 

 1. ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

 • Το τμήμα χορηγιών ενημέρωσε πως μέχρι τον Αύγουστο του 2019 οι μόνες χορηγίες που είχε καταφέρει να προσελκύσει ήταν της τάξης των 20.000 € σε προμήθειες φρούτων! Και το κόστος μισθοδοσίας τους ήταν το διπλάσιο!

Για να μην αναφέρω ότι ο επικεφαλής του τμήματος χορηγιών μόλις που είχε αποφοιτήσει από τη σχολή του και φυσικά δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία που απαιτούσε η θέση!

 

 • Ακόμη, το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την προβολή των αγώνων δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε ούτε τα βασικά! Δεν είχε καν προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το «ντύσιμο» των γηπέδων και αγωνιστικών χώρων με ψηφιακές εκτυπώσεις.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτά που σας ανέφερα πολύ συνοπτικά είναι μερικά απ’ όσα ανακαλύψαμε και διαπιστώσαμε. Αναλυτικότερα θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παπαδημάτος και τα μέλη της.

Ο κίνδυνος να μη γίνουν οι αγώνες τη χρονική εκείνη στιγμή ήταν παραπάνω από ορατός, μα η επιλογή αυτή δεν υπήρχε για εμάς.

Διότι, υπήρχε ρητή πολιτική εντολή του Πρωθυπουργού να γίνουν οι αγώνες και η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της σε όλα τα επίπεδα.

 

Άλλωστε, εάν ακυρώνονταν, θα είχε δαπανηθεί ένα ποσό της τάξης των 5.500.000€ χωρίς αντίκρισμα και η Ελλάδα θα έμπαινε στη «μαύρη λίστα» των διεθνών επιτροπών διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει στο μέλλον κάτι άλλο.

 

Θα κινδυνεύαμε, επιπλέον, να καταβάλλουμε στη συνέχεια αρκετά εκατομμύρια σε αποζημιώσεις που θα διεκδικούσαν οι δεκάδες αποστολές.

 

Τα καταφέραμε, µε τη νυχθημερόν αφιλοκερδή προσπάθεια των ανθρώπων που επιστρατεύτηκαν ως Οργανωτική Επιτροπή και με τη στήριξη της Περιφερειακής αρχής, όλων των τοπικών φορέων και των 1.120 εθελοντών.

Με νοικοκυροσύνη στα οικονομικά, με προσοχή και διαφάνεια μέχρι και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Αποσπάσαμε τα εύσημα της ΔΕΜΑ και όλων των αποστολών των χωρών της Μεσογείου και είμαστε περήφανοι για όλα αυτά.

 

Η σπουδαία προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής, των εθελοντών και όλων όσων συνέβαλλαν  τις τελευταίες 45 ημέρες πριν τους αγώνες, απέδωσε καρπούς και απομάκρυνε τους ορατούς, μέχρι τότε, κινδύνους αποτυχίας ή ματαίωσης της διοργάνωσης.

 

Χάρις στην δική τους προσπάθεια, αλλά και τη σιωπηρή, πλην όμως πολύ ουσιαστική συμβολή όλων όσων υπηρετούν την ιδέα του εθελοντισμού και του αθλητισμού, δόθηκε η έναρξη στο εγχείρημα, που με εμπιστοσύνη ανέθεσε στη χώρα μας η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.  

 

®   Οι Αγώνες δημιούργησαν ρεκόρ συμμετεχόντων χωρών, καθώς συμμετείχαν και τα 26 μέλη της ΔΕΜΑ.

 

®   Συμμετείχαν 1.178 αθλητές και αθλήτριες, τεχνικά επιτελεία, συνοδοί, τεχνικοί ακόλουθοι και κριτές/διαιτητές.

®   Διοργανώθηκαν 11 αθλήματα με 55 τελικούς σε 7 ημέρες και σε 4 εγκαταστάσεις (άμμο, θάλασσα, λίμνη, πισίνα) με έξι γήπεδα.

 

®   Διατέθηκαν συνολικά 12.082 εισιτήρια.

 

®   Η Ελλάδα πρώτευσε στη γενική κατάταξη με 46 μετάλλια, μπροστά από τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

 

®   Η επιτόπια κάλυψη από τα ΜΜΕ αφορούσε σε 145 δημοσιογράφους,  τεχνικούς και φωτορεπόρτερ.

 

®   Οι Αγώνες μεταδόθηκαν μέσω livestreaming σε 40 χώρες.

 

®   Τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης διαδραμάτισαν οι 1.120 εθελοντές, τους οποίους για άλλη μια φορά ευχαριστούμε.

 

®   Το έμμισθο προσωπικό έφτασε στους 269 (οι 121 εξ αυτών, για μόλις έναν μήνα, τον Αύγουστο).

 

®   Συνολικά διαπιστεύθηκαν για τις ανάγκες των Αγώνων 4.401 άτομα, τα οποία κατέλυσαν σε 22 ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας.

 

Από τα ανωτέρω νούμερα, αντιλαμβάνεστε τον κύκλο εργασιών που δημιουργήθηκε για την τοπική οικονομία, δίχως να εκτιμούμε και την προβολή και διαφήμιση της περιοχής.

 

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στέφθηκαν από επιτυχία, η οποία -όπως είχα προαναγγείλει- θα ολοκληρωθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε, για κάθε σύμβαση που υπογράφηκε ή άργησε να ετοιμαστεί, για κάθε «υπερτιμολόγηση» ή αργομισθία, για κάθε καθυστέρηση που έθεσε σε κίνδυνο τους αγώνες και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως είπα στην αρχή της ομιλίας μου, η εξωστρέφεια και η προσέλκυση μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιου βεληνεκούς εντάσσεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας. Και γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε έχουμε εκπονήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο αναβαθμίσεων.

 

Υπενθυμίζω πως, έχουν ήδη αναληφθεί 

 • Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Εφήβων (Αττική, 16-29/8/2021)
 • Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Νέων (Ηράκλειο, 2022)
 • Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Ανδρών-Γυναικών (Ηράκλειο, 2023)

 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαι σε θέση να σας ενημερώσουμε και για πολύ ευχάριστα νέα που αφορούν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε ενώσει δυνάμεις, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς φορείς του motorsport και καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον εθνικό μας αγώνα.

 

Διεκδικήσαμε, όπως γνωρίζετε, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της ΕΠΟ και σε πλήρη συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, τον τελικό του Europa Conference League, για να διοργανωθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο, για το έτος 2022 ή 2023, αλλά ανεξήγητοι χειρισμοί από πλευράς μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ «πέταξαν» μια μεγάλη διεκδίκηση για τη χώρα μας.

 

Κλείνοντας τον απολογισμό για τους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας,

να ευχαριστήσω ξανά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, για την πίστη τους ότι θα τα καταφέρουμε, παρότι τα χρονικά περιθώρια ήταν σχεδόν απαγορευτικά, τον πρόεδρο Αμάρ Αντάντι, τον γενικό γραμματέα Ιάκωβο Φιλιππούση, που τόσο συνέβαλε κι αυτός στην εθνική επιτυχία και όλα τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

 

Κι ανοίγοντας το επόμενο κεφάλαιο, θέλω να πω πως είμαστε εδώ σήμερα και για έναν ακόμη λόγο:

Όλα όσα μάθαμε, η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε και η εμπειρία που αποκτήσαμε, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς, δεν σταματά με την επιτυχή ολοκλήρωση μιας διοργάνωσης.

 

Η αρχική μας σκέψη, λοιπόν, ως Υφυπουργείο Αθλητισμού, κατέληξε σε απόφαση διεκδίκησης και φιλοξενίας δύο ακόμα κορυφαίων διοργανώσεων:

 • των 4ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για το 2025 ή το 2027 και
 • των 21ων Μεσογειακών Αγώνων το 2030.

Η Κυβέρνησή μας και η ΓΓΑ αξιοποιώντας -πέρα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία- και τον υψηλό δείκτη ποιότητας αθλητικών υποδομών που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με την συνεχή καθημερινή προσπάθειά μας, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζει φάκελο υποψηφιότητας για να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτές τις δυο σπουδαίες διοργανώσεις.

 

Με τη συνεργασία όλων είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε. Θα πάμε τον αθλητισμό πιο μακριά και πιο ψηλά. Μαζί, ενωμένοι, όλη η αθλητική οικογένεια της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ».

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Amar Addadi:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Φίλε πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής Πάτρα 2019,

Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και όλους τους παρισταμένους. Μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες παραμένουν ψηλά στο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας.

Επιθυμώ να επαναλάβω τα θερμά συγχαρητήρια της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων για την εξαιρετική διοργάνωση των 2ων Μεσογειακών Beach Games της Πάτρας.

Η προετοιμασία των Αγώνων το τελευταίο κρίσιμο διάστημα πριν την έναρξή τους και ο άριστος συντονισμός την περίοδο διεξαγωγής τους ήταν απόλυτα επιτυχημένα και έγιναν με ιδιαίτερο επαγγελματισμό, τεχνοκρατική προσέγγιση και προσήλωση στις Αρχές που διέπουν τις διοργανώσεις μας και το συμφέρον των Αθλητών.

Η Μεσογειακή Οικογένεια ένιωσε τόσο την φιλοξενία της Πάτρας και των πολιτών της, όσο και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.

Πιστεύουμε ότι οι Αγώνες αυτοί αποτελούν το εφαλτήριο για την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών που έχουν τα εχέγγυα, την τεχνογνωσία και την ικανότητα να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τη διοργάνωση κορυφαίων διεθνών αθλητικών γεγονότων.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της επιτυχημένης εμπειρίας και συνεργασίας της ΔΕΜΑ με την ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην Πάτρα, το ήδη επίσημα εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2030, αποτελεί για μας ξεχωριστή ικανοποίηση.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την ελληνική πρόταση, να συνεισφέρουμε με την τεχνογνωσία μας και φυσικά αποτελεί πρόκληση και για τη ΔΕΜΑ η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα, μετά το 1991 και τους Αγώνες της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ».

 

Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβου Φιλιππούση:

«Είχαμε μια περαιτέρω υποχρέωση και ως Έλληνες και με δεδομένο ότι η ΔΕΜΑ εδρεύει στην Αθήνα, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, να διοργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Αγώνες.

Νομίζω ότι η συνολική προσέγγιση των Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας από τη διεθνή Μεσογειακή οικογένεια και όχι μόνο, καθώς μέλη της ΔΕΜΑ είναι και 14 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κάποιοι εκ των οποίων παρέστησαν και παρακολούθησαν τους Αγώνες, αντικατοπτρίζεται από τα δικά τους εξαιρετικά σχόλια.

Έχει τοποθετηθεί αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, ο κ. Αντάντι, ο οποίος συνεχάρη και την Πολιτεία και την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετικά επαγγελματική, τεχνοκρατική και με προσήλωση στις Αρχές των Αγώνων και το συμφέρον των αθλητών, δουλειά που έγινε. Τόσο κατά το τελευταίο διάστημα της προετοιμασίας όσο και κατά τη διοργάνωση των αγώνων.

Ήταν υψηλό το επίπεδο και της φιλοξενίας και της διοργάνωσης, και νομίζω ότι ο βασικός στόχος επετεύχθη. Οι Αγώνες αυτοί μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών που έχουν τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία να διοργανώσουνε πολλές μεγάλες, διεθνείς πολυαθλητικές διοργανώσεις, όπως είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Και βεβαίως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, όχι μόνο για τους Μεσογειακούς αλλά και για άλλες, πολύ μεγάλες διοργανώσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Θα ήθελα να πω ότι, έχοντας τους τελευταίους οκτώ μήνες μία πάρα πολύ μεγάλη εμπλοκή για να παραδώσουμε σωστά τους Αγώνες, διότι νωρίτερα υπήρχαν πάρα πολλά ζητήματα, οι Μεσογειακοί Αγώνες έδωσαν μία παρά πολύ μεγάλη διαφοροποίηση και μία νέα διάσταση στο μέλλον.

Η Πάτρα παρέδωσε αυτή τη νέα διάσταση στο Πέζαρο, σε σχέση με αυτό που παρέλαβε από την Πεσκάρα. Παρέδωσε μια σημαντική βελτίωση και στο τεχνικό επίπεδο των Αγώνων και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Δημιούργησε, συνολικά, ένα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κάτι που αποτυπώνεται από τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που είχαμε για τους Αγώνες του 2023, αλλά και από τα νέα αθλήματα, τα οποία θέλουν να μπούνε στο πρόγραμμα των Αγώνων.

Αυτή είναι η προσέγγιση των ξένων, που είναι πάρα πολύ αντικειμενική και με αυτόν τον τρόπο εμείς μπορούμε και  λειτουργούμε στη λογική ότι αξιολογούνται καλύτερα οι Αγώνες μας».

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.