Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Τάκης Πετρόπουλος στη «Match»: Έργα πνοής 11,2 εκατομμυρίων!

Published

on

H «Match» βρέθηκε στο γραφείο του Αντιδημάρχου Παιδείας & Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει του 1ου Αθλητικού (Διαδικτυακού) Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας

Πάντα φιλόξενος προς την εφημερίδα ο κ. Πετρόπουλος, δεν άργησε μια απλή συνάντηση για οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου, να… μετατραπεί σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, για όλα τα αθλητικά ζητήματα της περιοχής.

Κι επειδή τούτος ο χώρος είναι πολύτιμος, μπαίνουμε κατευθείαν στο «ψητό» και στα όσα πολύ ενδιαφέροντα περιείχε η συζήτησή μας.

-Για τις ακαδημίες των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων που λειτουργούν στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

Θεσμοθετήσαμε σαν δημοτική αρχή το φτηνό δίδακτρο ώστε να μην αποκλείονται από τον αθλητισμό τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων λαϊκών οικογενειών. Πετύχαμε να επικοινωνηθεί το ζήτημα και να στηρίζεται το μέτρο από την κοινωνία και σύσσωμα τα τοπικά ΜΜΕ.

Η ευρεία εφαρμογή αυτού του κρίσιμου κοινωνικού μέτρου πέρα από τις δικές μας πρωτοβουλίες για την προώθηση του, απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών των ίδιων των γονέων. Από την πλευρά μας είναι έτοιμο το πληροφοριακό υλικό (καλαίσθητες διακριτικές πινακίδες που θα αναρτηθούν σε όλα τα γήπεδα κι επιστολή που θα ενημερώνει τους γονείς), η τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των γηπέδων που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύναψη συμφωνητικού με τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, η στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που θα προωθούν το μέτρο.

-Για τη στρατηγική στην επαρκή ανάπτυξη, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών της πόλης:

Η πόλη εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα δημόσιων αθλητικών υποδομών , σοβαρό πρόβλημα στη συντήρηση και δραματικές καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη της θητεία διαμόρφωσε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που στόχευε σε διοικητικό επίπεδο στην ανάκτηση της διοίκησης και διαχείρισης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής μπορούμε να πούμε κάνοντας έναν απολογισμό ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αγκαλιάστηκε και ωφελήθηκε το σύνολο των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Σε πρώτη φάση το μεγάλο βάρος δόθηκε στην ανασυγκρότηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ώστε να διαδραματίσει σε όλα τα επίπεδα το ρόλο του ως ναυαρχίδα του αθλητισμού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στις μικρές τεχνικές παρεμβάσεις στα δημοτικά κλειστά γήπεδα και γήπεδα ποδοσφαίρου για να γίνουν πιο λειτουργικά και ασφαλή και στην ανάδειξη των προβλημάτων των κρατικών αθλητικών υποδομών όπως το Γήπεδο Προσφυγικών, το Αθλητικό Κέντρο Αγιάς (Παλιό κολυμβητήριο), τα Βοηθητικά γήπεδα του Τόφαλος κ.ο.κ.

Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο όλα εξελίσσονται πολύ καλά χάρη κυρίως στους εργαζόμενους. Με ίδιους πόρους που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ και σωστή οικονομική διαχείριση ανασυγκροτήθηκε και αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο άρτιο και καλύτερο στάδιο της χώρας.

Με μελέτη των εργαζομένων του Δήμου εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 1,1 εκ. ευρώ , το έργο αυτό που προκηρύσσεται άμεσα θα το εκτοξεύσει. Θα χρειαστεί επί πλέον 1 εκ. ευρώ για εκσυγχρονισμούς, αθλητικούς και βοηθητικούς τεχνολογικούς εξοπλισμούς (τουρνικέ, εργομετρικό-φυσιοθεραπευτικό κέντρο, γυμναστήρια, σάουνες κ.ο.κ.) για να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Τα μεγάλα προβλήματα των κρατικών αθλητικών δομών αναδείχθηκαν, ζυμώθηκαν και διαφαίνεται στον ορίζοντα επίλυση τους. Για το ιστορικό Γήπεδο Προσφυγικών ο Δήμαρχος ανέλαβε τη γνωστή πρωτοβουλία. Για το Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς έγινε προγραμματική σύμβαση της ΓΓΑ με την Περιφέρεια, τα βοηθητικά κλειστά του Τόφαλος σώθηκαν από την κατεδάφιση και το ΤΑΙΠΕΔ κι αναμένεται να δρομολογηθεί η αναστήλωση και ανακατασκευή τους.

Αναβάθμιση πολλών αθλητικών εγκαταστάσεων

Σε δεύτερη φάση δρομολογήθηκαν έργα από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές όπως οι αλλαγές των δύο φυσικών χλοοταπήτων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, η τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα και μικρής κερκίδας και αναβάθμιση φωτισμού στο γήπεδο Πετρωτού. Η κατασκευή γηπέδου 7 Χ 7 με φυσικό χλοοτάπητα κι εξωτερικά όργανα γυμναστικής στη Λεύκα. Η κατασκευή γηπέδου 7 Χ 7 με τεχνητό χλοοτάπητα στο Άνω Καστρίτσι. Η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Ροϊτίκων με τεχνητό χλοοτάπητα που δημοπρατήθηκε.

Οι αλλαγές των τεχνητών χλοοταπήτων στα γήπεδα Σαραβαλίου, Βραχνείκων, Ζαρουχλεΐκων και Ρίου που είναι ενταγμένα σε προγράμματα και θα δημοπρατηθούν άμεσα με το άνοιγμα των προγραμμάτων. Όπως είναι γνωστό έχουν δημοπρατηθεί το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΟ και η ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς στο οποίο θα αναβαθμιστούν οι διαδρομές Τσιμιγκάτου για δυναμικό περπάτημα και τρέξιμο στη φύση.

Έχει κλειδώσει και ο μεγάλος παραλιακός ποδηλατόδρομος από την Κανελλοπούλου μέχρι το Κολυμβητήριο του ΝΟΠ, που θα συνδεθεί με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο. Έχουν γίνει κι άλλες μικρότερης εμβέλειας αθλητικές υποδομές όπως για παράδειγμα στο Νότιο Πάρκο.

Παράλληλα έχουν εγκριθεί 2 εκ. ευρώ μέσω της Περιφέρειας για εκσυγχρονισμούς των δημοτικών ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Για το τι χρειάζεται να γίνει ακόμα στις αθλητικές υποδομές της περιοχής ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

Μετά από μια εικοσαετία περίπου πλήρους στασιμότητας, η πόλη μας, η 3η πόλη της χώρας χρειάζεται νέες σύγχρονες αθλητικές υποδομές, που να καλύπτουν σφαιρικά τις ανάγκες της τόσο στα δημοφιλή αθλήματα που έχει μεγάλη ιστορική παράδοση όσο και σε νεωτερικά αθλήματα.

Συνοπτικά τα αθλητικά έργα που χρειάζεται μεσο-μακροπρόθεσμα η πόλη και πρέπει να τα διεκδικήσει και να δρομολογήσει την ένταξη τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ή αξιοποιώντας άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι:

1. Η σταδιακή ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός των 30 μικρών συνοικιακών αθλητικών δομών και κατασκευή άλλων 10 νέων. Πρέπει να περιλαμβάνουν ταρτάν νέας γενιάς, περίφραξη, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

2. Η ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός του Αθλητικού Κέντρου Λαδόπουλου. Πρέπει να περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς και ηλεκτρομηχανολογικούς εκσυγχρονισμούς των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενεργειακή αναβάθμιση, αναδιαρρύθμιση κτιριακής εγκατάστασης, εκσυγχρονισμός αθλητικών οργάνων, υποδομή για αγώνες γυμναστικής (μονόζυγο-κρίκοι), αλλαγή χλοοτάπητα, αλλαγή ταρτάν, διαμόρφωση προπονητηρίου ρίψεων, κυλικείο με παιδότοπο, ξενώνας, διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση περιβάλλοντα χώρου (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

3. Η σταδιακή ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές Να δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα (ενδεικτικό κόστος 2 εκ. ευρώ)

4. Ο εκσυγχρονισμός των κλειστών γηπέδων Αλεξιώτισσας και Ροϊτίκων. Απαιτούνται ηλεκτρονικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί εκσυγχρονισμοί, αναδιαρρυθμίσεις βοηθητικών χώρων, μικρές κτιριακές επεκτάσεις αν επιτρέπει ο συντελεστής δόμησης (ενδεικτικό κόστος 300 χιλ.. ευρώ)

5. Η ανακατασκευή- ολοκλήρωση των γηπέδων ποδοσφαίρου Κάτω Καστριτσίου, Καμινίων, Αρόης, Ρωμανού, Ζαβλανίου και Δρεπάνου. Απαιτούνται τοποθέτηση φυσικού ή τεχνητού χλοοτάπητα, κτιριακές εγκαταστάσεις για βοηθητικούς χώρους (ενδεικτικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ)

6. Ο εκσυγχρονισμός ευρείας κλίμακας στα γήπεδα ποδοσφαίρου Βραχνείκων, Ζαρουχλείκων, Πετρωτού και μικρότερης κλίμακας στα γήπεδα ποδοσφαίρου Ρίου, Σαραβαλίου, Μιντιλογλίου και Παραλίας (ενδεικτικό κόστος 2,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκ. έχουν διασφαλιστεί)

7. Η κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΕΤχ. Απαιτείται φυσικός ή τεχνητός χλοοτάπητας, ανακατασκευή ανοικτών γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ, κατασκευή κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων στα γκαράζ και διαμόρφωση βοηθητικών χώρων (ενδεικτικό κόστος 1 εκ. ευρώ)

8. Η κατασκευή κλειστής εικοσιπεντάρας πισίνας προκάτ στο βόριο τμήμα της πόλης (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

9. Η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ προκάτ στο Ζαβλάνι στο χώρο του ανοικτού γηπέδου του Ερμή) (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

10. Η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ προκάτ στα Αραχωβίτικα (ενδεικτικό κόστος 150 χιλ. ευρώ)

11. Η κατασκευή Ναυταθλητικών εγκαταστάσεων με αθλητικούς-πολιτιστικούς ξενώνες στη δημοτική πλαζ (ενδεικτικό κόστος 400 χιλ. ευρώ)

12. Η κατασκευή στο Ανατολικό Πάρκο στο Ρηγανόκαμπο τριών γηπέδων με φυσικό χλοοτάπητα για ποδόσφαιρο και νεωτερικά για τη χώρα και την πόλη μας αθλήματα όπως Ράγκμπι, Σοφτ μπολ, Μπέιζ μπολ, Χόκεϊ επί χόρτου για την ενίσχυση της υπάρχουσας μικρής και υποτονικής δραστηριότητας (ενδεικτικό κόστος 350 χιλ. ευρώ).

Το συνολικό κόστος αυτών των έργων πνοής για τον Πατραϊκό αθλητισμό ανέρχεται στα 11,2 εκ. ευρώ περίπου.

Πάνω σε αυτή τη βάση ήδη οι συναρμόδιες Αντιδημαρχίες Παιδείας & Αθλητισμού, Αρχιτεκτονικού Έργου, Προγραμματισμού και Πολεοδομίας συνεργάζονται και θα πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση στην πόλη με τους αθλητικούς φορείς ώστε να διαμορφωθεί ένας εμπλουτισμένος κι ευέλικτος σχεδιασμός.

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Pole Position: Κυρίαρχος ο Μπότας στο Σίλβερστοουν

Published

on

Την δεύτερη φετινή pole position πήρε ο Βάλτερι Μπότας!

Ο Φινλανδός ήταν ταχύτερος από τον ομόσταυλό του και παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον και αύριο, στο επετειακό Γκραν Πρι του Σίλβερστοουν, θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση, με την Mercedes πάντως να κάνει το 1-2.

Στην τρίτη θέση ακόμη η εταιρεία η Racing Point, με τον Νίκο Χούλκενμπεργκ να κάνει την έκπληξη καθώς πρόκειται για οδηγό που έχει μπει ως συμπληρωματικός και έχει πάρει για τα δύο αυτά Γκραν Πρι τη θέση του Σέρχιο Πέρεθ που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Δίπλα του, στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης θα βρίσκεται ο Μαξ Φερστάπεν με Red Bull Racing.

Continue Reading

ΣΤΙΒΟΣ

Στην Πάτρα σήμερα και αύριο το Πανελληνιο Πρωτάθλημα Στίβου

Published

on

Μεγάλο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει το Πανελληνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών και Γυναικών, το οποίο θα διαδραματιστει αυτό το σαββατοκύριακο στην Πάτρα.

Μοροει ο κόσμος να απουσιάζει από τις κερκίδες, ελεω των συνεπειών της πανδημίας και της ύπαρξης του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ενδιαφέρον θα ατονησει και ο ανταγωνισμός σε όλα τα αθλήματα του Στίβου θα είναι υψηλός.

Ηχηρές απουσίες αποτελούν οι Στεφανίδη, Παπαχρήστου, Μπανιώτης και Τεντόγλου, που φυσικά είναι ονόματα πρώτης διαλογής, αλλά στις αποστάσεις, στα σπριντ, στις ρίξεις και στο βάδην αναμένονται μεγάλες μάχες.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά σήμερα και αύριο στις 19:00 από την ΕΡΤ.

Continue Reading

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Ανανέωσε με Mercedes ο Μπότας

Published

on

Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει… Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι άνθρωποι της Mercedes, η οποία έχει… σαρώσει τους τίτλους σε οδηγούς και κατασκευαστές της Φόρμουλα 1 την τελευταία εξαετία, και ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου του Βάλτερι Μπότας για το 2021.

Ο Φινλανδός «πιλότος» κλήθηκε να καλύψει στη γερμανική ομάδα το κενό που άφησε η ξαφνική αποχώρηση του Νίκο Ρόσμπεργκ από την ενεργό δράση στο τέλος του 2016 και, στα τέσσερα χρόνια που οδηγεί το μονοθέσιο της Mercedes, έχει βοηθήσει σημαντικά στην κυριαρχία της στο πρωτάθλημα.

Πέρυσι ο Μπότας κατετάγη δεύτερος στη βαθμολογία των οδηγών, μένοντας πίσω από τον Βρετανό «ομόσταυλό» του, Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος έχει κατακτήσει έξι τίτλους, ενώ μετράει οκτώ νίκες στην καριέρα του με τη γερμανική ομάδα.

Ενόψει του γκραν πρι της 70ής επετείου, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή στην πίστα του Σίλβερστοουν, η Mercedes ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει στο δυναμικό της τον Μπότας «τουλάχιστον έως το τέλος του 2021», με αποτέλεσμα να «κλειδώνει» η μια θέση οδηγού της για την επόμενη χρονιά.

Μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τον Μπότας, οι άνθρωποι της γερμανικής ομάδας θα επιταχύνουν τις συζητήσεις για την παραμονή και του Χάμιλτον, καθώς το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος της σεζόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.