Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Παλάτι» από το μέλλον

Published

on

Το πρωτοποριακό «μοντέλο» στεγάστρου αθλητικών εγκαταστάσεων που ξεφυτρώνει σαν… μανιτάρι ανά την Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του και σε γήπεδο τένις σε προάστιο της Πάτρας (φωτογραφίες), δίνοντας την ευκαιρία στην «Match» να αναλύσει τα δεδομένα υλοποίησής του στην Δυτική Ελλάδα.

Του Κυριάκου Δημητρόπουλου

Η σύγχρονη κατασκευή είναι ένα στέγαστρο που έχει τη μορφή μπαλονιού το οποίο ονομάζεται αεροϋποστηριζόμενος θόλος και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό παρέχει την πλήρη προστασία των αθλούμενων από τις καιρικές μεταβολές του καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Και τι ωραία που θα ήταν, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π., Θεόδωρος Κανελλόπουλος, αν αυτού του είδους η κατασκευή μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ένα ευρύ πεδίο αθλητικών εγκαταστάσεων της Αχαΐας, κίνηση που θα αναβάθμιζε σε τεράστιο βαθμό τον αθλητισμό της περιοχής.

Κανελλόπουλος: «Ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό»

«Σύμφωνα με τον καινούργιο αθλητικό Νόμο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες να κλείσουν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με αεροϋποστηριζόμενους θόλους.

Στην Πάτρα, όπως και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στις οποίες υπάρχει έντονα η έλλειψη τέτοιων χώρων άθλησης. Με μικρό κόστος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλά τέτοια γήπεδα, αλλά και σε σχολεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Κλειστά Γυμναστήρια για τους Χειμερινούς μήνες, με τη δυνατότητα κάθε καλοκαίρι να ξεφουσκώνουν και πάλι.

Είναι θετικό πως ήδη η Ομοσπονδία του Χάντμπολ έφτιαξε ήδη ένα αντίστοιχο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φιλοδοξούμε σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π. να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π..

Κατά σειρά οι Εγκαταστάσεις σε Δράμα (οι δυο πάνω φωτογραφίες) και σε Βαρυμπόμπη (αριστερά κάτω) και Ιωάννινα (δεξιά κάτω).

Το έργο στην Πάτρα, τα παραδείγματα Παπάγου και Δράμας

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σε Δημόσιο χώρο Κλειστά Γυμναστήρια με τη τεχνική των αεροϋποστηριζόμενων θόλων, κάτι που όπως προαναφέραμε ήδη έχει εφαρμοσθεί σε ιδιωτικό αθλητικό χώρο τένις της περιοχής, με το κόστος κατασκευής του (από ανοιχτό σε κλειστό) να ανέρχεται σε 90.000 ευρώ, περίπου 140-160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο χρόνος κατασκευής του ορίζεται από τις 48 ώρες έως και 4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του θόλου που θα χρησιμοποιηθεί (!) ενώ αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στο Δήμο Παπάγου, με την Περιφέρεια Αττικής στις 24/01/2019 να συμβάλλει με την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενου στεγάστρου στα υφιστάμενα γήπεδα καλαθοσφαίρισης στην περιοχή Λόφου Τσακού.

Επιπλέον, και στη Δράμα, στη Βαρυμπόμπη και στα Ιωάννινα η εταιρία Multisport Indoor Club έχει προχωρήσει στην δημιουργία τέτοιων κλειστών εγκαταστάσεων από το 2015, ενώ έφτιαξε και το θόλο στο γήπεδο της Πάτρας περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων.

«Αγκάθι» η χρηματοδότηση…

Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά σε μια άλλη εποχή, προσθέτει η «Match», χωρίς κορωνοϊό και οικονομική κρίση, ίσως να ήταν πιο εφαρμόσιμα, όσον αφορά την κατασκευή μεγάλου αριθμού τέτοιων στεγάστρων σε γήπεδα της περιοχής. Με λυμένα τα πολλά και πολύ σημαντικά προβλήματα της περιοχής, ναι, θα μπορούσαν οι τοπικοί φορείς να σκύψουν πάνω και σε αυτό το ζήτημα.

Άλλωστε η Κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο το οποίο αφού ενδελεχώς μελετήσαμε παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο 25 το οποίο αναφέρεται σε όσα γράψαμε παραπάνω.

«Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων: 1. Υπάγονται στην έννοια των λυόμενων κατασκευών της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος οι αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι, που προορίζονται για την κάλυψη υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα του τρόπου αγκύρωσής τους στο έδαφος και των υλικών κατασκευής τους. Για τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, που τοποθετούνται στους προαναφερθέντες χώρους, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης από λυόμενες ή άλλες κατασκευές.

Για την εγκατάσταση των κατασκευών αεροϋποστηριζόμενων θόλων απαιτείται απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας είναι α) μελέτη στατικής επάρκειας και β) βεβαίωση του κατασκευαστή ότι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος πληροί τις προδιαγραφές των Ευρωκωδίκων.

2. Με τις προϋποθέσεις της παρ. 1 εγκαθίστανται αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι και στα προαύλια σχολικών κτιρίων για
την κάλυψη σχολικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

3. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροϋποστηριζόμενων θόλων που τοποθετούνται σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και προαύλια σχολείων δυνάμει των παρ. 1 και 2 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

Καθετί καινούργιο και πρωτοποριακό είναι όμορφο αλλά συνάμα θέλει και το χρόνο του για να υλοποιηθεί.

Οι συνθήκες μπορεί προς το παρών να μην είναι ώριμες για ένα ανάλογο project σε δημόσιους αθλητικούς χώρους, αφού ήδη ο Δήμος Πατρέων καταβάλλει τεράστια προσπάθεια -και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει- να αναβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής (με βιτρίνα του το Παμπελοποννησιακό Στάδιο).

Επιπλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει μόνο να σηκώσει το βάρος εξόδων των αθλητικών προγραμμάτων που ήδη τρέχει, αλλά και μια σειρά από εσωτερικά κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο, με την πρώτη ανάταση της τοπικής οικονομίας, ίσως γίνουμε μάρτυρες των ωραίων αυτών στεγάστρων, όπως έγινε στο γήπεδο τένις της Πάτρας όπου ο ιδιοκτήτης του είχε τη διάθεση να προχωρήσει με ιδία κεφάλαια σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Η αποστολή της Πάτρα για τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες του Κόβεντρι

Published

on

Έφτασε σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου στο Κόβεντρι της Αγγλίας η αποστολή της πόλης μας στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες (ICG), που πραγματοποιούνται φέτος εκεί.

Η αποστολή αποτελείται από αθλητές και αθλήτριες στίβου και ποδοσφαίρου σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Συμμετέχουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι «Α.Ο. Πέλοψ», «Κούρος», «Ολυμπιάδα», «Αρίωνας», «Έσπερος», «Άκρος» και στο ποδόσφαιρο ο Σύλλογος «Κ. Δαβουρλής» με προπονητές στίβου την Ολυμπία Λυμπεράτου  και το Βασίλη Σουβαλιώτη, ποδοσφαίρου το Βασίλη Μπιρλή και αρχηγό της αθλητικής αποστολής τον προπονητή Κωνσταντίνο Παπαγιαννόπουλο.

Επικεφαλής της αποστολής της πόλης μας είναι ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας ενώ στο Κόβεντρι βρίσκεται για τον ίδιο λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» Νίκος Τζανακος ως μέλος του Δ. Σ. των ICG.

Η Παρασκευή 12 Αυγούστου είναι μέρα υποδοχής των διεθνών αποστολών και η τελετή έναρξης των αγώνων. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Καλή επιτυχία στα παιδιά της πόλης μας στα αθλήματα τους και να επιστρέψουν με όμορφες και χρήσιμες εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Αγώνες.

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Το επίσημο promo video του 2022 Lepanto Formula Kite European Championship!

Published

on

Η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο, το 2022 Lepanto Formula Kite European Championship μονοπωλεί ήδη το ενδιαφέρον αθλητών και αθλητριών, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει ευρύτερα τη Δυτική Ελλάδα στο διεθνές επίκεντρο της ολυμπιακής κατηγορίας του Kiteboarding από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου! 

Διοργανωτής ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνδιοργάνωση με τον Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου ΙΑΣΩΝ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Συνεργάζονται ο Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας.

Η ανάθεση των Αγώνων έγινε από την ΙΚΑ (International Kiteboarding Association), που αποτελεί τον επίσημο φορέα διαχείρισης των αγωνισμάτων της Αετοσανίδας, της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing).

Το Lepanto Formula Kite European Championship, που τιμητικά για το έτος 2022 φέρει την επωνυμία “Lepanto” (λατινική ονομασία της Ναυπάκτου) τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

Δείτε σε πρώτη μετάδοση το επίσημο promo video του 2022 Lepanto Formula Kite European Championship.

 

Continue Reading

ΠΟΛΟ

ΠΕΑΚ Πάτρας: Συγχαρητήρια στην ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια της Εθνικής Νεανίδων Πόλο

Published

on

Ο Πρόεδρος κ. Νίκος Παπαδημάτος και τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας, συγχαίρουν ολόθερμα τα ασημένια κορίτσια της Εθνικής Νεανίδων του πόλο για τη σπουδαία διάκρισή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βελιγράδι.
Η μεγάλη αυτή επιτυχία η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη μιας και ο μεγάλος τελικός με την ομάδα των ΗΠΑ χάθηκε στις λεπτομέρειες, είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συστηματικής δουλειάς των αθλητριών της εθνικής μας ομάδας και των προπονητριών  τους, Ευτυχίας Καραγιάννη και Κατερίνας Οικονομοπούλου, καθώς επίσης και της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος προεξάρχοντος του Προέδρου Κυριάκου Γιαννόπουλου.
“Συγχαίρω τις αθλητριές μας και αισθάνομαι υπερήφανος όπως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες για την επιτυχία τους” δήλωσε ο κ. Νίκος Παπαδημάτος.
“Όλοι στο ΠΕΑΚ Πάτρας νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη χαρά και συγκίνηση, γιατί σε αυτή τη συγκλονιστική πορεία των κοριτσιών της εθνικής μας, σημαντική ήταν η συμβολή των αθλητριών από την Πάτρα, Ντένιας Κουρέτα, Ευφροσύνης Τσιμάρα καθώς και της Αριάδνης Καραμπέτσου με καταγωγή από την Πάτρα. Για όλους εμάς είστε οι μεγάλες νικήτριες και είστε ήδη στην παγκόσμια κορυφή. Μπράβο σας!” κατέληξε ο κ. Νίκος Παπαδημάτος.
Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.