Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Παλάτι» από το μέλλον

Published

on

Το πρωτοποριακό «μοντέλο» στεγάστρου αθλητικών εγκαταστάσεων που ξεφυτρώνει σαν… μανιτάρι ανά την Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του και σε γήπεδο τένις σε προάστιο της Πάτρας (φωτογραφίες), δίνοντας την ευκαιρία στην «Match» να αναλύσει τα δεδομένα υλοποίησής του στην Δυτική Ελλάδα.

Του Κυριάκου Δημητρόπουλου

Η σύγχρονη κατασκευή είναι ένα στέγαστρο που έχει τη μορφή μπαλονιού το οποίο ονομάζεται αεροϋποστηριζόμενος θόλος και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό παρέχει την πλήρη προστασία των αθλούμενων από τις καιρικές μεταβολές του καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Και τι ωραία που θα ήταν, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π., Θεόδωρος Κανελλόπουλος, αν αυτού του είδους η κατασκευή μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ένα ευρύ πεδίο αθλητικών εγκαταστάσεων της Αχαΐας, κίνηση που θα αναβάθμιζε σε τεράστιο βαθμό τον αθλητισμό της περιοχής.

Κανελλόπουλος: «Ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό»

«Σύμφωνα με τον καινούργιο αθλητικό Νόμο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες να κλείσουν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με αεροϋποστηριζόμενους θόλους.

Στην Πάτρα, όπως και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στις οποίες υπάρχει έντονα η έλλειψη τέτοιων χώρων άθλησης. Με μικρό κόστος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλά τέτοια γήπεδα, αλλά και σε σχολεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Κλειστά Γυμναστήρια για τους Χειμερινούς μήνες, με τη δυνατότητα κάθε καλοκαίρι να ξεφουσκώνουν και πάλι.

Είναι θετικό πως ήδη η Ομοσπονδία του Χάντμπολ έφτιαξε ήδη ένα αντίστοιχο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φιλοδοξούμε σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π. να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π..

Κατά σειρά οι Εγκαταστάσεις σε Δράμα (οι δυο πάνω φωτογραφίες) και σε Βαρυμπόμπη (αριστερά κάτω) και Ιωάννινα (δεξιά κάτω).

Το έργο στην Πάτρα, τα παραδείγματα Παπάγου και Δράμας

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σε Δημόσιο χώρο Κλειστά Γυμναστήρια με τη τεχνική των αεροϋποστηριζόμενων θόλων, κάτι που όπως προαναφέραμε ήδη έχει εφαρμοσθεί σε ιδιωτικό αθλητικό χώρο τένις της περιοχής, με το κόστος κατασκευής του (από ανοιχτό σε κλειστό) να ανέρχεται σε 90.000 ευρώ, περίπου 140-160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο χρόνος κατασκευής του ορίζεται από τις 48 ώρες έως και 4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του θόλου που θα χρησιμοποιηθεί (!) ενώ αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στο Δήμο Παπάγου, με την Περιφέρεια Αττικής στις 24/01/2019 να συμβάλλει με την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενου στεγάστρου στα υφιστάμενα γήπεδα καλαθοσφαίρισης στην περιοχή Λόφου Τσακού.

Επιπλέον, και στη Δράμα, στη Βαρυμπόμπη και στα Ιωάννινα η εταιρία Multisport Indoor Club έχει προχωρήσει στην δημιουργία τέτοιων κλειστών εγκαταστάσεων από το 2015, ενώ έφτιαξε και το θόλο στο γήπεδο της Πάτρας περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων.

«Αγκάθι» η χρηματοδότηση…

Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά σε μια άλλη εποχή, προσθέτει η «Match», χωρίς κορωνοϊό και οικονομική κρίση, ίσως να ήταν πιο εφαρμόσιμα, όσον αφορά την κατασκευή μεγάλου αριθμού τέτοιων στεγάστρων σε γήπεδα της περιοχής. Με λυμένα τα πολλά και πολύ σημαντικά προβλήματα της περιοχής, ναι, θα μπορούσαν οι τοπικοί φορείς να σκύψουν πάνω και σε αυτό το ζήτημα.

Άλλωστε η Κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο το οποίο αφού ενδελεχώς μελετήσαμε παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο 25 το οποίο αναφέρεται σε όσα γράψαμε παραπάνω.

«Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων: 1. Υπάγονται στην έννοια των λυόμενων κατασκευών της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος οι αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι, που προορίζονται για την κάλυψη υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα του τρόπου αγκύρωσής τους στο έδαφος και των υλικών κατασκευής τους. Για τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, που τοποθετούνται στους προαναφερθέντες χώρους, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης από λυόμενες ή άλλες κατασκευές.

Για την εγκατάσταση των κατασκευών αεροϋποστηριζόμενων θόλων απαιτείται απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας είναι α) μελέτη στατικής επάρκειας και β) βεβαίωση του κατασκευαστή ότι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος πληροί τις προδιαγραφές των Ευρωκωδίκων.

2. Με τις προϋποθέσεις της παρ. 1 εγκαθίστανται αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι και στα προαύλια σχολικών κτιρίων για
την κάλυψη σχολικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

3. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροϋποστηριζόμενων θόλων που τοποθετούνται σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και προαύλια σχολείων δυνάμει των παρ. 1 και 2 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

Καθετί καινούργιο και πρωτοποριακό είναι όμορφο αλλά συνάμα θέλει και το χρόνο του για να υλοποιηθεί.

Οι συνθήκες μπορεί προς το παρών να μην είναι ώριμες για ένα ανάλογο project σε δημόσιους αθλητικούς χώρους, αφού ήδη ο Δήμος Πατρέων καταβάλλει τεράστια προσπάθεια -και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει- να αναβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής (με βιτρίνα του το Παμπελοποννησιακό Στάδιο).

Επιπλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει μόνο να σηκώσει το βάρος εξόδων των αθλητικών προγραμμάτων που ήδη τρέχει, αλλά και μια σειρά από εσωτερικά κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο, με την πρώτη ανάταση της τοπικής οικονομίας, ίσως γίνουμε μάρτυρες των ωραίων αυτών στεγάστρων, όπως έγινε στο γήπεδο τένις της Πάτρας όπου ο ιδιοκτήτης του είχε τη διάθεση να προχωρήσει με ιδία κεφάλαια σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ενόργανη: Βλέπει Ιταλία η Αθανασία Μεσίρη του Άτλαντα Πατρών

Published

on

Συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην ενόργανη γυμναστική η Αθανασία Μεσίρη του Άτλαντα Πατρών, η οποία είχε πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο τεστ για την συγκρότηση της Εθνικής ομάδας ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις αρχές Μαΐου στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Η νεαρή γυμνάστρια του Ηλία Τσοπάνογλου είχε την ευκαιρία σε αυτό το τεστ να παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της άλμα, το οποίο εκτέλεσε με επιτυχία.

Άλλωστε το συγκεκριμένο αγώνισμα είναι και αυτό που την έφερε στην Εθνική ομάδα μετά τις πολύ καλές παρουσίες που είχε και συνεχίζει να έχει.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι προπονήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής Μορινάρι Γουατανάμπε.

Και βέβαια πάντα παρόντας και ο Πατρινός Νίκος Ηλιόπουλος ο οποίος προετοιμάζεται για την υψηλών στόχων φετινή χρονιά.

Αμαλία Λαλιώτη

 

Continue Reading

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

Published

on

Ακόμη μια μεγάλη επιτυχία για την κολυμβητική ομάδα της ΝΕΠ, με την κλήση του αθλητή της Φάνη Κουρή (Κ15) στην Εθνική ομάδα κολύμβησης για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024 (Μultination Swimming Meet 2024), Aγοριών και Κοριτσιών ηλικίας 13-14-15 ετών (Youth) που θα διεξαχθεί στις 6-7 Απριλίου στα Σκόπια.

Ο αθλητής της Λίνας Μαστροπάσκουα κλήθηκε για τα 100μ. πεταλούδα χάρη στον χρόνο του 57.31 που αποτελεί τον καλύτερο χρόνο της κατηγορίας του.

Τέλος να θυμίσουμε ότι προσφάτως κλήθηκε και η αθλήτριά της ΝΕΠ Αποστολία Σκούτα.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Published

on

Θλίψη έχει σκορπίσει στο ΝΟΠ ο θάνατος του παλαίμαχου αθλητή του και ένθερμου φιλάθλου της ομάδας Κώστα Θεοχάρη, με το Ναυτικό Όμιλο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απρόσμενη απώλεια του Κώστα Θεοχάρη, παλιού αθλητή του ΝΟΠ, αγαπημένου φίλου πολλών και πιστού φιλάθλου του ΝΟΠ.

Θα μας λείψει η καθημερινή του βόλτα με τον αγαπημένο του σκύλο μπροστά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, το γνήσιο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τα νέα, το χαμόγελο του και οι χαιρετισμοί προς τους αθλητές και αθλήτριες που έβλεπε στο γυμναστήριο, τα ενθαρρυντικά του σχόλια για μελλοντικές επιτυχίες, η σταθερή παρουσία του στις κερκίδες του Πεπανός για να παρακολουθήσει δίπλα στον πρόεδρο και τους παλιούς του φίλους τους αγώνες της ανδρικής ομάδας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και τους φίλους του.

Ειδική μέριμνα θα παρθεί τις επόμενες ημέρες για να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος στην διοργάνωση του επόμενου αγώνα της ομάδας μας”.

Continue Reading
Advertisement
ΑΘΛΗΜΑΤΑ39 mins ago

Ενόργανη: Βλέπει Ιταλία η Αθανασία Μεσίρη του Άτλαντα Πατρών

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ1 hour ago

Απόλλων Carna: «Γύρος θανάτου» πέντε αγωνιστικών!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 hours ago

Εθνική Ελλάδας: Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της γαλανόλευκης

ΒΟΛΕΙ2 hours ago

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Αλέξανδρου Ράπτη η Ιταλία

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ3 hours ago

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

ΠΟΛΟ3 hours ago

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Α2 ΕΣΚΑΗ4 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Σείριος «ζωντανός» για παραμονή, μεγάλη νίκη επί του Πήγασου * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

SUPER LEAGUE 14 hours ago

Super League: Κεκλεισμένων των θυρών το Βόλος-Κηφισιά

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ5 hours ago

Παναχαϊκή: Πότε παίζει με Διαγόρα και Παναθηναϊκό Β’

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 hours ago

Οι διεθνείς θα πιέσουν την ΕΠΟ για παραμονή του Πογιέτ

Α2 ΕΣΚΑΗ16 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Πυρσός έβαλε «φωτιά» στη μάχη τίτλου νικώντας (πάλι) τον Διαγόρα (pics)

Α2 ΕΣΚΑΗ15 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Τρίτωνας «καθάρισε» το Σκαγιοπούλειο, βήμα για τα πλέι-οφ (pics)

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ23 hours ago

Παναχαϊκή Κ19: Δεν “κατέβηκε” στα Προσφυγικά ο Διαγόρας Ρόδου

Α2 ΕΣΚΑΗ15 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Προφήτης Ηλίας σπουδαίο «διπλό» με τον ΠΑΣ Ναυπάκτου στην παράταση

Α2 ΕΣΚΑΗ24 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η (22η): Σπουδαία παιχνίδια στην Αλεξιώτισσα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ20 hours ago

Πρόκριση στα ημιτελικά για Διαγόρα σε ματς θρίλερ

BASKET LEAGUE16 hours ago

Basket League: Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο!

Α1 ΕΣΚΑΗ23 hours ago

Ορίστηκε ο εξ’ αναβολής αγώνας Ροΐτικα-Ανδραβίδα

Α2 ΕΣΚΑΗ4 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Σείριος «ζωντανός» για παραμονή, μεγάλη νίκη επί του Πήγασου * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 hours ago

Αντώνης Νικοπολίδης: «Αντί για την κριτική ας επικεντρωθούμε στην ενθάρρυνση και την στήριξη»

ΑΘΛΗΜΑΤΑ39 mins ago

Ενόργανη: Βλέπει Ιταλία η Αθανασία Μεσίρη του Άτλαντα Πατρών

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ1 hour ago

Απόλλων Carna: «Γύρος θανάτου» πέντε αγωνιστικών!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 hours ago

Εθνική Ελλάδας: Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της γαλανόλευκης

ΒΟΛΕΙ2 hours ago

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Αλέξανδρου Ράπτη η Ιταλία

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ3 hours ago

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

ΠΟΛΟ3 hours ago

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Α2 ΕΣΚΑΗ4 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Σείριος «ζωντανός» για παραμονή, μεγάλη νίκη επί του Πήγασου * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

SUPER LEAGUE 14 hours ago

Super League: Κεκλεισμένων των θυρών το Βόλος-Κηφισιά

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ5 hours ago

Παναχαϊκή: Πότε παίζει με Διαγόρα και Παναθηναϊκό Β’

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 hours ago

Οι διεθνείς θα πιέσουν την ΕΠΟ για παραμονή του Πογιέτ

Facebook