Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Παλάτι» από το μέλλον

Published

on

Το πρωτοποριακό «μοντέλο» στεγάστρου αθλητικών εγκαταστάσεων που ξεφυτρώνει σαν… μανιτάρι ανά την Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του και σε γήπεδο τένις σε προάστιο της Πάτρας (φωτογραφίες), δίνοντας την ευκαιρία στην «Match» να αναλύσει τα δεδομένα υλοποίησής του στην Δυτική Ελλάδα.

Του Κυριάκου Δημητρόπουλου

Η σύγχρονη κατασκευή είναι ένα στέγαστρο που έχει τη μορφή μπαλονιού το οποίο ονομάζεται αεροϋποστηριζόμενος θόλος και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό παρέχει την πλήρη προστασία των αθλούμενων από τις καιρικές μεταβολές του καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Και τι ωραία που θα ήταν, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π., Θεόδωρος Κανελλόπουλος, αν αυτού του είδους η κατασκευή μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ένα ευρύ πεδίο αθλητικών εγκαταστάσεων της Αχαΐας, κίνηση που θα αναβάθμιζε σε τεράστιο βαθμό τον αθλητισμό της περιοχής.

Κανελλόπουλος: «Ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό»

«Σύμφωνα με τον καινούργιο αθλητικό Νόμο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες να κλείσουν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με αεροϋποστηριζόμενους θόλους.

Στην Πάτρα, όπως και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στις οποίες υπάρχει έντονα η έλλειψη τέτοιων χώρων άθλησης. Με μικρό κόστος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλά τέτοια γήπεδα, αλλά και σε σχολεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Κλειστά Γυμναστήρια για τους Χειμερινούς μήνες, με τη δυνατότητα κάθε καλοκαίρι να ξεφουσκώνουν και πάλι.

Είναι θετικό πως ήδη η Ομοσπονδία του Χάντμπολ έφτιαξε ήδη ένα αντίστοιχο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φιλοδοξούμε σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π. να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα Ομοσπονδιακό γήπεδο βόλεϊ σε κάθε Νομό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π..

Κατά σειρά οι Εγκαταστάσεις σε Δράμα (οι δυο πάνω φωτογραφίες) και σε Βαρυμπόμπη (αριστερά κάτω) και Ιωάννινα (δεξιά κάτω).

Το έργο στην Πάτρα, τα παραδείγματα Παπάγου και Δράμας

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σε Δημόσιο χώρο Κλειστά Γυμναστήρια με τη τεχνική των αεροϋποστηριζόμενων θόλων, κάτι που όπως προαναφέραμε ήδη έχει εφαρμοσθεί σε ιδιωτικό αθλητικό χώρο τένις της περιοχής, με το κόστος κατασκευής του (από ανοιχτό σε κλειστό) να ανέρχεται σε 90.000 ευρώ, περίπου 140-160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο χρόνος κατασκευής του ορίζεται από τις 48 ώρες έως και 4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του θόλου που θα χρησιμοποιηθεί (!) ενώ αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στο Δήμο Παπάγου, με την Περιφέρεια Αττικής στις 24/01/2019 να συμβάλλει με την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενου στεγάστρου στα υφιστάμενα γήπεδα καλαθοσφαίρισης στην περιοχή Λόφου Τσακού.

Επιπλέον, και στη Δράμα, στη Βαρυμπόμπη και στα Ιωάννινα η εταιρία Multisport Indoor Club έχει προχωρήσει στην δημιουργία τέτοιων κλειστών εγκαταστάσεων από το 2015, ενώ έφτιαξε και το θόλο στο γήπεδο της Πάτρας περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων.

«Αγκάθι» η χρηματοδότηση…

Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά σε μια άλλη εποχή, προσθέτει η «Match», χωρίς κορωνοϊό και οικονομική κρίση, ίσως να ήταν πιο εφαρμόσιμα, όσον αφορά την κατασκευή μεγάλου αριθμού τέτοιων στεγάστρων σε γήπεδα της περιοχής. Με λυμένα τα πολλά και πολύ σημαντικά προβλήματα της περιοχής, ναι, θα μπορούσαν οι τοπικοί φορείς να σκύψουν πάνω και σε αυτό το ζήτημα.

Άλλωστε η Κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο το οποίο αφού ενδελεχώς μελετήσαμε παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο 25 το οποίο αναφέρεται σε όσα γράψαμε παραπάνω.

«Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων: 1. Υπάγονται στην έννοια των λυόμενων κατασκευών της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος οι αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι, που προορίζονται για την κάλυψη υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα του τρόπου αγκύρωσής τους στο έδαφος και των υλικών κατασκευής τους. Για τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, που τοποθετούνται στους προαναφερθέντες χώρους, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης από λυόμενες ή άλλες κατασκευές.

Για την εγκατάσταση των κατασκευών αεροϋποστηριζόμενων θόλων απαιτείται απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας είναι α) μελέτη στατικής επάρκειας και β) βεβαίωση του κατασκευαστή ότι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος πληροί τις προδιαγραφές των Ευρωκωδίκων.

2. Με τις προϋποθέσεις της παρ. 1 εγκαθίστανται αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι και στα προαύλια σχολικών κτιρίων για
την κάλυψη σχολικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

3. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροϋποστηριζόμενων θόλων που τοποθετούνται σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και προαύλια σχολείων δυνάμει των παρ. 1 και 2 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

Καθετί καινούργιο και πρωτοποριακό είναι όμορφο αλλά συνάμα θέλει και το χρόνο του για να υλοποιηθεί.

Οι συνθήκες μπορεί προς το παρών να μην είναι ώριμες για ένα ανάλογο project σε δημόσιους αθλητικούς χώρους, αφού ήδη ο Δήμος Πατρέων καταβάλλει τεράστια προσπάθεια -και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει- να αναβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής (με βιτρίνα του το Παμπελοποννησιακό Στάδιο).

Επιπλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει μόνο να σηκώσει το βάρος εξόδων των αθλητικών προγραμμάτων που ήδη τρέχει, αλλά και μια σειρά από εσωτερικά κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο, με την πρώτη ανάταση της τοπικής οικονομίας, ίσως γίνουμε μάρτυρες των ωραίων αυτών στεγάστρων, όπως έγινε στο γήπεδο τένις της Πάτρας όπου ο ιδιοκτήτης του είχε τη διάθεση να προχωρήσει με ιδία κεφάλαια σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

ΠΟΛΟ

Δεύτερη απώλεια βαθμών για τις γυναίκες της ΝΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ντένια Κουρέτα φόρεσε το σκουφάκι της Γλυφάδας και αγωνίστηκε σαν αντίπαλος της ΝΕΠ

Published

on

Η ΝΕΠ κατάφερε για ένα μόνο οκτάλεπτο να αντισταθεί στη Γλυφάδα από την οποία γνώρισε την ήττα με 15-7 πριν λίγη ώρα στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» για τη 2η αγωνιστική της Α1 Εθνικής των γυναικών.

Συγκεκριμένα τα κορίτσια του Σακκαλή έμειναν μέσα στο σκορ στην πρώτη περίοδο, όπου ήταν πίσω με 2-1, ενώ στη συνέχεια οι φιλοξενούμενες προηγήθηκαν  6-1 και 7-3 στο ημίχρονο, με το παιχνίδι να λήγει με 15-7 υπέρ της Γλυφάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ντένια Κουρέτα φόρεσε το σκουφάκι της Γλυφάδας και αγωνίστηκε σαν αντίπαλος της ΝΕΠ στο μεγάλο πρωτάθλημα.

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-5, 3-5, 1-3.

ΝΕΠ (Κώστας Σακκαλής): Ανδρ. Κοντάκου, Ανδρουτσέλη 1, Σνέλγκαρ 2, Δήμητρα Κοντάκου, Ευφροσύνη Τσιμάρα 1, Μπαλατσά 1, Ζαφειράκη, Μπινιάρη, Μοίραλη, Λιαπάκη 2, Τύχινα, Μαρία Κεπενού, Μπεκρή, Άρνα, Ζήκου.

ΓΛΥΦΑΔΑ I REPAIR (Αργύρης Θεοδωρόπουλος): Καρύτσα, Παναγιώτα Νίνου 4, Μουστακαρία 1, Αναστασία Λούδη, Γρηγοροπούλου 3, Ρουμελιώτη, Κανελλοπούλου, Φράνκι, Ο’Ράιλι 2, Φουντωτού 3, Πιοβάν 2, Κουρέτα, Τσιάρα, Κατσώνη, Σαλταμανίκα.

 

Αμαλία Λαλιώτη

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Αναμενόμενη ήττα για τον ΝΟΠ

Έχασε με 17-6 από το Περιστέρι

Published

on

Την πρώτη του ήττα με 17-6 από το Περιστέρι έκτος έδρας γνώρισε ο ΝΟΠ , για τη 2η αγωνιστική της Α1 Εθνικής των ανδρών.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής από την αρχή, κάτι που φάνηκε και στο ημίχρονο όπου η πατρινή ομάδα έχανε με 8-3, ενώ η επανάληψη είχε διαδικαστικό χαρακτήρα με το ΝΟΠ να γνωρίζει την ήττα από το Περιστέρι με 17-6.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα των Πατρινών Ανδρέα και Χρήστου Μπιτσάκου αγωνίζεται στην Ευρώπη έχοντας εντελώς διαφορετικούς και πιο υψηλούς στόχους από την πατρινή.

Τα 8λεπτα: 4-2, 4-1, 5-1, 4-2.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Λούδης): Σέννης, Μπιτσάκος Χρ. 2, Παπαδημητρίου 2, Πρέκας 1, Χρυσοσπάθης 1, Κουκουμάκης, Άντζιτς 3, Καρούντζος 2, Φώσκολος 4, Μπεριστιάνος 1, Τοράκης, Μπιτσάκος Ανδ. 1, Χόλαντ, Μαστρογιαννάκος, Μπιτσάκος Χ.

ΝΟΠ (Ντόσκας): Καζάκος, Τζώρτζης 1, Αγγελόπουλος 3, Κανελλόπουλος, Γεωργαράς, Παπαχριστόπουλος, Παπαδόγκωνας 1, Πασσάς 1, Ανδρικόπουλος, Γκότσης, Κρεμανταλάς, Γαβαλάς, Βυθούλκας, Λαμπάτος, Μπετχαβάς.

* Επόμενος αγώνας για το ΝΟΠ την Τετάρτη (4/10 – 17:00) στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Ομίλου όπου θα υποδεχθεί  τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Αμαλία Λαλιώτη

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Δύσκολη αποστολή για το ΝΟΠ – Παίζει εκτός με το Περιστέρι

Με καλή ψυχολογία μετά τη νίκη της πρεμιέρας επί των Χανιών, ο ΝΟΠ θα παίξει εκτός έδρας σήμερα με το Περιστέρι

Published

on

Με καλή ψυχολογία μετά τη νίκη της πρεμιέρας επί των Χανιών, ο ΝΟΠ θα παίξει εκτός έδρας σήμερα στις 4.30 το απόγευμα με το Περιστέρι για τη 2η αγωνιστική της Α1 Εθνικής πόλο των ανδρών.

Η πατρινή ομάδα έχει δύσκολο έργο κόντρα σε μία δυνατή αντίπαλο, ωστόσο θα διεκδικήσει ότι καλύτερο της αναλογεί στο σημερινό αγώνα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιώργου Ντόσκα στο “Matchnews.gr” για το παιχνίδι με το Περιστέρι: «Έχουμε ένα δύσκολο αγώνα, αλλά εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό».

 

Αμαλία Λαλιώτη

Continue Reading
Advertisement

Facebook