Connect with us

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Όταν «λιθοβολούσαν» τον Χ. Γώγο

Published

on

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή πέντε εβδομάδες πριν, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υπεραμυνόταν της απόφασης να μην γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα και ν’ ακυρωθούν όλα τα καρναβαλικά πάρτι, βρέθηκε εν ριπή οφθαλμού στο μέσο μιας διογκωμένης διαδικτυακής κριτικής. 

Αυτή η κριτική, μετεωριζόταν ανάμεσα στην «υπερβολή των γιατρών», στην «επικοινωνιακή διαχείριση του κορωνοϊού ώστε να ξεχαστεί το μεταναστευτικό», στην… κολοκυθιά του ότι κλείνουν το Καρναβάλι αλλά δεν κλείνουν το Μετρό της Αθήνας και τα γήπεδα, έως τ’ απίθανα βέλη που έλεγαν ότι οι «άνωθεν» θιασώτες της ακύρωσης των εκδηλώσεων δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει το Καρναβάλι για την τοπική κοσμοαντίληψη και κουλτούρα.

Η «Πολιτεία» τα κατέγραψε όλα αυτά. Με την μεγαλύτερη δυνατόν ψυχραιμία και τον ρεαλισμό που ταίριαζε στις στιγμές. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ακόμα κι εκείνοι που 24ωρα μετά την Καθαρά Δευτέρα πλαγίως καυτηρίαζαν την επιστημονική γνώμη του κ. Γώγου, υποχρεώθηκαν ν’ αναθεωρήσουν στη συνέχεια, οι περισσότεροι αλλάζοντας «όχθη» σαν να μην έχει προηγηθεί τίποτα. Ποντάροντας στην κοντή μας μνήμη…

Η πυκνότητα των γεγονότων ήταν δε τέτοια που μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες ο καθηγητής- λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Πατρών, ο πάντα ενεργός πολίτης και χαμηλών τόνων Χαράλαμπος Γώγος, έκανε τη χώρα να κρέμεται απ’ τα χείλη του.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Σοβαρός, σεμνός, ενσωμάτωσε στα καθήκοντα του, όπως ο ίδιος λέει, την ανάγκη της άμεσης, υπεύθυνης και επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης των πολιτών σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και πρωτόγνωρη συγκυρία. Ακόμα και μετά από 24ωρα συνεχούς παρουσίας στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, άυπνος και κουρασμένος, δεν αρνήθηκε να σταθεί μπροστά από μια κάμερα και ν’ απαντήσει σ’ όλα τα ερωτήματα, ακόμα και στα πιο αφελή ή αυτονόητα, αν αυτό υπηρετούσε τον σκοπό του. Δηλαδή, την ανάσχεση της διασποράς της νόσου.

Αυτός ο Μάρτιος έφερε στην κορυφή της εθνικής ειδησεογραφίας πρόσωπα που ανήκουν στην λεγόμενη «άλλη Ελλάδα». Στην Ελλάδα της δημιουργίας, της ευθύνης, της λογικής, της ακαταπόνητης και αέναης προσφοράς. Πρόσωπα που έως χθες ήταν αθέατα. Σαν να μην υπήρχαν. Και που σήμερα, με την ηρωική τους στάση – και αυτό δεν είναι υπερβολή- χτίζουν γερά παραδείγματα και πρότυπα για όσους (κυρίως τα νέα παιδιά) έως σήμερα νόμιζαν ότι «επιτυχία» και εκπλήρωση του ατομικού σκοπού ήταν η λάμψη των ποικίλων επιφανειακών «αστέρων» των σπορ, της τηλεόρασης, ακόμα και της «ελαφράς πολιτικής».

Η «ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ»,  ΟΙ ΤΣΙΟΡΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΩΓΟΙ…

Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν «ήρεμη δύναμη». Είναι ο άνθρωπος που την δύσκολη στιγμή θα βγει μπροστά. Θα εμψυχώσει και θα κατευθύνει. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, πέντε εβδομάδες πριν, ήταν γνωστός μόνο στους κύκλους των ασθενών και των φοιτητών του.

Αυτή είναι, άλλωστε, η μοίρα πολλών σπουδαίων ανθρώπων που δεν αναπνέουν για την καταξίωση των μονόστηλων στις εφημερίδες ή την ανάγκη επιβεβαίωσης -δια της ευρείας αποδοχής- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο «Αρμαγεδδώνας» που ζούμε μακάρι ν’ αλλάξει τα πρότυπα αυτής της κοινωνίας. Μακάρι οι Τσιόρδες και οι Γώγοι αυτής της χώρας να βρουν τη θέση που τους πρέπει στα υψηλά παραδείγματα της νέας γενιάς. Και ν’ αποκτήσουν μιμητές. Να γίνουν εκείνοι που θα κατακεραυνώσουν την «αγέλη της ανοησίας», στην οποία όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε κάποια στιγμή ή μονιμότερα, αναγνωρίσει τον εαυτό μας.

Ποιος ξέρει, ίσως απ’ όλη αυτή την περιπέτεια, να προκύψουν και κάποια καλά. Όχι μόνο στη θεώρηση μας για τη ζωή, αλλά και για τον τρόπο που αυτή η κοινωνία είχε συνηθίσει ν’ αναγορεύει τους λογής λογής «ηγέτες» της.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κάθε φορά που τού δίνεται η ευκαιρία, δεν διολισθαίνει στην μοντέρνα περιποίηση της φιλαρέσκειας, εκείνη που μας θέλει να προτάσσουμε το μικρό μας εγώ ως σαν να είναι το κέντρο του σύμπαντος. Αλλά, λειτουργεί ως καταλύτης συλλογικής αισιοδοξίας. Είπε προ ημερών ότι «ότι κάθε σύννεφο έχει και μια χρυσή χαραμάδα, μέσα απ’ την οποία θα μπορέσουμε να ξαναδούμε τον καθαρό ουρανό».

Κάτι σαν αυτό που είχε πει ο μεγάλος Λεονάρντ Κοέν, ο ελληνολάτρης Καναδός ποιητής και τραγουδοποιός: «Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Από εκεί είναι που μπαίνει το φως»…

ΑΠΟ ΜΙΑ ΡΩΓΜΗ  ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ

Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, η κρίση θα περάσει. Όσοι αδέξια γράφουμε κείμενα, όπως το ανά χείρας, κι όσοι τα διαβάζουμε, πολλοί ή λίγοι, έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε όσους αυτές τις ώρες υπερβάλλουν εαυτούς ώστε η «χρυσή χαραμάδα» να δώσει τη θέση της σ’ έναν καταγάλανο ουρανό.

Η «Πολιτεία» θυμίζει, σε λίγες γραμμές, μάλλον γραμμένες απ’ τον ίδιο, ποιος είναι ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Βιογραφικό «στεγνό» που, όμως, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην διαδρομή του. Την οποία, πλέον, οφείλουμε να γνωρίζουμε:

«Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Α. Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε με Αριστα το 1979. Υπηρέτησε το αγροτικό του στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ‘Αγ Ανδρέας’ στην Πάτρα. Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1987, στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μετεκπαιδεύτηκε στις λοιμώξεις στα Νοσοκομεία Royal Liverpool University Hospital και στο Clatterbridge Hospital NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε την ειδικότητα της λοιμωξιολογίας το 1996. Υπηρετεί στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών από το 1988. Είναι Καθηγητής Παθολογίας από το 2004. Είναι διευθυντής της πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων της πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών.

Υπήρξε πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος (2009-11 και 2011-13) και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (2007-13).  Ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η ανοσολογία των λοιμώξεων και το σύνδρομο σήψης. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας για την μελέτη της σήψης, μέλους της International Sepsis Alliance. Ιδιαίτερη ενασχόληση με την Ιατρική Εκπαίδευση και μέλος της επιτροπής για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του ΠΠ.

Είναι πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου Πατρών από το 2006-σήμερα. Έχει 98 δημοσιευμένες μελέτες στο pubMed / 106 στο SCOPUS και 2212 citations στο SCOPUS. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Πατρών».

Ζώης Μαρίνος 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Το νέο κόμμα και οι δυο πατρινοί!

Published

on

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές για νέο κόμμα στα σκαριά με την ονομασία «Δημοκράτες».

Δημοσιεύματα φέρουν τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να προορίζεται για επικεφαλής και τον Νίκο Καραχάλιο (που παραχώρησε συνέντευξη στο φύλλο αυτής της Δευτέρας στην “Πολιτεία”) να αναλαμβάνει ρόλο Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, (ρόλο που είχε και επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή).

Αλλά η κίνηση φαίνεται πως έχει και πατρινό «άρωμα» δια του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε και πρόσφατη συνάντηση που δημιούργησε ερωτηματικά, στο Κολωνάκι, με τον επίσης πατρινό, πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, (που προσφάτως παραχώρησε κι εκείνος αποκλειστική συνέντευξη στην “Πολιτεία”).

Συνάντηση που θεωρήθηκε ως μη τυχαία και ανεξάρτητη από το προκείμενο, δηλαδή της επερχόμενης δημιουργίας νέου κόμματος που ο Ευαγγ. Αντώναρος αποκάλυψε προ ημερών και λέγεται πως σε αυτό συμμετέχουν και ονόματα όπως των Αρ. Ντινόπουλου, Γ. Γιακουμάτου, Κ. Παπακώστα, Γ. Λαμπρόπουλου, Χρ. Ζώη κι άλλων αποκαλούμενων «καραμανλικών».

Ήδη μάλιστα δημιουργήθηκε και διαδικτυακό κανάλι με την ονομασία «Δημοκράτες TV» όπου παρουσιάζονται πρωτεργάτες οι «δύο Νίκοι» (Νικολόπουλος – Καραχάλιος) και εμφανίζεται ως στοχευμένη κίνηση για να καλυφθεί το ενημερωτικό κενό που δημιουργεί στον κεντροδεξιό χώρο η δημιουργία ενός αντίστοιχου καναλιού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με το «SYRIZA TV». Το συγκεκριμένο κανάλι βρίσκεται σε δοκιμές και σύντομα θα είναι στον «αέρα.

Ερωτηθείς από την “Πολιτεία” για το θέμα, ο Νίκος Καραχάλιος απάντησε ότι η «συν-αντίληψη» με κάποιους δεν μετατρέπεται σε κόμμα, επιμένοντας πως οι παρεμβάσεις αφορούν σε ρεαλιστικές προτάσεις από ανθρώπους που νοιάζονται ώστε η χώρα να σταθεί όρθια.

Τόνισε πως «μια κίνηση γίνεται κόμμα όταν οι κυβερνήσεις δεν ακούν τις ανάγκες του κόσμου» αφήνοντας ωστόσο παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον με τη σημείωση ότι: «αν τότε υπάρχει κοινωνικό αίτημα, όρεξη και στελέχη, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Η επίσκεψη στον γιατρό του κόστισε… 4.500 ευρώ!

Published

on

Βοά ο χώρος των εργαζομένων στο σύστημα δημόσιας υγείας της Πάτρας από την έντονη φήμη που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες σε βάρος μέλους του κλάδου, με αφορμή σαφείς πληροφορίες που επιμένουν ότι ο εν λόγω εργαζόμενος φέρεται να… εκμεταλλεύτηκε ηλικιωμένο ασθενή τον οποίο είχε στο παρελθόν εξυπηρετήσει στο νοσοκομείο, προκειμένου να δανειστεί… 4.500 ευρώ.

Κι όλα αυτά με την ψεύτικη δικαιολογία ότι… είχε κατηγορηθεί για βαρύ αδίκημα που είχε διαπράξει και κινδύνευε με φυλάκιση πολλών ετών.

Το νέο διαδόθηκε γρήγορα, από στόμα σε στόμα στους κύκλους του νοσοκομείου, προκαλώντας -όπως ήταν φυσικό- αίσθημα οργής και αγανάκτησης για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ενώ υπήρξε προ ημερών και περιστατικό φραστικής επίθεσης σε βάρος του από άλλον εργαζόμενο, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο διάδρομο του νοσοκομείου που εργάζονται.

Η φημολογία ήταν απόρροια της αποκάλυψης που έκανε ο ίδιος ο ηλικιωμένος, αφού δάνεισε τα χρήματα στον εν λόγω νοσοκομειακό υπάλληλο.

Είχαν γνωριστεί προς τριμήνου και ενώ ο ασθενής αναζητούσε εναγωνίως να τον κοιτάξει οφθαλμίατρος λόγω σοβαρού προβλήματος όρασης που του είχε προκύψει. Από γνωστό σε γνωστό, ο ηλικιωμένος ήλθε σε επαφή με τον εργαζόμενο κι εκείνος προθυμοποιήθηκε να συμβάλει για να κανονίσει ραντεβού με γιατρό.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα τον επισκέφθηκε στο σπίτι και του ζήτησε… δανεικά 4.500 ευρώ (!) τα οποία ο ηλικιωμένος έσπευσε να δώσει.

Το χειρότερο όλων, όμως, που άλλωστε προκάλεσε και το μένος των συναδέλφων του συγκεκριμένου, ήταν η δικαιολογία την οποία σκαρφίστηκε για να προκαλέσει τον οίκτο του ηλικιωμένου και να τον πείσει να του δώσει τα χρήματα.

Λέγοντάς του δηλαδή ότι είχε κατηγορηθεί για κακούργημα (!) και ότι έπρεπε επειγόντως να έχει τα χρήματα ώστε να εξασφαλίσει επώνυμο ποινικολόγο από την Αθήνα να τον υπερασπιστεί.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

Ο ηλικιωμένος ένιωσε υπόχρεος απέναντί του και του έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τα χρήματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκ των υστέρων και αφού είχαν ήδη αρχίσει να του μπαίνουν υποψίες πως… μάλλον είχε εξαπατηθεί. Και αυτό γιατί ενώ τηλεφωνούσε στον εργαζόμενο τακτικά για να μάθει εξελίξεις στην υπόθεσή του, εκείνος δεν του απαντούσε ποτέ.

Έτσι ο ηλικιωμένος, όπως έμαθε η «Πολιτεία», επικοινώνησε με ανθρώπους του χώρου της δημόσιας υγείας, που γνώριζε, μήπως μάθει περισσότερα για τον… δανειολήπτη του και την προσωπική του (δικαστική) περιπέτεια.

Εισπράττοντας, όμως, όχι και τις πιο κολακευτικές απόψεις. Και τότε αποφάσισε να αποκαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί προκειμένου να διαμηνυθεί στον υπάλληλο, ότι απαιτεί να του επιστρέψει άμεσα τα δανεικά που είχε πάρει, ειδάλλως θα ακολουθήσει νομικές διαδικασίες.

Όσο για τον εργαζόμενο, συνεχίζει να κάνει τις εξωτερικές δουλειές του νοσηλευτικού ιδρύματος, πάγια αρμοδιότητά του, ενώ -ευτυχώς για τον ίδιο- ούτε έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα άρα και ούτε είναι κατηγορούμενος.

Απλώς, τα περί… κακουργήματος ήταν ένας εύσχημος και, ως απεδείχθη, πειστικός τρόπος, ώστε να βάλει στο χέρι τα 4.500 ευρώ από τον ανυποψίαστο ηλικιωμένο δανειστή…

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Τρόμαξαν τους πατρινούς, αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα

Published

on

Ο Κορινθιακός κόλπος γέμισε φέτος – και αυτό το παρατήρησαν χιλιάδες πατρινοί λουόμενοι- από τα περίεργα «ζελεδάκια» της θάλασσας που με την μαζική παρουσία τους συνθέτουν μια σοκαριστική εικόνα.

Μάλιστα, όπως μαθαίνει η «Πολιτεία», δεν πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση αλλά για… επανεμφάνισή στη συγκεκριμένη περιοχή αυτών των μυστήριων θαλάσσιων πλασμάτων, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς εντοπίζονται κυρίως σε κρύες θάλασσες, ιδίως σε ωκεανούς, όμως προσφάτως άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στις παραλίες του Κορινθιακού.

Από Λόγγο μέχρι και Διγελιώτικα, Δερβένι, ακόμα και Λουτράκι, η θάλασσα είναι γεμάτη από τα σωληνοειδή ζελατινώδη όντα που ανήκουν στο είδος Salpa maggiore (Salpa maxima) και δεν είναι επικίνδυνο.

Πέρα βέβαια από την ενόχληση ή το αποκρουστικό που προκαλεί η θέα τους, αφού χαρακτηρίζονται γλοιώδη από πολλούς λουόμενους.

Όμως δεν σχετίζονται με τις αντιθέτως επικίνδυνες τσούχτρες που προ διετίας γέμισαν τις ακτές της Αχαΐας προκαλώντας επί μέρες συζητήσεις, ακόμα και σε επίπεδο φορέων που αναζητούσαν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Πέρα από ένα άγγιγμα που λόγω του ξαφνικού μπορεί να μοιάσει με τσίμπημα – ακίνδυνο – όμως, δεν προξενούν τίποτα περισσότερο.

Αντιθέτως πολλοί ισχυρίζονται ότι η παρουσία τους αποτελεί σαφή ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας, κατά συνέπεια οι περίοικοι θα έχουν πρόσθετο λόγο να υπερηφανεύονται.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία «Salp» (ονομάζονται και Σαλπίνες) και είναι βραχύβια με διάφανο εξωτερικό περίβλημα, που κινείται με τη συστολή και αντλώντας νερό από το ζελατινώδες σώμα του. Αποτελεί τμήμα του συνολικού κύκλου ζωής της αλυσίδας των αλάτων που φιλτράρουν το φυτοπλαγκτόν.

Αρχικά παραμένουν συνδεδεμένα με το σώμα του γονέα, τα αναπτυσσόμενα απελευθερώνονται από τα γονικά βλαστοζωοειδή και στη συνέχεια συνεχίζουν να τρέφονται και να μεγαλώνουν ως μοναχική ασεξουαλική φάση κλείνοντας τον κύκλο ζωής των αλάτων.

Η εναλλαγή των γενεών επιτρέπει έναν γρήγορο χρόνο παραγωγής, τόσο με μεμονωμένα άτομα, όσο και με συνολικές αλυσίδες που ζουν και τρέφονται μαζί στη θάλασσα.

Όταν το φαγητό είναι άφθονο, μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από κλώνους που βρίσκονται στο φυτοπλαγκτόν και μπορούν να αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο, αφαιρώντας το φυτοπλαγκτόν από τη θάλασσα.

Αν όμως το φυτοπλαγκτόν είναι πολύ πυκνό, οι «αλάτι» μπορούν να φράξουν και να βυθιστούν στο κάτω μέρος δημιουργώντας γλοιώδη «χαλιά» στον πυθμένα. Τα σώματα των αλάτων μεταφέρουν άνθρακα στον πυθμένα της θάλασσας με αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στην αφθονία ή την κατανομή τους να μπορούν να αλλάξουν τον κύκλο άνθρακα και ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο και στην αλλαγή κλίματος.

Κάτι που εξετάζεται ως σημείο ενδιαφέροντος με αφορμή την εμφάνισή τους στη χώρα μας και ειδικά στον Κορινθιακό.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.