Connect with us

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Οκτώ πατρινοί μιλούν στην «Πολιτεία» για το αβέβαιο καλοκαίρι στον τουρισμό

Published

on

Eίναι γνωστό ότι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, είναι οι πατρινοί που στα χρόνια της κρίσης άλλαξαν ρότα στον επαγγελματικό βίο τους, βρίσκοντας στον τουρισμό μια ασφαλή διέξοδο βιοπορισμού των ίδιων και των οικογενειών τους. Ζουν αποκλειστικά από αυτό.

Δουλεύοντας κάθε χρόνο την τουριστική σεζόν, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μέχρι τη Ρόδο, Κρήτη και αλλού, όπως επίσης και στα νησιά του Ιονίου. Όμως ο κορωνοϊός άλλαξε φέτος άρδην τα σχέδιά τους.

Η πανδημία και υγειονομική κρίση είχε ως συνέπεια να έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν και αυτές οι πόρτες εναλλακτικής οδού εισοδήματος για στρατιές συμπολιτών που στερούνται μόνιμης εργασίας στην Πάτρα.

Ή να μένουν ανοιχτές για λιγότερους και με λιγότερα μεροκάματα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση μπαρίστα ο οποίος εργάζεται σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου κάθε χρόνο με 1.200 ευρώ και φέτος τον ειδοποίησαν ότι θα εργαστεί – αν θέλει – για δύο μήνες με 800 ευρώ!

Το σημερινό ρεπορτάζ της «Πολιτείας» αποτυπώνει την πραγματικότητα, αντλώντας πληροφορίες από άμεσα ενδιαφερόμενους εργαζόμενους ή πατρινούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον νησιωτικό τουρισμό.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι ήδη χάθηκε η μισή τουριστική σεζόν και μένει να δούμε πόσο ακόμα θα χαθεί και από το δεύτερο μισό της. Άπαντες όσοι μιλήσαμε, δεν έχουν χάσει την αισιοδοξία τους παρόλο που νιώθουν σαν να βαδίζουν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι και μπορούν να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τι θα συμβεί μόνο για μία εβδομάδα μετά, μη γνωρίζοντας τι θα τους ξημερώσει εν μέσω καλοκαιριού.

Πληθώρα συμπολιτών που απασχολούνται ως σερβιτόροι, baristas ή chefs και άλλες ειδικότητες σε καταλύματα, είχαν ετοιμάσει βαλίτσες για να φύγουν από τις αρχές του Απριλίου, ορισμένοι και από τον Μάρτιο ακόμα.

Όμως ξέμειναν στην Πάτρα ελέω κορωνοϊού και ακόμα δεν γνωρίζουν την ημερομηνία αναχώρησής τους. Αλλά ακόμα κι αν αυτή η αναχώρηση θα υπάρξει λόγος για να γίνει… Γεγονός (για να αντιληφθούμε και τη σχετικότητα με όλους εμάς και την πόλη) είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και την τοπική οικονομία, καθώς τα εισοδήματά τους τα έφερναν πίσω για να τα καταναλώσουν εδώ.

Συνεπώς και αυτό το κομμάτι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις οικονομικές απώλειες του επόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.

ΜΥΚΟΝΟΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τρεις μήνες να δουλέψουμε, θα είμαστε τυχεροί

Ο Γιώργος Γραμματικόπουλος είναι πολυβραβευμένος chef και καταξιωμένος στην ελίτ των εστιατορίων και ξενοδοχείων πολλών αστέρων ανά την Ελλάδα.

Μόνιμος τόπος διαμονής του κάθε θερινή σεζόν, είναι η Μύκονος και το εστιατόριο του πεντάστερου ξενοδοχείου «Αρχιπέλαγος» στο Καλό Λιβάδι. Θα ήταν ήδη εκεί αλλά ο ιός τον κράτησε στην Πάτρα.

«Μίλησα χθες με την ιδιοκτήτρια και μου είπε ότι περιμένει ακόμα μια εβδομάδα για να δει τι γίνεται και να με ειδοποιήσει πότε θα ξεκινήσουμε», μας λέει ο ίδιος.

Συμπληρώνοντας ότι όλοι περιμένουν να ανοίξουν οι αεροπορικές εταιρείες, να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν στα ταξίδια και τις διακοπές – φιλοξενία τουριστών, να εκδηλωθεί έμπρακτα το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον τουριστών και εφόσον γίνουν και οι κρατήσεις να ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα. «Εφόσον δουλέψουμε έστω και τρεις μήνες φέτος, θα είμαστε και τυχεροί», δηλώνει ο κ. Γραμματικόπουλος.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝ: «Η χρονιά χάθηκε ήδη κατά το ήμισυ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην «Πολιτεία» της Πηνελόπης Μπαλταγιάν, μάνατζερ επί σειρά ετών στο Porto Fino Suites της Σαντορίνης, που τώρα ετοιμαζόταν να αναλάβει τα καθήκοντά της με την ίδια ειδικότητα σε ένα καινούργιο ξενοδοχειακό συγκρότημα πολλών αστέρων.

«Θα ήμουν ήδη στο νησί από την 1η Απριλίου αλλά ακόμα βρίσκομαι στην Πάτρα. Θα φύγω, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς το πότε. Ήδη η τουριστική χρονιά χάθηκε κατά το ήμισυ, και βλέπουμε…», δηλώνει η ίδια.

Επιβεβαιώνει μάλιστα την κάθε χρόνο παρουσία πολλών πατρινών οι οποίοι εργάζονται στο νησί. Και αναφέρει ότι: «Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα δουλέψουν φέτος. Θα γίνουν μειώσεις στο προσωπικό, παντού. Θα είναι πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά» επαληθεύοντάς μας το αθρόο ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών να βρουν επαγγελματική στέγη έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πάνω όμως στην σαφώς πιο δύσκολη χρονική συγκυρία.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΜΗΣ ΚΑΠΕΤΣΩΝΗΣ: Κανονικά, τώρα δεν θα είχα  χρόνο ούτε… ν’ αναπνεύσω

Η Χριστίνα Δημοπούλου ζει μόνιμα στη Σαντορίνη τα τελευταία 8 χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της Θέμη Καπετσώνη. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη του μάνατζμεντ στις εταιρείες Kristy Cave House, Oia και Antelmi Villa, που διαχειρίζονται πολυτελείς βίλλες διακοπών.

Μιλώντας μας για το τι θα μας έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή, που δεν υπήρχε η περιπέτεια του κορωνοϊού, μας είπε: «Δεν θα σας μιλούσα καθόλου γιατί δεν θα προλάβαινα. Θα γινόταν ένας γενικός χαμός. Δυστυχώς τώρα είναι κλειστά», ενημερώνοντάς μας ότι όταν ξέσπασε η πανδημία αναγκάστηκε να αδειάσει ένα από τα σπίτια που ήταν «κλεισμένο» από οικογένεια τουριστών.

Το πρόβλημα της εύρεσης εργασίας για πολλούς πατρινούς το επιβεβαιώνει και η ίδια μιας και όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει πληθώρα συντοπιτών να βρουν εργασία στον τομέα του τουρισμού στο νησί. «Θα είναι πολύ δύσκολα φέτος. Εμείς στη Σαντορίνη έχουμε 8 μήνες σεζόν. Και τώρα ζήτημα να δουλέψουμε τους δύο ή τους τρεις. Οπότε ακόμα κι αν βρει κάποιος πατρινός δουλειά στο νησί, δεν ξέρω αν τελικά θα τον συμφέρει με τα συνολικά έσοδα που θα αποκομίσει συνυπολογίζοντας και πόσα θα ξοδέψει παραμένοντας εδώ».

Όσο για το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν και η ίδια βρίσκεται σε άγνοια. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Βλέπουμε μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, όχι παρά πέρα. Σαφώς υπάρχει ενδιαφέρον για τουρισμό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το πότε και το πώς. Συνεπώς υπάρχει δισταγμός. Και για πόσο θα υπάρχει ηρεμία; Μήπως από Σεπτέμβριο έχουμε τα ίδια;», αναρωτιέται.

ΡΟΔΟΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΑΣΟΥΛΗΣ: Κι όμως, δεν έχουν χαθεί όλα

Ο Θανάσης Γκανασούλης είναι ένας από τους πιο γνωστούς πατρινούς που εδώ και μερικά χρόνια ασχολήθηκαν με τον χώρο του τουρισμού στα νησιά, έχοντας ισχυρό εφόδιο την πολύχρονη και πετυχημένη διαδρομή του στον χώρο της εστίασης στην Πάτρα.

Χειμώνα στην πόλη, καλοκαίρια σε ξενοδοχεία στα νησιά. Εδώ και μερικά χρόνια διευθύνει το Artium Prestige, ένα από τα πολυτελή και δημοφιλή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νησί της Ρόδου.

Ο ίδιος μας λέει: «Η κατάσταση είναι τελείως ρευστή. Τα πάντα είναι υπό αίρεση. Η εξίσωση στα μεγάλα ξενοδοχεία είναι απλή: Δεν υπάρχει έναρξη, χωρίς αεροπλάνα». Στο μυαλό του κυριαρχεί η ημερομηνία (1 Ιουλίου) που ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, για την έναρξη των πτήσεων. Αυτή, όπως αναφέρει, θα είναι και η καλύτερη περίπτωση.

«Εγώ είμαι διευθυντής σε ένα ξενοδοχείο 350 δωματίων στη Ρόδο. Η εταιρεία μου είναι εύρωστη οικονομικά και θα λειτουργήσει τα ξενοδοχεία της για να στηρίξει το προσωπικό της και να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Εταιρείες ευάλωτες οικονομικά, δεν πρόκειται να ανοίξουν», τονίζει.

Αλλά από την άλλη πλευρά, ο κ. Γκανασούλης δίνει και μια σαφή νότα αισιοδοξίας τολμώντας την πρόβλεψη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη: Από 15 Ιουλίου και μετά θα γίνει ‘μπουμ’ κρατήσεων και η σεζόν θα σωθεί. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Σαφώς και θα υπάρξει ζημιά, αλλά δεν θα είναι ολική καταστροφή, όπως προβλέπουν οι ‘καταστροφολόγοι’. Τέλος, συστήνει προς άπαντες, θετική σκέψη και επικοινωνιακή διαχείριση, επιμένοντας ότι «ο τουρισμός θα ανακάμψει».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ – ΙΘΑΚΗ: ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΜΑΡΑΣ: Κρίσιμο, να πετάξουν πάλι τ’ αεροπλάνα

Ο πατρινός επιχειρηματίας Χάρης Τσιμάρας έχει, ως γνωστόν, δημιουργήσει 6 σουίτες, 3 βίλλες στην Κεφαλονιά με το North Point Rooms και 30 πολυτελή δωμάτια στην Ιθάκη, με το «Περατζάδα», επενδύοντας επί χρόνια με επιτυχία, στην ανώτερη ποιότητα φιλοξενίας.

Εκτιμά ότι τα μισά μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας δεν θα ανοίξουν. Εξηγώντας ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα λειτουργίας τους σε αντίθεση με μικρότερες και πιο ευέλικτες επιχειρήσεις του κλάδου. Στην περίπτωση του ίδιου, όμως, ναι μεν διαθέτει ευέλικτες επιχειρήσεις, όμως η κορυφαία ποιότητα απαιτεί τεράστια επένδυση άρα και σωστό προγραμματισμό: «Τώρα είμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και η κυβέρνηση πρέπει να μας βγάλει από αυτό. Αν δεν πετάξουν αεροπλάνα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.

Και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να πράξει άμεσα η Κυβέρνηση. Να βοηθήσει – στηρίξει τον δικό μας αξιόπιστο αερομεταφορέα, την Aegean, ώστε να αρχίσει τα δρομολόγια με στοχευμένες πτήσεις, για να μεταφέρει κόσμο στην Ελλάδα». Και τονίζει: «Υπάρχουν πολλοί που θέλουν διακαώς να έρθουν στη χώρα μας, και γιατί την αγαπούν, αλλά και γιατί βοηθά σε αυτή την κατάσταση του ιού, το κλίμα μας.

Όμως δεν έχουν τρόπο όταν το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, για παράδειγμα, παραμένει κλειστό. Και κανείς ξενοδόχος δεν μπορεί να κρέμεται από το τι θα κάνει ο Lufthansa ή όποια άλλη ξένη εταιρεία. Άρα πρέπει η Κυβέρνηση να βοηθήσει τη δική μας αεροπορική να φέρει κόσμο στη χώρα και να δουλέψει ο τουρισμός».

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΓΚΑΣ: Ένα ντόμινο από ρευστά δεδομένα

Η «Πολιτεία» μίλησε και με τον διευθυντή μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κέρκυρα Ανδρέα Γάγκα, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πάτρα και κάθε χρόνο φιλοξενεί δεκάδες συμπολίτες στο νησί των Φαιάκων.

Όπως μας λέει: «Τίποτα δεν ξέρουμε και τίποτα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και να προβλέψουμε, αν δεν απογειωθούν τα αεροπλάνα για να αρχίσουν να έρχονται τουρίστες».

Συμπληρώνει ότι οι μισές κρατήσεις του Ιουλίου μεταφέρθηκαν χρονικά τον Αύγουστο και η αβεβαιότητα και άγνοια των ξενοδόχων για το πώς θα δουλέψουν, με ποια μέτρα και με πόσο κόσμο, έχει προκαλέσει ανασφάλεια και αδυναμία σχεδιασμού. «Όταν έχεις εστιατόρια για 500 άτομα ή ειδική σάλα για πρωινό και τώρα πρέπει να έχεις 100 άτομα μέσα αλλά κανείς δεν σε έχει ενημερώσει συγκεκριμένα, είναι δύσκολο να μπεις στη διαδικασία σχεδιασμού, συμφωνιών για προσλήψεις με εποχικό προσωπικό κ.λπ. Κι αν σου τύχει ένα κρούσμα, τι θα πρέπει να κάνεις;» αναφέρει ο ίδιος περιγράφοντας ένα σωρό αλυσιδωτές διαστάσεις που η μία επηρεάζει την άλλη.

Καταλήγοντας σε μία και μόνη εκτίμηση: Ότι «πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις λειτουργίας, τελικά δεν θα ανοίξουν καθόλου». Επίσης περιγράφει ως δραματική την κατάσταση εποχιακών εργαζομένων, και από την Πάτρα.

ΡΟΔΟΣ- ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗΣ: Θα αξίζει τον κόπο;

Ο Ηλίας Μπακογιάννης είναι ένας ακόμη πατρινός chef με περγαμηνές από την εργασία του σε Αθήνα, Ελβετία και βόρεια Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στα ξενοδοχεία «Atlantica» στη Ρόδο.

«Θα ήμουν ήδη εκεί από πριν το Πάσχα. Αλλά με ειδοποίησαν να μην πάω ακόμα γιατί δεν ήξεραν αν θα ανοίξει το ξενοδοχείο. Δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση, παρά μόνο από το τι συζητιέται στην πιάτσα και που συνηγορεί στο ότι τελικά δεν θα ανοίξει καθόλου η επιχείρηση φέτος.

Άρα και εγώ είμαι σε θολό τοπίο. Δεν ξέρω τι να κάνω». Και αναφέρει πρόσθετα, ότι υπάρχει και η διάσταση του να ανοίξει μια επιχείρηση σε νησί αλλά ο πατρινός που έχει συμφωνήσει εργασία να μην πάει, αφού δεν θα συμφέρει να δουλέψει μόνο για δύο – τρεις μήνες, με μειωμένα μεροκάματα και χάνοντας το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ- ΜΑΚΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: Ίσως, από τα μέσα Ιουλίου

Ο Μάκης Σολωμός, από την παλιά Αλάμπρα των Υψηλών Αλωνίων, ένας ακόμα πατρινός που λειτουργεί χρόνια τον «Αστερία» στην Κόκκινη Παραλία, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, επισημαίνει στην «Πολιτεία» ότι η φετινή σεζόν είναι «σχεδόν κατεστραμμένη».

Εκπέμποντας όμως αισιοδοξία, εκτιμά ότι από μέσα Ιουλίου έως μέσα Οκτωβρίου όλοι περιμένουν ανάκαμψη, αν και διευκρινίζει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού στο εξωτερικό.

«Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα ποια ακριβώς μέτρα θα ακολουθήσουν. Όλα είναι στον αέρα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε σωστές προβλέψεις», καταλήγει.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: O δάσκαλος που έφερε το Καράτε στην Πάτρα είπε «αντίο» μετά από 40 χρόνια

Published

on

Ο άνθρωπος που… άνοιξε την πύλη της Πάτρας στις Πολεμικές Τέχνες αποφάσισε να ρίξει αυλαία κλείνοντας έναν κύκλο 40 ετών ως δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών.

Μια στιγμή ιστορική, για τον τοπικό αθλητισμό γενικότερα, αφού αν σήμερα υπάρχουν διάσπαρτες σχολές όπου χιλιάδες συμπολίτες και τα παιδιά τους διδάσκονται την τέχνη της άμυνας, το χρωστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος στον Γιώργο Παπαθεοδωρόπουλο.

Δάσκαλοι διαφορετικών στυλ, είναι είτε μαθητές του, είτε μαθητές μαθητών του. Η αποχώρησή του γεννά συναισθηματική φόρτιση.

Το τέλος μιας εποχής με έναν ξεχωριστό δάσκαλο που φερόταν και ως πατέρας αφού παράλληλα με τις κλωτσιές και γροθιές, ασχολείτο με τη μόρφωσή σου, τους προβληματισμούς σου, την καλλιέργεια του πνεύματός σου.

Επιδιώκοντας να σου μεταλαμπαδεύσει αρετές, όπως ο Σεβασμός, η Αγάπη και η Αυτοκυριαρχία, που θεωρούσε απαραίτητα εφόδια στην διαμόρφωση σωστού χαρακτήρα.

Γιατί εκτός από ικανούς μαχητές του αθλήματος, ήθελε να βγάζει άξια μέλη στην κοινωνία…

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Αχιλλέα Ροδίτη:

Ερ.   1980 – 2020. 40 χρόνια από τότε που φέρατε το Καράτε στην Πάτρα. Προσφάτως ανακοινώσατε επισήμως το κλείσιμο αυτού του κύκλου, που δεν αφορά μόνο εσάς αλλά τον τοπικό αθλητισμό στον τομέα των πολεμικών τεχνών γενικότερα. Πότε και γιατί πήρατε την απόφαση;

Απ. Mετά από 45 ολόκληρα χρόνια ήλθε η ώρα να κλείσω τον κύκλο αυτόν της ζωής μου. Ο τοπικός αθλητισμός γύρω από τις πολεμικές τέχνες θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμένα. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι διαφορετικών στυλ που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Η απόφαση να σταματήσω ήταν και είναι πολύ δύσκολη από συναισθηματικής πλευράς. Δεν σας κρύβω ότι πονάω. Όμως καλύτερα να φεύγεις όρθιος. Πλέον διατρέχω την έκτη δεκαετία της ζωής μου και αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, ήλθε το τέλος της όμορφης αυτής διαδρομής.

Ερ. Ποιες σκέψεις και συναισθήματα κυριαρχούν για αυτή την πολύχρονη διαδρομή;

Απ.  Σκέψεις πολλές, αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις επιδείξεις που έκανα με τους μαθητές μου και τον δάσκαλό μου, αείμνηστο Βασίλη Ζαχόπουλο, για να γνωρίσει ο κόσμος το ΚΑΡΑΤΕ, τόσο στην πόλη μας, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα;

Τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος, είτε για αγώνες, είτε για σεμινάρια, σε Ιταλία, Κύπρο, Σουηδία, Ιαπωνία κ.α. τόσο για να διδαχθώ, όσο και για να διδάξω; Τα δε συναισθήματα, ανάμεικτα: Ενθουσιασμός, χαρά, λύπη και σίγουρα νοσταλγία.

Η ΑΡΧΗ ΤΟ 1975

Ερ.  Ας πάμε στην αρχή. Πότε και πώς έγινε η πρώτη σας επαφή με το άθλημα;

Απ.  Η αρχή έγινε το 1975. Ένα απόγευμα. Παιδάκι όντας. Πήγα στη σχολή του μετέπειτα δασκάλου μου και δειλά δειλά κατέβηκα τα σκαλιά ενός υπόγειου χώρου στην οδό Κοδράτου 6-8 στην Αθήνα. Γιατί, βλέπετε, τότε, οι Σχολές Καράτε δεν είχαν τον σεβασμό και την αναγνώριση που έχουν από τον κόσμο σήμερα

. Σήμερα, όλοι οι γονείς, πιο ώριμοι, πιο μορφωμένοι, επιλέγουν να μάθουν τα παιδιά τους ΚΑΡΑΤΕ, όχι για να επιβάλλονται στους γύρω τους, αλλά γιατί παίρνουν αρχές και αξίες που το ΚΑΡΑΤΕ πρεσβεύσει:

Σεβασμό, Αυτοπεποίθηση, Ήθος, Αυτοκυριαρχία και τέλος, δύναμη σωματική αλλά και πνευματική ούτως ώστε αν χρειαστεί να προστατεύσει ή και να προστατευτεί ο ίδιος.

Ερ.  Επιστρέφοντας στην Πάτρα και φέρνοντας ένα όχι και πολύ διαδεδομένο άθλημα τότε, πόσο δύσκολη ήταν η εδραίωσή του;

Απ. Το 1980 τον Ιούλιο ήλθα στην Πάτρα (γενέτειρά μου) και άνοιξα την πρώτη μου Σχολή, στην οδό Μιαούλη 67-71 και Καραϊσκάκη. Άρχισα αμέσως να κάνω επιδείξεις ΚΑΡΑΤΕ. Πρώτα στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας και αργότερα στο κλειστό Στάδιο στο Κουκούλι, για να έλθει ο κόσμος σε επαφή με το άθλημα.

Η μεγάλη ώθηση, όμως, νομίζω ότι ήταν το 1ο ταξίδι στο Πρίντεζι της Ιταλίας για αγώνες, στις 24/5/1981.

Μαζί μου ήταν τρεις μαθητές: Χρήστος Σμπόνιας, Βασίλης Βλαχοθανάσης, Αχιλλέας Ροδίτης. Έτσι έγινε η αρχή. Και η συνέχεια ήταν ανοδική. Ο κόσμος πιστεύω εκτίμησε την επάρκειά μου ως δασκάλου αλλά και ως ανθρώπου που μπορούσε να εμπιστευτεί το παιδί του.

Ερ.  Η απήχηση του αθλήματος πολλαπλασιάστηκε από τη μετέπειτα πορεία των μαθητών σας. Πώς νιώθει ένας δάσκαλος με αυτό άραγε; Κάτι σαν πατέρας;

Απ. Πατέρας! Κάποτε ρώτησα τον δάσκαλό μου, ποιον δρόμο να διαλέξω πάνω στο άθλημα, κάτι που δεν μπορώ να αναλύσω τώρα, και μου είπε: «Θα πας στα δικά μου παιδιά». Γιατί ο δάσκαλος μας έβλεπε σαν παιδιά του.

Άρα και εγώ έτσι βλέπω τους μαθητές μου. Νοιώθω μεγάλη υπερηφάνεια που μαθητές μου εξελίχθηκαν στον χώρο και έχουν διαγράψει ζηλευτή πορεία. Όπως ο Γρηγόρης Πιστικός, τα αδέλφια Γιάννης και Γρηγόρης Δελαπόρτας, ο Βασίλης Βλαχοθανάσης, ο Διονύσης Γκοτσόπουλος, ο Παναγιώτης Λυρής και ο Απόστολος Καψάλης κ.α. – μπορεί και να μου διαφεύγει και κάποιος.

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμά σας σε όσους διδάχθηκαν από εσάς; Και ποιο σε εκείνους που θέλουν τώρα να ασχοληθούν με μια πολεμική τέχνη;

Απ. Σε αυτούς που διδάχτηκαν από εμένα, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το ταξίδι που συνταξιδέψαμε, το ταξίδι του OKINAWA KARATE πρώτα, και του SHITO RYU αργότερα.

Σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το ΚΑΡΑΤΕ, τους λέω να το κάνουν, γιατί το ταξίδι είναι ωραίο, το μοναδικό κριτήριό τους να είναι η ποιότητα του δασκάλου.

Τίποτα δεν συγκρίνεται, ούτε οι γνώσεις, η απόσταση ή τα δίδακτρα με τον χαρακτήρα αυτού που θα μας δώσει εφόδια, εφόδια ζωής. Κλωτσιές και γροθιές μπορούν όλοι να διδάξουν. Ήθος, Σεβασμό, Αγάπη, λίγοι…

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΕ… ΤΙΤΛΟΥΣ

Ø  Απρίλιος 1975 : Ξεκινά στην OKINAWA KARATE στην Αθήνα, στον Βασίλη Ζαχόπουλο.
Ø  Απρίλιος 1977: Παίρνει την μαύρη ζώνη και ως το τέλος του έτους γίνεται βοηθός του δασκάλου του, ενώ αναλαμβάνει Εξεταστής στην Σχολή του Βόλου.
Ø  Ιανουάριος 1978: Γίνεται Εκπαιδευτής στην Σχολή της Κοζάνης.
Ø  Μάρτιος 1978: Εκπαιδευτής στην Σχολή της Καλαμάτας.
Ø  Μάιος 1979: Ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος, στους αγώνες του 7ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καράτε.
Ø  Ιούλιος 1980: Αποστρατεύεται από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και γυρίζει στην Πάτρα ανοίγοντας την 1η Σχολή OKINAWA KARATE στην πόλη.
Ø  Μάιος 1981: Λαμβάνει μέρος σε αγώνες στο Πρίντεζι Ιταλίας, με τρεις αθλητές του.
Ø  1982 – 1987: Κατακτήσεις τίτλων σε διαδοχικές συμμετοχές με μαθητές του σε αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ø  1987: Ταξιδεύει στο Τόκιο και εκπαιδεύεται στο ΝΙΝΤΖΟΥΤΣΟΥ.
Ø  Οκτώβριος 1987: Ανοίγει 2η Σχολή του, στο Αίγιο.
Ø  1991 – 1992: Γίνεται τακτικός Εκπαιδευτής στην Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καλαβρύτων.
Ø  1993: Είναι Εκπαιδευτής στην Στρατονομία του ΚΕΤχ Πατρών.
Ø  1995: Με τον Δάσκαλό του διδάσκουν σε σεμινάριο 600 αθλητών στην Σουηδία.
Ø  1997: Ξεκινά την ενασχόλησή του με το SHITO RYU και με το Παγκράτιο Άθλημα.
Ø  2008: Μεταβαίνει στο Mαϊάμι για το Hall of Fame όπου μετά το πέρας αγώνων του απονεμήθηκε το 9ο ΝΤΑΝ.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Το νέο κόμμα και οι δυο πατρινοί!

Published

on

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές για νέο κόμμα στα σκαριά με την ονομασία «Δημοκράτες».

Δημοσιεύματα φέρουν τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να προορίζεται για επικεφαλής και τον Νίκο Καραχάλιο (που παραχώρησε συνέντευξη στο φύλλο αυτής της Δευτέρας στην “Πολιτεία”) να αναλαμβάνει ρόλο Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, (ρόλο που είχε και επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή).

Αλλά η κίνηση φαίνεται πως έχει και πατρινό «άρωμα» δια του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε και πρόσφατη συνάντηση που δημιούργησε ερωτηματικά, στο Κολωνάκι, με τον επίσης πατρινό, πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, (που προσφάτως παραχώρησε κι εκείνος αποκλειστική συνέντευξη στην “Πολιτεία”).

Συνάντηση που θεωρήθηκε ως μη τυχαία και ανεξάρτητη από το προκείμενο, δηλαδή της επερχόμενης δημιουργίας νέου κόμματος που ο Ευαγγ. Αντώναρος αποκάλυψε προ ημερών και λέγεται πως σε αυτό συμμετέχουν και ονόματα όπως των Αρ. Ντινόπουλου, Γ. Γιακουμάτου, Κ. Παπακώστα, Γ. Λαμπρόπουλου, Χρ. Ζώη κι άλλων αποκαλούμενων «καραμανλικών».

Ήδη μάλιστα δημιουργήθηκε και διαδικτυακό κανάλι με την ονομασία «Δημοκράτες TV» όπου παρουσιάζονται πρωτεργάτες οι «δύο Νίκοι» (Νικολόπουλος – Καραχάλιος) και εμφανίζεται ως στοχευμένη κίνηση για να καλυφθεί το ενημερωτικό κενό που δημιουργεί στον κεντροδεξιό χώρο η δημιουργία ενός αντίστοιχου καναλιού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με το «SYRIZA TV». Το συγκεκριμένο κανάλι βρίσκεται σε δοκιμές και σύντομα θα είναι στον «αέρα.

Ερωτηθείς από την “Πολιτεία” για το θέμα, ο Νίκος Καραχάλιος απάντησε ότι η «συν-αντίληψη» με κάποιους δεν μετατρέπεται σε κόμμα, επιμένοντας πως οι παρεμβάσεις αφορούν σε ρεαλιστικές προτάσεις από ανθρώπους που νοιάζονται ώστε η χώρα να σταθεί όρθια.

Τόνισε πως «μια κίνηση γίνεται κόμμα όταν οι κυβερνήσεις δεν ακούν τις ανάγκες του κόσμου» αφήνοντας ωστόσο παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον με τη σημείωση ότι: «αν τότε υπάρχει κοινωνικό αίτημα, όρεξη και στελέχη, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Η επίσκεψη στον γιατρό του κόστισε… 4.500 ευρώ!

Published

on

Βοά ο χώρος των εργαζομένων στο σύστημα δημόσιας υγείας της Πάτρας από την έντονη φήμη που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες σε βάρος μέλους του κλάδου, με αφορμή σαφείς πληροφορίες που επιμένουν ότι ο εν λόγω εργαζόμενος φέρεται να… εκμεταλλεύτηκε ηλικιωμένο ασθενή τον οποίο είχε στο παρελθόν εξυπηρετήσει στο νοσοκομείο, προκειμένου να δανειστεί… 4.500 ευρώ.

Κι όλα αυτά με την ψεύτικη δικαιολογία ότι… είχε κατηγορηθεί για βαρύ αδίκημα που είχε διαπράξει και κινδύνευε με φυλάκιση πολλών ετών.

Το νέο διαδόθηκε γρήγορα, από στόμα σε στόμα στους κύκλους του νοσοκομείου, προκαλώντας -όπως ήταν φυσικό- αίσθημα οργής και αγανάκτησης για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ενώ υπήρξε προ ημερών και περιστατικό φραστικής επίθεσης σε βάρος του από άλλον εργαζόμενο, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο διάδρομο του νοσοκομείου που εργάζονται.

Η φημολογία ήταν απόρροια της αποκάλυψης που έκανε ο ίδιος ο ηλικιωμένος, αφού δάνεισε τα χρήματα στον εν λόγω νοσοκομειακό υπάλληλο.

Είχαν γνωριστεί προς τριμήνου και ενώ ο ασθενής αναζητούσε εναγωνίως να τον κοιτάξει οφθαλμίατρος λόγω σοβαρού προβλήματος όρασης που του είχε προκύψει. Από γνωστό σε γνωστό, ο ηλικιωμένος ήλθε σε επαφή με τον εργαζόμενο κι εκείνος προθυμοποιήθηκε να συμβάλει για να κανονίσει ραντεβού με γιατρό.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα τον επισκέφθηκε στο σπίτι και του ζήτησε… δανεικά 4.500 ευρώ (!) τα οποία ο ηλικιωμένος έσπευσε να δώσει.

Το χειρότερο όλων, όμως, που άλλωστε προκάλεσε και το μένος των συναδέλφων του συγκεκριμένου, ήταν η δικαιολογία την οποία σκαρφίστηκε για να προκαλέσει τον οίκτο του ηλικιωμένου και να τον πείσει να του δώσει τα χρήματα.

Λέγοντάς του δηλαδή ότι είχε κατηγορηθεί για κακούργημα (!) και ότι έπρεπε επειγόντως να έχει τα χρήματα ώστε να εξασφαλίσει επώνυμο ποινικολόγο από την Αθήνα να τον υπερασπιστεί.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

Ο ηλικιωμένος ένιωσε υπόχρεος απέναντί του και του έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τα χρήματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκ των υστέρων και αφού είχαν ήδη αρχίσει να του μπαίνουν υποψίες πως… μάλλον είχε εξαπατηθεί. Και αυτό γιατί ενώ τηλεφωνούσε στον εργαζόμενο τακτικά για να μάθει εξελίξεις στην υπόθεσή του, εκείνος δεν του απαντούσε ποτέ.

Έτσι ο ηλικιωμένος, όπως έμαθε η «Πολιτεία», επικοινώνησε με ανθρώπους του χώρου της δημόσιας υγείας, που γνώριζε, μήπως μάθει περισσότερα για τον… δανειολήπτη του και την προσωπική του (δικαστική) περιπέτεια.

Εισπράττοντας, όμως, όχι και τις πιο κολακευτικές απόψεις. Και τότε αποφάσισε να αποκαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί προκειμένου να διαμηνυθεί στον υπάλληλο, ότι απαιτεί να του επιστρέψει άμεσα τα δανεικά που είχε πάρει, ειδάλλως θα ακολουθήσει νομικές διαδικασίες.

Όσο για τον εργαζόμενο, συνεχίζει να κάνει τις εξωτερικές δουλειές του νοσηλευτικού ιδρύματος, πάγια αρμοδιότητά του, ενώ -ευτυχώς για τον ίδιο- ούτε έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα άρα και ούτε είναι κατηγορούμενος.

Απλώς, τα περί… κακουργήματος ήταν ένας εύσχημος και, ως απεδείχθη, πειστικός τρόπος, ώστε να βάλει στο χέρι τα 4.500 ευρώ από τον ανυποψίαστο ηλικιωμένο δανειστή…

Continue Reading
Advertisement

Facebook