Connect with us

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Η εστίαση της Πάτρας δίνει ξανά ζωή στην πόλη

Published

on

Μέχρι και στην αναζήτηση δανεικών αναγκάστηκαν να βγουν κάποιοι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων της Πάτρας που θέλησαν να δηλώσουν το «παρών» στη σημερινή επίσημη πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, αλλά μην έχοντας ρευστό για προμήθειες υποχρεώθηκαν να καταφύγουν για βοήθεια σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Του Αχιλλέα Ροδίτη 

Σήμερα η εστίαση ανοίγει τις πύλες της, υπό νέα όμως δεδομένα που κάνουν περαιτέρω δύσκολη τη βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης, σε συνδυασμό βέβαια με το τεράστιο διπλό πλήγμα που έχουν υποστεί, την καρναβαλική περίοδο, οπότε ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις, και το δίμηνο κλείσιμό τους στο πλαίσιο της καραντίνας.

Η έλλειψη ρευστού επιβαρύνει και τους προμηθευτές, ως εκ τούτου κανείς δεν μπορούσε την περασμένη Παρασκευή και το σαββατοκύριακο να αποδεχθεί να προμηθεύσει με προϊόντα ένα μαγαζί χωρίς να εξοφληθεί αμέσως από τον επιχειρηματία.

«Τα προϊόντα έχουν όλα πεταχτεί. Είτε γιατί έληξαν, είτε γιατί καταναλώθηκαν την περίοδο της καραντίνας ακόμα και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες», λέει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. Έτσι όσοι δεν έχουν διαθέσιμο χρήμα στην τσέπη, ναι μεν ήθελαν να ανοίξουν σήμερα, αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες σε ποτά, μπύρες, αναψυκτικά και τρόφιμα. Άρα, ένα από τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε για σήμερα, είναι να δούμε πόσα τελικά καταστήματα άνοιξαν και πόσα δεν θα έχουν κατορθώσει να σηκώσουν ρολά.

«ΘΕΛΕΙΣ 5.000 ΕΥΡΩ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ»

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους, ώστε άπαντες να αντιληφθούμε το μέγεθος του εμποδίου των επαγγελματιών της εστίασης, ο εκπρόσωπός τους Σπύρος Στεργίου δηλώνει: «Ένα μέσο κατάστημα χρειάζεται κοντά στα 2.000 ευρώ για να κάνει προμήθειες και άλλα τόσα και περισσότερα για να πληρώσει και τα συνεργεία που προετοίμασαν το μαγαζί».

Εξηγώντας ότι όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που έβαλαν εργάτες στα μαγαζιά τους, για να τα βάψουν, να φτιάξουν το φωτισμό και να προχωρήσουν σε επισκευές απαραίτητες μετά τους δύο μήνες μη λειτουργίας. Και μεγαλύτερος κύκλος εργασιών απαιτήθηκε σε όσους διατηρούν παραλιακά καταστήματα που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να κάνουν τα πάντα από την αρχή εν όψει της νέας σαιζόν τους.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί σημαντική ανάσα, όπως παραδέχεται ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν λύνει το πρόβλημα καθώς η οικονομική κατάρρευση είναι δυσανάλογη του όποιου οφέλους επιφέρει ο μειωμένος φόρος.

«Εμείς εξ αρχής είχαμε ζητήσει κεφάλαια επανεκκίνησης, όχι μέσω δανεισμού, στο 1% επί τους περυσινού τζίρου κάθε επιχείρησης. Άλλωστε τα χρήματα αυτά οι επαγγελματίες θα τα επενδύσουν στη δουλειά τους, γεγονός που σημαίνει πως τα χρήματα θα ξαναπέσουν στην αγορά», προσθέτει ο κ. Στεργίου. Διατηρώντας σε άμεση προτεραιότητα το συγκεκριμένο αίτημα, όπως και μια σειρά άλλων που κατά την άποψη των επιχειρηματιών θα μπορέσουν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην προσπάθειά τους να σταθούν όρθιοι και να μην βάλουν λουκέτο.

Όλοι ξέρουμε πως κάθε άνοιξη λειτουργούσαν στο φουλ τα καφέ και τα εστιατόρια εντός πόλης και με την αρχή του καλοκαιριού η κίνηση μεταφερόταν στα παραλιακά. Συνεπώς, τα καταστήματα εστίασης της πρώτης κατηγορίας έμειναν κλειστά τους καλύτερούς τους μήνες και τώρα που ανοίγουν, το κάνουν στην εποχή που εκ των πραγμάτων πάντοτε λειτουργούσαν με λιγότερη κίνηση. Και τώρα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

«Ένα μαγαζί που δούλευε με 12 τραπέζια και τώρα θα έχει 5 ή 6 ή 7, θα έχει άλλα έσοδα. Είναι λοιπόν ζητούμενο το πώς θα διατηρηθεί η επιχείρηση», δηλώνει άνθρωπος της εστίασης. Από την άλλη, όμως, και για τα παραλιακά καταστήματα ισχύει το ίδιο πρόβλημα.

Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΣΤΑΘΕΡΑ  ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Η «Πολιτεία» από την πρώτη μέρα της πανδημίας έχει στρέψει την προσοχή της στην πολύπαθη και πληγείσα αγορά της πόλης και ειδικότερα στον χώρο της εστίασης που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της τοπικής κοινωνίας. Καταγράφοντας βήμα βήμα, τα προβλήματα, τις απώλειες, τις ανάγκες και τα αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου. Σήμερα, πρώτη μέρα, δίνουμε βήμα, τυχαία, σε κάποιους εκ των επαγγελματιών του χώρου. Οι οποίοι καταγράφουν τις απόψεις τους για το πώς βλέπουν την εξέλιξη της κατάστασης.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Χάθηκε η καλή περίοδος

«Ίσως τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο εστίασης να ξεκινούν σήμερα, 25 Μαΐου. Και αυτό γιατί οι ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, μετά τους 2,5 μήνες που έμειναν κλειστές και με τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν, με απλήρωτα ενοίκια (έστω και με το 60% έκπτωσης), πάγια υπηρεσιών, εμπορεύματα που πετάχτηκαν γιατί έληξαν, φόροι που δεν πληρώθηκαν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα και μια καινούργια πραγματικότητα.

Οι μεν επιχειρήσεις εστίασης στο αστικό κέντρο, έχοντας χάσει τον τζίρο των 2,5 προηγούμενων μηνών, που συνήθως είναι οι καλοί μήνες, θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ένα 3μηνο που έτσι κι αλλιώς ήταν και είναι δύσκολο. Και με πιο δύσκολους όρους πλέον, όπως η μείωση δυναμικότητας σε τραπέζια, νέοι όροι υγιεινής, φοβισμένοι πελάτες κ.λπ. Το αποτέλεσμα όλου αυτού θα οδηγήσει σε περικοπές εξόδων.

Με πρώτη τη δραστική μείωση του προσωπικού τους. Οι δε επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές, όσες είναι οικογενειακές και σε ιδιόκτητα κτίρια, ίσως τα καταφέρουν οι υπόλοιπες θα δυσκολευτούν πολύ να ανταποκριθούν στα έξοδα. Κάποιες φοβάμαι ότι ίσως να μην μπορέσουν να ανοίξουν καθόλου».

Κ. ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ενωμένοι θα  το ξεπεράσουμε

«Επανεκκίνηση με νέα δεδομένα, σε έναν από τους κλάδους που υπέστησαν καίριο πλήγμα.

Το μέλλον αβέβαιο, αλλά θα είμαστε εδώ, με όλες μας τις δυνάμεις για να το διεκδικήσουμε. Πέρασε ένα χρονικό διάστημα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα οικονομικής και ψυχολογικής φθοράς, αλλά η εστίαση πανελλαδικά βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο ενωμένη, διεκδικώντας το μέλλον και τη στήριξη που της αξίζει».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βάζουμε  κάτω, παλεύουμε!

«Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση, επιτέλους ακούσαμε και τη δική μας επιστροφή στην καινούργια ‘κανονικότητα’, μετά από 2,5 μήνες που κατεβάσαμε ρολά, αλλά δυστυχώς και το κεφάλι σε αυτήν την υγειονομική βόμβα που χτύπησε όλο τον κόσμο. Ας είναι το τελευταίο χειροκρότημα για όλους εμάς… που ελπίζαμε, που ελπίζουμε, που αντέξαμε και που αντέχουμε ακόμα, αγκαλιά με τις οικογένειες που εργάζονται σε εμάς.

Και που όλοι μαζί πλέον δεν το βάζουμε κάτω. Θα παλέψουμε όσο μπορούμε. Και θέλουμε, τώρα πιο πολύ από ποτέ, την στήριξη όλων. Και του κράτους πάνω απ’ όλα, για να μπορέσουμε να ξαναδούμε το μέλλον με χαμογέλα και αισιοδοξία, όπως μας αξίζει».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε την Πάτρα άψυχη;

«ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Αβέβαιο παρόν, αβέβαιο μέλλον. Ο χώρος της εστίασης είναι συνυφασμένος με γνωριμίες , δόξα και χρήματα. Κάτι το οποίο τα τελευταία 11 χρόνια που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά πρέπει όλοι να μάθουν ότι είμαστε και εμείς όπως πολλά επαγγέλματα… Δούλοι στις δουλειές μας! Μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα πρός το ζήν για τις οικογένειες μας.

Με νέα πρωτόγνωρη τάξη πραγμάτων και άγνωστα μονοπάτια για εμάς, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε σε αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει. Ποιο είναι αυτό; Φόβος, συγκεκριμένα πρότυπα εργασίας και ανασφάλεια για το μέλλον.

Άρα αυτόματα θα υπάρξουν και επιπτώσεις. Εμείς ως επιχείρηση έχουμε ως πρώτο μέλημα να καταφέρουμε την βιωσιμότητα της, μετά να διασφαλίσουμε το προσωπικό μας και τελευταίους τους εαυτούς μας. Κάτι βέβαια που συμβαίνει τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο πριν τον Covid-19. Όμως θα πρέπει να βοηθηθεί ο κλάδος μας γιατί αν δεν…, τότε θα μιλάμε για μεγάλα ποσοστά ανεργίας, για έρημες πόλεις – άψυχες».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νέο κεφάλαιο στη ζωή μας

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί έχει δημιουργηθεί θολό τοπίο με ασάφεια μέτρων για την περίοδο που θα διανύσουμε και η οποία είναι πολύ σημαντική γενικά για τον κλάδο εστίασης και τουρισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά, πανελλήνια, η εστίαση θέλει να λειτουργήσει με κανόνες γιατί αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτού που συμβαίνει.

Το ευχαριστώ για μας είναι ότι ο κόσμος έχει διάθεση, και να υπακούσει, και να ξανά διασκεδάσει.

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή όλων μας».

Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας που τι ισχύει επιτέλους

«Για αρχή προβλέπω ένα μπάχαλο. Παράδειγμα; Ακόμα άλλοι λένε 4 άτομα κι άλλοι 6, ότι επιτρέπεται να μπαίνουν στο μαγαζί. Η Περιφέρεια ελπίζω να το διευκρινίσει κάποια στιγμή. Τρέχε εσύ τώρα μάζεψε τραπέζια καρέκλες, πάρε μέτρα κ.λπ.

Πάντως μετά από λίγες μέρες όλα θα ομαλοποιηθούν. Και τον Οκτώβριο, πάλι τα ίδια…».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΑΠΑΣ: Να ξαναζήσει κάθε οικογένεια

«Εστίαση 2020. Ο καθείς από εμάς της εστίασης περιμένει τον συνάνθρωπο να υποστηρίξει την προσπάθεια του αλλά και παράλληλα σκέφτεται τον ίδιο συνάνθρωπο για το πώς θα ανταπεξέλθει οικονομικά στον δικό του κλάδο, στην δική του φαμίλια, στο δικό του μετερίζι.

Η εστίαση πληγώθηκε πολύ. Συνδυαστικά με τα προηγούμενα έτη της εμπορικής ένδειας ήρθε και το τελευταίο καρφί (covid -19),στην ταφόπλακα που φτιάχτηκε από τρόικες και κακές πολιτικές. Αύριο μεθαύριο… ανοίγουμε για να ξανά κλείσουμε…;

Το αύριο χλωμό και επώδυνο για όλη την κοινωνία, για όλες τις πτυχές της… Πόσο μάλλον για τον καθημερινό καφετζή – εστιάτορα. Μακάρι τα τραπέζια μας να γεμίσουν, όπως μακάρι να γεμίσουν αγαθά και τα τραπέζια κάθε ελληνικής οικογένειας που προσδοκά επιτέλους να ανασάνει με την ελπίδα μόνιμο σύμμαχο και την σύμπνοια αρωγό στην κοινή προσπάθεια.

Εμείς θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε, αυτοί θα μας αφήσουν; Όλοι μαζί…ίσως τα καταφέρουμε. Εχθρός ας είναι μόνο ο ιός».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΚΚΗΣ: Να η εξίσωση που δεν βγαίνει

«Αχαρτογράφητα νερά, αβεβαιότητα και δύσκολα εφαρμόσιμοι υγειονομικοί κανόνες είναι το τρίπτυχο που συνθέτει την σκέψη του επιχειρηματία για το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα. Οι άνθρωποι της εστίασης θα παλέψουν για το μεροκάματο με δύσκολους κανόνες, πράγμα που κάνει την αβεβαιότητα τους μεγάλη.

Η αγωνία μεγαλώνει όταν σκέφτονται αν οι πελάτες θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα καταστήματα τους ή θα υπάρχει ακόμα φόβος λόγω του covid 19. Είναι επιτακτική η ανάγκη της στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση περαιτέρω, διότι τα μέτρα που παρθήκαν για την στήριξη τους δεν ήταν αρκετά.

Δύσκολοι τραπεζικοί οροί για δάνεια και ελάχιστα χρήματα που δοθήκαν για την στήριξη ( περίπου 1300) για τρεις μήνες απραγίας. Με αυτά τα 1300 ευρω ο κάθε ένας έπρεπε να ταΐσει την οικογένεια του, να πληρώσει πάγια ( ενοίκια, ρεύμα, ΔΕΥΑΠ, φόρο, λογιστή κ.λπ.) και να φροντίσει να αγοράσει εμπορεύματα για να ανοίξει πάλι (μιας και εκείνα που υπήρχαν όταν έκλεισε αναγκάστηκε να τα πετάξει). Εξίσωση που δεν βγαίνει.

Τέλος να σημειώσω πως σεβόμαστε απολυτά τους νομούς και τους ειδικούς (γιατρούς, λοιμωξιολόγους) και αφού διαβάσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν, ενημερώνουμε πως τα καταστήματα μας θα πληρούν όλους τους κανόνες. Επίσης, η μείωση του δημοτικού φόρου στο μισό είναι περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, μιας και ο φόρος είναι στο 0.50 και το μισό είναι 0.25… Άρα η βοήθεια είναι ανύπαρκτη για ένα κατάστημα που θα χάσει 10-20-30 τραπέζια η 100-200-300 όρθιους…

Και τέλος, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες κρίνουν πως με τα μέτρα δεν θα είναι βιώσιμα τα καταστήματα τους, να μένουν σε καθεστώς αναστολής μέχρι η κατάσταση να επανέλθει στην κανονική της μορφή».

ΑΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ: Μας πέταξαν ένα τυράκι…

«Μας πέταξαν ένα τυράκι (άνοιγμα μία εβδομάδα νωρίτερα) χωρίς κανένα, ακόμη, νομοθετικό πλαίσιο. Που σημαίνει, ότι οι Δήμοι θα αργήσουν να εκδώσουν επικαιροποιημένες άδειες για τους επιπλέον χώρους.

Η χαρά των ελεγκτικών μηχανισμών! Ένα και μισό μήνα είναι σε αναγγελία για μέτρα στήριξης και παραμονές επιτέλους θα τα… ανακηρύξουν. Έγινε λόγος και για τη μείωση ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης τα τέλη

Οκτωβρίου και τα κεντρικά ΜΜΕ άρχισαν τη διχαστική ρητορική για… φθηνότερες τιμές. Ελπίζω εν τέλει ότι θα προχωρήσουν σε πραγματική στήριξη, όπως ζητά ο ΣΚΕΑΝΑ. Προχωρώ κι εγώ, λοιπόν, με ελπίδα για το μέλλον».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ: Άργησαν πολύ να μας ξανανοίξουν!

«Άργησαν πάρα πολύ να δώσουν το ok, λάθος μέγα. Τέζα παραλίες, σκάλες, πλατείες από κόσμο όλες τις προηγούμενες ημέρες και η εστίαση στην απ’ έξω. Δύσκολη λοιπόν η επανεκκίνηση. Τα μαγαζιά μου ξεκινούν με το ίδιο προσωπικό και εάν δεν υπάρχει η προσέλευση και η κατανάλωση που πρέπει, υποχρεωτικά θα μειωθεί.

Πιστεύω ότι υπάρχει κοινό που θα προτιμήσει την ποιότητα με ασφάλεια. Χωρίς πανεπιστήμιο ανοιχτό – άκρως σημαντική παράμετρος –  η δουλειά μου θα είναι λιγότερη.

Όχι μόνο από τους ίδιους τους φοιτητές αλλά και από τον κύκλο των χρημάτων που αφήνουν στη πόλη. Ήρθε η εποχή που θα προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, κι αυτή θα είναι η πολιτική σε Prego- Garden & Mare Mare για το καλοκαίρι».

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: O δάσκαλος που έφερε το Καράτε στην Πάτρα είπε «αντίο» μετά από 40 χρόνια

Published

on

Ο άνθρωπος που… άνοιξε την πύλη της Πάτρας στις Πολεμικές Τέχνες αποφάσισε να ρίξει αυλαία κλείνοντας έναν κύκλο 40 ετών ως δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών.

Μια στιγμή ιστορική, για τον τοπικό αθλητισμό γενικότερα, αφού αν σήμερα υπάρχουν διάσπαρτες σχολές όπου χιλιάδες συμπολίτες και τα παιδιά τους διδάσκονται την τέχνη της άμυνας, το χρωστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος στον Γιώργο Παπαθεοδωρόπουλο.

Δάσκαλοι διαφορετικών στυλ, είναι είτε μαθητές του, είτε μαθητές μαθητών του. Η αποχώρησή του γεννά συναισθηματική φόρτιση.

Το τέλος μιας εποχής με έναν ξεχωριστό δάσκαλο που φερόταν και ως πατέρας αφού παράλληλα με τις κλωτσιές και γροθιές, ασχολείτο με τη μόρφωσή σου, τους προβληματισμούς σου, την καλλιέργεια του πνεύματός σου.

Επιδιώκοντας να σου μεταλαμπαδεύσει αρετές, όπως ο Σεβασμός, η Αγάπη και η Αυτοκυριαρχία, που θεωρούσε απαραίτητα εφόδια στην διαμόρφωση σωστού χαρακτήρα.

Γιατί εκτός από ικανούς μαχητές του αθλήματος, ήθελε να βγάζει άξια μέλη στην κοινωνία…

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Αχιλλέα Ροδίτη:

Ερ.   1980 – 2020. 40 χρόνια από τότε που φέρατε το Καράτε στην Πάτρα. Προσφάτως ανακοινώσατε επισήμως το κλείσιμο αυτού του κύκλου, που δεν αφορά μόνο εσάς αλλά τον τοπικό αθλητισμό στον τομέα των πολεμικών τεχνών γενικότερα. Πότε και γιατί πήρατε την απόφαση;

Απ. Mετά από 45 ολόκληρα χρόνια ήλθε η ώρα να κλείσω τον κύκλο αυτόν της ζωής μου. Ο τοπικός αθλητισμός γύρω από τις πολεμικές τέχνες θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμένα. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι διαφορετικών στυλ που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Η απόφαση να σταματήσω ήταν και είναι πολύ δύσκολη από συναισθηματικής πλευράς. Δεν σας κρύβω ότι πονάω. Όμως καλύτερα να φεύγεις όρθιος. Πλέον διατρέχω την έκτη δεκαετία της ζωής μου και αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, ήλθε το τέλος της όμορφης αυτής διαδρομής.

Ερ. Ποιες σκέψεις και συναισθήματα κυριαρχούν για αυτή την πολύχρονη διαδρομή;

Απ.  Σκέψεις πολλές, αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις επιδείξεις που έκανα με τους μαθητές μου και τον δάσκαλό μου, αείμνηστο Βασίλη Ζαχόπουλο, για να γνωρίσει ο κόσμος το ΚΑΡΑΤΕ, τόσο στην πόλη μας, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα;

Τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος, είτε για αγώνες, είτε για σεμινάρια, σε Ιταλία, Κύπρο, Σουηδία, Ιαπωνία κ.α. τόσο για να διδαχθώ, όσο και για να διδάξω; Τα δε συναισθήματα, ανάμεικτα: Ενθουσιασμός, χαρά, λύπη και σίγουρα νοσταλγία.

Η ΑΡΧΗ ΤΟ 1975

Ερ.  Ας πάμε στην αρχή. Πότε και πώς έγινε η πρώτη σας επαφή με το άθλημα;

Απ.  Η αρχή έγινε το 1975. Ένα απόγευμα. Παιδάκι όντας. Πήγα στη σχολή του μετέπειτα δασκάλου μου και δειλά δειλά κατέβηκα τα σκαλιά ενός υπόγειου χώρου στην οδό Κοδράτου 6-8 στην Αθήνα. Γιατί, βλέπετε, τότε, οι Σχολές Καράτε δεν είχαν τον σεβασμό και την αναγνώριση που έχουν από τον κόσμο σήμερα

. Σήμερα, όλοι οι γονείς, πιο ώριμοι, πιο μορφωμένοι, επιλέγουν να μάθουν τα παιδιά τους ΚΑΡΑΤΕ, όχι για να επιβάλλονται στους γύρω τους, αλλά γιατί παίρνουν αρχές και αξίες που το ΚΑΡΑΤΕ πρεσβεύσει:

Σεβασμό, Αυτοπεποίθηση, Ήθος, Αυτοκυριαρχία και τέλος, δύναμη σωματική αλλά και πνευματική ούτως ώστε αν χρειαστεί να προστατεύσει ή και να προστατευτεί ο ίδιος.

Ερ.  Επιστρέφοντας στην Πάτρα και φέρνοντας ένα όχι και πολύ διαδεδομένο άθλημα τότε, πόσο δύσκολη ήταν η εδραίωσή του;

Απ. Το 1980 τον Ιούλιο ήλθα στην Πάτρα (γενέτειρά μου) και άνοιξα την πρώτη μου Σχολή, στην οδό Μιαούλη 67-71 και Καραϊσκάκη. Άρχισα αμέσως να κάνω επιδείξεις ΚΑΡΑΤΕ. Πρώτα στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας και αργότερα στο κλειστό Στάδιο στο Κουκούλι, για να έλθει ο κόσμος σε επαφή με το άθλημα.

Η μεγάλη ώθηση, όμως, νομίζω ότι ήταν το 1ο ταξίδι στο Πρίντεζι της Ιταλίας για αγώνες, στις 24/5/1981.

Μαζί μου ήταν τρεις μαθητές: Χρήστος Σμπόνιας, Βασίλης Βλαχοθανάσης, Αχιλλέας Ροδίτης. Έτσι έγινε η αρχή. Και η συνέχεια ήταν ανοδική. Ο κόσμος πιστεύω εκτίμησε την επάρκειά μου ως δασκάλου αλλά και ως ανθρώπου που μπορούσε να εμπιστευτεί το παιδί του.

Ερ.  Η απήχηση του αθλήματος πολλαπλασιάστηκε από τη μετέπειτα πορεία των μαθητών σας. Πώς νιώθει ένας δάσκαλος με αυτό άραγε; Κάτι σαν πατέρας;

Απ. Πατέρας! Κάποτε ρώτησα τον δάσκαλό μου, ποιον δρόμο να διαλέξω πάνω στο άθλημα, κάτι που δεν μπορώ να αναλύσω τώρα, και μου είπε: «Θα πας στα δικά μου παιδιά». Γιατί ο δάσκαλος μας έβλεπε σαν παιδιά του.

Άρα και εγώ έτσι βλέπω τους μαθητές μου. Νοιώθω μεγάλη υπερηφάνεια που μαθητές μου εξελίχθηκαν στον χώρο και έχουν διαγράψει ζηλευτή πορεία. Όπως ο Γρηγόρης Πιστικός, τα αδέλφια Γιάννης και Γρηγόρης Δελαπόρτας, ο Βασίλης Βλαχοθανάσης, ο Διονύσης Γκοτσόπουλος, ο Παναγιώτης Λυρής και ο Απόστολος Καψάλης κ.α. – μπορεί και να μου διαφεύγει και κάποιος.

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμά σας σε όσους διδάχθηκαν από εσάς; Και ποιο σε εκείνους που θέλουν τώρα να ασχοληθούν με μια πολεμική τέχνη;

Απ. Σε αυτούς που διδάχτηκαν από εμένα, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το ταξίδι που συνταξιδέψαμε, το ταξίδι του OKINAWA KARATE πρώτα, και του SHITO RYU αργότερα.

Σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το ΚΑΡΑΤΕ, τους λέω να το κάνουν, γιατί το ταξίδι είναι ωραίο, το μοναδικό κριτήριό τους να είναι η ποιότητα του δασκάλου.

Τίποτα δεν συγκρίνεται, ούτε οι γνώσεις, η απόσταση ή τα δίδακτρα με τον χαρακτήρα αυτού που θα μας δώσει εφόδια, εφόδια ζωής. Κλωτσιές και γροθιές μπορούν όλοι να διδάξουν. Ήθος, Σεβασμό, Αγάπη, λίγοι…

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΕ… ΤΙΤΛΟΥΣ

Ø  Απρίλιος 1975 : Ξεκινά στην OKINAWA KARATE στην Αθήνα, στον Βασίλη Ζαχόπουλο.
Ø  Απρίλιος 1977: Παίρνει την μαύρη ζώνη και ως το τέλος του έτους γίνεται βοηθός του δασκάλου του, ενώ αναλαμβάνει Εξεταστής στην Σχολή του Βόλου.
Ø  Ιανουάριος 1978: Γίνεται Εκπαιδευτής στην Σχολή της Κοζάνης.
Ø  Μάρτιος 1978: Εκπαιδευτής στην Σχολή της Καλαμάτας.
Ø  Μάιος 1979: Ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος, στους αγώνες του 7ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καράτε.
Ø  Ιούλιος 1980: Αποστρατεύεται από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και γυρίζει στην Πάτρα ανοίγοντας την 1η Σχολή OKINAWA KARATE στην πόλη.
Ø  Μάιος 1981: Λαμβάνει μέρος σε αγώνες στο Πρίντεζι Ιταλίας, με τρεις αθλητές του.
Ø  1982 – 1987: Κατακτήσεις τίτλων σε διαδοχικές συμμετοχές με μαθητές του σε αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ø  1987: Ταξιδεύει στο Τόκιο και εκπαιδεύεται στο ΝΙΝΤΖΟΥΤΣΟΥ.
Ø  Οκτώβριος 1987: Ανοίγει 2η Σχολή του, στο Αίγιο.
Ø  1991 – 1992: Γίνεται τακτικός Εκπαιδευτής στην Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καλαβρύτων.
Ø  1993: Είναι Εκπαιδευτής στην Στρατονομία του ΚΕΤχ Πατρών.
Ø  1995: Με τον Δάσκαλό του διδάσκουν σε σεμινάριο 600 αθλητών στην Σουηδία.
Ø  1997: Ξεκινά την ενασχόλησή του με το SHITO RYU και με το Παγκράτιο Άθλημα.
Ø  2008: Μεταβαίνει στο Mαϊάμι για το Hall of Fame όπου μετά το πέρας αγώνων του απονεμήθηκε το 9ο ΝΤΑΝ.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Το νέο κόμμα και οι δυο πατρινοί!

Published

on

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές για νέο κόμμα στα σκαριά με την ονομασία «Δημοκράτες».

Δημοσιεύματα φέρουν τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να προορίζεται για επικεφαλής και τον Νίκο Καραχάλιο (που παραχώρησε συνέντευξη στο φύλλο αυτής της Δευτέρας στην “Πολιτεία”) να αναλαμβάνει ρόλο Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, (ρόλο που είχε και επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή).

Αλλά η κίνηση φαίνεται πως έχει και πατρινό «άρωμα» δια του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε και πρόσφατη συνάντηση που δημιούργησε ερωτηματικά, στο Κολωνάκι, με τον επίσης πατρινό, πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, (που προσφάτως παραχώρησε κι εκείνος αποκλειστική συνέντευξη στην “Πολιτεία”).

Συνάντηση που θεωρήθηκε ως μη τυχαία και ανεξάρτητη από το προκείμενο, δηλαδή της επερχόμενης δημιουργίας νέου κόμματος που ο Ευαγγ. Αντώναρος αποκάλυψε προ ημερών και λέγεται πως σε αυτό συμμετέχουν και ονόματα όπως των Αρ. Ντινόπουλου, Γ. Γιακουμάτου, Κ. Παπακώστα, Γ. Λαμπρόπουλου, Χρ. Ζώη κι άλλων αποκαλούμενων «καραμανλικών».

Ήδη μάλιστα δημιουργήθηκε και διαδικτυακό κανάλι με την ονομασία «Δημοκράτες TV» όπου παρουσιάζονται πρωτεργάτες οι «δύο Νίκοι» (Νικολόπουλος – Καραχάλιος) και εμφανίζεται ως στοχευμένη κίνηση για να καλυφθεί το ενημερωτικό κενό που δημιουργεί στον κεντροδεξιό χώρο η δημιουργία ενός αντίστοιχου καναλιού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με το «SYRIZA TV». Το συγκεκριμένο κανάλι βρίσκεται σε δοκιμές και σύντομα θα είναι στον «αέρα.

Ερωτηθείς από την “Πολιτεία” για το θέμα, ο Νίκος Καραχάλιος απάντησε ότι η «συν-αντίληψη» με κάποιους δεν μετατρέπεται σε κόμμα, επιμένοντας πως οι παρεμβάσεις αφορούν σε ρεαλιστικές προτάσεις από ανθρώπους που νοιάζονται ώστε η χώρα να σταθεί όρθια.

Τόνισε πως «μια κίνηση γίνεται κόμμα όταν οι κυβερνήσεις δεν ακούν τις ανάγκες του κόσμου» αφήνοντας ωστόσο παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον με τη σημείωση ότι: «αν τότε υπάρχει κοινωνικό αίτημα, όρεξη και στελέχη, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Η επίσκεψη στον γιατρό του κόστισε… 4.500 ευρώ!

Published

on

Βοά ο χώρος των εργαζομένων στο σύστημα δημόσιας υγείας της Πάτρας από την έντονη φήμη που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες σε βάρος μέλους του κλάδου, με αφορμή σαφείς πληροφορίες που επιμένουν ότι ο εν λόγω εργαζόμενος φέρεται να… εκμεταλλεύτηκε ηλικιωμένο ασθενή τον οποίο είχε στο παρελθόν εξυπηρετήσει στο νοσοκομείο, προκειμένου να δανειστεί… 4.500 ευρώ.

Κι όλα αυτά με την ψεύτικη δικαιολογία ότι… είχε κατηγορηθεί για βαρύ αδίκημα που είχε διαπράξει και κινδύνευε με φυλάκιση πολλών ετών.

Το νέο διαδόθηκε γρήγορα, από στόμα σε στόμα στους κύκλους του νοσοκομείου, προκαλώντας -όπως ήταν φυσικό- αίσθημα οργής και αγανάκτησης για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ενώ υπήρξε προ ημερών και περιστατικό φραστικής επίθεσης σε βάρος του από άλλον εργαζόμενο, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο διάδρομο του νοσοκομείου που εργάζονται.

Η φημολογία ήταν απόρροια της αποκάλυψης που έκανε ο ίδιος ο ηλικιωμένος, αφού δάνεισε τα χρήματα στον εν λόγω νοσοκομειακό υπάλληλο.

Είχαν γνωριστεί προς τριμήνου και ενώ ο ασθενής αναζητούσε εναγωνίως να τον κοιτάξει οφθαλμίατρος λόγω σοβαρού προβλήματος όρασης που του είχε προκύψει. Από γνωστό σε γνωστό, ο ηλικιωμένος ήλθε σε επαφή με τον εργαζόμενο κι εκείνος προθυμοποιήθηκε να συμβάλει για να κανονίσει ραντεβού με γιατρό.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα τον επισκέφθηκε στο σπίτι και του ζήτησε… δανεικά 4.500 ευρώ (!) τα οποία ο ηλικιωμένος έσπευσε να δώσει.

Το χειρότερο όλων, όμως, που άλλωστε προκάλεσε και το μένος των συναδέλφων του συγκεκριμένου, ήταν η δικαιολογία την οποία σκαρφίστηκε για να προκαλέσει τον οίκτο του ηλικιωμένου και να τον πείσει να του δώσει τα χρήματα.

Λέγοντάς του δηλαδή ότι είχε κατηγορηθεί για κακούργημα (!) και ότι έπρεπε επειγόντως να έχει τα χρήματα ώστε να εξασφαλίσει επώνυμο ποινικολόγο από την Αθήνα να τον υπερασπιστεί.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

Ο ηλικιωμένος ένιωσε υπόχρεος απέναντί του και του έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τα χρήματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκ των υστέρων και αφού είχαν ήδη αρχίσει να του μπαίνουν υποψίες πως… μάλλον είχε εξαπατηθεί. Και αυτό γιατί ενώ τηλεφωνούσε στον εργαζόμενο τακτικά για να μάθει εξελίξεις στην υπόθεσή του, εκείνος δεν του απαντούσε ποτέ.

Έτσι ο ηλικιωμένος, όπως έμαθε η «Πολιτεία», επικοινώνησε με ανθρώπους του χώρου της δημόσιας υγείας, που γνώριζε, μήπως μάθει περισσότερα για τον… δανειολήπτη του και την προσωπική του (δικαστική) περιπέτεια.

Εισπράττοντας, όμως, όχι και τις πιο κολακευτικές απόψεις. Και τότε αποφάσισε να αποκαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί προκειμένου να διαμηνυθεί στον υπάλληλο, ότι απαιτεί να του επιστρέψει άμεσα τα δανεικά που είχε πάρει, ειδάλλως θα ακολουθήσει νομικές διαδικασίες.

Όσο για τον εργαζόμενο, συνεχίζει να κάνει τις εξωτερικές δουλειές του νοσηλευτικού ιδρύματος, πάγια αρμοδιότητά του, ενώ -ευτυχώς για τον ίδιο- ούτε έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα άρα και ούτε είναι κατηγορούμενος.

Απλώς, τα περί… κακουργήματος ήταν ένας εύσχημος και, ως απεδείχθη, πειστικός τρόπος, ώστε να βάλει στο χέρι τα 4.500 ευρώ από τον ανυποψίαστο ηλικιωμένο δανειστή…

Continue Reading
Advertisement

Facebook