Connect with us

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πολιτεία: Ο «χάρτης» της πορνείας στην Πάτρα

Published

on

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν και φυσικά έχουν να κάνουν με την περίοδο πριν τον κορωνοϊό η οποία έχει “παγώσει” τα πάντα.

Υπάρχουν υπολογισμοί που μιλούν για ετήσιο τζίρο 600 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν κι άλλες πηγές που θεωρούν ότι το πραγματικό ποσό υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο.

Το βέβαιο είναι ότι η «βιομηχανία» του αγοραίου έρωτα στην Ελλάδα, με τις πολλές όψεις της, θεατές ή αθέατες, μεταλλάχθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης, με τις τιμές να πέφτουν και την προσφορά ν’ αυξάνεται. Αν δεχτούμε ότι ο τζίρος περιορίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τότε στη Δυτική Ελλάδα – Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία- αναλογεί ένα μερίδιο 23-24 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπολογισμός εξίσου αστήρικτος και αυθαίρετος που απλά προκύπτει με αναγωγή στην εν γένει ποσοστιαία συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στο εθνικό ΑΕΠ. Άλλωστε, κανείς δεν είναι σε θέση να παραπέμψει σε ακριβή νούμερα. Παρά μόνο σε προσεγγιστικές εκτιμήσεις.

Στην Πάτρα λειτουργούν (αφήνουμε στην άκρη την τωρινή περίοδο όπου δεσπόζει η απειλή της πανδημίας) εννιά νόμιμοι οίκοι ανοχής, οι περισσότεροι στην περιοχή του Γλαύκου. Επιχειρήσεις νόμιμες που υπόκεινται σε όλους τους ελέγχους που ορίζει η νομοθεσία και οι υγειονομικοί κανονισμοί.

Εν τούτοις, οι υπηρεσίες του πληρωμένου έρωτα δεν εξαντλούνται στα αδειοδοτημένα «σπίτια». Κατά καιρούς έρχονται στο φως πληροφορίες για παράνομους οίκους ανοχής, για ιερόδουλες που συγκεκαλλυμένα αναζητούν πελατεία μέσα από ροζ ιστοσελίδες ή ακόμα και μέσα απ’ την κοινωνική δικτύωση ενώ έως πρότινος ανθούσε στην Πάτρα -στην οδό Αγίου Ανδρέου- η υπαίθρια πορνεία με νεαρές Αφρικανές ιερόδουλες που εκδίδονταν για λίγα ευρώ αλλά και νεαρές Ρομά που προσέγγιζαν κυρίως ηλικιωμένους πελάτες σε κεντρικές πλατείες της πόλης.

Πρόσφατο παράδειγμα η 17χρονη που υποχρεωνόταν να εκδίδεται σε βαγόνι του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο. Στον «χάρτη» της πορνείας στην Πάτρα θα πρέπει να προστεθούν δυο ακόμα πτυχές που συχνά-πυκνά τροφοδοτούν αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες, αν και η δημοσιογραφική διασταύρωση τους σπανίως τεκμηριώνεται. Σε βαθμό που κανείς δεν γνωρίζει αν πραγματικά υφίστανται ή απλώς αποτελούν μέρος ενός σύγχρονου αστικού θρύλου.

Μιλάμε, πρώτον, για τις περιπτώσεις φοιτητριών που φέρονται να εκδίδονταν σ’ ένα στενό κύκλο πελατών. Και, δεύτερον, στα σεξ τουρς, δηλαδή σε περιπτώσεις παράνομων ιερόδουλων που λέγεται ότι έρχονται για λίγα 24ωρα στην Πάτρα και δέχονται μικρό αριθμό πελατών σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί μέσω airbnb.

Πάντως, στις κατά καιρούς αναφορές περί την ύπαρξη παράνομων οίκων ανοχής στην Πάτρα, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο παρελθόν είχε εκδώσει έως και ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι καμία επίσημη καταγγελία δεν είχε περιέλθει σε γνώση της Υπηρεσίας. Εν τούτοις, εξακολουθούν να αναρτώνται πληροφορίες για παράνομα «σπίτια» σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως στα Ζαρουχλέικα, στο Σκαγιοπούλειο, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στην Αγία Τριάδα κ.α.

Γρηγόρης Λάζος: «Μειώθηκαν οι τιμές, αυξήθηκαν οι διαθέσιμες γυναίκες»

Στα χρόνια της κρίσης, από το 2010 και μετά, η πορνεία δεν μειώθηκε όπως θα περίμενε κανείς ως επακόλουθο του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Απεναντίας, κατά την περίοδο 2012-2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 5%, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους Έλληνες πελάτες.

Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνιολογίας) Γρηγόρης Λάζος που εδώ και 34 χρόνια κάνει έρευνες για την πορνεία στην Ελλάδα παρουσιάζει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, κάποια εκ των οποίων περιελήφθησαν και στο γνωστό ρεπορτάζ που προ δυο ετών είχε κάνει για την πορνεία στη χώρα μας η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Λάζου:

  • Από το 2012 ως το 2017, ο πληθυσμός των εκδιδομένων στην Ελλάδα αυξήθηκε από σχεδόν 17.000 σε 18.200, δηλαδή κατά 7%. Η αύξηση αυτή, σε διαφορετική ένταση, παρουσιάστηκε και στους τρεις κύριους τρόπους οργάνωσης της παροχής υπηρεσιών πορνείας που εστιάζει η συγκεκριμένη μελέτη: τους οίκους ανοχής, τα στούντιο και την έκθεση στο πεζοδρόμιο.
  • Από το 2012 ως το 2017, το μίσθωμα όπως και το συνολικό εισόδημα της πορνείας (σε ετήσια κλίμακα) γνώρισαν μια σημαντική πτώση. Κατά πρώτο, το μίσθωμα σχεδόν υποδιπλασιάστηκε. Για να μισθώσει ο πελάτης ένα εκδιδόμενο πρόσωπο, μια γυναίκα από 18 ως 64 ετών: στον οίκο ανοχής το 2012 θα χρειαζόταν κατά μέσον όρο 39 ευρώ, ενώ το 2017 μόλις 17 ευρώ (μείωση 56%). Ανάλογα, στο πεζοδρόμιο, από 14 ευρώ το 2012 θα χρειαζόταν 11 το 2017 (μείωση 21%), ενώ στο στούντιο η μίσθωση από 70 ευρώ το 2012 θα έπεφτε σε 53 ευρώ το 2017 (μείωση 24%).
  • Όπως σημειώνει ο κ. Λάζος «η πορνεία αυξήθηκε μετά το 2010. Άλλαξε σε οργάνωση στο πλαίσιο του νέου πολιτικού, οικονομικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που επέβαλε η οικονομική, αλλά, δευτερευόντως, και η μεταναστευτική κρίση. Αυξήθηκε και άλλαξε συντεταγμένες. Μια αύξηση της πορνείας δεν είναι κατ’ ανάγκην αύξηση του πληθυσμού των εκδιδομένων. Μπορεί η πορνεία να αυξηθεί, αλλά ο πληθυσμός των εκδιδομένων να μείνει στάσιμος ή και να μειωθεί. Όπως για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μισθώσεων, να μειωθεί η τιμή του μισθώματος, να αυξηθεί η πελατεία, να μειωθούν τα έσοδα».Μια ακόμα παράμετρος που συναντάται και στην Πάτρα. Κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών πελατών της πορνείας. Στην περίοδο της έρευνας του καθηγητή Λάζου η πελατεία που αναφέρεται σε μετανάστες αυξήθηκε από περίπου 435.000 σε περίπου 605.000. Αύξηση περί το 28%.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Δεν είδα πάσο, είδα ανάγκη για χρήμα   

Πόση δόση αλήθειας περιέχουν τα κατά καιρούς ρεπορτάζ που μιλούν για εκδιδόμενες φοιτήτριες στην Πάτρα;

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει. Στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ η «Πολιτεία» αναζήτησε πρόσωπα που έχουν καλή γνώση για τον χώρο της νύχτας στην πόλη. Τον Φεβρουάριο, ένα απόγευμα Τετάρτης συναντηθήκαμε στο πάνω μέρος της πλατείας Πίνδου με τον Κώστα Π.

Ο Κώστας στο πολύ μακρινό παρελθόν είχε εργαστεί ως οδηγός ταξί. Αργότερα, ως πορτιέρης σε κλαμπ. Σήμερα βιοπορίζεται ως διανομέας σε εταιρεία τροφίμων στην Πάτρα. Έχει αποσυρθεί απ’ τη νύχτα εδώ και μερικά χρόνια.

Η μαρτυρία του στην «Πολιτεία»:

«Φοιτήτριες που να δείχνουν το πάσο τους, δεν είδα. Είδα, όμως, κορίτσια να δηλώνουν φοιτήτριες και να φεύγουν απ’ το μαγαζί με διαφορετικό αγόρι κάθε βράδυ. Δεν ξέρω αν αυτό οφειλόταν σε δοσοληψία ή σε κάτι άλλο. Άλλωστε, στο μαγαζί που δούλευα η φύση της διασκέδασης απέπνεε έναν κρυφό ερωτισμό.

Θα σου πω, όμως, ότι ένα κορίτσι που είχε έρθει να δουλέψει ως μπαργούμαν, απ’ τη Λαμία αν θυμάμαι καλά, πάντα συστηνόταν ως φοιτήτρια στο ΤΕΙ της Πάτρας. Αυτό και μόνο έκανε τους πελάτες να την προτιμούν. Φοιτήτρια δεν ήταν αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι έλεγε πως δουλεύει νύχτα, σε μπαρ, για να εξοικονομήσει τα των σπουδών της, αυτό μαγνήτιζε πελάτες κάθε ηλικίας.

Δεν άργησε ο καιρός που η ιδιότητα της φοιτήτριας έγινε must για όσες ήθελαν να κάνουν καλό λογαριασμό στο μαγαζί. Και μάλλον, κάπως έτσι, διογκώθηκε η φήμη. Μισή αληθινή, μισή ψεύτικη. Ακόμα και μια Βραζιλιάνα που ήρθε στην Πάτρα να δουλέψει την περίοδο των Χριστουγέννων δήλωνε φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου μας».

 Οι Ελληνίδες υποσκέλισαν τις αλλοδαπές!

Μια απ’ τις λίγες έρευνες για την διάρθρωση της πορνείας όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων η Πάτρα και ο Πύργος, ολοκληρώθηκε το 2015 από την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS.

Η έρευνα έγινε μέσω συνεντεύξεων 80 εκδιδομένων γυναικών και 30 πελατών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Γιάννενα, στη Λάρισα και στη Κομοτηνή. Τ’ αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργανώθηκε στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Σταχυολογούμε ορισμένα απ’ τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σ’ εκείνη την ημερίδα:

  • Οι περισσότερες απ’ τις εκδιδόμενες γυναίκες ήταν Ελληνίδες (20) και Ρουμάνες (20). Ακολουθούν Νιγηριανές (8), Βουλγάρες (7) και Αλβανίδες (7), Ουκρανικής καταγωγής (2) και Ουζµπανικής (1), Καζακστανικής (1) Ρωσικής (1), Τσέχικης (1), Πολωνικής (1) και Γεωργιανής καταγωγής (1).
  • Οι καταγόμενες εκτός Ελλάδας εκδιδόμενες γυναίκες του δείγματος εγκαταστάθηκαν στη χώρα µας, τις περιόδους 2004-2008 και 2010-2015.
  • Η ηλικία των εκδιδομένων γυναικών που συναποτελούν το δείγμα είναι 19-25 (20), 26-30 (15), 31-35 (22), 36-40 (8), 41-45 (1) και ηλικίας 46+ (4).
  • Σχετικά µε το µμορφωτικό τους επίπεδο, οι 3 ήταν αναλφάβητες, 21 απόφοιτες δημοτικού, 19 απόφοιτες γυμνασίου, 17 λυκείου και τέλος 4 πτυχιούχοι ΑΕΙ και 4 πτυχιούχοι τεχνικής -επαγγελματικής σχολής (2 δεν απάντησαν).
  • Από τις αλλοδαπές, καµµία δε δήλωσε ότι ήταν εκδιδόμενη στη χώρα καταγωγής της.
  • Οι περισσότερες κατοικούσαν µε τους γονείς τους και λιγότερες διέμεναν µε τη δική τους οικογένεια (έγγαμες) πριν αρχίσουν να εκδίδονται. Όσες εξ’ αυτών ήταν αλλοδαπές, κατά την παραμονή τους στη χώρα µας διαμένουν συνήθως µμόνες και ένα µμικρό ποσοστό συγκατοικεί. Επίσης, υπήρξε και 1 κοπέλα που ανέφερε ως τόπο διαμονής τον οίκο ανοχής.
  • Οι 58 δήλωσαν ότι ασκούν την παρούσα εργασία λόγω µη εύρεσης άλλης εργασίας.
  • Οι 41 εξ αυτών θα ήθελαν να διακόψουν την εργασία ως εκδιδόμενες.
  • Οι 30 προσπάθησαν να αποχωρήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
  • Μεγάλο ποσοστό των εκδιδομένων γυναικών του δείγματος, κατά δήλωση του κάνει χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. ∆εν υπήρξε σαφές κατά πόσο η χρήση ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πορνεία ή κατά πόσο η πορνεία είχε και άμεσο επακόλουθο τη χρήση.

Δυο στοιχεία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκδιδομένων γυναικών δηλώνει ότι κατέφυγε στην πορνεία εξαιτίας μη εύρεσης άλλης εργασίας. Και το δεύτερο ότι παραπάνω απ’ τις μισές θα ήθελαν να διακόψουν την εργασία ως εκδιδόμενες. Παρ’ όλα αυτά ένας μεγάλος αριθμός λέει ότι προσπάθησαν ν’ αποχωρήσουν απ’ τον χώρο της πορνείας αλλά δεν τα κατάφεραν.

Πιθανώς, λόγω πιέσεων που δέχθηκαν ή εξαιτίας του σταθερού παράγοντα της μη εύρεσης άλλης εργασίας που διέτρεξε την ελληνική κοινωνία όλα τα χρόνια της βαριάς κρίσης.

 

PRAKSIS: Με καλή μόρφωση η πλειοψηφία των πελατών

Ποιο, όμως, είναι το προφίλ των πελατών στους οίκους ανοχής; Η ίδια μελέτη της οργάνωσης PRAKSIS που εκπονήθηκε και σε Πάτρα και Πύργο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά των πελατών. Ένα στοιχείο που απ’ την πρώτη στιγμή προξενεί έκπληξη είναι ότι περισσότεροι απ’ τους μισούς πελάτες δηλώνουν μορφωτικό επίπεδο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και ηλικία από 26 έως 35 ετών.

Στο «δείγμα» περιελήφθησαν συνολικά 30 πελάτες. Τα βασικά στοιχεία του προφίλ τους:

  • Οι περισσότεροι ήταν Έλληνες (29 άτομα) και 1 άτομο από το Πακιστάν.
  • Οι πελάτες στο σύνολο τους επισκέπτονται οίκο ανοχής στα όρια της πόλης στην οποία διαμένουν.
  • Η ηλικία των πελατών είναι 2 άτομα ηλικίας 18-25 ετών, 20 άτομα 26-35 ετών, 3 άτομα 36-45 ετών, και 5 άτομα 45 ετών και άνω.
  • Ως προς το μορφωτικό επίπεδο του δείγματος, οι απαντήσεις έδωσαν τα εξής στοιχεία: 17 άτομα ήταν απόφοιτοι ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, 10 άτομα ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 2 άτομα απόφοιτοι γυμνασίου ή δημοτικού. Το µμεγαλύτερο ποσοστό των πελατών γνωρίζει αγγλικά και ομιλεί την γλώσσα.
  • Ως προς το επάγγελμα οι πελάτες δήλωσαν: 14 άτομα ιδιωτικοί υπάλληλοι, 9 άτομα ελεύθεροι επαγγελματίες, 3 άτομα άνεργοι, 1 άτομο δημόσιος υπάλληλος, 1 άτομο φοιτητής και 1 άτομο ανειδίκευτος εργάτης.
  • Άγαμοι ή διαζευγμένοι δήλωσαν 18 άτομα και έγγαμοι ή σε σταθερή σχέση δήλωσαν 12 άτομα.
  • Η ηλικία που επισκέπτονται οι πελάτες για πρώτη φορά οίκο ανοχής, κατά δήλωση τους, είναι σε µμεγάλο ποσοστό αυτή των 14 ετών.
  • Η συχνότητα επίσκεψης και ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από μέρους των πελατών είναι: λιγότερες από µία φορά το μήνα: 5 άτομα, μια φορά το μήνα: 3 άτομα, δύο φορές το μήνα: 7 άτομα, τρεις µε τέσσερις φορές το μήνα: 12 άτομα, οκτώ φορές το μήνα: 2 άτομα και περισσότερες από οκτώ φορές: 1 άτομο.
  • Η ηλικία αποτελεί κριτήριο επιλογής του πελάτη για την εκδιδομένη και συγκεκριμένα καταγράφεται προτίμηση σε ηλικιακό φάσμα 18-30 ετών (21 άτομα).
  • Οι απαντήσεις του δείγματος σχετικά µε την αμοιβή που καταβάλλουν για αγοραίο σεξ έδειξαν ότι μέχρι 20 ευρώ δίνουν τα μισά άτομα, μεταξύ 21-50 ευρώ δίνουν 11 άτομα και 4 άτομα δίνουν πάνω από 50 ευρώ.
  • ∆εν υπήρχε πελάτης που δήλωσε ότι έχει στο παρελθόν επισκεφθεί θύμα trafficking για παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών.
  • Υπήρξαν 2 εκ των ερωτηθέντων, οι οποίοι δήλωσαν ότι δε θα είχαν πρόβλημα να έχουν σεξουαλική επαφή επί πληρωμή µε ενδεχόμενο θύμα trafficking.
  • Σε ερώτημα εάν γνωρίζουν τι σημαίνει σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, οι 29 δήλωσαν ότι γνωρίζουν.
  • Σε ερώτημα, σε τι ποσοστό εκτιμούν ότι συμβαίνει σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 9 άτομα εκτιμούν ότι συμβαίνει σε ποσοστό 1-25%, 7 άτομα εκτιμούν ότι συμβαίνει σε ποσοστό 26-50%, 10 άτομα εκτιμούν ότι συμβαίνει σε ποσοστό 51-75% και 3 άτομα εκτιμούν ότι συμβαίνει σε ποσοστό 76-100%.

ΑΧΑΪΚΉ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τρόμος για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, τον λήστεψαν υπό την απειλή σφυριού και ψαλιδιού

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή αφού εντόπισαν χρήματα και κοσμήματα

Published

on

Θύματα ληστείας έπεσαν ένας 85χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και μία 54χρονη μέσα στο διαμέρισμά τους, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, επί της οδού Σικελιανού 62-64, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, το βράδυ της Τρίτης (23/5) στις 10, όπως αναφέρει το NEWS247.

Οι άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμα και αφού ακινητοποίησαν τα θύματά τους με την απειλή σφυριού και ψαλιδιού, έψαξαν όλους τους χώρους της οικίας και αφαίρεσαν όσα χρήματα και κοσμήματα βρήκαν, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων τους.

Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και παρά τις αναζητήσεις που ακολούθησαν στην γύρω περιοχή δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των δραστών, ενώ διενεργείται έρευνα ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίησή τους, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεύτερο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί άμαχοι και στρατιώτες

Published

on

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 και τους ανταποκριτές και απεσταλμένους σε Ουκρανία και Ρωσία, Αχιλλέα Πατσούκα, Γιάννη Σουλιώτης, Ανδριάνα Μαγγανιά.

Δραματικές ώρες ζει η Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας. Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές». Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο σκοτώθηκε από βομβαρδισμό διαμερίσματος στο Χάρκοβο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. “Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις“, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας. Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Από πλευράς του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους. Ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε “εκτός λειτουργίας” αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκλεισαν τα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος το πρωί ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Για γενικευμένη επίθεση από αέρος κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

FOTO3 SWSTH

Τα ρωσικά ΜΜΕ δηλώνουν έκπληκτα, καθώς πίστευαν ότι θα είναι στόχος η ανατολική Ουκρανία και όχι η πρωτεύουσα. Το βράδυ μάλιστα όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, ενώ οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας. Λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντομίρ Ζελένσκι. Όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν «Καταδίκασα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον ενημέρωσα για τα βήματα που θα κάνουμε για να συντονίσουμε τη διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων όσων διημήφθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου ζήτησε να επικοινωνήσω με όλους τους ηγέτες προκειμένου να καταδικάσουν την επιθετικότητα του Πούτιν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας».

 

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

Τις πλέον ισχυρές και σκληρές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κατά της Ρωσίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για “τις ισχυρότερες δυνατές” κυρώσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. “Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση“, συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια “κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου“.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Για λόγους ασφαλείας επιστρέφει στην Αθήνα η πτήση της ΑEGEAN A3 880 Αθήνα-Μόσχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN, η πτήση A3 880 από την Αθήνα με προορισμό τη Μόσχα, λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Όλες οι λεπτομέρειες για το κερδισμένο ΚΙΝΟ των 75.000 ευρώ: “Ο πελάτης μας δεν το πίστευε…”

Published

on

Πόσο ευχάριστα ήχησε στ’ αυτιά μας η είδηση του κερδισμένου δελτίου ΚΙΝΟ των 75.000 στην Πάτρα. Και πόσο χαρήκαμε που το δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο ΟΠΑΠ δυο φίλων της «Match»: Του Κώστα Τσάμη και του Σπύρου Νικολόπουλου.

Μάλιστα, ο πρώτος μιλώντας στη «Match» και το Matchnews.gr, τόνισε ότι ο μεγάλος τυχερός είναι άνθρωπος της βιοπάλης που πραγματικά είχε ανάγκη τα χρήματα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση μέσα στην οικονομική… μαυρίλα του Ιανουαρίου. Γι’ αυτό θελήσαμε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες από τον Κώστα Τσάμη (φωτό):

Κώστα, τόσα χρήματα κερδισμένα στο ΚΙΝΟ, είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά στην Πάτρα. Κι όμως συνέβη, στο πρακτορείο σας. Πώς το εισπράττετε συναισθηματικά εσύ και ο Σπύρος;

«Τι άλλο από χαρά; Είναι από τις φορές που βλέπεις πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κι εμείς νιώσαμε έστω μέσω του πελάτη μας αυτό το τρομερό συναίσθημα».

Έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο πρακτορείο σας, αν όχι στο ΚΙΝΟ, σε κάποιο άλλο τυχερό παιχνίδι;

«Έχει συμβεί στο παρελθόν αρκετές φορές, αν και όχι με ένα τόσο μεγάλο ποσό, όχι όμως σε εμένα αλλά στον συνέταιρο μου που κάνει χρόνια το επάγγελμα. Έχει τύχει, πελάτες του να κερδίσουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά σε διάφορα παιχνίδια. Τα πιο συνηθισμένα ποσά που βλέπουμε να κερδίζονται αφορούν νούμερα, όπως 2.000 ή ακόμα και 7.000 ευρώ (πρόσφατα). Χρήματα που μπορεί να μην αλλάζουν δραματικά τη ζωή του τυχερού, βοηθούν όμως να γίνει καλύτερη.

Ίσως αυτά τα ποσά στο παρελθόν να μην ήταν και τόσο σοβαρά για κάποιους, πλέον όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε όλοι, μάς βοηθούν στην καθημερινότητά μας. Θα σας πω μόνο πρόσφατα με έναν πελάτη μας πως είχε έρθει να πληρώσει έναν διακανονισμό στην ΔΕΗ και με τα ρέστα του λογαριασμού έπαιξε ένα σκρατς των 3 ευρώ το οποίο του έδωσε εκείνη την στιγμή 1.000 ευρώ μετρητά. Ο πελάτης εξόφλησε εκείνη κιόλας την στιγμή όλα τα χρέη του (της ρύθμισης) και πήρε και μερικά ακόμα για να τα πάει στην οικογένειά του! Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις τέτοια πράγματα;»

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του τυχερού μόλις είδε ότι κερδίζει το δελτίο του;

«Αρχικά δεν το πίστευε. Σκανάρισε το δελτίο του και μόλις είδε το ποσό, νόμισε πως είχε βλάβη το μηχάνημα! Αφού το έβαλε μερικές φορές ακόμα, ρώτησε τον Σπύρο (σ.σ. Νικολόπουλο) να το κοιτάξει στην τερματική του μηχανή… Η συνέχεια ήταν απερίγραπτη… Φωνές, γέλια, πανηγύρι! Μας άκουσε κυριολεκτικά όλη η οδός Γούναρη».

Σας είπε τι σκέφτεται να κάνει ο τυχερός πελάτης με τα χρήματα;

«Ο νικητής που τυχαίνει να είναι και φίλος μας, είναι ένας βιοπαλαιστής της ζωής. Είχε πραγματική ανάγκη αυτά τα χρήματα, κάτι που μας κάνει διπλά ευχαριστημένους. Αυτό μόνο θα πω χωρίς να θέλω να επεκταθώ».

Ο διαδικτυακός τζόγος άνθισε την εποχή του κορωνοϊού. Ποια, όμως, είναι τα  πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα φυσικά καταστήματα ΟΠΑΠ σε σχέση με το διαδίκτυο;

Δημιουργούνται πολλά προβλήματα στο διαδίκτυο. Η πιο συχνή καταγγελία των παικτών έχει να κάνει με τη φραγή λογαριασμών, ακολουθούν ζητήματα κανονιστικής συμπεριφοράς και συμμόρφωσης, καταγγελίες υπάρχουν και στη διευθέτηση των κερδών αλλά και στην ανάληψη των χρημάτων. Ενώ και μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ είχαν κερδίσει χρήματα, δεν προχώρησε η διαδικασία και τα έχασαν. Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία αναρτημένα στο ίντερνετ. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Να προσθέσω όμως και το πλεονέκτημα του ανθρώπινου παράγοντα. Τα πρακτορεία εκτός όλων των άλλων, προσφέρουν και μια μικρή διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι χώροι μας έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον μπορείς να πιεις έναν καφέ, να μιλήσεις, να διαβάσεις εφημερίδες, να δεις ζωντανά όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ακόμα και να συμβουλευτείς τον πράκτορα για θέματα δελτίων στοιχηματισμού κ.λπ.. Αυτά τα πλεονεκτήματα με κάνουν αρκετά αισιόδοξο. Μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα επιστρέψουν στις καλές εποχές, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου».

Continue Reading
Advertisement
Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ55 mins ago

Πλέι-οφ: Στην κόψη του ξυραφιού 

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ3 hours ago

Παναχαϊκή: «Φορτσάρει» από σήμερα για την πρεμιέρα – Χτύπησε ο Πέρεζ!

SUPER LEAGUE 24 hours ago

Super League 2: Κληρώνει σήμερα για πλέι οφ και πλέι άουτ – Π. Μαρτσούκος στη «Match»: «Ξεκινάμε κανονικά»

ΑΘΛΗΜΑΤΑ16 hours ago

«Match Αχαΐας»: Το ραντεβού με την ιστορία, η «λευκή πετσέτα» και η ώρα της αλήθειας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 hours ago

ΕΠΟ: Συνάντηση Μπαλτάκου με τους αρχηγούς της Εθνικής

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ17 hours ago

Γκουστάβο Πογέτ για το Ελλάδα – Καζακστάν: Είμαστε έτοιμοι αλλά το πιο επικίνδυνο θα είναι να πιστέψουμε ότι είναι κάτι εύκολο

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ23 hours ago

Χριστόπουλος: «Οι άνθρωποι της ομάδας να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει»

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 day ago

Γ΄γύρος: “Κλείδωσε” η πρεμιέρα με τον Προμηθέα να αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό

BASKET LEAGUE1 day ago

Φινάλε στην Basket League με το ενδιαφέρον στην 6η θέση

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ2 days ago

Ήττα και στο Λαύριο (82-75) για τον Απόλλωνα

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ55 mins ago

Πλέι-οφ: Στην κόψη του ξυραφιού 

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ3 hours ago

Παναχαϊκή: «Φορτσάρει» από σήμερα για την πρεμιέρα – Χτύπησε ο Πέρεζ!

SUPER LEAGUE 24 hours ago

Super League 2: Κληρώνει σήμερα για πλέι οφ και πλέι άουτ – Π. Μαρτσούκος στη «Match»: «Ξεκινάμε κανονικά»

ΑΘΛΗΜΑΤΑ16 hours ago

«Match Αχαΐας»: Το ραντεβού με την ιστορία, η «λευκή πετσέτα» και η ώρα της αλήθειας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 hours ago

ΕΠΟ: Συνάντηση Μπαλτάκου με τους αρχηγούς της Εθνικής

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ17 hours ago

Γκουστάβο Πογέτ για το Ελλάδα – Καζακστάν: Είμαστε έτοιμοι αλλά το πιο επικίνδυνο θα είναι να πιστέψουμε ότι είναι κάτι εύκολο

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ23 hours ago

Χριστόπουλος: «Οι άνθρωποι της ομάδας να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει»

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 day ago

Γ΄γύρος: “Κλείδωσε” η πρεμιέρα με τον Προμηθέα να αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό

BASKET LEAGUE1 day ago

Φινάλε στην Basket League με το ενδιαφέρον στην 6η θέση

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ2 days ago

Ήττα και στο Λαύριο (82-75) για τον Απόλλωνα

Facebook