Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πρόγραμμα «Πυθαγόρας»: Εννέα χρόνια Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας από την Παναχαϊκή

Published

on

Τα 9 χρόνια από τη δημιουργία του κλείνει το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης.

Ένα πάντρεμα ιδεών Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Παιδείας με «όχημα» το όραμα για ένα καλύτερο, πιο ποιοτικό μέλλον για τους νεαρούς αθλητές, ήταν οι αρχικές σκέψεις που μετουσιωθήκαν σε πράξεις. Η μεταλαμπάδευση όλων αυτών των ιδεών, μέσω πνευματικών ερεθισμάτων, γίνεται με πρόγραμμα και σύστημα τέτοιο, που τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να δείχνουν τα σημάδια τους.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η επιστημονική ομάδα που μεγαλώνει συνεχώς και αποτελείται από αξιόλογους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών σχεδόν το 85/100 που πέρασαν και έζησαν τις δράσεις από την πρώτη στιγμή συνδυάζουν με επιτυχία πλέον Αθλητισμό και σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα του Παναγιώτη Τζανή, ο οποίος πέρασε πρώτος σε μόρια στην Ιατρική σχολή, και ήταν ένας μαθητής-αθλητής που έζησε τις δράσεις του προγράμματος «Πυθαγόρας» από την αρχή.

Ο κορωνοϊός, η Αρχαία Ολυμπία και η αιμοδοσία

Οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την επιστημονική ημερίδα στο πανεπιστήμιο του Μπάντεμοργκ της Γερμανίας που ακυρώθηκε λόγω του κορωνοϊού. Μια όμορφη εμπειρία για όλους αποτέλεσε το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία τον Οκτώβριο που πέρασε, που συνδυάστηκε με μια αξιόλογη ημερίδα στον ιερό χώρο του γηπέδου που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Συγκινητική ήταν επίσης η προσέλευση στο κάλεσμα για αιμοδοσία, που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Παναχαϊκής, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, και σε περίοδο που η αιμοδοσία λόγω των συνθηκών της πανδημίας περνάει δύσκολες μέρες.

Επιπλέον, η επιστημονική ημερίδα με θέματα υγείας και ψυχολογίας στις αρχές Σεπτεμβρίου σημείωσε επιτυχία αν και υπήρχε περιορισμός στην προσέλευση κόσμου.

Μυκωνιάτης: «Η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού»

Με τον υπεύθυνο του προγράμματος Πυθαγόρα, Μάρκο Μυκωνιάτη μίλησε η «Match» ο οποίος μας τόνισε τα εξής:

«Όλοι στην Παναχαϊκή αισθανόμαστε περήφανοι για την προσπάθεια που καταβάλουμε να βγάλουμε σωστούς αθλητές και καλλιεργημένους ανθρώπους στην κοινωνία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο να μεγαλώσει το πρόγραμμα και κυρίως τον πρόεδρο της Παναχαϊκής Παναγιώτη Σεμιτέκολο για την πνευματική καθοδήγηση του.

Μαζί ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται πρόγραμμα «Πυθαγόρας» βάζοντας κάτω τις ευαισθησίες μας και τους προβληματισμούς μας, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς καθώς βρισκόμαστε στην αρχή».

Επιμέλεια: Κυριάκος Δημητρόπουλος

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αυγενάκης: «Την Παρασκευή η συζήτηση για το άνοιγμα των ερασιτεχνικών κατηγοριών»

Published

on

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm», ενόψει των τηλεδιασκέψεων της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού με σωματεία και αθλητικούς φορείς μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Σήμερα ξεκινάμε έναν ανοιχτό, ευρύ διάλογο, για πρώτη φορά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, βάζοντας μια φόρμα ηλεκτρονική όπου θα έχουμε δυνατότητα να φιλοξενήσουμε 2.500 ερασιτεχνικά σωματεία, Ολυμπιονίκες και αύριο σε δεύτερη φάση τους άλλους 2.500, για να μιλήσουν και να πουν τις απόψεις τους», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «ως κυβέρνηση είμαστε σε θέση να πούμε ότι εξετάζεται η αλλαγή του νόμου, ώστε να μην υπάρχει παραγραφή για όλα αυτά τα εγκλήματα και πράξεις βιασμού. Διότι έχει φανεί ότι δυσκολεύεται να βρει το θάρρος, το κουράγιο, τη δύναμη να το πει ευθύς αμέσως η αθλήτρια ή ο αθλητής που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και μετά από χρόνια και εφόσον υπάρχουν συνθήκες προχωρά στη δημοσιοποίηση και στην καταγγελία, όπως έγινε με τη Σοφία Μπεκατώρου».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, την προσεχή Παρασκευή (29/1), θα τεθεί στο τραπέζι το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. «Από χώρα σε χώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Εμείς έχουμε φτιάξει μια δομή με απόφαση του πρωθυπουργού και για κάθε κλείσιμο, άνοιγμα, πρωτόκολλο, υπάρχει εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ή τα κολυμβητήρια ή τη Football League, έχουμε ήδη απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή και εξ όσων γνωρίζω την Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Καταλαβαίνω πολύ καλά την κόπωση, την απογοήτευση, όλο αυτό που ακολουθεί όποιον έχει μπει στον αθλητισμό και ζητώ κατανόηση και υπομονή. Βήμα-βήμα πάμε».

Continue Reading

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ενδελεχής ενημέρωση του Γιάννη Παπαγιαννόπουλου στον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Published

on

Τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Τάσο Σταυρογιαννόπουλο επισκέφτηκε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΠ/ΟΧΕ Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και τον ενημέρωσε σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος της χειροσφαίρισης στα δημοτικά σχολεία.

Ο Πατρινός προπονητής έχοντας την απαραίτητη άδεια εισόδου στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας από το ΥΠΕΠΘ, ενημέρωσε τον διευθυντή της εκπαίδευσης αναλυτικά τόσο για τις επισκέψεις στα σχολεία και την παρουσίαση της χειροσφαίρισης στους μαθητές-τριες όσο και για τις διδακτικές επισκέψεις ανά τάξεις στο μουσείο χειροσφαίρισης που υπάρχει στο κλειστό γυμναστήριο του ΠΕΑΚ Πάτρας στο Κουκούλι (λόγω covid αυτή την εποχή έχουν σταματήσει).

Ο κ. Σταυρογιαννόπουλος ευχαρίστησε για την ενημέρωση τον κ. Παπαγιαννόπουλο, του δήλωσε ότι είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και ιδιαίτερα για ένα τόσο ωραίο και εντυπωσιακό άθλημα όπως η χειροσφαίριση, ενώ του υποσχέθηκε ότι όταν το επιτρέψουν οι καταστάσεις της πανδημίας με το αντίστοιχο γραφείο αθλητισμού της εκπαίδευσης και τους συναδέλφους που το απαρτίζουν να διοργανωθεί και αντίστοιχο τουρνουά δημοτικών σχολείων.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

«Αποφασισμένες, συγκεντρωμένες και απολύτως έτοιμες για τον καθοριστικό αγώνα»

Published

on

Την απόλυτη συγκέντρωση στον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα επιδιωχθεί στον σημερινό καθοριστικό ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά Τεργέστης (το Σάββατο 23/1, στις 19.00, ζωντανά από ΕΡΤ 3), κόντρα στην Ολλανδία, επισήμαναν στις δηλώσεις τους η συνεργάτιδα του ομοσπονδιακού τεχνικού Τεό Λοράντου, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη και η Βάσω Πλευρίτου.

H Φιλιώ Μανωλιουδάκη δήλωσε: «Ο προημιτελικός με τη Σλοβακία ήταν ένα παιχνίδι που μας βοήθησε να προετοιμαστούμε πνευματικά για τον ημιτελικό του Σαββάτου (23/1). Γνωρίζαμε ότι θα εξελιχθεί έτσι, ωστόσο προσπαθήσαμε να παίξουμε όπως θα αγωνιστούμε και αύριο. Πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε τη Σλοβακία και ευχόμαστε να τη συναντήσουμε ξανά στο μέλλον. Παραμένουμε συγκεντρωμένες και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένες για τον καθοριστικό αγώνα της πρόκρισης».

Η Βασιλική Πλευρίτου είπε από την πλευρά της: «Ήταν ένας εύκολος αγώνας, όπως το αναμέναμε και προετοιμαζόμαστε για τον ημιτελικό. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η άμυνα. Είμαστε ικανοποιημένες, ενώ όσον αφορά τον ημιτελικό είμαστε ανυπόμονες και θέλουμε να παίξουμε γιατί έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε έτοιμες».

Η προϊστορία με Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι οριστικά η αντίπαλος της Εθνικής στον καθοριστικό για την πρόκριση ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά, καθώς νίκησε αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/1) -όπως αναμενόταν- το Καζακστάν με 19-6.

Όσον αφορά στην προϊστορία της Εθνικής μας ομάδας των Γυναικών στους αγώνες με τις «οράνιε»: Σε 67 ματς που έχουν δώσει μεταξύ τους οι δύο ομάδες, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει 18 νίκες, 3 ισοπαλίες και 46 ήττες. Στην τελευταία τους συνάντηση, πάντως, που είχε γίνει στις 26 Ιουλίου του 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γουαντσού στην Κορέα, η Ολλανδία είχε νικήσει με 11-9.

Στις μεταξύ μας αναμετρήσεις σε Προολυμπιακά Τουρνουά είχαμε: 2012: δύο φορές: Ελλάδα – Ολλανδία 6-13, Ελλάδα – Ολλανδία 10-11 μετά από παράταση (κ.α. 9-9). 2016: Ελλάδα – Ολλανδία 7-9 (αγώνας για 5η-6η θέση).

Οι τελευταίες ατάκες του Τεό Λοράντου πριν από τον «υπέρ πάντων αγώνα» τα λένε όλα: «Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι και ψυχολογικά και σωματικά για τις απαιτήσεις που θα παρουσιαστούν το Σάββατο, σε ένα παιχνίδι που από μόνο του, με τον στόχο που δίνει, είναι πολύ ψυχοφθόρο. Ένα ματς ειδικών συνθηκών, καθώς τέτοια ματς κρίνουν τετραετίες. Η Ελλάδα δεν έδωσε το “παρών” στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, οπότε το κίνητρο είναι μεγάλο και αυτό τα λέει όλα».

** Ο άλλος ημιτελικός του Προολυμπιακού Τουρνουά, που θα κρίνει το δεύτερο εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι αυτός ανάμεσα στη διοργανώτρια Ιταλία και την Ουγγαρία, στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου (νίκησαν το Ισραήλ 15-6 και τη Γαλλία 20-7 αντίστοιχα).

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.