Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σύσκεψη στο Παμπελοποννησιακό: Κοινή δράση για την χρηματοδότηση ερασιτεχνικών συλλόγων

Published

on

Στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη», του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου, Παμπατραϊκή σύσκεψη αθλητικών φορέων, με θέμα «Χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων αθλητικών σωματείων της πόλης, οι οποίοι προέρχονταν από αρκετά διαφορετικά αθλήματα. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν αγωνιστικό, απέπνεε θέληση για κοινή δράση, με στόχο την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Της διαδικασίας προέδρευσε ο Παυλάκης Γιάννης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Δημοτικών Γηπέδων Ποδοσφαίρου Πάτρας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ).

Τη συζήτηση, άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος εξέθεσε την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα σωματεία. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 97%) από τα 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν ενταχθεί στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), μόλις έλαβε την πρώτη δόση από τη φορολογία του στοιχήματος, με ποσό που δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι, που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 3% του συνόλου, έλαβαν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και είναι τα γνωστά σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας.

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, τα μικρά αθλητικά σωματεία δεν μπορούν να βρουν τρόπο να αναπτυχθούν και διαιωνίζεται ουσιαστικά το ως τώρα στάτους κβο. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, μέσω της χρηματοδότησης από τη φορολογία του στοιχήματος, να καταργηθεί η ετήσια τακτική χρηματοδότηση από το κράτος και επιπλέον, εγείρεται και ένα ηθικό ζήτημα.

«Όταν το ίδιο το κράτος προωθεί το στοίχημα, μία σύγχρονη εξάρτηση, που καταστρέφει νέους, διαλύει οικογένειες, πώς μπορούμε να μιλάμε για «καθαρό» αθλητισμό;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Πετρόπουλος.

Στο τέλος της εισήγησής του, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι θα είναι εγκληματικό να εδραιωθεί (γιατί ουσιαστικά έχει ήδη γίνει), η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα σωματεία. Επίσης, θα είναι καταστροφικό, να περάσει και αυτή η αρμοδιότητα στους Δήμους, που ήδη υφίστανται τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης. «Πώς ο Δήμος Πατρέων, που από 91 εκατομμύρια ευρώ, πήρε μόνο 24, θα φορτωθεί και τις μετακινήσεις των ομάδων εθνικών κατηγορών της πόλης, όταν το κόστος αυτό ξεπερνά σε ετήσια βάση το μισό εκατομμύριο ευρώ;».

Εμπόδια στον «κατήφορο» αυτό, είπε ο κ. Πετρόπουλος, μπορεί να βάλει η κοινή δράση και ο αγώνας όλων των σωματείων, από κοινού με τη Δημοτική Αρχή, καθώς μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση που αξίζουν και δικαιούνται τα σωματεία.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Τόλης Αποστολόπουλος, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στο σωματειακό αθλητισμό. Τόνισε ότι σήμερα, χρηματοδότες του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι ουσιαστικά οι γονείς των αθλητών, με αποτέλεσμα να χαρατσώνεται ξανά η ελληνική οικογένεια.

Ο Νίκος Βισβάρδης, εκπροσωπώντας το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο (ΝΑΣ) ΑμΕΑ Αχαΐας, μίλησε για την αξία του αθλητισμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τον ηρωισμό που προβάλλουν οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειές τους. Ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου στην προσπάθεια που διεξάγεται, καθώς επίσης εξέφρασε την πρόθεση του σωματείου να συμβάλλει στον αγώνα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κράτος.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Άκης Πετρούτσος, πρώην διεθνής κολυμβητής του ΝΟΠ, ο οποίος τόνισε ότι σε ένα περιβάλλον, που οι λαϊκές οικογένειες περιορίζουν τα έξοδά τους, τη βενζίνη, ακόμα και τη διατροφή τους, είναι επόμενο να αναγκαστούν να κόψουν και το παιδί τους από την αθλητική δραστηριότητα. Μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθεί κοινωνικός αθλητισμός, καθώς και να συνεργαστούν τα σωματεία με το Δήμο, γι’ αυτό το σκοπό.

Ο Βασίλης Δρούκας, από τον ΑΠΟ Αρόης, αναφέρθηκε στο γηπεδικό ζήτημα, καθώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης υποδομών και δεν είναι δυνατόν δεκάδες αθλητικά σωματεία της πόλης, να πηγαίνουν για προπονήσεις στα λίγα δημοτικά γήπεδα που υπάρχουν. Αυτό, εκτός των άλλων, δημιουργεί και επιπλέον κόστη για τις ομάδες, για τους γονείς, για τους αθλητές, που ήδη «στενάζουν» κάτω από το βάρος των εξόδων.

Στην παρέμβασή του ο Άγγελος Δανιήλ, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαϊας (ΕΠΣΑ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ανέφερε ότι τα σωματεία, μόνο και μόνο για να ετοιμάσουν όσα γραφειοκρατικά χρειάζονται για να γραφτούν στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χαλάνε και αυτή την πενιχρή χρηματοδότηση από τη φορολογία στοιχήματος που έχουν λάβει. Ανέφερε ότι η συνεργασία Δήμου – ΕΠΣΑ έχει ήδη παράγει σημαντικά αποτελέσματα, όπως είναι η ανακατασκευή του γηπέδου των Προσφυγικών, έργο πολύ σημαντικό για την πόλη.

Ο Νίκος Μπαλάσης, πρόεδρος του ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, μίλησε για το ζωτικό θέμα του σχολικού αθλητισμού, που θα έπρεπε να είναι τροφοδότης του σωματειακού και αυτός με τη σειρά του τροφοδότης του εθνικού ή/και επαγγελματικού αθλητισμού. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μπαλάσης, για τους αγώνες Κ16 που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και η συμμετοχή είναι μειωμένη, καθώς τα σωματεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των αθλητών τους στην Πάτρα.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Βασίλης Ζώτος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, έθεσε το θέμα της απόδοσης του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, από την ΕΤΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) στο Δήμο Πατρέων, καθώς εκεί, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας, προβλέπεται να δημιουργηθούν αθλητικοί χώροι και γήπεδα, δίνοντας «ανάσα» στην έλλειψη υποδομών της πόλης.

Τελευταίος πήρε το λόγο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος άνοιξε την τοποθέτησή του λέγοντας πως την Κυριακή που μας πέρασε ήταν Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, για τα οποία είναι αναγκαία η πρόληψη. Στον πυρήνα όμως της πρόληψης ενάντια σε κάθε μορφής εξάρτηση, βρίσκεται η διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, η ένταξή του σε συλλογικότητα, πράγμα που επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο μέσα από τον αθλητισμό. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επίδραση του αθλητισμού στην πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία. Ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμαρχος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης και στο γεγονός πως είναι απόλυτα δίκαιο και αυτονόητο, ένα μέρος του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, να γυρίζει πίσω σ’ αυτούς και στον τομέα του αθλητισμού.

Η σύσκεψη έκλεισε με τη διαμόρφωση σχεδίου υπομνήματος, το οποίο θα σταλεί σε όλα τα σωματεία, για παρατηρήσεις και έγκριση, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής και των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, το οποίο θα κατατεθεί στον Υφυπουργό Αθλητισμού. Το ραντεβού μεταξύ των παρευρισκομένων ανανεώθηκε, για το σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών κινήσεων.

Τέλος, στη σύσκεψη, εκτός των ομιλητών, παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τα αθλητικά σωματεία: ΑΕΠ Ολυμπιάς (στίβος), ΑΟΠ Αθλόραμα, ΑΟ Πέλοψ, ΓΣ Άτλας Πατρών (Ενόργανη), ΓΣ Αίολος Πατρών, Γυμναστική Ένωση Πάτρας, Αστέρας Λεοντίου ΑΣ, ΑΠΣ Πάτραι, Αετός Ρίου, ΑΕ Ροϊτίκων, ΑΠΣ Προφήτης Ηλίας (ΠΑΟΚ), ΑΠΣ Δάφνη Πατρών, ΑΟ Εθνικός – Πολυτέκνων, ΑΣ Άκρος, Παναχαϊκή ΓΕ, ΑΟ Κρόνος Πατρών, ΕΣΚΑ-Η (Γενική Γραμματεία), Σύλλογος Προπονητών Αχαΐας, Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών, ΑΣ Άτλας, Απόλλων Εγλυκάδος, Fight Club Patras, Πήγασος Μπεγουλακίου, Αχαιός Σαραβαλίου, Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης».

ΠΟΛΟ

Εθνική πόλο Νεανίδων: Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι δευτεραθλήτριες κόσμου

Published

on

Η αποστολή της Εθνικής πόλο Νεανίδων έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης (9/8) στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Η Εθνική Νεανίδων, με τις Πατρινές Ντένια Κουρέτα και Ευφροσύνη Τσιμάρα, πάλεψε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά γνώρισε την ήττα με 10-8, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Η Ελληνική αποστολή προσγειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, συναντώντας θερμή υποδοχή από συγγενείς και φίλους, με τα χαμόγελα να περισσεύουν.

Continue Reading

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Στο Δρέπανο το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Formula Kite

Published

on

Ένα αθλητικό event, που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις αρχές του επόμενου μήνα στο Δρέπανο. Ένα event που συνδυάζει θέαμα, θάλασσα και διάφορες δράσεις που αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες. 

Πρόκειται για το 1ο OPEN Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Formula Kite, KITEFOIL και  TT:R, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου με διοργανωτές τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών και το Cape Drepano, συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της ΓΓΑ.

Η διεξαγωγή του έχει τεράστια σημασία, καθώς είναι το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά την οριστική αναγνώριση του αθλήματος ως Ολυμπιακό πριν από δύο χρόνια! Μάλιστα, το Kiteboarding (Aετοσανίδα) υπάγεται στο αγώνισμα της Ιστιοπλοΐας και θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Μέσα από τους αγώνες του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο Δρέπανο, θα συσταθεί η Εθνική ομάδα του αθλήματος, η πρώτη στην ιστορία του. Πάντως, παρότι δεν είχε πάρει επίσημη μορφή, το αγώνισμα είχε έντονη παρουσία στην περιοχή, μέσα από το Kitesurf Festival που διοργάνωνε το Cape Drepano για 8 συνεχόμενα χρόνια, η οποία διευρύνεται με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και άλλες διοργανώσεις που θα έρθουν στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχουν και τα side events. Παράλληλα με τους αγώνες, θα διεξάγονται αγώνες επίδειξης, σεμινάρια για τα διάφορα στιλ του Kite, θα πραγματοποιηθεί μουσικό φεστιβάλ κάτω από μια μεγάλη τέντα που θα τοποθετηθεί στην παραλία, θα υπάρχει live από γνωστές μπάντες όπως οι Burger Project και γνωστούς DJs, street food, κοκτέιλ, μπύρες, καφές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από τον αγώνα, θα μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις δράσεις.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Στις καρδιές μας χρυσές – Δεύτερες στον κόσμο οι Νεανίδες με Κουρέτα και Τσιμάρα

Published

on

Πάλεψαν σαν λέαινες και στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βελιγράδι οι κοπέλες της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης Νεανίδων, απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά στο τέλος λύγισαν, ηττήθηκαν με 10-8 και κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο.

Οι εκπληκτικές “γοργόνες” της Ελλάδας παραμένουν χρυσές στις καρδιές μας έχοντας κατακτήσει μια ακόμα τεράστια διάκριση σε διεθνή διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας ότι το γυναικείο ελληνικό πόλο έχει και μέλλον στο παγκόσμοο στερέωμα.

Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός, με τις Αμερικανίδες να αιφνιδιάζουν αρχικά και να προηγούνται με 4-1, 5-2 και 6-3, αλλά οι Ελληνίδες βελτιώθηκαν στη συνέχεια σε όλους τους τομείς και ισοφάρισαν σε 6-6 στο ημίχρονο.

Στα δύο τελευταία οκτάλεπτα τα δύο συγκροτήματα έπαιξαν συγκρατημένα και με κλειστές άμυνες. Μe τις ΗΠΑ να έχουν προσαρμόσει το παιχνίδι τους στην εξουδετέρωση των δυο μεγάλων επιθετικών ατού της Εθνικής (Τορνάρου και Τριχά), να εκμεταλλεύονται καλύτερα τον παίκτη παραπάνω, να παίρνουν προβάδισμα 8-7 και 9-8 και να φτάνουν τελικά στη νίκη με το τελικό 10-8, αφού οι Ελληνίδες δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο φινάλε.

ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ 8-10

Oκτάλεπτα: 2-5, 4-1, 1-2, 1-2.

ΕΛΛΑΔΑ (Ευτυχία Καραγιάννη):  Καραγιάννη, Σάντα, Καλογεροπούλου 1, Σιούτη 2,  Ευφρ.Τσιμάρα, Χαλδαίου 2, Τορνάρου, Κουρέτα 2, Ανδρεάδη, Τριχά 1, Λασκαρίδου, Καραμπέτσου, Κωνσταντοπούλου.

ΗΠΑ (Ρόμπερτ Ίθαν): Κάρπεντερ, Κατζανίγκα, Ρόσσι, Άουσμους 2, Χόκινς 1, Τζόνσον, Στράικερ 2, Φλιν 3, Μποναγκουίντι 1, Σνάιντερ, Κνέπερ 1, Γούντχεντ, Στιλ.

Διαιτητές: Νόρα Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία), Λι Αν Κιτ (Νότια Αφρική)

MVP Η ΤΡΙΧΑ

Πολυτιμότερη παίκτρια (MVP) της διοργάνωσης αναδείχθηκε η Ελληνίδα Φωτεινή Τριχά.

Τις απονομές των μεταλλίων έκανε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Κυριάκος Γιαννόπουλος, ως μέλος του μπιρό της FINA και Liaison με την υδατοσφαίριση και η γενική γραμματέας της Τεχνικής Επιτροπής υδατοσφαίρισης της FINA Σταυρούλα Κοζομπόλη.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Copyright © 2019 Mikad Εκδοτικές Διαφημιστικές Υπηρεσίες. --- Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας matchnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.