Connect with us

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Θανάσης Τσοκανάς: Από προπονητής… δάσκαλος, μια ρακέτα δρόμος

Published

on

Οι άνθρωποι των λεγόμενων… μικρών αθλημάτων συνηθίζεται να «ζουν» μακριά από το φως της δημοσιότητας και σίγουρα παίρνουν λιγότερη προσοχή από αυτή που τους αρμόζει.

Μπορεί το πινγκ πονγκ να μην έχει την απήχηση και κυρίως το γκελ στον κόσμο που έχουν άλλα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε κρατήσει μία ρακέτα στα χέρια μας σε κάποιο σημείο της ζωής μας.

Το δεδομένο είναι ότι η Πάτρα έχει… παράδοση στην επιτραπέζια αντισφαίριση Ελληνιστί και διόλου ευκαταφρόνητες επιτυχίες σε Πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ένας άνθρωπος που καταθέτει το μεράκι του, αλλά και την εμπειρία του στο χώρο είναι και ο Θανάσης Τσοκανάς. Σαν αθλητής το αγάπησε αλλά σαν προπονητής διέπρεψε, ασχολούμενος κυρίως με τις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες, «έγραψε» και συνεχίζει να… γράφει αρκετές επιτυχίες, αναδεικνύοντας αθλητές και ανθρώπους.

Σε ένα άθλημα που αντικειμενικά δεν μπορείς να βιοποριστείς ο μαθηματικός, Θανάσης Τσοκανάς καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά το ρόλο του δασκάλου και του προπονητή. Έχουν άλλωστε την ίδια… ρίζα αλλά και τους ίδιους… μαθητές. Την επόμενη γενιά που ετοιμάζεται να διαπρέψει στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Ο νεαρός προπονητής άνοιξε την «καρδιά» του στη «Match» για το άθλημα που αγαπάει και για τα… παιδιά του.

Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο τμήμα του μαθηματικού στο πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2009 εξασκεί το επάγγελμα του καθηγητή, που είναι η μεγάλη του αγάπη. Ο αθλητισμός όμως ήταν πάντα κομμάτι της ζωής του, πρώτα σαν αθλητής από την ηλικία των 8 ετών, και στη συνέχεια σαν προπονητής.

Πως προέκυψε το συγκεκριμένο άθλημα στη ζωή σου;

«Από μικρός είχα μπει στο χώρο του αθλητισμού. Με ενδιέφεραν αθλήματα με μικρότερη απήχηση σε σχέση με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ. Στα 8 μου ξεκίνησα τένις, το πινκ πονκ προέκυψε αργότερα, αφού για πρώτη φορά έπαιξα στα 12 μου. Το θετικό ήταν οτι οι προπονήσεις ήταν καθημερινές και σε κλειστό χώρο, οπότε η ενασχόληση μου ήταν καθημερινή και ανεξαρτήτως καιρού».

Ποιο είναι το ταλέντο και ο χαρακτήρας των παιδιών στις σημερινές δύσκολες εποχές;

«Κάθε παιδί έχει ταλέντο σε κάτι, το σημαντικό είναι να το βρει και να το δουλεψει. Η δουλειά υπερισχύει του ταλέντου. Στόχος κάθε προπονητή είναι να μπεί στην ψυχοσύνθεση του κάθε αθλητή και να πάρει με ξεχωριστό για τον καθένα τρόπο, το 100% του. Μην ξεχνάμε όμως οτι πρωταρχικός στόχος για το παιδί, είναι να περνάει όμορφα στην προπόνηση, να κοινωνικοποιείται και να γυρνάει χαρούμενο στο σπίτι. Ο πρωταθλητισμός έρχεται στη συνέχεια».

Σε ένα άθλημα που αντικειμενικά δεν μπορείς να βιοποριστείς (πινγκ πονγκ), ο μαθηματικός Θανάσης Τσοκανάς, καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά το ρόλο του δασκάλου και του προπονητή.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή στο πινγκ πονγκ;

«Στην Ελλάδα, ο προπονητής πρέπει να είναι και γυμναστής και ψυχολόγος και manager. Αυτό προσπαθούμε όλοι και στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό άθλημα και οι σωστές βάσεις στην τεχνική του αθλητή, παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του τα επόμενα χρόνια. Επίσης σαν ατομικό άθλημα, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία του αθλητή, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Πόσο συμβάλει η ομοσπονδία και η πολιτεία στην ανάπτυξή του;

«Ο καθένας προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Δεν μου αρέσει να στηρίζομαι σε άλλους, ούτε να βρίσκω δικαιολογίες. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια συναντήσαμε πολλές δυσκολίες ακόμα και στα βασικά, όπως στον χώρο για προπόνηση. Όταν έχεις έναν αθλητή που είναι να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό και δεν μπορείς να βρεις λύση στο θέμα προπονητηρίου και μένει εκτός προπονήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, νομίζω δεν έχεις κάνει σαν πολιτεία, τη μέγιστη προσπάθεια».

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι για τους αθλητές;

«Αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης  χρόνου, δουλεύουμε με λίγα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό. Το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για ακαδημίες. Όσο δουλεύουμε όμως με τους συγκεκριμένους αθλητές, στόχος είναι οι Πανελλήνιες διακρίσεις και γιατί όχι και κάτι παραπάνω στην Ευρώπη».

«Κάθε παιδί έχει ταλέντο σε κάτι, το σημαντικό είναι να το βρει και να το δουλέψει» τονίζει ο Θ. Τσοκανάς…

Πως είναι η παράλληλη ενασχόληση σου με τα μαθηματικά;

«Τα μαθηματικά και το επάγγελμα  του καθηγητή είναι η μεγάλη μου αγάπη.  Ασχολούμαι απο 19 χρονών και δεν την αλλάζω. Ωστόσο πάντα όταν βρίσκω το χρόνο, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ και για τα δύο».

Αθλητής ή προπονητής;

«Ευτυχώς όλοι ξέρουν ότι σαν προπονητής τα κατάφερα πολύ καλύτερα από ότι σαν παίχτης (γέλια)».

Ποια είναι τα κοινά και ποιες οι διαφορές δασκάλου και προπονητή;

«Και τα δύο ξεκινάνε από την αγάπη για τα παιδιά. Αν δεν τα κερδίσεις με τον τρόπο σου, δεν  μπορείς να πάρεις το 100% από αυτά. Και στα δύο, μεγάλο ρόλο παίζει η προσπάθεια να μεταδώσεις γνώσεις, να εμπνεύσεις και κυρίως να είσαι η αιτία για τη διαμόρφωση ενός όμορφου χαρακτήρα ενός παιδιού. Όσον αφορά τις διαφορές, κανείς μαθητής μου δεν μπορεί να με φανταστεί να φωνάζω στην προπόνηση και κανείς παίκτης μου ότι είμαι τόσο ήρεμος στο μάθημα. Ο αθλητισμός έχει περισσότερο πάθος, η διδασκαλία έχει περισσότερη μαγεία».

Πόσο χρόνο χρειάζεται και πως τον διαμοιράζεις;

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια  η καθημερινή προπόνηση από πλευράς μου δεν είναι δυνατή, λόγω της άλλης μεγάλης μου αγάπης, των μαθηματικών. Έτσι  προσπαθούμε να εκμεταλευτούμε τα Σαββατοκύριακα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή βρούμε το χρόνο. Ευτυχώς τις προπονήσεις στηρίζουν τις μέρες που λείπω, εξαιρετικά παιδιά και νυν προπονητές που ήταν αθλητές μου τα προηγούμενα χρόνια».

Ποιο είναι το μήνυμά σου στα νέα παιδιά;

«Αυτό που λέω πάντα και στους μαθητές μου και στους αθλητές μου. Συνδυάστε τα όλα. Όλοι έχετε τη δυνατότητα να είστε καλοί και στα μαθήματα και ταυτόχρονα να είστε στο χώρο του αθλητισμού. Ο καθένας μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θέλει, αρκεί να το ονειρευτεί και να το βάλει στόχο».

Ηλίας Μάτσας

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

Published

on

Ακόμη μια μεγάλη επιτυχία για την κολυμβητική ομάδα της ΝΕΠ, με την κλήση του αθλητή της Φάνη Κουρή (Κ15) στην Εθνική ομάδα κολύμβησης για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024 (Μultination Swimming Meet 2024), Aγοριών και Κοριτσιών ηλικίας 13-14-15 ετών (Youth) που θα διεξαχθεί στις 6-7 Απριλίου στα Σκόπια.

Ο αθλητής της Λίνας Μαστροπάσκουα κλήθηκε για τα 100μ. πεταλούδα χάρη στον χρόνο του 57.31 που αποτελεί τον καλύτερο χρόνο της κατηγορίας του.

Τέλος να θυμίσουμε ότι προσφάτως κλήθηκε και η αθλήτριά της ΝΕΠ Αποστολία Σκούτα.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Published

on

Θλίψη έχει σκορπίσει στο ΝΟΠ ο θάνατος του παλαίμαχου αθλητή του και ένθερμου φιλάθλου της ομάδας Κώστα Θεοχάρη, με το Ναυτικό Όμιλο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απρόσμενη απώλεια του Κώστα Θεοχάρη, παλιού αθλητή του ΝΟΠ, αγαπημένου φίλου πολλών και πιστού φιλάθλου του ΝΟΠ.

Θα μας λείψει η καθημερινή του βόλτα με τον αγαπημένο του σκύλο μπροστά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, το γνήσιο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τα νέα, το χαμόγελο του και οι χαιρετισμοί προς τους αθλητές και αθλήτριες που έβλεπε στο γυμναστήριο, τα ενθαρρυντικά του σχόλια για μελλοντικές επιτυχίες, η σταθερή παρουσία του στις κερκίδες του Πεπανός για να παρακολουθήσει δίπλα στον πρόεδρο και τους παλιούς του φίλους τους αγώνες της ανδρικής ομάδας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και τους φίλους του.

Ειδική μέριμνα θα παρθεί τις επόμενες ημέρες για να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος στην διοργάνωση του επόμενου αγώνα της ομάδας μας”.

Continue Reading

ΠΟΛΟ

Οι άνδρες της ΝΕΠ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τον Ηλυσιακό και παρέμειναν στην κορυφή

Published

on

Έχαναν σε όλο το παιχνίδι με τον Ηλυσιακό οι άνδρες της ΝΕΠ και με αντεπίθεση διαρκείας στο β΄ ημίχρονο κατάφεραν να πάρουν έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας (12-12) και να παραμείνουν στην κορυφή του Νοτίου Ομίλου του φετινού πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής.

Η πρωτιά, πάντως, στην α΄ φάση δεν είναι δεδομένη, καθώς η κορυφή – άρα και το αβαντάζ στη β΄ φάση – θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του αγώνα ανάμεσα στην ΠΕΚΕΒ και Νηρέα Γέρακα το Σάββατο στη Χίο. Οι φιλοξενούμενοι είναι το φαβορί, όμως όλα μπορούν να συμβούν, με τη ΝΕΠ να θέλει είτε ισόπαλο αποτέλεσμα είτε νίκη των γηπεδούχων (αυτήν τη στιγμή η ΝΕΠ είναι στο +2 από τον Νηρέα Γέρακα).

Παρόντες στο Ιλίσιο κολυμβητήριο για τη ΝΕΠ ήταν ο πρόεδρος των «δελφινιών» Μανώλης Τσουραμάνης και ο γενικός αρχηγός Θόδωρος Κανελλόπουλος.

Διαιτητές: Μαρκοπούλου-Χατζηγούλας (στο 1.56΄ του γ΄ 8λεπτου αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο έφορος της ΝΕΠ Λάμπρος Αντίοχος για έντονη διαμαρτυρία σε απόφαση των διαιτητών).

Tα 8λεπτα: 4-2, 5-4, 2-3, 1-3.

ΝΕΠ: Μαυριόπουλος, Λυκούδης 2, Χάρισον 1, Καλαμάς, Τσίπης 2, Καραϊκοσ 2, Τρασάι 3, Κωνσταντακόπουλος, Παπαγεωργίου, Καρράς 1, Αντίοχος, Πίτσικας, Δραγώνας, Αβαγιανός 1, Γιαννακόπουλος.

Continue Reading
Advertisement
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ27 mins ago

Απόλλων Carna: «Γύρος θανάτου» πέντε αγωνιστικών!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ57 mins ago

Εθνική Ελλάδας: Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της γαλανόλευκης

ΒΟΛΕΙ1 hour ago

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Αλέξανδρου Ράπτη η Ιταλία

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ2 hours ago

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

ΠΟΛΟ3 hours ago

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Α2 ΕΣΚΑΗ3 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Σείριος «ζωντανός» για παραμονή, μεγάλη νίκη επί του Πήγασου * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

SUPER LEAGUE 13 hours ago

Super League: Κεκλεισμένων των θυρών το Βόλος-Κηφισιά

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ4 hours ago

Παναχαϊκή: Πότε παίζει με Διαγόρα και Παναθηναϊκό Β’

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 hours ago

Οι διεθνείς θα πιέσουν την ΕΠΟ για παραμονή του Πογιέτ

Α2 ΕΣΚΑΗ14 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Προφήτης Ηλίας σπουδαίο «διπλό» με τον ΠΑΣ Ναυπάκτου στην παράταση

NATIONAL LEAGUE 224 hours ago

National League 2: Αναβλήθηκε η τελευταία αγωνιστική στον 1ο όμιλο

Α2 ΕΣΚΑΗ16 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Πυρσός έβαλε «φωτιά» στη μάχη τίτλου νικώντας (πάλι) τον Διαγόρα (pics)

Α2 ΕΣΚΑΗ14 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Τρίτωνας «καθάρισε» το Σκαγιοπούλειο, βήμα για τα πλέι-οφ (pics)

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ22 hours ago

Παναχαϊκή Κ19: Δεν “κατέβηκε” στα Προσφυγικά ο Διαγόρας Ρόδου

Α2 ΕΣΚΑΗ14 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Προφήτης Ηλίας σπουδαίο «διπλό» με τον ΠΑΣ Ναυπάκτου στην παράταση

Α2 ΕΣΚΑΗ23 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η (22η): Σπουδαία παιχνίδια στην Αλεξιώτισσα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ19 hours ago

Πρόκριση στα ημιτελικά για Διαγόρα σε ματς θρίλερ

BASKET LEAGUE15 hours ago

Basket League: Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο!

Α1 ΕΣΚΑΗ22 hours ago

Ορίστηκε ο εξ’ αναβολής αγώνας Ροΐτικα-Ανδραβίδα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 hours ago

Αντώνης Νικοπολίδης: «Αντί για την κριτική ας επικεντρωθούμε στην ενθάρρυνση και την στήριξη»

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ27 mins ago

Απόλλων Carna: «Γύρος θανάτου» πέντε αγωνιστικών!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ57 mins ago

Εθνική Ελλάδας: Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της γαλανόλευκης

ΒΟΛΕΙ1 hour ago

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Αλέξανδρου Ράπτη η Ιταλία

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ2 hours ago

ΝΕΠ: Στην Εθνική ομάδα ο Φάνης Κουρής για την Πολυεθνή συνάντηση κολύμβησης 2024

ΠΟΛΟ3 hours ago

Έφυγε από την ζωή ο παλαίμαχος αθλητής του ΝΟΠ Κώστας Θεοχάρης – Η ανακοίνωση των “δαιμόνων”

Α2 ΕΣΚΑΗ3 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Σείριος «ζωντανός» για παραμονή, μεγάλη νίκη επί του Πήγασου * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

SUPER LEAGUE 13 hours ago

Super League: Κεκλεισμένων των θυρών το Βόλος-Κηφισιά

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ4 hours ago

Παναχαϊκή: Πότε παίζει με Διαγόρα και Παναθηναϊκό Β’

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 hours ago

Οι διεθνείς θα πιέσουν την ΕΠΟ για παραμονή του Πογιέτ

Α2 ΕΣΚΑΗ14 hours ago

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Ο Προφήτης Ηλίας σπουδαίο «διπλό» με τον ΠΑΣ Ναυπάκτου στην παράταση

Facebook