Connect with us

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το Παστέρ απαντάει σε 23 ερωτήματα που όλοι κάνουμε για τον κορωνοϊό

Published

on

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ενημερώνει το κοινό με 23 επίκαιρες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό έδωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

1. Τι σημαίνει COVID-19 και τι SARS-CoV-2;

SARS-CoV-2 είναι το επίσημο όνομα του νέου κορονοϊού ενώ COVID-19 ονομάζεται η νόσος την οποία προκαλεί ο ιός αυτός.

2. Σε ποιους πρέπει να γίνονται εξετάσεις;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι εξετάσεις για τη νόσο COVID-19 πρέπει να γίνονται κατά προτεραιότητα σε ασθενείς με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια και οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) νοσηλεύονται

β) φιλοξενούνται σε μονάδες ηλικιωμένων,

γ) είναι μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

δ) είναι άτομα ηλικίας >70 ετών,

ε) είναι άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή.

3. Πού χρησιμεύουν οι εξετάσεις για τον SARS-CoV-2;

* Στην ειδική ανίχνευση του ιού αυτού με σκοπό την έναρξη, τροποποίηση ή τερματισμό της θεραπείας/νοσηλείας.

* Στην απομόνωση των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στο SARS-CoV2 (στη φάση της πανδημίας στη χώρα μας ήδη υπάρχει απαγόρευση γενικής κυκλοφορίας).

* Σε μελέτες της συχνότητας της νόσου στον πληθυσμό.

4. Ποιες εξετάσεις διαθέτουμε για τη διάγνωση του ιού;

* Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού με μοριακή μέθοδο

* Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο

* Ταχέα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, ή τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, τα οποία όμως δεν διαθέτουν την αξιοπιστία των παραπάνω μεθόδων.

5. Τι είναι και πώς γίνεται η μοριακή μέθοδος;

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR («πι-σι-άρ») πραγματικού χρόνου. Για την εξέταση γίνεται λήψη υγρού από τη μύτη ή το φάρυγγα με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα.

6. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξέταση και γιατί πολλές φορές η εξέταση αργεί;

Από τη στιγμή που σε ένα δείγμα ξεκινά η διαδικασία της εξέτασης, απαιτούνται περίπου 3 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Όταν όμως το εργαστήριο δέχεται μεγάλο αριθμό δειγμάτων, τότε απαιτείται αρκετός χρόνος αφενός για την καταγραφή των ασθενών και αφετέρου για τη διεκπεραίωση των εξετάσεων που πρέπει να γίνεται καθ’ ομάδες ορισμένου αριθμού δειγμάτων. Σημαντική καθυστέρηση επίσης παρατηρείται μερικές φορές στην παραλαβή των δειγμάτων από τα νοσοκομεία, ιδίως από όσα είναι εκτός Αθηνών. Υπάρχουν γρήγορα μοριακά τεστ; Βεβαίως, αλλά γι’ αυτά υπάρχουν ειδικές ερωτήσεις παρακάτω.

7. Πόσο αξιόπιστη είναι η μοριακή μέθοδος; 

Είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Όμως η μοριακή εξέταση, όπως και κάθε εξέταση έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες. Επιπλέον, οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Αν για παράδειγμα κάποιος είχε βήχα και πυρετό από τον κορονοϊό πριν από δύο εβδομάδες, μπορεί η μοριακή εξέτασή του να είναι αρνητική.

8. Συναντήθηκα με ένα φίλο προ 4 ημερών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό την επόμενη ημέρα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα, αλλά έκανα σήμερα τη μοριακή εξέταση και βρέθηκα αρνητικός. Μπορώ να ησυχάσω;

Όχι. Σε άτομα χωρίς συμπτώματα και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά από επαφή με κρούσμα, η μοριακή εξέταση μπορεί να είναι αρνητική, ενδέχεται όμως τα άτομα αυτά να νοσήσουν αργότερα.

9. Τι είναι οι ορολογικές εξετάσεις; Τι είναι τα IgM και τι τα IgG αντισώματα που ανιχνεύουμε στις ορολογικές εξετάσεις;

Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού στο αίμα ενός ατόμου και σπανιότερα σε άλλα δείγματα όπως το σάλιο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των μικροβίων είναι δύο ειδών: τα IgG («άι-τζι-τζι») και τα IgM («άι-τζι-εμ»). Tα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες. Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετά χρόνια.

10. Αν έχω περάσει λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό και βρεθώ θετικός για αντισώματα σημαίνει ότι έχω ανοσία και δεν κινδυνεύω να ξαναπροσβληθώ από τον ιό;

Ναι, από ό,τι γνωρίζουμε η λοίμωξη από τον κορονοϊό αφήνει ανοσία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν γνωρίζουμε όμως για πόσο χρόνο διατηρείται η ανοσία.

11. Μπορούμε με τις ορολογικές εξετάσεις να διαπιστώσουμε αν ένα άτομο που εκδηλώνει τώρα βήχα και πυρετό έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό;

H παρουσία θετικών IgM αντισωμάτων χωρίς την παρουσία IgG αντισωμάτων τις πρώτες ημέρες από την έναρξη πυρετού και βήχα μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα οφείλονται στον νέο ιό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού. Εάν το τεστ γίνει τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρνητικό διότι ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να παράξει αντισώματα.

12. Δεν είχα τους τελευταίους μήνες ποτέ βήχα και πυρετό. Μπορώ με τις ορολογικές εξετάσεις να δω αν έχω περάσει ασυμπτωματικά λοίμωξη από το νέο κορονοϊό (COVID-19);

Αν δεν έχετε εκδηλώσει τους τελευταίους μήνες συμπτώματα και είσαστε θετικός στα αντισώματα, τότε είναι πιθανόν να έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που είχε τον ιό χωρίς να το έχετε καταλάβει. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι υπάρχει και η πιθανότητα ένα θετικό τεστ αντισωμάτων να είναι λανθασμένο (ψευδώς θετικό), δηλαδή να είναι θετικό το τεστ ενώ το άτομο δεν έχει ασθενήσει από COVID-19.

13. Τι σημαίνει αν τα αντισώματά μου είναι αρνητικά;

Ότι δεν έχετε αντισώματα έναντι του ιού και, επομένως, δεν έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό. Προσοχή όμως, σε μερικές περιπτώσεις η αρνητική εξέταση δεν αποκλείει την μόλυνση του ατόμου από το νέο κορονοϊό (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα), δηλαδή ενώ υπάρχει η νόσος το τεστ αντισωμάτων να είναι αρνητικό.

14. Σε πόση ώρα παίρνω τα αποτελέσματά μου από το εργαστήριο για τις ορολογικές εξετάσεις; 

Οι κλασικές αξιόπιστες ορολογικές εξετάσεις εκτελούνται σε ομάδες δειγμάτων και απαιτούν 1-2 ώρες για την πραγματοποίησή τους. Το πότε όμως θα πάρετε το αποτέλεσμα εξαρτάται και από το πόσο συχνά το εργαστήριο εκτελεί την εξέταση.

15. Πού αλλού είναι χρήσιμες οι ορολογικές εξετάσεις; 

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ιατροί και νοσηλευτές που έχουν αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν ανοσία έναντι του κορονοϊού και επομένως, θα μπορούν να εξετάζουν και να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19 χωρίς κίνδυνο για τους ίδιους ή για άλλους ασθενείς. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι ορολογικές εξετάσεις σε οροεπιδημιολογικές μελέτες, στις οποίες το αίμα μεγάλου αριθμού ατόμων του πληθυσμού εξετάζεται για παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εκτιμήσουμε χονδρικά το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας μας.

16. Υπάρχουν γρήγορα τεστ για ανίχνευση αντισωμάτων; 

Βεβαίως, αλλά και γι’ αυτά υπάρχουν ειδικές ερωτήσεις παρακάτω.

17. Τι είναι και πόση ώρα χρειάζονται τα γρήγορα τεστ; 

Είναι τεστ πού δίνουν αποτέλεσμα γρήγορα και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάθε άτομο ξεχωριστά, χωρίς ειδικό εξοπλισμό και χωρίς την ανάγκη ομαδοποιήσεως των δειγμάτων. Μπορούν να πραγματοποιηθούν για κάθε ασθενή σε μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. από 5 μέχρι 30 λεπτά της ώρας. Τα γρήγορα τεστ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο αριθμό δειγμάτων.

18. Πόσων ειδών γρήγορα τεστ διαθέτουμε; 

Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

Γρήγορα μοριακά τεστ: Θεωρούνται ως τα πιο αξιόπιστα από τα γρήγορα τεστ. Βασίζονται σε μοριακή μέθοδο, που διαφέρει όμως από τις κλασικές μοριακές που προαναφέρθηκαν. Γίνονται σε δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη και το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε 15 λεπτά. Το μειονέκτημά τους είναι ότι με αυτά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο περιορισμένος αριθμός δειγμάτων κάθε μέρα. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη γνωστός ο χρόνος διαθέσεώς τους στην Ελλάδα.

Γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου: Με αυτά ανιχνεύονται μόρια στην επιφάνεια του ιού. Γίνονται σε δείγματα κυρίως από τη μύτη και μοιάζουν με τα κατ’ οίκον τεστ εγκυμοσύνης. Από την εμπειρία που έχουμε από αντίστοιχα τεστ για τη γρίπη, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου είναι πιθανόν να έχουν μικρή ευαισθησία, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αρνητικά σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Γρήγορα ορολογικά τεστ: Τα τεστ αυτά ανιχνεύουν αντισώματα στο αίμα, ή τον ορό του αίματος ασθενών όπως και τα κλασικά ορολογικά που προαναφέρθηκαν. Μοιάζουν και αυτά με τα κατ’ οίκον τεστ εγκυμοσύνης, γίνονται για κάθε άτομο ξεχωριστά και απαιτούν 5-10 min για να βγει το αποτέλεσμα. Κάποια εξ αυτών διαχωρίζουν και τα δύο είδη αντισωμάτων δηλαδή τα IgG και τα IgM, ενώ κάποια άλλα όχι.

19. Έχω μπερδευτεί με όλα αυτά τα τεστ. Τι τεστ πρέπει να κάνω για να διαγνώσω αν ο βήχας και ο πυρετός που έχω οφείλονται στον κορονοϊό; Ένα γρήγορο τεστ θα με βοηθούσε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η μοριακή μέθοδος και αυτή πρέπει να κάνετε για τη διάγνωση και για να σας συμβουλέψει κατάλληλα ο γιατρός σας. Μπορεί να βοηθήσει και η γρήγορη μοριακή μέθοδος η οποία όμως δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα.

Τα κλασικά ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση αν το αίμα ληφθεί 4-5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το πόσο αξιόπιστα είναι τα ορολογικά τεστ και επομένως δεν πρέπει από το αποτέλεσμά τους να αποφασίζεται η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή η έναρξη θεραπείας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα γρήγορα ορολογικά τεστ.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται στη διάγνωση με σκοπό τη λήψη απόφασης για εισαγωγή στο νοσοκομείο ή για έναρξη θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για συμβουλές.

20. Και αν θέλω απλά να δω αν έχω “περάσει” κορονοϊό;

Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να κάνετε εξέταση με κλασικό ορολογικό τεστ, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν είναι διαθέσιμο, μπορείτε εναλλακτικά να εξετασθείτε με ένα γρήγορο ορολογικό τεστ.

21. Χρειάζεται άδεια πριν κυκλοφορήσει ένα τεστ για διαγνωστική χρήση; 

Ναι απαιτείται άδεια για την κυκλοφορία ενός τεστ για διαγνωστική χρήση. Στην Ευρώπη πρέπει να έχει τη σήμανση CE-IVD και στις ΗΠΑ να έχει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας αυτής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω του προβλήματος της πανδημίας, οι άδειες για διαγνωστικά τεστ για το νέο κορονοϊό δίνονται με γρήγορες συνοπτικές διαδικασίες.

22. Πού μπορώ να κάνω εξετάσεις για το νέο κορονοϊό εάν έχω συμπτώματα;

Στα εργαστήρια αναφοράς και σε όσα εργαστήρια δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιούν την ειδική εξέταση για το νέο κορονοϊό. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του ΕΟΔΥ και να σας παραπέμψει με το ειδικό παραπεμπτικό σημείωμα σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς για λήψη δείγματός σας για μοριακό τεστ. Στην περίπτωση αυτή η εξέταση γίνεται δωρεάν.

Σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια/κέντρα που παρέχουν εξετάσεις για κορονοϊό. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Θα πρέπει όμως να ρωτήσετε από πριν ποιες εξετάσεις γίνονται, να επιλέξετε μοριακό τεστ και να αποφύγετε να κάνετε ταχύ τεστ. Οι εξετάσεις για τον κορονοϊό δεν καλύπτονται μέχρι τώρα από τον ΕΟΠΥΥ.

23. Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ όταν πάω για να μου πάρουν δείγμα για εξέταση ενώ έχω συμπτώματα;

Απαραίτητα πρέπει να φοράτε χειρουργική μάσκα και να ενημερώσετε άμεσα το προσωπικό ότι ενδέχεται τα συμπτώματά σας να οφείλονται στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τρόμος για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, τον λήστεψαν υπό την απειλή σφυριού και ψαλιδιού

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή αφού εντόπισαν χρήματα και κοσμήματα

Published

on

Θύματα ληστείας έπεσαν ένας 85χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και μία 54χρονη μέσα στο διαμέρισμά τους, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, επί της οδού Σικελιανού 62-64, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, το βράδυ της Τρίτης (23/5) στις 10, όπως αναφέρει το NEWS247.

Οι άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμα και αφού ακινητοποίησαν τα θύματά τους με την απειλή σφυριού και ψαλιδιού, έψαξαν όλους τους χώρους της οικίας και αφαίρεσαν όσα χρήματα και κοσμήματα βρήκαν, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων τους.

Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και παρά τις αναζητήσεις που ακολούθησαν στην γύρω περιοχή δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των δραστών, ενώ διενεργείται έρευνα ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίησή τους, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεύτερο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί άμαχοι και στρατιώτες

Published

on

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 και τους ανταποκριτές και απεσταλμένους σε Ουκρανία και Ρωσία, Αχιλλέα Πατσούκα, Γιάννη Σουλιώτης, Ανδριάνα Μαγγανιά.

Δραματικές ώρες ζει η Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας. Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές». Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο σκοτώθηκε από βομβαρδισμό διαμερίσματος στο Χάρκοβο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. “Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις“, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας. Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Από πλευράς του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους. Ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε “εκτός λειτουργίας” αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκλεισαν τα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος το πρωί ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Για γενικευμένη επίθεση από αέρος κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

FOTO3 SWSTH

Τα ρωσικά ΜΜΕ δηλώνουν έκπληκτα, καθώς πίστευαν ότι θα είναι στόχος η ανατολική Ουκρανία και όχι η πρωτεύουσα. Το βράδυ μάλιστα όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, ενώ οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας. Λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντομίρ Ζελένσκι. Όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν «Καταδίκασα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον ενημέρωσα για τα βήματα που θα κάνουμε για να συντονίσουμε τη διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων όσων διημήφθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου ζήτησε να επικοινωνήσω με όλους τους ηγέτες προκειμένου να καταδικάσουν την επιθετικότητα του Πούτιν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας».

 

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

Τις πλέον ισχυρές και σκληρές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κατά της Ρωσίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για “τις ισχυρότερες δυνατές” κυρώσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. “Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση“, συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια “κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου“.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Για λόγους ασφαλείας επιστρέφει στην Αθήνα η πτήση της ΑEGEAN A3 880 Αθήνα-Μόσχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN, η πτήση A3 880 από την Αθήνα με προορισμό τη Μόσχα, λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Όλες οι λεπτομέρειες για το κερδισμένο ΚΙΝΟ των 75.000 ευρώ: “Ο πελάτης μας δεν το πίστευε…”

Published

on

Πόσο ευχάριστα ήχησε στ’ αυτιά μας η είδηση του κερδισμένου δελτίου ΚΙΝΟ των 75.000 στην Πάτρα. Και πόσο χαρήκαμε που το δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο ΟΠΑΠ δυο φίλων της «Match»: Του Κώστα Τσάμη και του Σπύρου Νικολόπουλου.

Μάλιστα, ο πρώτος μιλώντας στη «Match» και το Matchnews.gr, τόνισε ότι ο μεγάλος τυχερός είναι άνθρωπος της βιοπάλης που πραγματικά είχε ανάγκη τα χρήματα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση μέσα στην οικονομική… μαυρίλα του Ιανουαρίου. Γι’ αυτό θελήσαμε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες από τον Κώστα Τσάμη (φωτό):

Κώστα, τόσα χρήματα κερδισμένα στο ΚΙΝΟ, είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά στην Πάτρα. Κι όμως συνέβη, στο πρακτορείο σας. Πώς το εισπράττετε συναισθηματικά εσύ και ο Σπύρος;

«Τι άλλο από χαρά; Είναι από τις φορές που βλέπεις πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κι εμείς νιώσαμε έστω μέσω του πελάτη μας αυτό το τρομερό συναίσθημα».

Έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο πρακτορείο σας, αν όχι στο ΚΙΝΟ, σε κάποιο άλλο τυχερό παιχνίδι;

«Έχει συμβεί στο παρελθόν αρκετές φορές, αν και όχι με ένα τόσο μεγάλο ποσό, όχι όμως σε εμένα αλλά στον συνέταιρο μου που κάνει χρόνια το επάγγελμα. Έχει τύχει, πελάτες του να κερδίσουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά σε διάφορα παιχνίδια. Τα πιο συνηθισμένα ποσά που βλέπουμε να κερδίζονται αφορούν νούμερα, όπως 2.000 ή ακόμα και 7.000 ευρώ (πρόσφατα). Χρήματα που μπορεί να μην αλλάζουν δραματικά τη ζωή του τυχερού, βοηθούν όμως να γίνει καλύτερη.

Ίσως αυτά τα ποσά στο παρελθόν να μην ήταν και τόσο σοβαρά για κάποιους, πλέον όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε όλοι, μάς βοηθούν στην καθημερινότητά μας. Θα σας πω μόνο πρόσφατα με έναν πελάτη μας πως είχε έρθει να πληρώσει έναν διακανονισμό στην ΔΕΗ και με τα ρέστα του λογαριασμού έπαιξε ένα σκρατς των 3 ευρώ το οποίο του έδωσε εκείνη την στιγμή 1.000 ευρώ μετρητά. Ο πελάτης εξόφλησε εκείνη κιόλας την στιγμή όλα τα χρέη του (της ρύθμισης) και πήρε και μερικά ακόμα για να τα πάει στην οικογένειά του! Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις τέτοια πράγματα;»

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του τυχερού μόλις είδε ότι κερδίζει το δελτίο του;

«Αρχικά δεν το πίστευε. Σκανάρισε το δελτίο του και μόλις είδε το ποσό, νόμισε πως είχε βλάβη το μηχάνημα! Αφού το έβαλε μερικές φορές ακόμα, ρώτησε τον Σπύρο (σ.σ. Νικολόπουλο) να το κοιτάξει στην τερματική του μηχανή… Η συνέχεια ήταν απερίγραπτη… Φωνές, γέλια, πανηγύρι! Μας άκουσε κυριολεκτικά όλη η οδός Γούναρη».

Σας είπε τι σκέφτεται να κάνει ο τυχερός πελάτης με τα χρήματα;

«Ο νικητής που τυχαίνει να είναι και φίλος μας, είναι ένας βιοπαλαιστής της ζωής. Είχε πραγματική ανάγκη αυτά τα χρήματα, κάτι που μας κάνει διπλά ευχαριστημένους. Αυτό μόνο θα πω χωρίς να θέλω να επεκταθώ».

Ο διαδικτυακός τζόγος άνθισε την εποχή του κορωνοϊού. Ποια, όμως, είναι τα  πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα φυσικά καταστήματα ΟΠΑΠ σε σχέση με το διαδίκτυο;

Δημιουργούνται πολλά προβλήματα στο διαδίκτυο. Η πιο συχνή καταγγελία των παικτών έχει να κάνει με τη φραγή λογαριασμών, ακολουθούν ζητήματα κανονιστικής συμπεριφοράς και συμμόρφωσης, καταγγελίες υπάρχουν και στη διευθέτηση των κερδών αλλά και στην ανάληψη των χρημάτων. Ενώ και μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ είχαν κερδίσει χρήματα, δεν προχώρησε η διαδικασία και τα έχασαν. Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία αναρτημένα στο ίντερνετ. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Να προσθέσω όμως και το πλεονέκτημα του ανθρώπινου παράγοντα. Τα πρακτορεία εκτός όλων των άλλων, προσφέρουν και μια μικρή διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι χώροι μας έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον μπορείς να πιεις έναν καφέ, να μιλήσεις, να διαβάσεις εφημερίδες, να δεις ζωντανά όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ακόμα και να συμβουλευτείς τον πράκτορα για θέματα δελτίων στοιχηματισμού κ.λπ.. Αυτά τα πλεονεκτήματα με κάνουν αρκετά αισιόδοξο. Μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα επιστρέψουν στις καλές εποχές, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου».

Continue Reading
Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ2 hours ago

Μπασκόνια – Βίρτους 89-77: Ο Χάουαρντ οδήγησε τους Βάσκους στη Ρεάλ Μαδρίτης και σε πιθανή συνάντηση με τον Ολυμπιακό

BASKET LEAGUE4 hours ago

Ματσάρα χωρίς άγχος στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει το Περιστέρι

ΑΘΛΗΜΑΤΑ4 hours ago

Το «Α. Πεπανός» επισκέφθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου

ΑΘΛΗΜΑΤΑ5 hours ago

Πήρε το «θρίλερ» ο Στέφανος Τσιτσιπάς και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Open της Βαρκελώνης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 hours ago

Ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών για τη Φίτεσε λόγω αδειοδότησης

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ6 hours ago

Διπλή παρουσία του Α.Σ. Αγωγή στην επίλεκτη ομάδα της ΕΤΑΝΕ στο Hereya Open 2024 στη Σόφια

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ6 hours ago

Προμηθέας: Θέλει άλλους τρεις πόντους για να τα χιλιάσει ο Κάουαν

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ7 hours ago

Έκανε το «9×9» η ΠΥΓΜΗ στο πανελλήνιο κύπελλο Σούμο

ΠΟΛΟ7 hours ago

Ο ΝΟΠ υποδέχεται το Σάββατο τα Χανιά για τα πλέι άουτ

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ8 hours ago

Α.Σ. Λέων: Κορυφαίες ευχές για Ράπτη και Παυλοπούλου

ΜΠΑΣΚΕΤ2 hours ago

Μπασκόνια – Βίρτους 89-77: Ο Χάουαρντ οδήγησε τους Βάσκους στη Ρεάλ Μαδρίτης και σε πιθανή συνάντηση με τον Ολυμπιακό

BASKET LEAGUE4 hours ago

Ματσάρα χωρίς άγχος στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει το Περιστέρι

ΑΘΛΗΜΑΤΑ4 hours ago

Το «Α. Πεπανός» επισκέφθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου

ΑΘΛΗΜΑΤΑ5 hours ago

Πήρε το «θρίλερ» ο Στέφανος Τσιτσιπάς και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Open της Βαρκελώνης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 hours ago

Ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών για τη Φίτεσε λόγω αδειοδότησης

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ6 hours ago

Διπλή παρουσία του Α.Σ. Αγωγή στην επίλεκτη ομάδα της ΕΤΑΝΕ στο Hereya Open 2024 στη Σόφια

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ6 hours ago

Προμηθέας: Θέλει άλλους τρεις πόντους για να τα χιλιάσει ο Κάουαν

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ7 hours ago

Έκανε το «9×9» η ΠΥΓΜΗ στο πανελλήνιο κύπελλο Σούμο

ΠΟΛΟ7 hours ago

Ο ΝΟΠ υποδέχεται το Σάββατο τα Χανιά για τα πλέι άουτ

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ8 hours ago

Α.Σ. Λέων: Κορυφαίες ευχές για Ράπτη και Παυλοπούλου

Facebook