BASKET LEAGUE
Μήνας «φωτιά» στη Basket League – Δείτε τα ενδεχόμενα για Προμηθέα και Απόλλωνα
Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκαθαρίσει το πλασάρισμα των ομάδων εν όψει και του τρίτου γύρου

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το φινάλε του δευτέρου γύρου της Basket League το ενδιαφέρον για το πλασάρισμα των ομάδων κορυφώνεται, εν όψει και του τρίτου γύρου. Εκεί που θα κριθεί η τελική κατάταξη, η αποφυγή του υποβιβασμού και φυσικά η συμμετοχή στην post season και τα πλέι οφ όπου θα κριθεί ο φετινός τίτλος.
Η φετινή καινοτομία της λίγκας με την εισαγωγή του τρίτου γύρου στην κανονική διάρκεια έχει κάνει ακόμη πιο κρίσιμα και κατ’ επέκταση, ενδιαφέροντα, τα τελευταία παιχνίδια του δευτέρου γύρου. Οι διαφορές για την είσοδο στην πρώτη εξάδα και το Group 1 του 3ου γύρου και ταυτόχρονα η αποφυγή συμμετοχής στο Group 2, είναι ελάχιστες και σε κάθε μία από τις τέσσερις εναπομείνασες αγωνιστικές, τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιούνται.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR, ο Ολυμπιακός, το Περιστέρι bwin και ο Άρης Midea έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Group 1 ενώ η ομάδα του Προμηθέα δύο ή υπό συνθήκες μία ακόμη νίκη ώστε να βρεθεί κι εκείνος στην πρώτη εξάδα. Αντίθετα για την 6η θέση όλα μοιάζουν ανοικτά. Συνολικά έξι ομάδες, από την 6η ως και την 11η θέση έχουν μαθηματικές ελπίδες – με διαφορετικές πιθανότητες η κάθε μία – να καταλάβουν την 6η θέση στις 25 Μαρτίου όταν και ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος της Stoiximan Basket League.
Πρακτικά, μόνο ο Απόλλων Carna θα συμμετάσχει δεδομένα στο Group 2.
Ο ΠΑΟΚ mateco έχει αυτή τη στιγμή το βαθμολογικό προβάδισμα καθώς βρίσκεται μόνος στην 6η θέση με 26 βαθμούς (ρεκόρ 8-10) ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αντιμετωπίσει τις τρεις από τις ομάδες που τον απειλούν μιας και θα παίξει, κατά σειρά, με την AEK Betsson στη Θεσσαλονίκη, τον Κολοσσό H Hotels Collection στη Ρόδο ενώ την τελευταία αγωνιστική θα φιλοξενηθεί στην Καρδίτσα.
Η AEK Betsson και ο Κολοσσός H Hotels Collection έχουν μία νίκη λιγότερη από τους «ασπρόμαυρους» και θα διεκδικήσουν στα μεταξύ τους παιχνίδια να καλύψουν αυτή την απόσταση. Ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες, οι Ρόδιοι έχουν πλεονέκτημα σε περίπτωση (διπλής) ισοβαθμίας λόγω καλύτερης διαφοράς πόντων στα δύο παιχνίδια που έχουν δώσει.
Με λιγότερες μαθηματικές ελπίδες ακολουθούν η Καρδίτσα Ιαπωνική και το Λαύριο Megabolt καθώς υπολείπονται δύο νικών από την 6η θέση ενώ θεωρητικά πιο δύσκολο είναι το έργο του Αμαρουσίου που αφενός απέχει τρεις νίκες από τον ΠΑΟΚ mateco, αφετέρου να πρέπει να ευνοηθεί και από ισοβαθμίες για να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση.
Στη συνέχεια θα δούμε το πρόγραμμα που έχουν οι ομάδες που έχουν μαθηματικές δυνατότητες για την πρώτη εξάδα, σημειώνοντας ξανά πως κάθε αγωνιστική -λόγω και μεταξύ τους αναμετρήσεων- τα δεδομένα μπορούν να αλλάζουν.
5. Προμηθέας Πάτρας (ρεκόρ 10-8)
Vs Άρης Midea (2/3)
@ ΑΕΚ Betsson (9/3 κ.θ.)
Vs Κολοσσός H Hotels Collection (16/3)
@ Παναθηναϊκός AKTOR (25/3)
6. ΠΑΟΚ mateco (ρεκόρ 8-10)
Vs ΑΕΚ Betsson (2/3)
@ Κολοσσός H Hotels Collection (10/3)
Vs Παναθηναϊκός AKTOR (17/3)
@ Καρδίτσα Ιαπωνική (24/3)
7. Κολοσσός H Hotels Collection (ρεκόρ 7-11)
@ Παναθηναϊκός AKTOR (3/3)
Vs ΠΑΟΚ mateco (10/3)
@ Προμηθέας Πάτρας (16/3)
Vs Μαρούσι (24/3)
8. ΑΕΚ Betsson (ρεκόρ 7-11)
@ ΠΑΟΚ mateco (2/3)
Vs Προμηθέας Πάτρας (9/3 κ.θ.)
@ Μαρούσι (16/3)
Vs Λαύριο Megabolt (23/3)
9. Καρδίτσα Ιαπωνική (ρεκόρ 6-12)
@ Λαύριο Megabolt (2/3)
Vs Παναθηναϊκός AKTOR (10/3)
@ Ολυμπιακός (16/3)
Vs ΠΑΟΚ mateco (24/3)
10. Λαύριο Megabolt (ρεκόρ 6-12)
Vs Καρδίτσα Ιαπωνική (2/3)
@ Ολυμπιακός (9/3)
Vs Απόλλων Carna (17/3)
@ Άρης Midea (23/3)
11. Μαρούσι (ρεκόρ 5-13)
Vs Απόλλων Carna (2/3)
@ Άρης Midea (9/3)
Vs ΑΕΚ Betsson (16/3)
@ Κολοσσός H Hotels Collection (24/3)
Τα μεταξύ τους αποτελέσματα
ΝΕA ΟΜAΔΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Προμηθέας Bίκος Cola: Πρώτη Ευρωπαϊκή μάχη στο «Τόφαλος»

Μετά την πρεμιέρα του στην GBL, ο Προμηθέας στρέφει άμεσα την προσοχή του στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του μπροστά στο κοινό της Πάτρας, αυτή τη φορά για την πρεμιέρα του BCL.
Τα «αποκαλυπτήρια» για τους Πατρινούς φιλάθλους θα γίνουν το απόγευμα της Τρίτης 7 Οκτωβρίου (19:00), όταν και θα υποδεχθούν τη γερμανική Ακαντέμικ Χάιντελμπεργκ.
Αν και παραδοσιακά οι πρεμιέρες κρύβουν κινδύνους, η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια δυσάρεστη έκπληξη και να ξεκινήσει με το δεξί, κυρίως για βαθμολογικούς λόγους.
Ο Προμηθέας συμμετέχει στον Α’ όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με τις Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία) και Λέγκια (Πολωνία), οι οποίες αναμετρώνται μεταξύ τους την ίδια ημέρα.
Η κατάκτηση της πρώτης θέσης, που οδηγεί απευθείας στους «16», φαντάζει εφικτός στόχος, αρκεί η ομάδα να μην απωλέσει κανέναν βαθμό στην έδρα της. Η αποστολή επέστρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη, η χθεσινή ημέρα αφιερώθηκε σε χαλάρωση και αποθεραπεία και σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η μοναδική προπόνηση, με το βάρος να πέφτει στην τακτική ανάλυση του αντιπάλου.
Άλλο παιχνίδι
Εννοείται πως η αναμέτρηση της Τρίτης θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή με τον Ηρακλή και θα απαιτηθεί μια πολύ βελτιωμένη εικόνα για να έρθει η νίκη.
Βασικό ζητούμενο είναι οι παίκτες του Λιμνιάτη να «γεμίσουν» τις μπαταρίες τους μέχρι το τζάμπολ, ξεπερνώντας παράλληλα και τα προβλήματα τραυματισμών που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ορισμένους.
Στο BCL συμμετέχουν άλλες δύο ελληνικές ομάδες, η ΑΕΚ και η Καρδίτσα, οι οποίες στις δικές τους πρεμιέρες αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη Ρίγα και την Οστάνδη αντίστοιχα.
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Λιμνιάτης: «Είναι δική μου η ευθύνη και την αναλαμβάνω»

Ο Γιώργος Λιμνιάτης υποστήριξε ότι η ατομική άμυνα ήταν το στοιχείο που έκρινε το παιχνίδι στο Ιβανώφειο και ο προπονητής του Προμηθέα Bίκος Cola ανέλαβε την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι δεν κατάφερε να πείσει τους παίκτες του για τη σημασία του αγώνα αλλά και τις απαιτήσεις του.
Aναλυτικά τα όσα είπε:
«Eίναι ξεκάθαρη η εικόνα του αγώνα τον οποίον άξιζε να νικήσει ο Ηρακλής. Από την πλευρά μας, δεν υπήρξε η άμυνά μας στο ένας εναντίον ενός. Αφήσαμε τον Φόρμαν και τον Μωραίτη να μας περνούν, να σκοράρουν και να δημιουργούν. Το προσωπικό κομμάτι, η μάχη του ένας εναντίον ενός καθόρισε την τύχη του αγώνα. Θεωρητικά είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό αλλά το 90 παθητικό τα λέει όλα», είπε και συμπλήρωσε.
«Όταν τελειώνει ο αντίπαλος με 65% στο δίποντο και 45% στο τρίποντο, δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Είναι ξεκάθαρα δική μου ευθύνη γιατί δεν κατάφερα να πείσω τους παίκτες για την προσέγγιση του αντιπάλου και την έδρα στην οποία παίξαμε. Είναι δική μου η ευθύνη και την αναλαμβάνω».
BASKET LEAGUE
“Σεφτέ” με το αριστερό για τον Προμηθέα στην GBL, ήττα με 90-79 από τον Ηρακλή

Ο Προμηθέας Βίκος Cola ηττήθηκε στην πρεμιέρα της Greek Basketball League από τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο με 90-79.
Ο Ηρακλής είχε σε τρομερή κατάσταση τον Τζάστιν Ράιτ-Φόρμαν (22π), με τον Δημήτρη Μωραΐτη (14π) να ακολουθεί και τον κόσμο να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Ο Προμηθέας, από την πλευρά του, είχε τον Τζέι Πι Μακούρα (15π) σε φοβερή κατάσταση στο πρώτο μέρος, όμως ο Ρομπ Γκρέι (14π) δεν ήταν καλός, ο Κένταλ ΜακΚάλουμ (7π) έμεινε χαμηλά και οι ψηλοί δεν έδωσαν κάτι στην ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη.
Τα δεκάλεπτα: 28-19, 47-43, 76-62, 90-79.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Σιγάλας): Ράιτ-Φόρμαν 22 (6/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Σμιθ 10 (4/4 δίποντα, 2/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 7 λάθη), Μωραΐτης 14 (1/3 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 3/4 βολές, 8 ασίστ), Σίλας, Λάμπρεχτ 8 (4/5 δίποντα), Ντάρκο-Κέλι 6 (2), Φόστερ 10 (2), Τσιακμάς 3 (1), Πουλιανίτης, Γουέρ 5, Καμπουρίδης 6 (2), Χρηστίδης 6 (3/5 δίποντα, 6 ριμπάουντ).
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Λιμνιάτης): Χάμοντς 20 (6/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/3 βολές), Κόουλμαν 7 (3/5 δίποντα, 8 ριμπάουντ), ΜακΚάλουμ 7 (2/5 σουτ, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 4 κλεψίματα, 5 λάθη), Καραγιαννίδης 9 (4/7 δίποντα, 1/5 βολές, 10 ριμπάουντ), Γκρέι 14 (3/10 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 2/3 βολές), Πλώτας, Μπαζίνας, Λάγιος, Κομνιανίδης, Πόλικαπ 7, Μακούρα 15 (2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές), Σταυρακόπουλος.
Τα ομαδικά στατιστικά του Ηρακλή: 20/31 δίποντα, 13/29 τρίποντα, 11/19 βολές, 33 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 10 επιθετικά), 20 ασίστ, 9 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 15 λάθη, 25 φάουλ.
Τα ομαδικά στατιστικά του Προμηθέα: 22/42 δίποντα, 7/22 τρίποντα, 14/23 βολές, 36 ριμπάουντ (21 αμυντικά – 15 επιθετικά), 23 ασίστ, 7 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 13 λάθη, 18 φάουλ.
Στη 2η αγωνιστική ο Προμηθέας θα υποδεχθεί στο “Δ. Τόφαλος” το Μαρούσι (11/10 στις 19:00).