ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Αυγενάκης: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τόσο καλά νέα σύντομα»

«Ως προς το γενικό αίτημά σας για επιστροφή όλων σε προπονήσεις και αγώνες, δεν νομίζω ότι θα έχουμε τόσο καλά νέα σύντομα» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε τηλεδιάσκεψη με όλους τους Συνδέσμους αθλητών των ομαδικών αθλημάτων.
Τηλεδιάσκεψη με τους Συνδέσμους αθλητών των ομαδικών αθλημάτων πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Συμμετείχαν οι: Γιώργος Μπαντής (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – ΠΣΑΠ), Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών – ΠΣΑΚ), Εβίνα Σταμάτη (Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας – ΣΑΚΕ), Παναγιώτης Πελεκούδας, Γιάννης Αχιλλεόπουλος, Στέλλα Χριστοδούλου (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών – ΠΑΣΑΠ), Γιώργος Φουντούλης, Αλεξάνδρα Ασημάκη (Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης – ΣΕΑΥ), Ανδρέας Αραπακόπουλος, Αθηνά Βασιλειάδου (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης – ΠΣΑΧ).
Οι εκπρόσωποι περίπου 3.000 αθλητών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ, στάθηκαν στο γεγονός ότι, λόγω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων περιορισμού της, έχει δοθεί άδεια διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων μόνο σε Super League 1 και Basket League.
Ζήτησαν, λοιπόν, τη συνδρομή του Υφυπουργού Αθλητισμού προκειμένου η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» και σε άλλα κορυφαία πρωταθλήματα, πάντα με την πιστή τήρηση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και διενέργειας τακτικών τεστ.
Η απάντηση που πήραν πάντως, δεν ήταν αισιόδοξη. «Δεν μου είναι ευχάριστο να κλείνω αθλητικές εγκαταστάσεις. Να ανοίγω θα ήθελα, να γίνονται αγώνες, να παίρνουμε διοργανώσεις, να σφύζει από αθλητική ζωή όλη η Ελλάδα. Ωστόσο, οφείλουμε να σεβόμαστε τις απόψεις των ειδικών. Γίνομαι δυσάρεστος, αλλά ως προς το γενικό αίτημά σας για επιστροφή ΟΛΩΝ σε προπονήσεις και αγώνες, δεν νομίζω ότι θα έχουμε τόσο καλά νέα σύντομα, έτσι όπως εξελίσσονται αυτές τις ημέρες επιδημιολογικά τα πράγματα στη χώρα» τους είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Οι εκπρόσωποι των αθλητών των ομαδικών αθλημάτων χαρακτήρισαν «ζωτικής σημασίας» την επιστροφή στις προπονήσεις, τόνισαν ότι η αθλητική προσαρμογή των αθλητών χρειάζεται χρόνο, αναφέρθηκαν στους φόβους και τις ανασφάλειες που δημιουργεί η καραντίνα, παραπονέθηκαν επειδή δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε ορισμένες από τις Ομοσπονδίες τους, επεσήμαναν ότι, παρότι «ερασιτέχνες», πρόκειται για ειδική κατηγορία εργαζομένων και πρότειναν τρόπους ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης.
Ο κ. Αυγενάκης εξήρε την ενεργή και δραστική συμμετοχή τους στα κοινωνικά μηνύματα και στις δράσεις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ευχαριστώντας τους. Πρότεινε και άπαντες συμφώνησαν ώστε αυτές οι επαφές με όλους τους Συνδέσμους αθλητών να γίνονται σε τακτική βάση πλέον και όσο πιο συχνά γίνεται.
Συμφώνησε, επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι οι «ερασιτέχνες» αθλητές σ’ αυτές τις κορυφαίες κατηγορίες ομαδικών αθλημάτων είναι «ειδική κατηγορία εργαζομένων» και γι’ αυτό, όπως τους ανακοίνωσε, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας ώστε να ανοίξει περισσότερο η «ομπρέλα» ενίσχυσης των αθλητών που πλήττονται. Ζήτησε, μάλιστα, ακόμα πιο στενή συνεργασία όλων προκειμένου να βρεθεί συντομότατα λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.
Σε ότι αφορά στην πιθανότητα να δοθεί άδεια διεξαγωγής και σε άλλα πρωταθλήματα, διευκρίνισε πως τα ειδικά πρωτόκολλα της SL2, της VolleyLeague και όσα άλλα συντάσσονται, προωθούνται στην επιτροπή του ΕΟΔΥ και αναμένονται οι απαντήσεις της.

ΠΟΛΟ
Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική ανδρών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου

Τους πρώτους αντιπάλους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου (10-25 Ιανουαρίου 2026), θα μάθει απόψε (13/9) η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών, καθώς στις 8 μ.μ. θα διεξαχθεί στη σερβική πρωτεύουσα η κλήρωση για τους ομίλους της διοργάνωσης.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει τοποθετηθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, αφού είχε καταταγεί πέμπτο στο Ευρωπαϊκό του 2024, μαζί με το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Επικεφαλής των τεσσάρων ομίλων θα είναι η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία και η Ουγγαρία, ενώ στα άλλα δύο γκρουπ τοποθετήθηκαν οι ομάδες που πήραν το εισιτήριο μέσω προκριματικών: Γαλλία, Γεωργία, Ολλανδία και Σλοβακία στο 3ο, Τουρκία, Σλοβενία, Μάλτα και Ισραήλ στο 4ο.
Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα διεξαγωγής που εισάγει η European Aquatics, οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο προκρίνονται στη Β΄ φάση, όπου δημιουργούνται δύο όμιλοι των έξι (ενοποιούνται ανά δύο οι όμιλοι της Α΄ φάσης), με τις ομάδες να μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα.
Ο βασικός νεωτερισμός της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι η κατάργηση των προημιτελικών, αφού από τους ομίλους της Β΄ φάσης θα προκύψει κατευθείαν η τετράδα των ημιτελικών.
ΣΤΙΒΟΣ
Τόκιο 2025: Η Φιάσκα 18η και ο Παπαμιχαήλ 29ος στα 35χλμ. βάδην, εγκατέλειψε η Ντρισμπιώτη

Η Όλγα Φιάσκα κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της στην Ιαπωνία. Η 23χρονη αθλήτρια ήταν το πρόσωπο της ελληνικής ομάδας στην έναρξη του 20ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Τόκιο, αφού κατέλαβε την 18η θέση στα 35χλμ. βάδην με 2.59.59.
Η νεαρή πρωταθλήτρια βελτίωσε το εφετινό της ρεκόρ σε μια κούρσα σωστής κατανομής δυνάμεων, ψυχραιμίας και ισορροπίας. Η αθλήτρια του Γρηγόρη Κοντού επέλεξε στην αρχή να μείνει πίσω, ωστόσο είδε πως έχει δυνάμεις και σταδιακά, δίχως να πάρει μεγάλο ρίσκο, ανέβασε ρυθμό και κέρδισε πολλές θέσεις.
Η Φιάσκα συμμετείχε στο δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας της, δύο χρόνια από την συμμετοχή της στην διοργάνωση της Βουδαπέστης, όπου δεν μπόρεσε να τερματίσει.
Επίσης, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη εγκατέλειψε την κούρσα της στα 35χλμ. βάδην, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο, μετά το 23ο χιλιόμετρο με ενοχλήσεις στο στομάχι.
Η «χάλκινη» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης μέχρι εκείνο το σημείο έκανε πολύ καλό αγώνα και βρισκόταν σταθερά εντός δεκάδας.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο και κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα του στα 35χλμ. βάδην στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο. Ο έμπειρος πρωταθλητής διήνυσε την απόσταση σε 2ώρες 42 λεπτά κι επτά δευτερόλεπτα, καταλαμβάνοντας την 29η θέση.
ΣΤΙΒΟΣ
Πρεμιέρα με Καραλή και άλλες έξι ελληνικές συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Το 20ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ξεκινάει αύριο (13/9) και θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.
Η ελληνική αποστολή έχει ταξιδέψει με σημαντικές για διακρίσεις και μεγάλες επιδόσεις.
Έντονο ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας ημέρα καθώς ο Εμμανουήλ Καραλής αγωνίζεται αύριο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στον προκριματικό του άλματος επί κοντώ και ασφαλώς στο μυαλό του βρίσκεται η διάκριση στο μεγάλο τελικό και ακόμη μία επίδοση πάνω από τα 6 μέτρα. μαζί του, για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα βρεθεί και ο Γιάννης Ρίζος ο οποίος ελπίζει πως με καλή εμφάνιση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τον τελικό.
Οι ελληνικές συμμετοχές ξεκινούν αρκετά νωρίτερα με τα 35 χλμ. βάδην ανδρών και γυναικών, όπου αγωνίζονται ο Παπαμιχαήλ και οι Ντρισμπιώτη, Φιάσκα και Αλικανιώτη αντίστοιχα.
Λίγο πριν αγωνιστεί ο Μανόλο, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου θα αγωνιστεί στην 4η προκριματική σειρά των 100 μέτρων γυναικών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης μέρας (ώρες Ελλάδας)
1η ημέρα – Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου
Πρωινό πρόγραμμα
01:30 35 χλμ. βάδην (Α) ΤΕΛΙΚΟΣ Παπαμιχαήλ
01:30 35 χλμ. βάδην (Γ) ΤΕΛΙΚΟΣ Ντρισμπιώτη, Φιάσκα, Αλικανιώτη
03:00 Δισκοβολία (Γ) Προκριματικός Α Γκρουπ
04:55 Σφαιροβολία (Α) Προκριματικός
04:55 Δισκοβολία (Γ) Προκριματικός Β Γκρουπ
05:23 100 μ. (Α) Πρώτος γύρος
05:55 4Χ400 μ. Μικτή Προκριματικός
Απογευματινό πρόγραμμα
12:05 3.000 μ. στιπλ (Α) Προκριματικός
12:30 Μήκος (Γ) Προκριματικός
12:55 100 μ. (Γ) Προκριματικός Εμμανουηλίδου – 4η σειρά (13:16)- 9ος διάδρομος
13:05 Επί Κοντώ (Α) Προκριματικός Καραλής (α’ γκρουπ), Ρίζος (β’ γκρουπ)
13:50 1500 μ. (Γ) Προκριματικός
14:35 100 μ. (Α) Προκριματικός
15:10 Σφαιροβολία (Α) Προκριματικός
15:30 10.000 μ. (Γ) ΤΕΛΙΚΟΣ
16:20 4Χ400 μ. Μικτή ΤΕΛΙΚΟΣ