ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ
Δύο “αγκάθια” για τα Προσφυγικά

Η ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου περνάει από «40 κύματα»
*Ο ρόλος της Γ.Γ.Α, οι διαφωνίες, η «καυτή» θέση του Ολυμπιακού Πατρών
Πριν 10 μέρες υπήρξε συνάντηση στα γραφεία της ΕΠΣ Αχαΐας με τις 6 ομάδες, οι οποίες έχουν εμπλακεί με το ζήτημα της ανακατασκευής του γηπέδου στα Προσφυγικά, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ανενεργό και σε πλήρη απαξίωση.
Ένα γήπεδο με μεγάλη ιστορία, ένα γήπεδο που σηματοδοτεί μεγάλες στιγμές και εποχές στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Πάτρας, αλλά και ένα γήπεδο, που εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να «υποφέρει», αφού η υπόθεση της ανακατασκευής δεν αποπνέει αισιόδοξα μηνύματα και φαίνεται ότι θα παιχθούν πολλά επεισόδια, μέχρι να βρεθεί η «χρυσή τομή», με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η «Match» ανοίγοντας τον φάκελο «Προσφυγικά» προσπαθεί να αποτυπώσει τα σημερινά δεδομένα, εισπράττοντας περισσότερο απαισιοδοξία, παρά ελπίδες για αίσιο τέλος στο ζήτημα.
Δανιήλ: «Αναμένουμε την έγκριση της Γ.Γ.Α.»
Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας, Άγγελος Δανιήλ, θεωρεί πως όλα έχουν να κάνουν με το αν θα ανάψει το «πράσινο φως» η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία καλείται να αποφασίσει για το αν θα εγκρίνει το οικονομικό πλάνο που έχει καταθέσει η ΕΠΣΑ για την ανακαίνιση των Προσφυγικών.
«Από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί πρέπει να δώσει το «ΟΚ» η Γ.Γ.Α, ούτως ώστε να είμαστε καλυμμένοι και σε νομικό πλαίσιο. Οι μπουλντόζες μπήκαν, για να καθαριστεί το γήπεδο και δεν έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες.
Ευελπιστώ ότι άμεσα θα έχουμε απάντηση στο αίτημα που έχουμε αποστείλει στην Γ.Γ.Α. και στη συνέχεια θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναδόμηση στο γήπεδο των Προσφυγικών.
Η συνάντηση με τις ομάδες ήταν καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα, για να θέσουμε το πλάνο μας στους ενδιαφερόμενους και παράλληλα να δούμε πως μπορεί να βοηθήσει η κάθε διοίκηση, όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος».
Άρα γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι κομβικός και η Ένωση «κρέμεται» από τα χείλη της, περιμένοντας θετική ανταπόκριση για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που προς το παρών δεν δείχνει εύκολα προσπελάσιμο αφού νομικά βρίσκει κωλύματα.
Ρούσσος: «Δεν υπάρχει συμπόρευση»
Ο πρόεδρος του Άρη Πατρών, Άρης Ρούσσος, μίλησε στη «Match», εκπροσωπώντας την ομάδα των Προσφυγικών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γήπεδο και θέτει ως μεγάλο στόχο να πάρει ξανά ζωή.
Ωστόσο ο Ρούσσος θεωρεί ότι οι ομάδες δεν βρίσκουν κοινή γραμμή πλεύσης και κρίνει ότι δύσκολα θα βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ τους. Κι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» για το γήπεδο. Δηλαδή ακόμα κι αν η Γ.Γ.Α. δώσει την έγκριση, είναι πιθανό οι ομάδες να μην τα βρουν μεταξύ τους για την χρήση του γηπέδου και το θέμα να κολλήσει εκ νέου.
Οι δηλώσεις του Άρη Ρούσσου:
«Όσες συναντήσεις και να γίνουν, άλλωστε έχουν γίνει πάλι στο παρελθόν, πέφτουν σε μόνιμο αδιέξοδο.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το πόσο των 50.000 ευρώ για τις εργασίες και ζητάμε από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη να έχουμε συγκεκριμένα δυόμιση ώρες καθημερινά για προπόνηση του συλλόγου και αν γίνεται και κάποιο όφελος από τον περιβάλλοντα χώρο.
Παρόλα αυτά οι διαφωνίες είναι πολλές και δύσκολα θα βρούμε άκρη και με τις 6 ομάδες, παρότι εμείς είμαστε ικανοί σαν σωματείο να διαθέσουμε το πόσο που προανέφερα.
Ετοιμάζουμε προσεχώς μία Γενική Συνέλευση και τα 100 μέλη που υφίστανται στον Άρη Πατρών θα διαθέσουν χρήματα και έτσι θα προκύψει αυτό το ποσό, αφού άπαντες θέλουμε να φτιαχτεί το γήπεδο, το οποίο «πονάμε» και έχουμε μεγάλη ανάγκη και σαν σύλλογος, αλλά και γενικότερα θα είναι κάτι άκρως θετικό για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της πόλης» ήταν τα λόγια του στη «Match».
Άρα, ακόμα ένα εμπόδιο έγκειται στο γεγονός ότι για τους «6» δεν φαίνεται εύκολο να τα βρίσκουν.
Η θέση του Ολυμπιακού Πατρών
Ο Κώστας Καλπουζάνης κινεί τα νήματα στις τάξεις του Ολυμπιακού Πατρών και η «Match» επικοινώνησε μαζί του, με σκοπό να λάβει την άποψη της ιστορικής ομάδας περί των Προσφυγικών και περί των όσων συνέβησαν στην συνάντηση των 6 σωματείων με τον πρόεδρο της Ένωσης, Άγγελο Δανιήλ.
Η «ματιά» του Ολυμπιακού Πατρών παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού ο Καλπουζάνης κρίνει ότι η ΕΠΣΑ περιέπλεξε την κατάσταση.
«Η Ένωση έκανε λάθος χειρισμούς και τα πράγματα πλέον είναι περίπλοκα. Για να καταλάβετε λίγο την κατάσταση με τα Προσφυγικά, ο Δήμος για να βοηθήσει οικονομικά τις ομάδες, θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, ούτως ώστε οι ομάδες να είναι καλυμμένες προς τον Δήμο κι ενώ ο τελευταίος διεμήνυσε ότι θα δώσει το ανάλογο ποσό.
Ο Ολυμπιακός, ο ΑΠΟ Αρόης και η ΑΕΚ Πατρών κατέθεσαν στον Δήμο τα έγγραφα που χρειάστηκαν και ο Δήμος με την σειρά του υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην κάθε ομάδα από 20.000. Παράλληλα η ΕΠΣΑ ισχυρίστηκε ότι θα δώσει 40.000 και οι τρεις ομάδες θα δίναμε αυτά τα 60.000, οπότε με 100.000 η ανακατασκευή θα μπορούσε να γίνει και μάλιστα με το παραπάνω.
Εντούτοις αυτή η λύση «πάγωσε», μιας και τα χρήματα δεν δόθηκαν από τον Δήμο στις ομάδες, λόγω lockdown και περιμέναμε νέα συνάντηση, όταν με το καλό περάσει η καραντίνα. Και για εμένα είναι λάθος που η ΕΠΣΑ ήρθε σε επαφή με τον Άρη Πατρών, που θέλησε να βάλει το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ ήδη είχε βρεθεί λύση και απλά περιμέναμε τις εξελίξεις, με το πέρας της 2ης πανδημίας.
Εκεί λοιπόν θεωρώ ότι έσφαλαν οι άνθρωποι της Ένωσης».
Επιμελεια: Γιάννης Γεωργακόπουλος

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ατυχία με Σπυρόπουλο στον Εθνικό Πατρών

Ο Εθνικός Πατρών μπορεί να νίκησε άνετα τον Αστέρα Τέμενης, ωστόσο η επιτυχία του επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του Μάριου Σπυρόπουλου ο οποίος θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για περίπου 1 μήνα.
Ο άσος των «μπλε» υπέστη ρήξη συνδέσμου στην κλείδα και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι αυτό συνέβη σε μία από τις τελευταίες φάσεις της αναμέτρησης και με το σκορ ήδη στο 5-0!
Άμα δεν σε θέλει…
Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Α΄ Κατηγορία (2η): Πέφτει η αυλαία στα Ζαρουχλέικα

Στην έδρα του επιστρέφει ο Ατρόμητος Πατρών, μετά την ήττα στο Ριόλο από τον Πανμοβριακό.
Σήμερα στις 18:00 θα υποδεχθεί στα Ζαρουχλέικα τον Διαγόρα Βραχνεΐκων, που είχε φέρει ισοπαλία με την Δόξα Παραλίας.
Οι «πορτοκαλί» έχουν τον πρώτο λόγο για τη νίκη, αλλά οι φιλοξενούμενοι θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.
Διαιτητής του ματς θα είναι η Ελένη Αντωνίου, με βοηθούς τους Κακαφώνη και Σπυρόπουλο
Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (2η αγων.):
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6/10 (18:00)
Ατρόμητος Π.- Διαγόρας Βραχν. (Ζαρουχλεΐκων, Αντωνίου)
Αστέρας Τσουκ.- Πανμοβριακός 2-1
Αστέρας Μιντ.- Δόξα Παρ. 5-1
Αχαϊκή- Πήγασος 0-0
Αχαιός Σαρ.- Δόξα Νιφορ. 1-2 (83΄Παπαπέτρος/ 7΄Μούτσα, 53΄Ντεμάι)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Αιγείρα/Ακράτα- Νίκη Προαστ. 1-1
Κεραυνός Αγ. Β.- Ζαβλάνι 0-1 (72΄Μπακούρος)
Ηρακλής Π.- Πάτραι 0-4 (33΄Σπανός, 52΄αυτ. Παππάς, 54΄Σταυρόπουλος, 72΄Γαβριήλ)
Εθνικός Π- Αστ. Τέμενης 5-0 (Αναγνωστόπουλος 2, Κυριακόπουλος 2, Μακρής)
Άρης Π.- Απόλλων Εγλυκ. 3-0
Οι Βαθμολογίες
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
1 Δόξα Νιφορ. 6 (4-1)
2 Αχαϊκή 4 (4-0)
3 Πήγασος 4 (2-1)
4 Αστέρας Μιντ. 3 (6-3)
5 Πανμοβριακός 3 (2-2)
6 Αστέρας Τσουκ. 3 (2-3)
7 Διαγόρας Βρ. 1 (1-1)
8 Δόξα Παραλίας 1 (2-6)
9 Ατρόμητος Π. 0 (0-1)
10 Αχαιός Σαρ. 0 (1-6)
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
1 Πάτραι 6 (10-0)
2 Εθνικός Π. 6 (7-0)
3 Άρης Π. 6 (5-0)
4 Ζαβλάνι 3 (6-3)
5 Ηρακλης Π. 3 (3-4)
6 Αιγείρα/Ακράτα 2 (1-1)
7 Κεραυνός Αγ. Β. 1 (0-1)
8 Νίκη Πρ. 1 (1-3)
9 Απόλλων Εγλ. 0 (0-6)
10 Αστέρας Τέμενης 0 (0-11)
Γιάννης Γεωργακόπουλος
Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Β΄Κατηγορία: Όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα των ομίλων (+photos)

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας, το οποίο προμηνύεται ανταγωνιστικό και αμφίρροπο, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας.
Α΄ΟΜΙΛΟΣ
Στο πιο συναρπαστικό παιχνίδι της πρεμιέρας, το Λιμνοχώρι επικράτησε του νεοφώτιστου Παναθηναϊκού Πατρών με 2-1, σε ένα πραγματικό θρίλερ στα Ζαρουχλέικα. Ο Τσάκωνας σκόραρε και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Σκανδάλη.
Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του κάμπου ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν, θέτοντας ως στόχο την είσοδο στα πλέι-οφ ανόδου. Τον ίδιο στόχο έχει και ο ενισχυμένος Ίκαρος Λακκόπετρας, ο οποίος έστειλε από νωρίς το δικό του μήνυμα, κερδίζοντας τον Πείρο στο Ίσωμα με 3-0. Δύο γκολ πέτυχε ο Γραμματικόπουλος και ένα ο Βέρρας.
Ο Δίας ήταν καταιγιστικός απέναντι στο Σταροχώρι, από την έδρα του οποίου πέρασε σαν σίφουνας με το εντυπωσιακό 8-0. Η ομάδα του Άρη Πλέγα συνεχίζει και φέτος να στηρίζεται στα ταλαντούχα παιδιά της ακαδημίας της.
Ο ΑΟ Τριταίας επιβεβαίωσε ότι και φέτος θα είναι δυνατός στην έδρα του, παίρνοντας μια αγχωτική νίκη επί της Δάφνης Πατρών.
Η νεοφώτιστη ομάδα το πάλεψε στο Σταυροδρόμι, όμως οι γηπεδούχοι πήραν την ουσία και ξεκίνησαν με το δεξί. Ντζάλας και Στούπας (πέναλτι) βρήκαν δίχτυα για το σύνολο του Σάκη Κατσαντούλα, με τον Γιαννόπουλο να μειώνει για την Δάφνη.
Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι η Αναγέννηση Πατρών επικράτησε του Κρίνου με 4-2 και μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα.
Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Οι φιλοξενούμενοι είχαν την τιμητική τους στην 1η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Β΄ Κατηγορίας. Ο Πανιώνιος/Αχιλλέας πέρασε από τη δύσκολη έδρα της Αβύθου στο Αίγιο, επικρατώντας με 4-2. Τα γκολ της ομάδας του Βαγγέλη Γκάτση σημείωσαν οι Γκλαβάς, Παπαχριστόπουλος, Γοτουχίδης και Κουρτέσης.
Η ΑΕ Αιγίου, χάρη σε πέναλτι του Α.Αϊντίνι στο 7ο λεπτό, ξεπέρασε τον σκόπελο του σκληροτράχηλου Αστέρα Λεοντίου. Στο 80’ αποβλήθηκε ο Κουτρόπουλος των φιλοξενούμενων, αλλά άντεξαν ως το τέλος και πήραν τους τρεις βαθμούς. Η Πάτρα 2005 ήταν ανώτερη από την Αργυρά Πατρών και έκανε επίδειξη δύναμης στο γήπεδο του Ρίου. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Χύσα (2), Ελπιδοφόρος και Λιάτσος.
Με δύο γκολ του Μάλλιαρη και ακόμα ένα του Σκαναβή, η ΑΕ Αρόης μπήκε με το δεξί στη σεζόν, αλώνοντας τις Καμάρες και το «σπίτι» του τοπικού Αχιλλέα. Μόνο ο Αίας Πατρών και ο Δαβουρλής Κ.92 κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την έδρα τους, λυγίζοντας τους αξιόμαχους Ολυμπιακό Πατρών και Καλάβρυτα στις μοναδικές νίκες των γηπεδούχων. Ο Αίαντας σκόραρε με Σπανό και Γιάννη, ενώ ο Δαβουρλής χρειάστηκε το φάουλ του Μακρή.
Η αυλαία θα πέσει την προσεχή Τετάρτη στο γήπεδο Πλαστήρα. Η Θύελλα Αιγίου είναι φαβορί, αλλά ο νεανικός Αετός Ρίου δεν έχει το παραμικρό άγχος και θα παλέψει για τη «ζημιά». Το ματς θα κάνει σέντρα στις 16:30.
Το πανόραμα της πρεμιέρας:
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΟ Τριταίας- Δάφνη Π. 2-1
Παναθηναϊκός Π.- Λιμνοχώρι 1-2
Πείρος Ισώμ.- Ίκαρος Λακκ. 0-3
Σταροχώρι- Δίας 0-8
Αναγέννηση Π.- Κρίνος 4-2
Παναχαϊκός- Πυρσός αναβολή
Εθνικός Σαγεΐκων- Φαραϊκός αναβολή
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Αίας Π.- Ολυμπιακός Π. 2-1
Αστέρας Λεοντίου- ΑΕ Αιγίου 0-1
Αχιλλέας Καμ.- ΑΕ Αρόης 1-3
Άβυθος- Πανιώνιος/Αχιλλέας 2-4
Δαβουρλής Κ.92- Καλάβρυτα 1-0
Αργυρά- Πάτρα 2005 1-4
Θύελλα Αιγίου- Αετός Ρίου αναβολή
Γιάννης Γεωργακόπουλος