VOLLEY LEAGUE
Η αντίδραση του ΠΑΣΑΠ για τη μη χορήγηση της Wild Card: “Θεωρούμε άστοχη τη διαχείριση του ζητήματος”
Να θυμίσουμε ότι είχε κάνει αίτημα για την wild card και ο Αιγιαλέων

Η ΕΣΑΠ ανακοίνωσε πως δεν θα χορηγηθεί κάρτα ελεύθερης συμμετοχής και έτσι η Volley League ανδρών της σεζόν 2023/24 θα διεξαχθεί με εννέα ομάδες. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών εξέφρασε με ανακοίνωσή του τους προβληματισμούς του για την εν λόγω εξέλιξη και κάλεσε την διοργανώτρια Αρχή να αποφασίσει για πρωτάθλημα δώδεκα ομάδων.
Να θυμίσουμε ότι είχε κάνει αίτημα για την wild card και ο Αιγιαλέων.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ:
“Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ΕΣΑΠ για τη μη χορήγηση κάρτας ελεύθερης συμμετοχής για τη Volleyleague Ανδρών της σεζόν 2023-24 και ως εκ τούτου τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με εννέα ομάδες.
Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αρχικά είχε εξαγγείλει η διοργανώτρια αρχή και αφορούσαν σε «πρωτάθλημα δέκα ομάδων με τη χορήγηση wild card».
Οι παλινωδίες αυτές καλλιεργούν, εκ των πραγμάτων, αίσθημα αβεβαιότητας ως προς την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την αξιομνημόνευτη βεβαιότητα της ΕΣΑΠ για καλύτερο και πιο οργανωμένο πρωτάθλημα γεννούν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης:
– Γιατί δεν είχε προβλεφθεί ήδη εδώ και καιρό ο τρόπος χορήγησης wild card και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, από τη στιγμή που η διοργανώτρια αρχή γνώριζε την πιθανότητα αδυναμίας συμμετοχής ομάδας και υπήρχε χρόνος για δίκαιη και αδιάβλητη διαδικασία; Για ποιο λόγο εν τέλει πάρθηκε η απόφαση να μη χορηγηθεί σε κανέναν wild card από τη στιγμή που υπήρχαν αρκετές ενδιαφερόμενες ομάδες;
– Υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα εφαρμοστούν άρτια όλες οι διατάξεις της αντίστοιχης ΚΥΑ που χρηματοδοτεί το επαγγελματικό βόλεϊ μέσω της φορολόγησης του στοιχήματος και δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος με τη χρηματοδότηση, καθώς ήδη με τις δέκα ομάδες ήταν επισφαλής;
– Πώς, άραγε, θα μοιραστούν τα χρήματα της επιχορήγησης από τα τυχερά παίγνια τα οποία αντιστοιχούν σε δώδεκα ομάδες; Θα μπορούσαν, μήπως, να αποδοθούν στην Εθνική Ανδρών για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο National League, που θα βοηθούσε εν γένει την άνοδο του ανδρικού βόλεϊ (αφού οι ομάδες έχουν σχεδόν συμπληρώσει τα ρόστερ τους και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν προβλέπεται να αποδοθούν σε έμψυχο δυναμικό);
– Υπάρχουν αξιοπρεπή συμβόλαια και ασφάλιση ιδιαίτερα για τους νέους αθλητές των ομάδων, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται ήδη στα γήπεδα και προπονούνται ενόψει της νέας αθλητικής σεζόν; Έχουν υπογραφεί τα νέα τους συμβόλαια και έχουν προσληφθεί όπως οφείλεται από τις ομάδες, αφού βρίσκονται στο γήπεδο, δηλαδή στην εργασία τους;
– Έχει διασφαλισθεί με κάποιον τρόπο η οικονομική φερεγγυότητα (πχ εγγυητική επιστολή) των ομάδων που συμμετέχουν ήδη; Καθώς είναι γνωστή η περσινή περίπτωση ομάδας η οποία συμμετείχε και αφού υποβιβάστηκε δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές προς τους αθλητές της και ενδεχομένως και προς τρίτους, παρότι είχε εισπράξει την κρατική επιχορήγηση. Και πιθανόν να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, δημιουργώντας μεταξύ άλλων αθέμιτο ανταγωνισμό.
– Είναι καλυμμένες όλες οι απαραίτητες θέσεις εργασίας προπονητών, γυμναστών, φυσικοθεραπευτών, στατιστικολόγων και επιτελείου στις υπάρχουσες ομάδες, όπως οφείλει να έχει μια επαγγελματική ομάδα;
– Έχουν προβλεφθεί δράσεις και ενέργειες για την ανάπτυξη και την προβολή του αθλήματος (π.χ. All Star Game, μίνι εκπομπή τουλάχιστον από το κανάλι της ΕΣΑΠ ή μέριμνα για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα);
– Αλήθεια, τι μέλλει γενέσθαι με τα τηλεοπτικά δικαιώματα;
– Με βάση ποιον προγραμματισμό οι ομάδες θα μπορέσουν να οργανώσουν το πρόγραμμα των προπονήσεων και των ταξιδιών τους; Θα ξεκινήσει και θα τελειώσει το πρωτάθλημα στις ημερομηνίες που θα οριστούν;
Με αυτή την απόφαση της ΕΣΑΠ θεωρούμε ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία του ανδρικού βόλεϊ να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της ελληνικής επαρχίας, παρέχοντας μετά από καιρό την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες υψηλού επιπέδου, φέρνοντάς τα σε επαφή με το άθλημά μας.
Παράλληλα, μειώνονται εκ των πραγμάτων οι θέσεις εργασίας που θα απασχολούσαν αθλητές, προπονητές και μέλη των επιτελείων των ομάδων οι οποίοι θα αγωνίζονταν και θα εργάζονταν στο υψηλότερο επίπεδο.
Το ελληνικό βόλεϊ οφείλει να προσφέρει σε κάθε Έλληνα πετοσφαιριστή τις βάσεις και τις προϋποθέσεις ώστε εκείνος να αναδειχθεί για να αναδειχθεί και, μαζί του, να αναπτυχθεί η Εθνική μας Ομάδα.
Όλα τα προαναφερθέντα θα έπρεπε να αποτελούν κοινούς προβληματισμούς, τόσο από τη πλευρά των αθλητών όσο και από τη πλευρά των διοργανωτών. Εν αντιθέσει, η μοναδική αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΣΑΠ αφορούσε μόνο «στην αύξηση των ξένων αθλητών».
Η Volleyleague Ανδρών είναι απαραίτητο να αποτελεί προϊόν επαγγελματικής οργάνωσης, μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και δικαιοσύνης, ώστε να προάγει την εξωστρέφεια και την αγάπη για το άθλημα και όχι το αντίθετο. Να προσπαθεί να μεγαλώσει το επαγγελματικό βόλεϊ και όχι να το συρρικνώσει.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε άστοχη τη διαχείριση του ζητήματος της wild card από τη διοργανώτρια αρχή και την καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, στην ΑΜΕΣΗ λήψη απόφασης για πρωτάθλημα δώδεκα ομάδων από τη νέα σεζόν, με τον αριθμό των ξένων ως έχει, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές να αγωνιστούν και να στελεχώσουν με αξιώσεις την Εθνική Ομάδα.
Παράλληλα, είναι αδιανόητο να συζητούμε για αύξηση του αριθμού των ξένων, από τη στιγμή που δεν έχουν επιλυθεί ουσιαστικά ζητήματα, όπως η ασφάλιση των αθλητών, ο κατώτατος μισθός, η οργάνωση και προβολή του αθλήματος, θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης και αποτελούν προαπαιτούμενα ώστε το πρωτάθλημα να είναι πράγματι «καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά”.

VOLLEY LEAGUE
Σοκ, τετραετής αποκλεισμός για τον Κουμεντάκη, θετικός σε δείγμα απαγορευμένης ουσίας

Σοκ έχει προκαλέσει στον χώρο του ελληνικού βόλεϊ η είδηση του αποκλεισμού του Ραφαήλ Κουμεντάκη για τέσσερα χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα, μετά από θετικό δείγμα απαγορευμένης ουσίας. Η απόφαση λήφθηκε εδώ και μερικές ημέρες από τον ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) αφού ελέχθηκαν όλα τα δείγματα και η απολογία του αθλητή, βυθίζοντας σε αμηχανία, λύπη και προβληματισμό το ελληνικό βόλεϊ.
Ο Κουμεντάκης είχε συνδέσει την καριέρα του και μάλιστα με μεγάλες επιτυχίες με τον Ολυμπιακό, που καλείται πλέον να βρει έναν Έλληνα ακραίο υψηλού επιπέδου, που στο επίπεδο του Κουμεντάκη δεν υπάρχει ή θα πρέπει να αλλάξει τελείως τον σχεδιασμό του με τους ξένους.
Ο διεθνής ακραίος, που υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής ανδρών και πρωταγωνιστής στις επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύει να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο διάστημα, καθώς ο αποκλεισμός του είναι μέχρι το 2029. Σε ηλικία 32 ετών, η πιθανότητα επιστροφής του στα γήπεδα είναι πλέον εξαιρετικά μικρή…
ΠΓΕ ΒΟΛΕΙ
Άρης Αγγελόπουλος στη “Match”: «Να διασφαλίσουμε πάση θυσία το έργο μας»

Ο πολύπειρος προπονητής της ΠΓΕ αναλύει τη φετινή χρονιά στο βόλεϊ γυναικών και εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον του τμήματος.
Είναι ένας από τους ανθρώπους που, όποτε αποφασίσει να μιλήσει, δεν μασάει τα λόγια του. Ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Ελλάδα, με σπουδαία επιτεύγματα στην καριέρα του, υπό την καθοδήγηση του οποίου το γυναικείο τμήμα βόλεϊ της Παναχαϊκής αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α2 Εθνική.
Ο Άρης Αγγελόπουλος, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει αμέτρητοι αθλητές και αθλήτριες, άνοιξε τα χαρτιά του σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη «Match» για την ιδιαίτερα απαιτητική σεζόν που πέρασε.
Αναφέρθηκε στις σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν οι «κοκκινόμαυρες» στην Α2 (9η θέση με 22 βαθμούς), μίλησε για την αγωνία ενόψει της απόφασης σχετικά με την παραμονή στην κατηγορία, ενώ παράλληλα αποθέωσε τον κόσμο της ομάδας, που στήριξε έμπρακτα τη φετινή προσπάθεια, γεμίζοντας το Κλειστό της Αγυιάς.
Η συνέντευξη:
– Θέλω να ξεκινήσω με το ζήτημα της παραμονής στην κατηγορία. Έχετε κάποια πληροφόρηση στον σύλλογο για το πότε θα εκδοθεί η απόφαση;
«Προς το παρόν, κανείς μας δεν γνωρίζει. Είναι κάτι που αναμένουμε να μάθουμε από την πλευρά της Ομοσπονδίας και σχετίζεται, συνολικά, και με το ποιες ομάδες θα δηλώσουν τελικά συμμετοχή. Στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι και απλώς ελπίζουμε σε μια θετική απόφαση».
– Τον σχεδιασμό σας τον έχετε ξεκινήσει;
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Θέλουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να προπονούμαστε σωστά, ώστε να παραμείνουν οι αθλήτριές μας σε ένα καλό επίπεδο. Ωστόσο, χρειάζεται και να ξεκουραστούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παναχαϊκή έδωσε πάρα πολλά παιχνίδια, τόσο φέτος όσο και πέρυσι που πήρε το πρωτάθλημα. Ήταν μια αδιάκοπη προσπάθεια. Θέλω, πάντως, να ξεκαθαρίσω πως έχουμε σαφή προγραμματισμό για τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας και με βάση αυτόν θα κινηθούμε».
– Το φετινό σας επίτευγμα ήταν διπλό. Το τμήμα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α2 και ταυτόχρονα όλος ο οργανισμός της Παναχαϊκής ενεργοποιήθηκε για τις απαιτήσεις της κατηγορίας. Εσείς, προσωπικά, πώς ζήσατε αυτή τη χρονιά;
«Θεωρώ πως οι αθλήτριές μας αποκόμισαν πολλές και χρήσιμες εμπειρίες, και συνολικά η διαδικασία άφησε θετικό αποτύπωμα σε ολόκληρο τον οργανισμό της ΠΓΕ. Έγινε ένα βήμα μπροστά για το γυναικείο βόλεϊ του συλλόγου και πρέπει πάση θυσία, να το διαφυλάξουμε. Η δουλειά που έχει γίνει την τελευταία τριετία είναι σε υψηλό επίπεδο, πετύχαμε κάτι σπουδαίο και πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία μου, των αθλητριών και φυσικά της διοίκησης: να διαμορφωθεί ένα πλέγμα αυτάρκειας, από τα μικρότερα τμήματα μέχρι το γυναικείο. Δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητο όλο αυτό που ζήσαμε. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η πρόοδος και η βελτίωση που δείξαμε ήταν εμφανής σε όλους».
«ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
– Έχετε εκφράσει, τόσο εσωτερικά στον σύλλογο όσο και δημόσια, την ικανοποίησή σας για την απόδοση των αθλητριών σας. Προσωπικά, τι θα κρατούσατε από τη σεζόν 2024-25;
«Κανείς δεν μας χαρίστηκε και ούτε εμείς χαριστήκαμε σε κανέναν! Δουλέψαμε σκληρά και ‘χτίσαμε’ οργανωμένα πάνω στο πλάνο που είχαμε θέσει και τα κορίτσια το ευχαριστήθηκαν. Είναι αλήθεια ότι το ξεκίνημά μας δεν ήταν ανάλογο των δυνατοτήτων μας. Ωστόσο, παιχνίδι με το παιχνίδι, οι παίκτριες απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πάλεψαν σε κάθε ματς μέχρι το τέλος και, παρά την τελική απογοήτευση, εγώ θα πω πως ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».
– Πάντοτε με τη διοίκηση ήσασταν στην ίδια σελίδα. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του τμήματος; Το ρωτώ αυτό, καθώς έχουμε και τις εκλογές μπροστά μας…
«Σίγουρα είναι μια διαδικασία από την οποία περνάει κάθε σύλλογος. Η Παναχαϊκή είναι ένας τεράστιος οργανισμός, με αμέτρητα μέλη, και προφανώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ειδικά αν αναλογιστούμε τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Για το δικό μας μέλλον, είμαι αισιόδοξος, γιατί αποδείξαμε πως μπορούμε να κρατήσουμε τη σημαία του βόλεϊ ψηλά, τιμώντας την Πάτρα και το κοκκινόμαυρο έμβλημα. Και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Η διοίκηση ήταν και είναι δίπλα μας σε όλα και θέλει και εκείνη το καλύτερο για το μέλλον της ΠΓΕ, σε όλα τα επίπεδα».
«ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
– Ο κόσμος αποτέλεσε και φέτος τη μεγάλη δύναμη αυτής της ομάδας. Θα θέλατε να του στείλετε το δικό σας μήνυμα;
«Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα. Όποιος παρακολούθησε τα εντός έδρας παιχνίδια, δεν μπορεί να μην αντιλήφθηκε ότι η Παναχαϊκή είχε, μακράν της δεύτερης, τη μεγαλύτερη προσέλευση στην Α2. Μας στήριξαν πολύ, ήταν δίπλα μας έμπρακτα και έδειξαν την αγάπη τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τους βγάζουμε το καπέλο και θέλουμε να βλέπουμε την Αγυιά συνεχώς γεμάτη!»
Κυριάκος Δημητρόπουλος
VOLLEY LEAGUE
Volley League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός, “σκούπισε” τον Ολυμπιακό

Μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι, που κράτησε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να νικήσει τον Ολυμπιακό με 3-2 στο κλειστό του Μετς.
Έτσι, «σκούπισε» τη σειρά των τελικών με 3-0 νίκες (για πρώτη φορά σε τελικούς) και κατέκτησε το 21ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά το 2022.
Ένα απίθανο παιχνίδι, γεμάτο από ανατροπές σε κάθε σετ, με τους «πράσινους» να γυρίζουν απ’ το 8-14 στο τέταρτο σετ και να κατακτούν τον τίτλο στο τάι-μπρέικ.
Τα σετ: 25-23, 23-25, 25-27 25-21, 17-15.