ΜΠΑΣΚΕΤ
Κ. Πετρόπουλος στη «Match»: «Να απολαύσουμε τον Ελληνικό τελικό!»
Ο «Νουρέγιεφ» του Ελληνικού μπάσκετ Κώστας Πετρόπουλος σκιαγραφεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το πολυαναμενόμενο Final-4 της Ευρωλίγκας

Ο Μάιος που διανύουμε δεν είναι μόνο ο κλασικός μήνας των τελικών στις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, αλλά και η μεγάλη γιορτή της Ευρωλίγκας με τη διεξαγωγή του Final-4.
Τόπος διεξαγωγής φέτος το Βερολίνο, με τους δύο μεγάλους ημιτελικούς να διεξάγονται την Παρασκευή (24/5) και με το Ελληνικό χρώμα άκρως έντονο καθώς μετά από πολλά χρόνια το παρών θα δώσουν και οι δύο αιώνιοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Πρώτος θα ριχτεί στη μάχη ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζοντας την Φενερμπαχτσέ (7μ.μ.), για να ακολουθήσει η άλλη μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού με την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης (10μ.μ.), σε μία επανάληψη του περσινού τελικού.
Η αυλαία θα πέσει το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου, αρχικά με τον μικρό τελικό για την 3η θέση (6μ.μ.) και εν συνεχεία με τον σπουδαίο μεγάλο τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης, το τζάμπολ του οποίου θα γίνει στις 9μ.μ.
Εκτός από το δίδυμο των Ελληνικών ομάδων στη τελική φάση βρίσκονται ακόμη η κάτοχος του τροπαίου «βασίλισσα» της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και η πολύ έμπειρη Φενερμπαχτσέ.
Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Ελληνικού μπάσκετ και «σημαία» του ιστορικού Απόλλωνα, ο Κώστας Πετρόπουλος, είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της «Match» σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση λίγο πριν το τζάμπολ της φιέστας στο Βερολίνο που περιμένει με αγωνία όλη η μπασκετική Ευρώπη.
– Ας μπούμε κατευθείαν στο «ψητό». Φαβορί υπάρχει πριν το τζάμπολ;
«Προφανώς και όχι. Όσο κι αν μοιάζει τετριμμένο είναι αλήθεια, ότι δηλαδή υπάρχει ένα ποσοστό 25% για κάθε ομάδα πριν ξεκινήσουν οι ημιτελικοί. Είναι και τα τέσσερα μεγάλα κλαμπ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τις δικές του περγαμηνές το καθένα και τα επίσης δικά του συν και πλην. Εξαρτάται από την κατάσταση που θα βρεθούν την Παρασκευή, που θα ριχτούν στη μάχη των ημιτελικών και εδώ πλέον που βρισκόμαστε, δικαιολογημένα η κάθε μία κάνει όνειρα ότι μπορεί να πάρει την κούπα».
– Όλοι πάντως ονειρευόμαστε έναν Ελληνικό τελικό το βράδυ της Κυριακής. Η άποψή σου;
«Θέλει κι ερώτημα; Μακάρι να παίξουν οι δύο ομάδες μας στον μεγάλο τελικό, οπότε και σίγουρα μία θα φέρει πάλι το τρόπαιο στη χώρα μας. Θα είναι ένας τελικός που νομίζω ότι θα τον ευχαριστηθούμε και θα τον απολαύσουμε όλοι μας την Κυριακή, θα είναι μία γιορτή, μία μεγάλη νίκη του Ελληνικού μπάσκετ πέραν των όποιων συλλογικών προτιμήσεων.
Είναι εφικτό από τη στιγμή που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν συναντιούνται στα ημιτελικά, όχι όμως και εύκολο καθώς οι αντίπαλοί τους στο δρόμο για τον τελικό είναι επίσης πολύ καλές ομάδες. Όμως, θα επαναλάβω ότι για το άθλημα στη χώρα μας θα είναι πολύ καλό η Ευρωλίγκα να περάσει σε Ελληνικά χέρια, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά και τις δύο άλλες ομάδες».
– Υπάρχει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα που διακρίνει τις Ελληνικές ομάδες;
«Ναι και νομίζω ότι έχει να κάνει με τους προπονητές. Πέραν των πολύ καλών ρόστερ που διαθέτουν, έχουν και αξιολογότατους προπονητές που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό έχει δείξει απλόχερα τα αποτελέσματα της δουλειάς του όλα τα τελευταία χρόνια, είναι πιστός στο ραντεβού με το Final-4 και ξέρει πολύ καλά να διαχειριστεί ειδικές συνθήκες και καταστάσεις που πάντα υπάρχουν σε μια τέτοια διοργάνωση.
Όσο για τον Αταμάν, πρόκειται για σεβάσμια προπονητική προσωπικότητα, πέτυχε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα, επιστρέφοντάς την άμεσα στην ελίτ της Ευρώπης. Έχει πάρει τρόπαια με την Εφές, είναι προπονητής που ξέρει να επιβάλλεται και να παίρνει από τους παίκτες το καλύτερο δυνατό».
– Ποιο θα είναι το κλειδί προπονητικά για την ομάδα που θα πάρει την κούπα;
«Η διαχείριση του έμψυχου υλικού στα δύο αυτά συνολικά παιχνίδια. Ξέρετε πολύ καλά ότι η μπάλα καίει και ο προπονητής είναι αυτός που καλείται να πάρει μεγάλες αποφάσεις σε δέκατα του δευτερολέπτου πολλές φορές. Από την άποψη αυτή επαναλαμβάνω ότι και οι δύο Ελληνικές ομάδες έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους που πρέπει να αξιοποιήσουν».
– Πολλοί διαφωνούν με το ότι η Ευρωλίγκα είναι μια «κλειστή» διοργάνωση. Η δική σου γνώμη;
«Υπάρχουν προδιαγραφές για μια ομάδα που θέλει να δώσει το παρών, οικονομικά, γηπεδικά και με κάποια ακόμη εχέγγυα. Δε νομίζω ότι είναι διοργάνωση… απαγορευτική για κά- ποια ομάδα, αρκεί όμως να έχει τα στάνταρ που απαιτούνται, κυρίως τα πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη».
– Με βάση την εικόνα της Basket League βλέπεις να υπάρχει κάποια άλλη Ελληνική ομάδα ικανή για να παίξει στην Ευρωλίγκα;
«Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσω, όμως θα πω με βάση τη σημερινή εικόνα, όχι».
Μίλτος Σπυρόπουλος

ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Διαβάστε στη «Match»: Το μενού της Γ’ Εθνικής, οι νίκες που ψάχνει ο Προμηθέας και οι εκπλήξεις στο Ερασιτεχνικό

Ήττα με 2-0 για την Παναχαϊκή από τον ΠΑΣ Πύργου με Γεράνιο στον πάγκο και Κυβελίδη-Κωνσταντινίδη στην εξέδρα
*Για ακόμη τρία ματς χωρίς τον προπονητή τους οι κοκκινόμαυροι, με την προσοχή τους να στρέφεται στη Ζάκυνθο
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ: ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ
ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
ΘΥΕΛΛΑ Π.: ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΠΕΛΟΠΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΜΑΤΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΝΙΚΕΣ – «ΒΑΛΣΑΜΟ»
Ο Προμηθέας Vίκος Cola αφήνει πίσω την ήττα της πρεμιέρας από τον Ηρακλή στη GBL και ετοιμάζεται για τα δύο κρίσιμα ραντεβού στο «Τόφαλος» κόντρα σε Χάιντελμπεργκ (Τρίτη 7/10, 19:00) και Μαρούσι.
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ
Εκπλήξεις και φαβορί
Η Αχαϊκή δεν λύγισε τον Πήγασο, τα Τσουκαλέικα «σόκαραν» τον Πανμοβριακό και οι δυνατοί «μίλησαν» στον 2ο όμιλο *Β’ Κατηγορία: Πρεμιέρα με καλούς οιωνούς αλλά και αναβολές (σελ. 6-11)
SUPERLEAGUE
Γκρέμισε τον Ολυμπιακό από την κορυφή!
Ο ΠΑΟΚ έβαλε τέλος στο σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων φέρνοντας «Τούμπα» το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό (2-1) *Τεράστια ανατροπή της ΑΕΚ με 10 παίκτες (3-2 την Κηφισιά)
NATIONAL LEAGUE 1
Μελανόλευκη ήττα και πρεμιέρα-όνειρο
Ο Απόλλων «πλήρωσε» την αστοχία και γνώρισε ήττα με 78-70 από τον Κρόνο, ο Γλαύκος/Έσπερος έδειξε τα δόντια του κόντρα στον Ηλυσιακό του Φώτση (80-76) *Νίκες για Παναχαϊκή και Αχαγιά ’82 στη NL2
Α1 ΠΟΛΟ
ΣΟΟΥ ΛΥΚΟΘΑΝΑΣΗ, «ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ
Ονειρεμένη πρεμιέρα για τα κορίτσια του ΝΟΠ (12-11), άντεξαν τρία 8λεπτα οι άνδρες με τον Εθνικό (22-15), η ΝΕΠ «σπατάλησε» ένα ημίχρονο με ΝΟ Χανίων (10-8)
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο φουλ οι μηχανές
Τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν και η «Match» προσφέρει και φέτος αγωνιστική πανδαισία. Φωτορεπορτάζ από το ματς του Προμηθέα στο Ιβανόφειο, του Γλαύκου/ Έσπερου και της Θύελλας Πατρών.
NATIONAL LEAGUE 1
Ο Προμηθέας 2014 «λύγισε» στο τέλος από το Παγκράτι, χάνοντας ένα πολύ μεγάλο διπλό

Κρίμα κι άδικο για το νεανικό και ταλαντούχο Προμηθέα 2014 που αν και τα έδωσε όλα αγγίζοντας ένα πολύ μεγάλο διπλό, εν τούτοις έφυγε ηττημένος από το κλειστό του ΜΕΤΣ με 85-81 από το Παγκράτι για τη NL1.
Στο 38΄ το σκορ ήταν 79-79, στα 42’’ πριν τη λήξη 79-81, για να σκοράρουν οι γηπεδούχοι με τρίποντο «μαχαιριά» το 82-81 στα 16’’.3. Ακολούθησε άστοχη επίθεση του Προμηθέα 2014 και με βολές το Παγκράτι διαμόρφωσε το 84-81 και στην εκπνοή με 1/2β. (προηγήθηκε πάλι άστοχη επίθεση των παικτών του Ντάγιου) γράφτηκε το τελικό 85-81.
Τα 10λεπτα: 22-12, 48-33, 70-64, 85-81
Παγκράτι (Οικονομόπουλος): Σταματίου 11 (1), Λαμπρόπουλος 8 (2), Πιακούδης 14, Μαυρογιάννης 10 (2), Τσίτσιτς 18 (4), Στογιάνοβιτς 3 (1), Ζαφίρης 3, Λαμπρόπουλος 3 (1), Μάλο, Εζέτζα
Προμηθέας Π. (Ντάγιος): Σταμούλης, Δένδης, Αλεξανρόπουλος, Καπετάκης 30 (5), Κομιανίδης 9 (1), Κιόσα 11, Πρέκας 14 (1), Σκληρός 7, Πούλος 3 (1), Σοϊλεμετζίδης 7 (1).
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Λιμνιάτης: «Είναι δική μου η ευθύνη και την αναλαμβάνω»

Ο Γιώργος Λιμνιάτης υποστήριξε ότι η ατομική άμυνα ήταν το στοιχείο που έκρινε το παιχνίδι στο Ιβανώφειο και ο προπονητής του Προμηθέα Bίκος Cola ανέλαβε την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι δεν κατάφερε να πείσει τους παίκτες του για τη σημασία του αγώνα αλλά και τις απαιτήσεις του.
Aναλυτικά τα όσα είπε:
«Eίναι ξεκάθαρη η εικόνα του αγώνα τον οποίον άξιζε να νικήσει ο Ηρακλής. Από την πλευρά μας, δεν υπήρξε η άμυνά μας στο ένας εναντίον ενός. Αφήσαμε τον Φόρμαν και τον Μωραίτη να μας περνούν, να σκοράρουν και να δημιουργούν. Το προσωπικό κομμάτι, η μάχη του ένας εναντίον ενός καθόρισε την τύχη του αγώνα. Θεωρητικά είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό αλλά το 90 παθητικό τα λέει όλα», είπε και συμπλήρωσε.
«Όταν τελειώνει ο αντίπαλος με 65% στο δίποντο και 45% στο τρίποντο, δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Είναι ξεκάθαρα δική μου ευθύνη γιατί δεν κατάφερα να πείσω τους παίκτες για την προσέγγιση του αντιπάλου και την έδρα στην οποία παίξαμε. Είναι δική μου η ευθύνη και την αναλαμβάνω».