BASKET LEAGUE
Μαντζούκας: Του έκαναν… ψηστήρι οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης

Αυτός κι αν ήταν «μποναμάς» για ένα παιδί ηλικίας 17 ετών όπως ο Λευτέρης Μαντζούκας, να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό λίγες μόλις μέρες μετά την ονομαστική του εορτή, την προηγούμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.
Όπως δε αποκαλύπτει σήμερα η «Match», σε κάποιους επιστήθιους φίλους του που τον πήραν τηλέφωνο για να του ευχηθούν τα χρόνια πολλά, ο ίδιος τους είπε ότι είναι… στο δρόμο για τον Παναθηναϊκό, κάτι που επισημοποιήθηκε τρεις μέρες αργότερα.
Κι αν ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε βρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο μια ανάσα από την απόκτησή του, εν τέλει ο 17χρονος παίκτης φόρεσε τα πράσινα υπογράφοντας ένα άκρως ικανοποιητικό συμβόλαιο που περιλαμβάνει και ειδικούς όρους σε περίπτωση που κάνει στο μέλλον το ακόμη πιο σπουδαίο βήμα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!
Τον έπεισαν δυο «ιερά τέρατα»
Το πιο καθοριστικό βήμα για να πειστεί ο Μαντζούκας και να «ντυθεί» στα πράσινα, ήταν το κατ’ ιδίαν ραντεβού που είχε με τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη. Δυο ονόματα σύμβολα για το Ελληνικό μπάσκετ που βλέπουν στο πρόσωπο του Λευτέρη Μαντζούκα τον διάδοχο του Ιωάννη Παπαπέτρου! Τα συμβόλαια Παπαπέτρου και Μήτογλου στον Παναθηναϊκό λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι και ένας εκ των δυο θα αποχωρήσει.
Οι πράσινοι θέλουν να κρατήσουν για πολλούς λόγους τον Μήτογλου και προορίζουν ως μελλοντικό διάδοχο του Παπαπέτρου, τον πρώην παίκτη του Προμηθέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Μatch», οι δυο τους ανέφεραν στον Μαντζούκα κι άλλες περιπτώσεις νεαρών παικτών πάνω στους οποίους πλέον ποντάρει ο Παναθηναϊκός (π.χ. Παπαγιάννης, Καλαϊτζάκης) και φυσικά, το ότι και ο ίδιος θα έχει τις ευκαιρίες του για να δείξει το εξαιρετικά πλούσιο ταλέντο του.
Με πολύ πιθανό σενάριο ότι οι «πράσινοι» δεν θα προκριθούν στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, θα αφοσιωθούν στις εγχώριες υποχρεώσεις τους και εκεί, όλα δείχνουν ότι ο Μαντζούκας θα έχει σημαντική θέση και ρόλο στην ομάδα.
Όσο για το κόστος, λέγεται ότι οι πράσινοι τελικά κατέβαλλαν πολύ λιγότερα χρήματα από την υπάρχουσα ρήτρα για να τον αποκτήσουν και να τον πάρουν από τον… αιώνιο αντίπαλό.
Το «πράσινο» πλέον next big thing του Ελληνικού Μπάσκετ είναι πιθανό να πάρει το βάπτισμα του πυρός και στην Ευρωλίγκα αργότερα.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ο Προμηθέας θα παραχωρήσει δανεικό τον Κουρουπάκη στον Κολοσσό Ρόδου για να πάρει χρόνο

Ένας ακόμη ταλαντούχος παίκτης του Προμηθέα (μετά τον Τσάμη που δόθηκε στη Μύκονο για να «ψηθεί») που αν και άφησε καλές εντυπώσεις στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας εν τούτοις δεν θα μείνει στις τάξεις του για τη νέα σεζόν, είναι ο Περικλής Κουρουπάκης.
Οι πληροφορίες θέλουν την πατρινή ΚΑΕ να τον δίνει δανεικό στον Κολοσσό Ρόδου, έτσι ώστε να πάρει ευκαιρίες και χρόνο για να δείξει τις ικανότητες του.
Άλλωστε, το ότι θα παραχωρηθεί ως δανεικός στην ομάδα της Ρόδου που επίσης θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της GBL, δείχνει την πίστη των ανθρώπων του πατρινού συλλόγου στο ταλέντο του και την πεποίθηση ότι δεν θα αργήσει η ώρα για να γυρίσει μόνιμα στους «πορτοκαλί».
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Προμηθέας: «Ξεμούδιασμα» με δύο φιλικά

«Ποδαρικό» στα φιλικά παιχνίδια θα κάνει ο Προμηθέας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα με Παπάγου και Ολυμπιακό, με τον Γ. Λιμνιάτη να κάνει τις πρώτες του δοκιμές
Μετά από περίπου δύο εβδομάδες καθημερινής δουλειάς στο παρκέ αλλά και το γυμναστήριο του «Promitheas Park», ο Προμηθέας ετοιμάζεται να περάσει στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του. Αυτό δεν είναι άλλο από τα φιλικά παιχνίδια, τα οποία κρίνονται απόλυτα αναγκαία, καθώς η ομάδα σε σχέση με πέρυσι έκανε σαρωτικές αλλαγές, κυρίως στους ξένους παίκτες, που αποτελούν πάντα το βαρόμετρο για μια καλή πορεία.
Μάλιστα, ο Γ. Λιμνιάτης, θέλοντας να εξάγει τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα, επέλεξε από την αρχή πολύ δυνατούς αντιπάλους, σχεδόν όλους όσους θα αντιμετωπίσει στο νέο πρωτάθλημα της GBL.
Έτσι, αυτή την εβδομάδα, η αποστολή του Προμηθέα από την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου και μέχρι το Σάββατο 6 του μήνα θα μεταβεί στην Αθήνα για να δώσει τα δύο πρώτα φιλικά τεστ.
Τα συγκεκριμένα παιχνίδια, πάντως, θα έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα μιας πρώτης αγωνιστικής αποφόρτισης από τις προπονήσεις, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες της αποστολής θα πάρουν χρόνο συμμετοχής, με το τεχνικό επιτελείο να αναμένει να δει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της προετοιμασίας.
Με Παπάγου
στο «Σαλούν»
Η εκκίνηση θα δοθεί το απόγευμα της Πέμπτης απέναντι σε μια πολύ αξιόλογη ομάδα της Elite League, τον Παπάγου, στο κλειστό του «Σαλούν» στην πρωτεύουσα.
Για την αθηναϊκή ομάδα το εν λόγω τεστ θα είναι το δεύτερο, καθώς το πρώτο της φιλικό το έδωσε απέναντι στο Μαρούσι του Γ. Παπαθεοδώρου το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο αγώνας προσφέρεται για μια καλή πρόβα για τον Προμηθέα, καθώς ο Παπάγου διαθέτει σύνολο που συνδυάζει ενθουσιασμό και εμπειρία, έχοντας και δύο καλούς Αμερικανούς παίκτες (Σκοτ και Άντερτον).
Η αναμέτρηση
με τον Ολυμπιακό
Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ο Προμηθέας θα δώσει το κλασικό φιλικό του καλοκαιριού των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζοντας τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό.
Πέρυσι το ραντεβού είχε γίνει στο «Δ. Τόφαλος», φέτος όμως έχει μεταφερθεί στο ΣΕΦ (κεκλεισμένων των θυρών), με τους Πειραιώτες να παρατάσσονται χωρίς τους διεθνείς που βρίσκονται με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Όπως όμως και αν παραταχθεί η ομάδα του Γ. Μπαρτζώκα, οι «Προμηθείς» θα έχουν μια σπουδαία ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και το κυριότερο, να διαπιστώσουν πώς αφομοιώνεται η δουλειά στο γήπεδο, με την ανάπτυξη της χημείας να αποτελεί την κύρια επιδίωξη του τεχνικού επιτελείου.
Η αποστολή του Προμηθέα θα επιστρέψει το βράδυ του Σαββάτου και θα ακολουθήσει ρεπό την επόμενη μέρα.
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ο Τσάμης δόθηκε δανεικός από τον Προμηθέα στην Μύκονο για να πάρει χρόνο συμμετοχής

Με τη φανέλα της νεοφώτιστης Μυκόνου στην GBL θα αγωνιστεί τελικά τη νέα σεζόν ο ταλαντούχος Παναγιώτης Τσάμης, ένα από τα φετινά μεταγραφικά αποκτήματα του Προμηθέα.
Απόφαση προκειμένου ο παίκτης να πάρει χρόνο συμμετοχής, αφού με βάση το πλάνο του Προμηθέα δύσκολα θα μπορούσε να «χωρέσει» στους ψηλούς τους δικούς του.
Εννοείται ότι τον παίκτη θα «παρακολουθούν» οι Προμηθείς καθώς πιστεύουν στο ταλέντο του.
Μίλτος Σπυρόπουλος