ΜΠΑΣΚΕΤ
Μείον 2 νίκες και πρόστιμο στον Παναθηναϊκό
Να σημειωθεί ότι οι δύο νίκες που αφαιρέθηκαν από τον Παναθηναϊκό δεν προστέθηκαν σε άλλες ομάδες

Ανήμερα του τελευταίου του αγώνα στην κανονική περίοδο της Euroleague με την Παρτιζάν (14/04, 21:30) ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε από τη διοργανώτρια αρχή για παράβαση των κανονισμών περί του Financial Fair Play, με ποινή αφαίρεσης δύο νικών από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και πρόστιμο, το ύψος του οποίο δεν έγινε γνωστό.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής έγινε γνωστή «καμπάνα» της Euroleague στο «τριφύλλι», τιμωρία που αφορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ενώ στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για «συμβιβαστική λύση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στην «πράσινη» ΚΑΕ.
Ο λόγος τώρα που η Euroleague προέβη σε αυτή την απόφαση έγκειται στην «υπέρβαση της μετοχικής συνεισφοράς», καθώς με βάση τον κανονισμό που διέπει τη συγκεκριμένη περίπτωση, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν οφείλουν να παρουσιάζουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εσόδων/εξόδων.
Η τιμωρία που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό αφορά παραβάσεις που έγιναν από την ΚΑΕ τα προηγούμενα χρόνια κι όχι στην τρέχουσα σεζόν (2022/2023).
Αναλυτικά η ανακοίνωση της EuroLeague Basketball:
«Ο Παναθηναϊκός και η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης έφτασαν σε συμβιβασμό που επιβάλλει στον ελληνικό σύλλογο τόσο αθλητικές όσο και οικονομικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 7 και άρθρου 8 των κανονισμών του FSFPR και του άρθρου 60 του Πειθαρχικού Κώδικα της EuroLeague Basketball.
Η αθλητική κύρωση συνίσταται σε αφαίρεση δύο νικών από το σύνολο στην κατάταξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης είναι μια επιτροπή που ελέγχει την οικονομική απόδοση των συλλόγων και τη συμμόρφωσή τους με τους σχετικούς κανονισμούς.
Κατά την επιβολή της κύρωσης, η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης αξιολόγησε θετικά τη συνεργασία και τη διαφάνεια του συλλόγου κατά τη διαδικασία εξέτασης. Η αθλητική κύρωση, με αφαίρεση δύο νικών, θα εφαρμοστεί στην τελική βαθμολογία της αγωνιστικής περιόδου 2022/23 της EuroLeague και δεν θα έχει άμεση επίδραση σε καμία αντίπαλη ομάδα ούτε σε ατομικά και ομαδικά στατιστικά ή ρεκόρ».
Μετά την εξέλιξη αυτή η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
Ν Η Ολυμπιακός 24 10 Ρεάλ Μαδρίτης 23 11 Μπαρτσελόνα 22 11 Μονακό 21 12 Μακάμπι Τελ Αβίβ 20 14 Παρτιζάν 19 14 Φενέρμπαχτσε 19 15 Ζαλγκίρις Κάουνας 18 15 Μπασκόνια 18 16 Ερυθρός Αστέρας 17 17 Αναντολού Εφές 16 17 Βαλένθια 15 18 Αρμάνι Μιλάνο 15 19 Βίρτους Μπολόνια 14 20 Μπάγερν Μονάχου 11 22 Άλμπα Βερολίνου 11 22 Παναθηναϊκός 9 22 Βιλερμπάν 8 26
Να σημειωθεί ότι οι δύο νίκες που αφαιρέθηκαν από τον Παναθηναϊκό δεν προστέθηκαν σε άλλες ομάδες.
Πρόκειται για τη δεύτερη τιμωρία που επιβάλλει η EuroLeague στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου για παράβαση των κανονισμών του Financial Fair Play.
Νωρείτερα είχε γίνει κάτι ανάλογο με τον Ερυθρό Αστέρα, που δεν μπορούσε να δηλώσει τον Φακούντο Καμπάσο στη διοργάνωση και τελικά να κάνει ντεμπούτο με σχεδόν 2.5 μήνες καθυστέρηση.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το επίσημο λογότυπο Α2 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΟΚ

Το νέο λογότυπο της Α2 εθνικής γυναικών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΟΚ, σε μια ακόμη προσπάθειά της για την αναβάθμιση του αθλήματος.
Θυμίζουμε ότι στον πρώτο όμιλο του Νότου θα λάβει μέρος και ο νεανικός Προμηθέας Πατρών με μοναδικό στόχο την επιβίωση και την αποφυγή του υποβιβασμού.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Όμιλος Ελλάδας: Η Γεωργία άνετη επικράτηση κόντρα στην Κύπρο και τώρα τελικός με Βοσνία

Μια καλή προπόνηση αποδείχθηκε για τη Γεωργία ο αγώνας με την Κύπρο, το βράδυ της Τρίτης (2/9) στη Λεμεσό για την τέταρτη αγωνιστική του EuroBasket 2025.
Η ομάδα του Αλεξάνταρ Τζίκιτς επικράτησε με 93-61, με τον Σέρβο προπονητή να έχει στη διάθεσή του και τον Σάντρο Μαμουκελασβίλι και τον Τόκο Σενγκέλια και τον Γκόγκα Μπιτάτζε. Και οι τρεις γέμισαν τη στατιστική τους, με τη Γεωργία να σκοράρει κατά ριπάς από την περιφέρεια και να πηγαίνει στο μεγάλο παιχνίδι με τη Βοσνία (4/9 στις 15:00) με καλή ψυχολογία.
Η Κύπρος, από την πλευρά της, ήταν πολύ ανταγωνιστική στο πρώτο δεκάλεπτο και λίγο έλειψε και να το κερδίσει κιόλας. Σιμιτζής και Γουίλις ήταν οι δύο που ξεχώρισαν, στην τέταρτη από τις πέντε βραδιές που το μπάσκετ της χώρας θα θυμάται για πάντα.
Τα δεκάλεπτα: 13-15, 26-42, 41-68, 61-93.
ΚΥΠΡΟΣ (Λειβαδιώτης): Λοϊζίδης, Σιμιτζής 9 (1), Πασσιαλής, Ηλιάδης 3 (1), Χριστοδούλου, Γιουνγκ 4 (6 ριμπάουντ), Γιανναράς 6 (2), Κουμής 1, Τίγκας 11 (1), Γουίλις 19 (7 ριμπάουντ), Στυλιανού 6 (1).
ΓΕΩΡΓΙΑ (Τζίκιτς): Αντρονικασβίλι, Μαμουκελασβίλι 5 (10 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Τζιντζαράτζε 5, Μπουργιανάτζε 5 (1), Σερμαντίνι 6, Σανάτζε 10 (2), Κορσάντια 2, Σενγκέλια 27 (5/9 δίποντα, 5/5 τρίποντα, 2/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπιτάτζε 21 (3/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3/4 βολές, 13 ριμπάουντ), Μπάλντουιν 8 (2), Οτσχικίτζε 4.
Τα ομαδικά στατιστικά της Κύπρου: 16/33 δίποντα, 6/30 τρίποντα, 11/14 βολές, 26 ριμπάουντ (15 αμυντικά – 11 επιθετικά), 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 10 λάθη, 21 φάουλ.
Τα ομαδικά στατιστικά της Γεωργίας: 16/26 δίποντα, 15/34 τρίποντα, 16/21 βολές, 41 ριμπάουντ (29 αμυντικά – 12 επιθετικά), 17 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 10 λάθη, 17 φάουλ.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Απόλλων Π.: Καλή πορεία στο Κύπελλο

– Οι «μελανόλευκοι» έχουν την ευκαιρία με πέντε διαδοχικές προκρίσεις να φτάσουν στο φάιναλ-φορ του «Unisef Trophy» της ΕΟΚ
Είναι δεδομένο ότι ο σημερινός Απόλλωνας δεν μπορεί να διεκδικήσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αν και στο παρελθόν έφτασε δύο φορές μία ανάσα από την ιστορική επιτυχία, παίζοντας στους τελικούς του 1997 και του 2015, όπου ηττήθηκε από Ολυμπιακό (80-78) και Παναθηναϊκό (68-53) αντίστοιχα.
Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή πορεία, μετά και την κλήρωση που έγινε, και τουλάχιστον να φτάσει μέχρι την τελική φάση του «Unisef Trophy» της ΕΟΚ, λίγο πριν μπουν στον θεσμό και οι ομάδες της GBL.
Μια τέτοια πορεία θα του δώσει τη δυνατότητα να δώσει μία σειρά από διαδοχικά επίσημα παιχνίδια, τα οποία επί της ουσίας θα αποτελέσουν την καλύτερη δυνατή πρόβα για τη μάχη της ανόδου στην Α2 Εθνική.
Προς αυτή την κατεύθυνση ευνοεί και η κλήρωση που έχει γίνει για όλες τις φάσεις του θεσμού, αρκεί οι «μελανόλευκοι» να εμφανιστούν απόλυτα έτοιμοι από την αρχή.
Η πρεμιέρα θα γίνει με την αναμέτρηση κόντρα στον συμπολίτη Προμηθέα 2014 (αντίπαλο και στο νέο πρωτάθλημα της NL1), που θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στην Περιβόλα, με ώρα έναρξης τις 17:00.
Περνώντας με επιτυχία το εν λόγω εμπόδιο, θα βρει στη συνέχεια εκτός έδρας μία ακόμη ομάδα του ομίλου του, τον νικητή του ζευγαριού Πανελλήνιος-Ν. Κηφισιά (Τετάρτη 17/9), έχοντας και πάλι την ιδιότητα του φαβορί για το «διπλό»-πρόκριση.
Από εκεί και πέρα, θα τον περιμένει ο νικητής από τα ζευγάρια Δούκας-Ερμής Πειραιά / Γαργαλιάνοι-Αχαγιά ’82 για την 1η αγωνιστική της β’ φάσης, πάλι μακριά από την Περιβόλα (Σάββατο 20/9), με την πρόκριση να φέρνει πιθανότατα τη Δόξα Λευκάδας στην Περιβόλα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη πιο… βαθιά στο Κύπελλο, όπου αντίπαλος θα είναι εκ νέου ομάδα της Elite League (Σοφάδες ή Αιγάλεω λογικά). Κι εκεί θα έχει τη μεγάλη πρόκληση της νίκης για να προκριθεί στο φάιναλ-φορ του «Unisef Trophy» της ΕΟΚ.
Μίλτος Σπυρόπουλος