ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Νεότερος παίκτης του BCL ο Μαντζούκας

Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι ο νεότερος από τους 462 παίκτες που συμμετέχουν στο Basketball Champions League.
Διαβάστε παρακάτω το αφιέρωμα της διοργάνωσης σε επιμέρους στοιχεία της λίγκας:
Τετρακόσιοι εξήντα δύο
462 παίκτες θα δώσουν το παρών στην τρίτη σεζόν, εκ των οποίων οι 268 (58%) είχε γηγενείς.
Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός
Η μέση ηλικία ενός παίκτη στο BCL είναι 26 έτη και 2 μήνες.
Η Telenet Giants Antwerp έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας: 22 έτη και 3 μήνες.
Ο ΠΑΟΚ έχει τον ψηλότερο μέσο όρο ηλικίας: 29 έτη και 4 μήνες.
Οι τρεις πιο νέοι παίκτες:
1. Λευτέρης Μαντζούκας (Προμηθέας Πάτρας): 15 έτη και 3 μήνες
2. Mantas Rubstavicius (Lietkabelis): 16 έτη και 5 μήνες
3. Ariel Hukporti (MHP Riesen Ludwigsburg): 16 έτη και 6 μήνες
Οι τρεις πιο μεγάλοι παίκτες:
1. Florent Pietrus (SIG Strasbourg): 37 έτη και 8 μήνες
2. Petr Benda (CEZ Nymburk): 36 έτη και 6 μήνες
Simas Jasaitis (Lietkabelis): 36 έτη και 6 μήνες
3. Tomas Delininkaitis (Neptunas Klaipeda): 36 έτη και 3 μήνες
Μετρά το ύψος
Το μέσο ύψος των παικτών του BCL 1.98.
Η Anwil είναι η πιο ψηλή ομάδα σε μέσο όρο: 2.00
Η Opava είναι η πιο κοντή ομάδα σε μέσο όρο: 1.94
Οι τρεις πιο ψηλοί είναι:
1. Dusan Cantekin (Besiktas Sompo Japan): 2.21
Youssoupha Fall (SIG Strasbourg): 2.21
2. Mirza Begic (Petrol Olimpija): 2.16
Γιώργος Τσαλμπούρης (AEK): 2.16
3. Mindaugas Kupsas (Lietkabelis): 2.15
Οι τρεις πιο κοντοί παίκτες είναι:
1. Jordon Crawford (MHP Riesen Ludwigsburg): 1.68
2. Jérémy Jaunin (Fribourg Olympic): 1.70
3. Ludovic Beyhurst (SIG Strasbourg): 1.72
Θέσεις
Το 45% των παικτών είναι Γκαρντ, με μέσο όρο ύψους 1.90Το 38% των παικτών είναι Φόργουορντ με μέσο όρο ύψους 2.02Το 17% των παικτών είναι Σέντερ με μέσο όρο ύψους 2.08
Εθνικότητες
Αθλητές από 43 διαφορετικές χώρες θα παίξουν στο Basketball Champions League της σεζόν 2018/19Το 71% προέρχεται από την ΕυρώπηΤο 26% προέρχεται από την ΑμερικήΤο 2.5% προέρχεται από την ΑφρικήΤο 0.5% προέρχεται από Ασία/Ωκεανία
Νέα σεζόν, νέοι παίκτες;
Filou Oostende και Iberostar Tenerife έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών που είχαν αγωνιστεί και στις δυο προηγούμενες σεζόν του BCL (7 η κάθε μία)4 ομάδες δεν έχουν ούτε ένα παίκτη που έχει παίξει στο παρελθόν στο BCL: Fribourg Olympic, Opava, Montakit Fuenlabrada και Telenet Giants Antwerp
Οι τρεις ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό νέων παικτών σε σχέση με τη σεζόν 2017/18:
1. Lietkabelis: 83% (10 νέοι παίκτες)
2. Hapoel Jerusalem: 79% (11 νέοι παίκτες)
3. MHP Riesen Ludwigsburg: 75% (12 νέοι παίκτες)
Οι τρεις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό νέων παικτών σε σχέση με τη σεζόν 2017/18:
1. Opava: 7% (1 νέος παίκτης)
2. Telenet Giants Antwerp: 13% (2 νέοι παίκτες)
3. CEZ Nymburk: 23% (3 νέοι παίκτες)
Εγχώριο ταλέντο
Και οι 14 παίκτες στο ρόστερ της Opava είναι από την Τσεχία
Οι τρεις ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό γηγενών παικτών:
1. Opava: 100% (14 παίκτες)
2. Ventspils: 79% (11 παίκτες)
3. Neptunas Klaipeda: 75% (9 παίκτες)
Οι τρεις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό γηγενών παικτών:
1. UCAM Murcia: 31% (5 παίκτες)
2. Hapoel Bank Yahav Jerusalem: 43% (6 παίκτες)
3. Iberostar Tenerife, Montakit Fuenlabrada and Umana Reyer Venezia: 44% (7 παίκτες)
Πηγή: championsleague.basketball

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Προμηθέας Βίκος Cola: Θέλει τελικό στο Super Cup

Η πρόκριση στον τελικό είναι η βασική επιδίωξη του Προμηθέα στο Super Cup και για να την πετύχει, θα πρέπει να αποκλείσει την ΑΕΚ στον κρίσιμο ημιτελικό του θεσμού
Η ώρα της πρώτης επίσημης δράσης για τον Προμηθέα πλησιάζει, καθώς στα τέλη της εβδομάδας (Παρασκευή και Σάββατο 26-27 Σεπτεμβρίου) θα δώσει το «παρών» στο Super Cup του ΕΣΑΚΕ, τη διοργάνωση με την οποία ανοίγει παραδοσιακά η αυλαία της νέας σεζόν.
Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν και φέτος στη Ρόδο, αλλά με την ηχηρή απουσία του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» ζήτησαν αλλαγή ημερομηνιών λόγω της παρουσίας τους στο τουρνουά «Π. Γιαννακόπουλος» στη Μελβούρνη, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε και έτσι αποφάσισαν να μην μετάσχουν.
Για τον Προμηθέα, ο στόχος είναι να δώσει δύο παιχνίδια στη διοργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΕΚ στον μεγάλο ημιτελικό της Παρασκευής, ο οποίος προσελκύει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Και όχι άδικα, καθώς ο έτερος ημιτελικός είναι… προβλέψιμος, με αντιπάλους τον Ολυμπιακό και την Καρδίτσα (η οποία πήρε τη θέση των «πράσινων»).
Τα παιχνίδια αυτά εντάσσονται ουσιαστικά στη συνολική προετοιμασία του Προμηθέα ενόψει GBL και BCL που ακολουθούν, καθώς δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για κάποιο άλλο φιλικό.
Ο πρώτος τροπαιούχος!
Για όσους πιθανόν το έχουν λησμονήσει ή δεν το γνωρίζουν, ο Προμηθέας είναι η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο Super Cup του ΕΣΑΚΕ, τη σεζόν 2019-20.
Τότε, με μια φοβερή ομάδα και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αμερικανό killerΊαν Μίλερ, νίκησε στον ημιτελικό την ΑΕΚ με 98-88. Στον μεγάλο τελικό επικράτησε του γηπεδούχου Περιστερίου στο κλειστό «Α. Παπανδρέου» με 82-74 και έφτασε σε έναν τίτλο που θα τον συνοδεύει για πάντα.
Μάλιστα, η πατρινή ομάδα και στην αμέσως επόμενη διοργάνωση έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από τον Παναθηναϊκό με 92-83.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ολυμπιακός είναι ο τροπαιούχος με ισάριθμες νίκες επί του Παναθηναϊκού και λογικά φέτος στη Ρόδο θα προσθέσει ακόμη ένα τρόπαιο στη συλλογή του.
Το πρόγραμμα του διημέρου
Καινοτομία του φετινού Super Cupαποτελεί η απουσία του μικρού τελικού από το πρόγραμμα. Η δράση του διημέρου, με τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ-1, έχει ως εξής:
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου
17:00: ΑΕΚ – Προμηθέας Βίκος Cola
20:30: Ολυμπιακός – Καρδίτσα
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου
20:00: Μεγάλος Τελικός
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Από τις ομάδες που δεν παρασύρονται ο Προμηθέας

Μόλις μία σεζόν κράτησε ο «γάμος» της ΑΕΚ με τον Αμερικανό πόιντ γκαρντ, Χάντερ Χέιλ. Έναν παίκτη που ο «Δικέφαλος» απέκτησε από τον Προμηθέα, παρότι ο σύλλογος της Πάτρας τού είχε κάνει την δική του πρόταση για να τον κρατήσει. Απλούστατα, η προσφορά της ΑΕΚ ήταν τέτοια που ο Αμερικανός δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Το αποτέλεσμα, όμως, εκθέτει την «Ένωση». Ακόμη και τώρα που ο Χέιλ μεταγράφηκε στην τουρκική Μπαχτσεσεχίρ, φρόντισε να υπενθυμίσει δημόσια τα χρωστούμενα προς το πρόσωπό του.
«Δώστε μου τα χρήματά μου, αυτό μόνο θέλω», ήταν το διαδικτυακό του μήνυμα, αποκαλύπτοντας μια εκκρεμότητα που δεν τιμάει καθόλου την ιστορία του συλλόγου και πιθανότατα θα αργήσει να ξεκαθαρίσει.
Βλέποντας αυτή την εξέλιξη, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς ότι ο Προμηθέας δικαιώνεται που δεν μπλέκει σε μεταγραφικά παζάρια, μένοντας μακριά από υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει.
Άλλωστε, η συνέπειά του είναι αποδεδειγμένη, καθώς μετά από δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία δεν έχει απασχολήσει ποτέ με την παραμικρή προσφυγή παίκτη για οφειλές. Κάτι που στο τέλος της ημέρας, λέει πολλά.
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Η επίσημη παρουσίαση της ομάδας και των χορηγών σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο Πάτρας

Η ΚΑΕ Προμηθέας Πάτρας λίγο πριν το επίσημο τζάμπολ της νέας αγωνιστικής περιόδου, την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση της ομάδας και των χορηγών της για την αγωνιστική σεζόν 2025/26, στο Δημαρχείο της Πάτρας.
Κι όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “ελάτε να γνωριστείτε από κοντά με τους νέους μας παίκτες, να δείτε τις νέες φανέλες αλλά και τους χορηγούς που στηρίζουν την ομάδας μας και να γιορτάσουμε μαζί την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου”.
Μίλτος Σπυρόπουλος