Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Μίλτος Τεντόγλου διεκδικεί το 13ο μετάλλιο της καριέρας του: Οι βασικοί αντίπαλοί του για το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Published

on

Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεπέρασε πλήρως τη γρίπη που τον ταλαιπώρησε, ταξίδεψε στην Κίνα και είναι έτοιμος να γράψει ιστορία στον τελικό του μήκους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε και είναι έτοιμος να διεκδικήσει το 13ο μετάλλιο του σε μεγάλη διοργάνωση Ανδρών/Γυναικών και το τρίτο του χρυσό σε Παγκόσμιο κλειστού, στο Νανζίνγκ της Κίνας (21-23/3).

Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής διένυσε μια ιδιαίτερη σεζόν. Πριν ακόμη καταφέρει να βρει τον αγωνιστικό του ρυθμό κόλλησε γρίπη, έμεινε για μέρες στο σπίτι κι έχασε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Μια συνθήκη που άλλους μπορεί να τους είχε πτοήσει, τον Τεντόγλου όμως, τον πείσμωσε. Ο αθλητής υγιής πλέον, θα μπει στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να κάνει το καλύτερο δυνατό. Η διεκδίκηση ενός μεταλλίου είναι δίχως αμφιβολία ο μεγάλος του στόχος. Μάλιστα αν καταφέρει να υπερασπιστεί τα χρυσά μετάλλια των δύο προηγούμενων διοργανώσεων θα είναι ο μόνος με τρεις νίκες και θα βρεθεί πίσω από τον σπουδαίο Ιβάν Πεντρόσο, που το έχει πετύχει πέντε φορές!

Ο αθλητής έκανε τέσσερις αγώνες κι έχει φετινό ρεκόρ 8,05 μέτρα. Η συμμετοχή στο Ναντζίγνκ θα είναι η τέταρτη του σε Παγκόσμιο, καθώς το ντεμπούτο του έγινε το 2018 στο Μπέρμιγχαμ.

Την κορυφαία επίδοση ανάμεσα στους μετέχοντες έχει ο Ματίας Φουρλάνι με 8,37 μέτρα. Ο Ιταλός, ωστόσο, δεν κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του Άπελντοορν, ενώ ήταν δεύτερος πέρυσι πίσω από τον Έλληνα αθλητή. Εκτός δράσης θα είναι ο Βούλγαρος πρωταθλητής Ευρώπης Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ, που έχει γρίπη.

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής και δις ολυμπιονίκης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα κορυφαία ονόματα όλων των εποχών στο μήκος Ανδρών, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει μεγάλες επιδόσεις με σπουδαίες νίκες. Κάτι που θα επιδιώξει να κάνει και στην Κίνα.

Ο τελικός του μήκους θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (23/3, 13.40).

Πέρα από τον Ματίας Φουρλάνι που έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, οι αθλητές που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Τεντόγλου είναι οι πάντα απρόβλεπτοι Τζαμαϊκανοί, Πίνοκ και Γκέιλ.

Η ελληνική παρουσία στο αγώνισμα

1987 7ος 7,85 μ. Δημήτρης Χατζόπουλος
1991 4ος 7.92/7.92 Κώστας Κουκοδήμος
1991 19ος 7.56 Δημήτρης Χατζόπουλος
1993 – Σπύρος Βασδέκης ακ.
1995 – ακ./7.84 πρ. Σπύρος Βασδέκης
1995 15ος πρ. 7,75 μ. Κώστας Κουκοδήμος
1997 8ος 7,99 μ./7.92 Σπύρος Βασδέκης
1997 17ος 7.71 Δημήτρης Χατζόπουλος
2004 21ος 7,62 μ. Δημήτρης Σερέλης
2004 25ος 7,34 μ. Λούης Τσάτουμας
2006 4ος 8,10/8,06 Λούης Τσάτουμας
2008 10ος πρ. 7,7 μ. Λούης Τσάτουμας
2012 6ος 7,88 μ. Λούης Τσάτουμας
2014 4ος 8,13 μ. Λούης Τσάτουμας
2018 9ος 7,82 μ. Μίλτος Τεντόγλου
2022 1ος 8,55 μ. Μίλτος Τεντόγλου
2024 1ος 8,22 μ. Μίλτος Τεντόγλου

Νικητής 2024: 8,22 μ. Μίλτος Τεντόγλου
Κορυφαία επίδοση 2025: 8,37 μ. Ματίας Φουρλάνι (Ιταλία)
Ρεκόρ αγώνων: 8,62 μ. Ιβάν Πεντρόσο 1999 Μαεμπάσι

Τα μετάλλια του Τεντόγλου στις κορυφαίες διοργανώσεις Ανδρών

2024 1ος 8,48 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι
2024 1ος 8,65 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ρώμη
2024 1ος 8,22 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκόβη
2023 1ος 8,52 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Βουδαπέστη
2023 1ος 8,30 μ./8,03 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
2022 2ος 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον
2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2021 1ος 8,41 (0.1)/8,22 μ. (0,1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Τορούν
2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Γλασκόβη
2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βερολίνο

ΣΤΙΒΟΣ

Διεθνές δρομικό γεγονός ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας, το ραντεβού στις 11 Οκτώβρη!

Published

on

 

Η Πάτρα καθυστέρησε δραματικά να καθιερώσει ένα μεγάλο εθνικό και γιατί όχι διεθνές δρομικό γεγονός, όμως αυτό πια άλλαξε!

Και είναι κάτι που πιστώνεται σε  πολλούς που δείχνουν να «το έχουν με τον αθλητισμό». Ο Δήμος Πατρέων, αρχικά και ο Κούρος Πατρών στη συνέχεια, έδωσαν και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οργανώνοντας τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της πόλης με ανθρώπους με τεχνογνωσία και αγάπη για την Πάτρα και διάθεση προσφοράς.

Το εγχείρημα γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου ήταν τεράστια για να κερδηθεί το στοίχημα και να καθιερωθεί ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας ως το μεγάλο δρομικό γεγονός της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας!

Οι απαρχές του είναι στο 2015 με αγώνα 5.000μ. -μαζικό, λαϊκό- μετεξελίχθηκε σε ημιμαραθώνιο το 2018 που έγινε με μεγάλη επιτυχία, με τις πλάτες του ΣΔΥΠ – το πήρε πάνω της η Ελένη Παναγιωτοπούλου. Επλήγη από τον κορονοϊό και επανήλθε πια σε ένα άλλο επίπεδο.

Η φετινή τέταρτη εκδοχή του, αφιερωμένη στον Φάνη Τσιμιγκάτο φέρει την οργανωτική προσπάθεια των ανθρώπων του Κούρου και ειδικά του αρχιπροπονητή και παλαιού πρωταθλητή, Γιώργου Παπανδρεόπουλου!

Ραντεβού στις 11 Οκτωβρίου!

Στο φουλ οι εγγραφές

Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://raceid.com/el/races/13932/about

Η διαδρομή του 4ου Νυχτερινού  Ημιμαραθώνιου Πάτρας ξεκινάει από το Νότιο Πάρκο, συνεχίζει στην Ακτή Δυμαίων, αναστροφή στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής, είσοδος στο Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα , κατεύθυνση βόρεια παραλιακά, ιχθυόσκαλα, παλιό κτίριο Λιμενικού, παλιό λιμάνι, εμπορική ζώνη παλιού λιμανιού, αναστροφή στην Πλαζ και ξανά πίσω.

Μίλτος Σπυρόπουλος

Continue Reading

ΣΤΙΒΟΣ

Η σωστή προετοιμασία για τους αρχάριους στον αγώνα 5.000μ. (νυχτερινός ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»)

Published

on

Ο αγώνας των 5.000μ. συμπεριλαμβάνεται στις παράλληλες αγωνιστικές δράσεις του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου «Φάνης Τσιμιγκάτος», που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου 2025 και διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Πάτρας «Κούρος» στη μνήμη του σπουδαίου Πατρινού μαραθωνοδρόμου και πρωταθλητή της Παναχαϊκής.

Μάλιστα ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων είναι η ιδανική αρχή για όσους και όσες θέλουν να μπουν στον κόσμο του δρομικού κινήματος. Βέβαια εκτός από την προπόνηση, καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και την ευεξία παίζει η σωστή διατροφή.

Αναλυτικά μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Για την καθημερινή διατροφή: Μπορείτε να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, ψωμί ολικής). Αυτά θα γεμίσουν τις αποθήκες ενέργειας σας (γλυκογόνο).

Μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (κοτόπουλο, ψάρι, γιαούρτι, όσπρια) για καλή αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Παράλληλα μην παραμελείτε τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο) για ισορροπία.

Η διατροφή την ημέρα πριν τον αγώνα: Μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ, πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα το βράδυ (π.χ. ζυμαρικά με λαχανικά). Πρέπει να αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Πρέπει να φροντίσετε για την καλή σας ενυδάτωση όλη την ημέρα.

Το πρωινό την ημέρα του αγώνα: Οι ιδανικές επιλογές, τοστ με ψωμί ολικής και μέλι, γιαούρτι με φρούτα, μπανάνα με λίγους ξηρούς καρπούς.

Πρέπει να αποφύγετε νέες τροφές που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Για την ενυδάτωση, πρέπει απλώς να πιείτε νερό πριν τον αγώνα, αλλά χωρίς υπερβολές. Δεν απαιτείται κάποιο ισοτονικό ρόφημα, εκτός εάν η ζέστη είναι έντονη ή νιώσετε την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Για μετά τον αγώνα: Θα πρέπει μέσα σε 30-60 λεπτά να φροντίσετε να φάτε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για καλύτερη αποκατάσταση. Για παράδειγμα ένα smoothie με φρούτα και γιαούρτι είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση μία ισορροπημένη διατροφή, ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να απολαύσουν τον πρώτο τους αγώνα 5.000μ. με ενέργεια, χαμόγελο και ενθουσιασμό!

Το ενδιαφέρον για το 4ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» καθημερινά αυξάνεται! Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Κατηγορίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://raceid.com/el/races/13932/about

Μίλτος Σπυρόπουλος

 

 

Continue Reading

ΣΤΙΒΟΣ

Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Τα πακέτα παροχών και οι δηλώσεις συμμετοχής

Published

on

Δύο είναι τα πακέτα των παροχών στον 4ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Πατρινού μαραθωνοδρόμου και πρωταθλητή της Παναχαϊκής.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και τον διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Πάτρας «Κούρος». Αναλυτικά τα πακέτα των παροχών:
Βασικό πακέτο
-Αριθμός συμμετοχής , ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης και παραμάνες
για τον αριθμό. Τσάντα δρομέα. Αναμνηστικό μετάλλιο. -Τροφοδοσία κατά την διάρκεια του αγώνα και στον τερματισμό.
Ενισχυμένο πακέτο
-Αριθμός συμμετοχής , ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης και παραμάνες για τον αριθμό. Τσάντα δρομέα. Αναμνηστικό μετάλλιο. Τροφοδοσία κατά την διάρκεια του αγώνα και στον τερματισμό. Αναμνηστική τεχνική μπλούζα.
Το ενδιαφέρον του δρομικού κινήματος για τη διοργάνωση είναι μεγάλο. Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Κατηγορίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://raceid.com/el/races/13932/about.
Μίλτος Σπυρόπουλος
Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΟ15 minutes ago

Οι γυναίκες της Ν.Ε. Πατρών παρούσες στο σπουδαίο τουρνουά του συνδέσμου διαιτητών

SUPER LEAGUE 237 minutes ago

Μία ανάσα από τη συμφωνία με τον πρώην κοκκινόμαυρο Κέβιν Γιοκέ είναι τα Χανιά

ΠΟΛΙΤΕΙΑ40 minutes ago

Παράταση για την εγγραφή στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων από την ΓΓΑ

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ45 minutes ago

Πανθουριακός: Ομάδα «δεμένη», θέλει να κάνει ζημιά στην Παναχαϊκή

Γ ΕΘΝΙΚΗ1 hour ago

Ο Παναιγιάλειος «καταιγιστικός» κόντρα στην ΑΕ Αιγίου με 7άρα, δοκιμές και απουσίες

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 hour ago

Ο Προμηθέας θα παραχωρήσει δανεικό τον Κουρουπάκη στον Κολοσσό Ρόδου για να πάρει χρόνο

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ1 hour ago

Εκεί θα διεξαχθεί το φετινό Σούπερ Καπ

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 20252 hours ago

Σημαντική απώλεια για την Λιθουανία, εκτός δράσης ο Γιοκουμπάιτις με σοβαρό τραυματισμό

NATIONAL LEAGUE 22 hours ago

Γ. Λιανός: «Έρχομαι στον Κάδμο για να δώσω περισσότερα, νιώθω μισός Κρητικός»

ΠΟΛΟ2 hours ago

Μεμονωμένα φιλικά οι γυναίκες του Ν.Ο. Πατρών, αισιοδοξία Κανελλόπουλου στη “Match”

ΠΟΛΟ15 minutes ago

Οι γυναίκες της Ν.Ε. Πατρών παρούσες στο σπουδαίο τουρνουά του συνδέσμου διαιτητών

SUPER LEAGUE 237 minutes ago

Μία ανάσα από τη συμφωνία με τον πρώην κοκκινόμαυρο Κέβιν Γιοκέ είναι τα Χανιά

ΠΟΛΙΤΕΙΑ40 minutes ago

Παράταση για την εγγραφή στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων από την ΓΓΑ

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ45 minutes ago

Πανθουριακός: Ομάδα «δεμένη», θέλει να κάνει ζημιά στην Παναχαϊκή

Γ ΕΘΝΙΚΗ1 hour ago

Ο Παναιγιάλειος «καταιγιστικός» κόντρα στην ΑΕ Αιγίου με 7άρα, δοκιμές και απουσίες

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ1 hour ago

Ο Προμηθέας θα παραχωρήσει δανεικό τον Κουρουπάκη στον Κολοσσό Ρόδου για να πάρει χρόνο

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ1 hour ago

Εκεί θα διεξαχθεί το φετινό Σούπερ Καπ

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 20252 hours ago

Σημαντική απώλεια για την Λιθουανία, εκτός δράσης ο Γιοκουμπάιτις με σοβαρό τραυματισμό

NATIONAL LEAGUE 22 hours ago

Γ. Λιανός: «Έρχομαι στον Κάδμο για να δώσω περισσότερα, νιώθω μισός Κρητικός»

ΠΟΛΟ2 hours ago

Μεμονωμένα φιλικά οι γυναίκες του Ν.Ο. Πατρών, αισιοδοξία Κανελλόπουλου στη “Match”

Facebook