ΣΤΙΒΟΣ
Στίβος: Τέσταραν τις δυνάμεις τους στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Πάτρας
Οι αθλητές και αθλήτριες των ομάδων της περιοχής μας πραγματοποίησαν καλές επιδόσεις στο διασυλλογικό πρωτάθλημα

Μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ενόψει του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανοικτού στίβου είχαν οι αθλήτριες και αθλητές των ομάδων της περιοχής μας, κατά τη διάρκεια του διασυλλογικού πρωταθλήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Παμπελοποννησιακό στάδιο.
Σημαντικές συμμετοχές υπήρξαν στον όμιλο της Πάτρας με την Δέσποινα Μουρτά της Ολυμπιάδας, κάνοντας μια χαλαρή κούρσα να τερματίζει στα 400 μ. με χρόνο 56.04, επίδοση που της έδωσε τη νίκη.
Στο 100μ. των γυναικών η Πολύτιμη Μαντά της Ολυμπιάδας ήταν πρώτη με 12.07 (-2,2), ενώ στα 200μ. είχαμε και πάλι υπεροχή της Ολυμπιάδας με τη Μαντά να τερματίζει πρώτη με χρόνο 24.35 και τη Μουρτά δεύτερη με 24.80. Στα 400 μ. καλή εμφάνιση είχαμε από τον Ιωσήφ Ορφανόπουλο της Ολυμπιάδας που επικράτησε με 48.8, με δεύτερο τον Θόδωρο Βλάχο του Πέλοπα, ενώ τέταρτος ήταν ο Ηλίας Αργύρης της Ολυμπιάδας με 50.74 και πέμπτος Γιώργος Σγούρας του Πέλοπα με 50.86. Στα 1.500 μ. ο έφηβος Αλέξανδρος Σκούρτης της Ολυμπιάδας νίκησε με 3.54.24.
Επίσης τα 10.000μ. βάδην είχαν «πορτοκαλί» χρώμα με τον Κωνσταντίνο Ντεντόπουλο να τερματίζει πρώτος με 44:59.24, τον Ελισσαίο Μπαρδάκη δεύτερο με 48:35.88 και τον Γιώργο Καυκαλιά τρίτο με χρόνο 57:09.43. Ίδιο σκηνικό και στις γυναίκες με την Χαραλαμπία Ζαχαροπούλου να είναι πρώτη με χρόνο 56:33.81 και τρίτη η Φωτεινή Μπαντούνα με 1:01:30.50. Στην σκυταλοδρομία γυναικών 4Χ100 ο Κούρος τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 51.53, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών είχαμε πρώτη την Ολυμπιάδα με 43.56, δεύτερο τον Κούρο με 44.87 και τρίτο το Αθλόραμα με 44.98. Στο ύψος με επίδοση 2 μέτρα ο Μιχάλης Καϊπής ήταν δεύτερος. Στο μήκος είχαμε πρώτη θέση για τον Άγγελο Ανδρεόπουλο του Κούρου με 7.20μ. (+1.1) και τρίτο τον Στέφανο Γιαννακόπουλο του Άτλαντα Πατρών με 6.19μ. (-0.3). Στο ακόντιο η Μαρία Ασπρομάλλη του Άτλαντα πήρε την πρώτη θέση με 43.37μ.
Στα 400μ. των ανδρών πρώτος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Κουτράκος της Ολυμπιάδας με χρόνο 53.49 και τρίτος ο συναθλητής του Σάββας Ρούσσος με 59.87. Στο τριπλούν η Δάφνη Ντουλάπτση-Τέιβεν του Κούρου πήρε την πρώτη θέση με 12.60μ. (+2.0), ενώ δεύτερη ήταν η Αναστασία Φουτσιτζίδου του Άτλαντα Πατρών με 12.33 (+2.4). Στα 400μ. με εμπόδια η Μαρία Κυδωνιάτη του Πέλοπα ήταν πρώτη με χρόνο 1:07.86. Στα 800μ. ανδρών είχαμε πρώτη θέση με τον Αλέξανδρο Σκουρτή με 1:54.00, δεύτερος τερμάτισε ο Θεόδωρος Βλάχος του Πέλοπα με 1:56.29 και τρίτος ο Δημοσθένης Αδάμου της Ολυμπιάδας.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Αναστασία Φουτσιτζίδου επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με τον Άτλαντα Πατρών, μετά την γέννηση του παιδιού της, κατακτώντας την τέταρτη θέση στο μήκος με επίδοση 5.64μ. (ήταν δεύτερη στο τριπλούν), ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η Δάφνη Ντουλαπτσή-Τέιβεν του Κούρου με 5.66μ. και τρίτη η Στεφανία-Χριστίνα Κωτσοπούλου, επίσης του Κούρου με 5.65. Τέλος ο Γιώργος Μανωλόπουλος του Σπαρτιατικού πέρασε τα 2,12 μ. στο ύψος, βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ και πέτυχε επίδοση καλύτερη από το όριο (2,10 μ.) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιερουσαλήμ. Επόμενο ραντεβού όλων την Τετάρτη 24 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό για τα «Τοφάλεια 2023».

ΣΤΙΒΟΣ
Διεθνές δρομικό γεγονός ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας, το ραντεβού στις 11 Οκτώβρη!

Η Πάτρα καθυστέρησε δραματικά να καθιερώσει ένα μεγάλο εθνικό και γιατί όχι διεθνές δρομικό γεγονός, όμως αυτό πια άλλαξε!
Και είναι κάτι που πιστώνεται σε πολλούς που δείχνουν να «το έχουν με τον αθλητισμό». Ο Δήμος Πατρέων, αρχικά και ο Κούρος Πατρών στη συνέχεια, έδωσαν και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οργανώνοντας τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της πόλης με ανθρώπους με τεχνογνωσία και αγάπη για την Πάτρα και διάθεση προσφοράς.
Το εγχείρημα γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου ήταν τεράστια για να κερδηθεί το στοίχημα και να καθιερωθεί ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας ως το μεγάλο δρομικό γεγονός της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας!
Οι απαρχές του είναι στο 2015 με αγώνα 5.000μ. -μαζικό, λαϊκό- μετεξελίχθηκε σε ημιμαραθώνιο το 2018 που έγινε με μεγάλη επιτυχία, με τις πλάτες του ΣΔΥΠ – το πήρε πάνω της η Ελένη Παναγιωτοπούλου. Επλήγη από τον κορονοϊό και επανήλθε πια σε ένα άλλο επίπεδο.
Η φετινή τέταρτη εκδοχή του, αφιερωμένη στον Φάνη Τσιμιγκάτο φέρει την οργανωτική προσπάθεια των ανθρώπων του Κούρου και ειδικά του αρχιπροπονητή και παλαιού πρωταθλητή, Γιώργου Παπανδρεόπουλου!
Ραντεβού στις 11 Οκτωβρίου!
Στο φουλ οι εγγραφές
Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://raceid.com/el/races/13932/about
Η διαδρομή του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Πάτρας ξεκινάει από το Νότιο Πάρκο, συνεχίζει στην Ακτή Δυμαίων, αναστροφή στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής, είσοδος στο Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα , κατεύθυνση βόρεια παραλιακά, ιχθυόσκαλα, παλιό κτίριο Λιμενικού, παλιό λιμάνι, εμπορική ζώνη παλιού λιμανιού, αναστροφή στην Πλαζ και ξανά πίσω.
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΣΤΙΒΟΣ
Η σωστή προετοιμασία για τους αρχάριους στον αγώνα 5.000μ. (νυχτερινός ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»)

Ο αγώνας των 5.000μ. συμπεριλαμβάνεται στις παράλληλες αγωνιστικές δράσεις του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου «Φάνης Τσιμιγκάτος», που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου 2025 και διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Πάτρας «Κούρος» στη μνήμη του σπουδαίου Πατρινού μαραθωνοδρόμου και πρωταθλητή της Παναχαϊκής.
Μάλιστα ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων είναι η ιδανική αρχή για όσους και όσες θέλουν να μπουν στον κόσμο του δρομικού κινήματος. Βέβαια εκτός από την προπόνηση, καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και την ευεξία παίζει η σωστή διατροφή.
Αναλυτικά μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Για την καθημερινή διατροφή: Μπορείτε να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, ψωμί ολικής). Αυτά θα γεμίσουν τις αποθήκες ενέργειας σας (γλυκογόνο).
Μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (κοτόπουλο, ψάρι, γιαούρτι, όσπρια) για καλή αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Παράλληλα μην παραμελείτε τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο) για ισορροπία.
Η διατροφή την ημέρα πριν τον αγώνα: Μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ, πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα το βράδυ (π.χ. ζυμαρικά με λαχανικά). Πρέπει να αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Πρέπει να φροντίσετε για την καλή σας ενυδάτωση όλη την ημέρα.
Το πρωινό την ημέρα του αγώνα: Οι ιδανικές επιλογές, τοστ με ψωμί ολικής και μέλι, γιαούρτι με φρούτα, μπανάνα με λίγους ξηρούς καρπούς.
Πρέπει να αποφύγετε νέες τροφές που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Για την ενυδάτωση, πρέπει απλώς να πιείτε νερό πριν τον αγώνα, αλλά χωρίς υπερβολές. Δεν απαιτείται κάποιο ισοτονικό ρόφημα, εκτός εάν η ζέστη είναι έντονη ή νιώσετε την ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Για μετά τον αγώνα: Θα πρέπει μέσα σε 30-60 λεπτά να φροντίσετε να φάτε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για καλύτερη αποκατάσταση. Για παράδειγμα ένα smoothie με φρούτα και γιαούρτι είναι μία εξαιρετική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση μία ισορροπημένη διατροφή, ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να απολαύσουν τον πρώτο τους αγώνα 5.000μ. με ενέργεια, χαμόγελο και ενθουσιασμό!
Το ενδιαφέρον για το 4ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» καθημερινά αυξάνεται! Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Κατηγορίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://raceid.com/el/races/13932/about
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΣΤΙΒΟΣ
Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Τα πακέτα παροχών και οι δηλώσεις συμμετοχής
