ΣΤΙΒΟΣ
Θαυμασμός για το Παμπελοποννησιακό ρεκόρ συμμετοχών των τελευταίων 30 χρόνων στα Πανελλήνια Στίβου Κ18 Α/Γ – Σύνθετων Α/Γ και Κ23 Α/Γ

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της χώρας -και όπως πάντα τη στήριξη του Δήμου Πατρέων- πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουλίου στην πόλη μας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών Κ18 και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων Αγωνισμάτων Ανδρών/Γυναικών και Κ23, στα οποία σημειώθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις.
Οι αγώνες έγιναν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο που είχε την τιμητική του και απέσπασε τις πιο κολακευτικές κριτικές και το θαυμασμό όλων των αθλητικών αποστολών της χώρας, τα θετικά σχόλια των οποίων έχουν κατακλύσει και το διαδίκτυο.
Το εντυπωσιακότερο ήταν η ζωντανή αναμετάδοση των αγώνων από τις δύο γιγαντοοθόνες τελευταίας τεχνολογίας, που αντικατέστησαν τις παλιές με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του Παμπελοποννησιακού.
Στους αγώνες σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών σε οποιοδήποτε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου των τελευταίων 30 χρόνων, γεγονός που καταδεικνύει την αθλητική δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη μας και ιδιαίτερα στο Στίβο τα τελευταία 9 χρόνια.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος που παρακολούθησε τους αγώνες εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, δήλωσε όταν έπεσε η αυλαία των αγώνων:
«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε το καλύτερο στάδιο της χώρας. Συγχαρητήρια στους εργαζόμενους, στον Πρόεδρο του Παμπελοποννησιακού Βασίλη Ζώτο, σε όλα τα μέλη της Διοίκησης και στον Φίλιππο Καραμούζη, που δουλεύουν ακούραστα και ανιδιοτελώς για να έχουμε αυτό το αθλητικό παλάτι.
Διεκδικούμε τα 6 εκατ. ευρώ, που μας χρωστάει το κράτος για το Παμπελοποννησιακό και τη σταθερή καταβολή των 400.000 ευρώ ετήσια όπως προβλέπεται ρητά από την Προγραμματική Σύμβαση παραχώρησης που δεν τηρείται».
Στο περιθώριο των αγώνων ο Αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος του Παμπελοποννησιακού Βασίλης Ζώτος συναντήθηκαν με την Πρόεδρο Σοφία Σακοράφα και άλλα στελέχη του ΣΕΓΑΣ και συζήτησαν τόσο για τη διεύρυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Μνημονίου, όσο και για την αντικατάσταση όλων των ταρτάν του Παμπελοποννησιακού και του Αθλητικού Κέντρου Λαδόπουλου, έργο του οποίου η τεχνική μελέτη έχει συνταχθεί, την ψηφιακή αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού που έχει ήδη εγκριθεί και την ανακατασκευή – εκσυγχρονισμό του Λαδόπουλου, έργο για το οποίο έχει συνταχθεί η προμελέτη και αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

ΣΤΙΒΟΣ
Διεθνές δρομικό γεγονός ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας, το ραντεβού στις 11 Οκτώβρη!

Η Πάτρα καθυστέρησε δραματικά να καθιερώσει ένα μεγάλο εθνικό και γιατί όχι διεθνές δρομικό γεγονός, όμως αυτό πια άλλαξε!
Και είναι κάτι που πιστώνεται σε πολλούς που δείχνουν να «το έχουν με τον αθλητισμό». Ο Δήμος Πατρέων, αρχικά και ο Κούρος Πατρών στη συνέχεια, έδωσαν και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οργανώνοντας τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της πόλης με ανθρώπους με τεχνογνωσία και αγάπη για την Πάτρα και διάθεση προσφοράς.
Το εγχείρημα γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου ήταν τεράστια για να κερδηθεί το στοίχημα και να καθιερωθεί ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας ως το μεγάλο δρομικό γεγονός της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας!
Οι απαρχές του είναι στο 2015 με αγώνα 5.000μ. -μαζικό, λαϊκό- μετεξελίχθηκε σε ημιμαραθώνιο το 2018 που έγινε με μεγάλη επιτυχία, με τις πλάτες του ΣΔΥΠ – το πήρε πάνω της η Ελένη Παναγιωτοπούλου. Επλήγη από τον κορονοϊό και επανήλθε πια σε ένα άλλο επίπεδο.
Η φετινή τέταρτη εκδοχή του, αφιερωμένη στον Φάνη Τσιμιγκάτο φέρει την οργανωτική προσπάθεια των ανθρώπων του Κούρου και ειδικά του αρχιπροπονητή και παλαιού πρωταθλητή, Γιώργου Παπανδρεόπουλου!
Ραντεβού στις 11 Οκτωβρίου!
Στο φουλ οι εγγραφές
Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://raceid.com/el/races/13932/about
Η διαδρομή του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Πάτρας ξεκινάει από το Νότιο Πάρκο, συνεχίζει στην Ακτή Δυμαίων, αναστροφή στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής, είσοδος στο Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα , κατεύθυνση βόρεια παραλιακά, ιχθυόσκαλα, παλιό κτίριο Λιμενικού, παλιό λιμάνι, εμπορική ζώνη παλιού λιμανιού, αναστροφή στην Πλαζ και ξανά πίσω.
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΣΤΙΒΟΣ
Η σωστή προετοιμασία για τους αρχάριους στον αγώνα 5.000μ. (νυχτερινός ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»)

Ο αγώνας των 5.000μ. συμπεριλαμβάνεται στις παράλληλες αγωνιστικές δράσεις του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου «Φάνης Τσιμιγκάτος», που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου 2025 και διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Πάτρας «Κούρος» στη μνήμη του σπουδαίου Πατρινού μαραθωνοδρόμου και πρωταθλητή της Παναχαϊκής.
Μάλιστα ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων είναι η ιδανική αρχή για όσους και όσες θέλουν να μπουν στον κόσμο του δρομικού κινήματος. Βέβαια εκτός από την προπόνηση, καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και την ευεξία παίζει η σωστή διατροφή.
Αναλυτικά μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Για την καθημερινή διατροφή: Μπορείτε να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, ψωμί ολικής). Αυτά θα γεμίσουν τις αποθήκες ενέργειας σας (γλυκογόνο).
Μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (κοτόπουλο, ψάρι, γιαούρτι, όσπρια) για καλή αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Παράλληλα μην παραμελείτε τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο) για ισορροπία.
Η διατροφή την ημέρα πριν τον αγώνα: Μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ, πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα το βράδυ (π.χ. ζυμαρικά με λαχανικά). Πρέπει να αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Πρέπει να φροντίσετε για την καλή σας ενυδάτωση όλη την ημέρα.
Το πρωινό την ημέρα του αγώνα: Οι ιδανικές επιλογές, τοστ με ψωμί ολικής και μέλι, γιαούρτι με φρούτα, μπανάνα με λίγους ξηρούς καρπούς.
Πρέπει να αποφύγετε νέες τροφές που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Για την ενυδάτωση, πρέπει απλώς να πιείτε νερό πριν τον αγώνα, αλλά χωρίς υπερβολές. Δεν απαιτείται κάποιο ισοτονικό ρόφημα, εκτός εάν η ζέστη είναι έντονη ή νιώσετε την ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Για μετά τον αγώνα: Θα πρέπει μέσα σε 30-60 λεπτά να φροντίσετε να φάτε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για καλύτερη αποκατάσταση. Για παράδειγμα ένα smoothie με φρούτα και γιαούρτι είναι μία εξαιρετική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση μία ισορροπημένη διατροφή, ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να απολαύσουν τον πρώτο τους αγώνα 5.000μ. με ενέργεια, χαμόγελο και ενθουσιασμό!
Το ενδιαφέρον για το 4ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» καθημερινά αυξάνεται! Οι εγγραφές-δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Κατηγορίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://raceid.com/el/races/13932/about
Μίλτος Σπυρόπουλος
ΣΤΙΒΟΣ
Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος»: Τα πακέτα παροχών και οι δηλώσεις συμμετοχής
